Kolumne : Friedrichdorferica

Simonida Tarbuk

Kolumne

Friedrichdorferica
Piše: Simonida Tarbuk
Objavljeno: 5.6.2013. u 12:05
Prikaza: 20150
|

Indijanci kažu:

'Zemlja je naša majka'

root : 'Zemlja je naša majka'

Svaki sedmi stanovnik planete odlazi na spavanje bez obroka , a više od 20 tisuća djece mlađe od pet godina dnevno umire od gladi.

Svijet danas obilježava Međunarodni dan zaštite okoliša uz godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu, 1972.godine, posvećene okolišu, na temelju koje je i pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

"Veliki duh je u svim stvarima: on je u zraku koji udišemo, on je naš otac, a Zemlja je naša majka".

U proteklih 40-ak godina ova je manifestacija postala jedan od najvažnijih mehanizama i instrumenata kojima Ujedinjene nacije podižu svijest o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće teme i probleme današnjice, potičući svakog stanovnika planete na aktivan odnos prema vlastitom okolišu, ali i na preuzimanje odgovornosti za očuvanje prirode.

Kako je izvijestila Agenicija za zaštitu okoliša, ove je godine naglasak na otpadu od hrane, a cilj je senzibilizirati javnost, ali i ponuditi smjernice i savjete kako smanjiti takvu vrstu otpada. Jer, podaci su zastrašujući i kažu kao svake godine u svijetu propadne oko 1,3 milijarde tona hrane što predstavlja gotovo trećinu ukupno proizvedene hrane u svijetu.

Istovremeno, svaki sedmi stanovnik planete odlazi na spavanje bez obroka , a više od 20 tisuća djece mlađe od pet godina dnevno umire od gladi. Osim toga, svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš, koristeći 25 posto ukupno naseljene površine Zemlje i čak 70 posto ukune količine potrošnje vode Paradokslano je kako je upravo industrija hrane jedan od najvećih suvremenih zagađivača prirode, ali i neprijatelj broj jedan kada je riječ o pomoru biološke raznolikosti.

Spriječavanje nastanka otpada od hrane počinje već odlaskom po namirnice, a nastavlja se u kućanstvu pravilnom upotrebom i pohranjivanjem hrane i prehrambenih proizvoda. Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom kupovinom i uporabom namirnica, kroz akciju će se nastojati apelirati i na sve veći broj gladnih kroz organiziranje humanitarnih akcija i doniranje namirnica dobrotvornim ustanovama. Tako ćemo pomoći socijalno najugroženijim skupinama stanovnika, ali i dugoročno sačuvati planetu.

Jer, svi smo mi dio zemlje, tvrde i najveći čuvari prirode, drevni prastanovnici Američkog kontinenta, Indijanci. "Veliki duh je u svim stvarima: on je u zraku koji udišemo, on je naš otac, a Zemlja je naša majka. Ona nas hrani. Stoga, ono što stavimo u nju, ona nam sa zahvalnošću vraća".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

Najvrjednija ljudska emocija

Od kad i zašto slavimo Valentinovo?

13.2.2013. | 12:12
Iako ga svi, uglavnom, povezuju s rimskim svećenikom koji je odbio poslušnost caru Klaudiju, i potajno, ceremonijama vjenčanja slavio ljubav, čak ni povjesničari nisu sigurni od kada i zašto slavimo Valentinovo. Ipak, kako to već ide u svijetu globalizacije, 14.veljače, uzduž i p
Iako ga svi, uglavnom, povezuju s rimskim svećenikom koji je odbio poslušnost ca
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li oni svi isti?

Ovdašnji političari

Jesu li oni svi isti?

23.1.2013. | 11:55
Politika je previše važna stvar da bi je prepustili političarima
Politika je previše važna stvar da bi je prepustili političarima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbore spremni

Na startnoj crti

Za izbore spremni

2.1.2013. | 12:00
Je li nam se jedno od najstarijih zanimanja na svjetu konačno ogadilo?
Je li nam se jedno od najstarijih zanimanja na svjetu konačno ogadilo?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet ti drhte ramena moja malena...

16 dana aktivizma

Opet ti drhte ramena moja malena...

24.11.2012. | 10:45
Opet ti drhte ramena moja malena, opet sam ti nešto kriv, zašto skrivaš lice zbog masnice koja se i ne vidi. Ti znaš kad sam nervozan planem, pa mi ruka poleti, ali te moje tamne strane, ne znače da te ne volim...
Opet ti drhte ramena moja malena, opet sam ti nešto kriv, zašto skrivaš lice zbo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj