Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 1.3.2021. u 8:00
Prikaza: 1964
|

Piše Jerko Zovak

Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

root : Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

U demokratski iole osviještenim zemljama, političari koji ne nude rješenja nemaju dugovječnu budućnost, neovisno o tome iz koje stranke dolaze. Tako će biti i u Hrvatskoj, kad izađe iz predpolitičkog doba.

„ZABRINUTE Slavonke i Slavonac u Hrvatskom saboru: Martina Grman Krizivat, Domagoj Hajduković, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić i Martina Vlašić Iljkić", SDP-ovi zastupnici, svojim priopćenjem za javnost od 28. veljače 2021. godine, vrlo su pošteno i transparentno Slavonkama i Slavoncima, dakle svojim poslodavcima, predstavili vlastitu političku bezidejnost i, posljedično toj činjenici, društveno-političku niškorist. Nikako drukčije nije moguće tumačiti njihov „apel za spas Borova", kako to polit-marketinški nazva najčitaniji požeški medij 034portal.

U ovom slučaju, predstavili su se likovima iz Alan Forda poručivši 'gradu i svijetu' kako oni 'ništa ne obećavaju i to ispunjavaju'. U cijelosti.

U onoj mjeri u kojoj političke stranke postoje zbog toga da bi, nakon dobivenog povjerenja građana, a sukladno vlastitoj idejno-programskoj agendi, mijenjali odnose u društvu i zajednici, u toj mjeri je nužno da svakom građaninu sadržaj te agende bude poznat i jasan.

Naime, od jasnoće i prihvatljivosti ideje kojom neka politička stranka (opcija) želi mijenjati stanje u zajednici trebao bi ovisiti i njezin rezultat na parlamentarnim izborima. Drugim riječima, vrijednost programske i kadrovske političke 'robe' građani bi trebalo određivati svojim glasačkim listićima.

Ako nisu u pitanju birači iz predpolitičkog doba koji glasaju sukladno predrasudama nastalim zahvaljujući dugogodišnjim obiteljskim, plemenskim, vjerskim, klijentelističkim ili kakvim drugim isključivostima.

Kritika ne može biti sama sebi svrha

I sami svjesni svoje bezidejnosti, i sami svjesni kako im je kritika tuđeg političkog djelovanja jedini način da makar i sebe osobno ponude kao alternativu, u svome priopćenju SDP-ovi zastupnici su na pasija kola ispljuvali aktualnu HDZ-ovu politiku za Slavoniju i Baranju s posebnim osvrtom na invalidne ostatke socijalističkog industrijskog giganta i kapitalističkog gospodarskog bolesnika na izdisaju, Borovo d.d.

Dakako, kritika svake aktualne vlasti – od državne do općinske razine – dobrodošla je kao argument motivu za promjene. Međutim, bez konkretnog sadržaja promjena, ona je tek jeftino politikantstvo koje bezidejnim i lijenim političarima služi kao magla za prikrivanje njihove niškoristi. Koja ima zadaću reflektore javnosti držati na tuđim (i benignim) propustima kako bi prikrili kolosalnu činjenicu da sami ništa ne nude kao prihvatljivu alternativu. Kako bi prikrili istinu da im je kritika svega postojećeg supstanca vlastite političke agende. Kako im je politika, ustvari, želja za stanjem 'što gore to bolje'. Kako im je zadaća tek čekanje biračke odluke da više ne žele postojeće – ma što bila alternativa. Uzgred, na taj način izabran je Führer und Reichskanzler.

Upravo to napravila je grupa SDP-ovih šampiona svojim pamfletićem od 672 riječi. Šest stotina i sedamdeset dvije riječi upotrijebili su za kritiziranje HDZ-ove politike, a niti jednu kako bi ponudili alternativu. Kako bi se predstavili kao stranka koja nudi rješenja. Kako bi sadržajem za promjene potvrdili formu kojom tvrde da nisu isti kao oni koje kritiziraju. Niti jedne riječi kojom bi opravdali svoje političko postojanje.

Dapače, otišli su i korak dalje. U ovom slučaju, predstavili su se likovima iz Alan Forda poručivši 'gradu i svijetu' kako oni 'ništa ne obećavaju i to ispunjavaju'. U cijelosti.

Drugima savjetuju neka budu 'proaktivni', a sami ne nude rješenja

„Što bi, po nama, Vlada trebala učiniti kako bi Projekt Slavonija, Baranja i Srijem davao rezultate? Prije svega, trebala bi biti proaktivna. Ništa nije napravljeno kako bi se našli novi investitori, strateški partneri, modernizirala poizvodnja ...", doslovno, pišu SDP-ovci u svome priopćenju za javnost (koje donosimo u PDF prilogu) kao da su oni sindikalni, a ne politički lideri. Kao da su znanstveni promatrači zbivanja u parlamentarnoj areni između dvaju izbora, a ne akteri koji su u predizbornoj kampanji tvrdili kako imaju rješenja za promjene. Rješenja za promjene, a ne spoznaju o stanju u društvu i zajednici.

Saznanja o stanju ima svaki politički građanin. Dijagnozu: da im je loše, znaju i članovi najmanjeg hrvatskog mjesnog odbora. Međutim, terapiju ne nudi nitko. Ovi SDP-ovi zastupnici, pak, misle da je terapija konstatacija kako „treba biti proaktivan", kako treba 'delati'. A što i kako treba 'delati' ne kažu niti jednom jedinom riječju od onih 672 napisane.

Dijagnoza je poznata, društvo treba terapeute

Halo, zastupnice i zastupniče, oni kojima se obraćate bolje od vas znaju kako im je zahvaljujući (i) vladavini HDZ-a. Ne trebate im vi govoriti u kakvom jadu i čemeru od društva i zajednice žive. Vaša zadaća je mijenjati odnose u tom i takvom društvu sukladno vašim politikama.

Međutim, ako vam je jedina politika kritiziranje postojećeg stanja onda vi nikome niste potrebni. Dapače, onda ste prevarili birače jer su vjerovali kako vam je predizborna kritika postojećeg bila tek argument opravdanosti promjena. Onih promjena koje ćete provoditi sukladno vašim obznanjenim politikama, ako osvojite vlast, odnosno te politike zastupati u parlamentu ako postanete oporba.

Naime, nitko vam nije dao povjerenje da ih zastupate u Hrvatskom saboru jer dobro kritizirate druge, nego zbog toga jer su vjerovali kako sami imate rješenja za nužne promjene.

Očito, tijekom predizborne kampanje niste govorili istinu. I vi nudite tek kritiku aktualnog stanja, a ne rješenja za prosperitetnu budućnost. Nacije i zemlje rekli bi jedni, odnosno građana i zajednice kazali bi drugi.

U demokratski iole osviještenim zemljama, političari koji ne nude rješenja nemaju dugovječnu budućnost, neovisno o tome iz koje stranke dolaze. Tako će biti i u Hrvatskoj, kad izađe iz predpolitičkog doba.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 1.3.2021. | 23:48

1

Za cijelo vrijeme svog postojanja, SDP nije ukinuo niti jedan loš HDZ-ov zakon, nije rasknuo niti jedan štetan ugovor, niti je ispravio ijednu hadezeovu krivu Drinu. Štoviše, donijeli su nekoliko katastrofalnih zakona, kojih se ni hdz ne bi postidio, Ni hdz se nije potrudio ukinuti niti jedan od tih katastrofalnih esdepeovih zakona. Na tom su gnoju izrasli kojekakvi bandići i ini lokalni šerifi, kriminalci.Jedan od važnih aktera tog kaosa je pogrešno to nazvao slučajnom državom.Ništa tu nije slučajno, sve je bilo namjerno.
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 1.3.2021. | 16:30

2

Odlično
veles

veles

Komentirano: 1.3.2021. | 7:43

3

Svaka čast na tekstu.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roktanje je svojstveno svinjama

Medijsko smeće

Roktanje je svojstveno svinjama

14.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

7.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema slobodnih medija

Piše Jerko Zovak

Nema slobodnih medija

3.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

Povodom izborne promidžbe (hrv.kampanje)

Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

1.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

17.4.2021. | 21:00