Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 19.12.2018. u 22:00
Prikaza: 3797
|

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

root : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.

"NEKI su, prije petnaestak godina, nazvali ju Ljubina cesta". Naime, svojevremena HSS-ova saborska zastupnica, Ljubica Lalić, uspjela je pokrenuti proces izgradnje ceste Kobaš - Bebrina koja je dio buduće posavske magistrale. Međutim, "neki tada uvaženi (ovdašnji op.a.) HDZ-ovci aktivno su lobirali protiv, te su zaustavili izgradnju", piše nam "Tajništvo županijskog HSS-a" kukavički prešućujući - koji su to "neki".

Tajništvo HSS-a obmanulo je javnost insinuacijom da je projekt prošao zahvaljujući njihovoj inicijativi i amandmanu te da će cesta Kobaš - Bebrina, nakon 16 godina, konačno biti završena, jer to, iz najmanje dva razloga, nije istina.

U istom stilu, kukavički, HSS-ovo Tajništvo nastavlja svoje hvaliti, a dojučerašnje partnere iz redova HDZ-a denuncirati, tvrdeći kako su oni, HSS-ovci, tu cestu "amandmanom pokušali uvrstiti u Županijski proračun 2018., dok su neki Kobašani, u Skupštini, bili protiv, zbog čega amandman nije prošao". O kojim Kobašanima je riječ - ni riječi.

Ustrajno tvrdeći kako su oni dobri, a drugi zločesti, u svome priopćenju za javnost, Tajništvo nastavlja: "Saborski zastupnik Davor Vlaović amandmanom je tražio uvrštavanje te ceste u Državni proračun za 2019., a brodsko-posavski saborski zastupnici to nisu podržali i amandman nije prihvaćen". I, opet, Tajništvo kukavički prešućuje o kojim je zastupnicima riječ - jer se sve zastupnike i njihov odnos prema 'predmetnom' amandmanu ne može trpati u isti koš.

Naime, socijaldemokratska saborska zastupnica, Marta Luc Polanc, za SBplus reče kako je Klub zastupnika SDP-a „donio odluku da će podržati sve HSS-ove amandmane", dakle i Vlaovićeve. Mada, izgradnju konkretne lokalne ceste nije moguće izravno financirati sredstvima iz državnog proračuna. Zbog toga, malo je čudno zašto je Vlaović podnosio amandman, ako u pitanju nije bila demagoška floskula.

"Županijski vijećnici HSS-a: Dragica Vučković, Ivan Šmit i Zlatko Bunjevac te saborski zastupnik Davor Vlaović aktivno su sudjelovali u radu sjednice Županijske skupštine na kojoj je usvojen Proračun Brodsko-posavske županije za 2019. (...) Vlaović je pozvao na zajedništvo kod lobiranja za razvojne projekte s područja Županije na svim razinama. Iskazao je nezadovoljstvo činjenicom da su članovi vladajućeg tima amandmanima predlagali brodske projekte: Sveučilište Slavonski Brod i izgradnju škole Milan Amruš, mada bi, u uređenim sustavima, oni trebali biti sastavni dio prijedloga vladajuće većine…", u svojoj (dez)informaciji za medije istaknulo je Tajništvo HSS-a. 

Dakako, nije im palo na pamet kazati - koji to slavonski saborski zastupnici nisu podržali koji projekt. Oni radije oportunistički,  opet, đuturaše*.

Očito, ne vjerujući da u Brodsko posavskoj županiji postoji i medij koji se pomalo razumije u svoj posao te poštuje elementarne postulate novinarske struke, u nastavku svog 'priopćenja', Tajništvo nije tek kukavički i licemjerno denunciralo druge, nego je posegnulo čak i za podmetanjem.

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, amandmanom na proračun, vijećnici HSS-a tražili su dva milijuna kuna „za Izgradnju ceste Kobaš - Bebrina" te, nakon obrazloženja kako će na taj način tamošnjim „stanovnicima osigurati bolju prometnu povezanost i smanjenje troškova transporta obrtima, OPG-ovima i poduzećima te brži pristup zdravstvenoj zaštiti", poentirali su zaključkom: „Projekt je postao sastavni dio proračuna".

Na taj način, Tajništvo HSS-a obmanulo je javnost insinuacijom da je projekt prošao zahvaljujući njihovoj inicijativi i amandmanu te da će cesta Kobaš - Bebrina, nakon 16 godina, konačno biti završena, jer to, iz najmanje dva razloga, nije istina.

Prvo, u svom izvornom prijedlogu programa rada za 2019. godinu, dugogodišnji ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC), Antun Dukić, predvidio je dva milijuna kuna s ciljem uređenja „raskršća u Bebrini, 180 do 200 metara dužnih", što je Županijska skupština prihvatila.

Drugo, od istog inženjera Dukića, SBplus je dobio informaciju kako je danas, 19. prosinca, „na račun ŽUC-a sjelo 5,7 milijuna kuna sredstava iz državnog proračuna" koja će u cijelosti biti uložena u završetak 'dotične' ceste, čija izgradnja je započeta nešto poslije stoljeća sedmog.

„Tada, 2002. godine, izgradili smo armirano betonski most preko kanala Veketuš i napravili tzv. 'tucanik cestu' Slobodnica - Kaniža - Bebrina - Slavonski Kobaš, u dužini oko šest kilometara, u što smo uložili šest milijuna kuna. S raspoloživih ukupno  7,7 milijuna kuna za iduću godinu, namjeravamo izvršiti fino planiranje, dosuti tucanik, a potom asfaltirati cestu", za SBplus kazao je diplomirani inženjer građevinarstva, Antun Dukić.

Dakako, ne osporavamo trud i zalaganje saborskog zastupnika HSS-a, Davora Vlaovića, niti rad njegovih kolega, i kolegice također, u brodsko-posavskoj Županijskoj skupštini, tek, želimo ih svesti na pravu mjeru. Trud i rad, dakako. Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.

* Đuture (uđuture) 1. sve zajedno, sve koliko ima (ob. za kakav proizvod koji se inače prodaje na komade ili po kilogramu); najednom; upoprijeko, paušalno
2. iron. svi ljudi, svi problemi itd. uzeti zajedno ili ujedanput, najednom (problemi proizvodnje i radnog morala razmotreni su đuture) - Hrvatski jezični portal


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :