Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 19.12.2018. u 22:00
Prikaza: 2701
|

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

root : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.

"NEKI su, prije petnaestak godina, nazvali ju Ljubina cesta". Naime, svojevremena HSS-ova saborska zastupnica, Ljubica Lalić, uspjela je pokrenuti proces izgradnje ceste Kobaš - Bebrina koja je dio buduće posavske magistrale. Međutim, "neki tada uvaženi (ovdašnji op.a.) HDZ-ovci aktivno su lobirali protiv, te su zaustavili izgradnju", piše nam "Tajništvo županijskog HSS-a" kukavički prešućujući - koji su to "neki".

Tajništvo HSS-a obmanulo je javnost insinuacijom da je projekt prošao zahvaljujući njihovoj inicijativi i amandmanu te da će cesta Kobaš - Bebrina, nakon 16 godina, konačno biti završena, jer to, iz najmanje dva razloga, nije istina.

U istom stilu, kukavički, HSS-ovo Tajništvo nastavlja svoje hvaliti, a dojučerašnje partnere iz redova HDZ-a denuncirati, tvrdeći kako su oni, HSS-ovci, tu cestu "amandmanom pokušali uvrstiti u Županijski proračun 2018., dok su neki Kobašani, u Skupštini, bili protiv, zbog čega amandman nije prošao". O kojim Kobašanima je riječ - ni riječi.

Ustrajno tvrdeći kako su oni dobri, a drugi zločesti, u svome priopćenju za javnost, Tajništvo nastavlja: "Saborski zastupnik Davor Vlaović amandmanom je tražio uvrštavanje te ceste u Državni proračun za 2019., a brodsko-posavski saborski zastupnici to nisu podržali i amandman nije prihvaćen". I, opet, Tajništvo kukavički prešućuje o kojim je zastupnicima riječ - jer se sve zastupnike i njihov odnos prema 'predmetnom' amandmanu ne može trpati u isti koš.

Naime, socijaldemokratska saborska zastupnica, Marta Luc Polanc, za SBplus reče kako je Klub zastupnika SDP-a „donio odluku da će podržati sve HSS-ove amandmane", dakle i Vlaovićeve. Mada, izgradnju konkretne lokalne ceste nije moguće izravno financirati sredstvima iz državnog proračuna. Zbog toga, malo je čudno zašto je Vlaović podnosio amandman, ako u pitanju nije bila demagoška floskula.

"Županijski vijećnici HSS-a: Dragica Vučković, Ivan Šmit i Zlatko Bunjevac te saborski zastupnik Davor Vlaović aktivno su sudjelovali u radu sjednice Županijske skupštine na kojoj je usvojen Proračun Brodsko-posavske županije za 2019. (...) Vlaović je pozvao na zajedništvo kod lobiranja za razvojne projekte s područja Županije na svim razinama. Iskazao je nezadovoljstvo činjenicom da su članovi vladajućeg tima amandmanima predlagali brodske projekte: Sveučilište Slavonski Brod i izgradnju škole Milan Amruš, mada bi, u uređenim sustavima, oni trebali biti sastavni dio prijedloga vladajuće većine…", u svojoj (dez)informaciji za medije istaknulo je Tajništvo HSS-a. 

Dakako, nije im palo na pamet kazati - koji to slavonski saborski zastupnici nisu podržali koji projekt. Oni radije oportunistički,  opet, đuturaše*.

Očito, ne vjerujući da u Brodsko posavskoj županiji postoji i medij koji se pomalo razumije u svoj posao te poštuje elementarne postulate novinarske struke, u nastavku svog 'priopćenja', Tajništvo nije tek kukavički i licemjerno denunciralo druge, nego je posegnulo čak i za podmetanjem.

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, amandmanom na proračun, vijećnici HSS-a tražili su dva milijuna kuna „za Izgradnju ceste Kobaš - Bebrina" te, nakon obrazloženja kako će na taj način tamošnjim „stanovnicima osigurati bolju prometnu povezanost i smanjenje troškova transporta obrtima, OPG-ovima i poduzećima te brži pristup zdravstvenoj zaštiti", poentirali su zaključkom: „Projekt je postao sastavni dio proračuna".

Na taj način, Tajništvo HSS-a obmanulo je javnost insinuacijom da je projekt prošao zahvaljujući njihovoj inicijativi i amandmanu te da će cesta Kobaš - Bebrina, nakon 16 godina, konačno biti završena, jer to, iz najmanje dva razloga, nije istina.

Prvo, u svom izvornom prijedlogu programa rada za 2019. godinu, dugogodišnji ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC), Antun Dukić, predvidio je dva milijuna kuna s ciljem uređenja „raskršća u Bebrini, 180 do 200 metara dužnih", što je Županijska skupština prihvatila.

Drugo, od istog inženjera Dukića, SBplus je dobio informaciju kako je danas, 19. prosinca, „na račun ŽUC-a sjelo 5,7 milijuna kuna sredstava iz državnog proračuna" koja će u cijelosti biti uložena u završetak 'dotične' ceste, čija izgradnja je započeta nešto poslije stoljeća sedmog.

„Tada, 2002. godine, izgradili smo armirano betonski most preko kanala Veketuš i napravili tzv. 'tucanik cestu' Slobodnica - Kaniža - Bebrina - Slavonski Kobaš, u dužini oko šest kilometara, u što smo uložili šest milijuna kuna. S raspoloživih ukupno  7,7 milijuna kuna za iduću godinu, namjeravamo izvršiti fino planiranje, dosuti tucanik, a potom asfaltirati cestu", za SBplus kazao je diplomirani inženjer građevinarstva, Antun Dukić.

Dakako, ne osporavamo trud i zalaganje saborskog zastupnika HSS-a, Davora Vlaovića, niti rad njegovih kolega, i kolegice također, u brodsko-posavskoj Županijskoj skupštini, tek, želimo ih svesti na pravu mjeru. Trud i rad, dakako. Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.

* Đuture (uđuture) 1. sve zajedno, sve koliko ima (ob. za kakav proizvod koji se inače prodaje na komade ili po kilogramu); najednom; upoprijeko, paušalno
2. iron. svi ljudi, svi problemi itd. uzeti zajedno ili ujedanput, najednom (problemi proizvodnje i radnog morala razmotreni su đuture) - Hrvatski jezični portal


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :