Kalendar

Objavljeno: 25.8.2020. u 12:05
Prikaza: 1959
|
Autor: Telegram

Hoće li istina ikada izaći na vidjelo

Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

root : Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?Soba ubijenog starca(Foto: Screenshot/N1)

Svi kroničari tog sudskog postupka složit će se da je među specijalcima jednostavno zavladao „zavjet šutnje”. Od 25. kolovoza 1995. kada su prolazili terenom prema Gruborima većina njih zapamtila je samo kišu. Kažu, jako je padala. A teren je bio težak. Rijetki su čuli pucnjavu. Ukupno 70 svjedoka ispitano je o zločinu u Gruborima.

U utorak, 25. kolovoza 2020., na komemoraciju u Grubore, gdje je 1995. godine, dvadeset dana nakon oslobodilačke akcije Oluja, počinjen zločin nad mještanima srpske nacionalnosti, otišli su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te dvojica potpredsjednika Vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

Prvi je to put da je državni vrh na taj način komemorirao strašan događaj i zločin nad srpskim civilima na hrvatskom području. Medveda je u Grubore poslao premijer Andrej Plenković nakon što je Milošević u kolovozu 2020. nazočio proslavi obljetnice Oluje u Kninu. To bi, kako je kazao sam Milošević u Kninu, trebao biti „zalog za budućnost” te, kako je kazao u Kninu Plenković, „izraz poštovanja prema svim civilnim žrtvama u Hrvatskoj, i Hrvatima i Srbima”, piše Telegram čiji članak u nastavku u cijelosti prenosimo.

U pozadini ovih političkih poruka ostat će, međutim, pravosudni rasplet slučaja Grubori. U listopadu 2019. godine donesena je pravomoćna oslobađajuća presuda dvojici pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko koji su bili optuženi za sudjelovanje u zločinu u Gruborima. Tko je ubio šest staraca ne zna se. Budući da ratni zločin ne zastarijeva bilo bi za očekivati da je državno odvjetništvo nakon oslobađajuće presude nastavilo tragati za novim dokazima.

Što je pošlo krivo u akciji 'Oluja obruč?

Činjenica je da je u zoni odgovornosti najelitnije postrojbe hrvatske policije tog 25. kolovoza 1995., u akciji 'Oluja obruč', operaciji čišćenja terena uoči prolaska Vlaka slobode za Split u kojem je bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ubijeno šest srpskih mještana starije dobi – Jovo Grubor, Miloš Grubor, Marija Grubor, Milka Grubor, Đuro Karanović iJovan Grubor.

Za zločin se doznalo vrlo brzo. Tadašnjem civilnom zapovjedniku zbornog mjesta Knin generalu Ivanu Čermaku dojavili su to njegovi časnici za vezu. Njih su pak obavijestili predstavnici UN-a koji su vidjeli paljevinu kuća i leševe. O svemu je obaviještena i policija u Kninu.

Je li u Gruborima obavljen policijski očevid?

Je li obavljen očevid nitko od svjedoka tijekom suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu nije znao. Doduše, tijela ubijenih su fotografirana, no kriminalistička policija u to vrijeme nije bila sasvim organizirana te su se, kako su potvrdili ispitani policajci, više bavili krađama i paležom. Za ubojstva neki od njih nisu ni čuli.

General Čermak je na terenu u kamere zatim prenio ono što mu je, tvrdi, rekao Željko Sačić, tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalne policije: civili su stradali tijekom oružanog sukoba s paravojnim srpskim snagama.

Istraga zločina u Gruborima zbog Haaga

Tek 2003. ovaj se zločin počeo intenzivnije istraživati na zahtjev haškog tužiteljstva. Hrvatske vlasti u prosincu 2009. pokreću akciju uhićenja pripadnika specijalne policije osumnjičenih za ubojstva u Gruborima. Među njima je, ne zbog optužbe za zločin, već za njegovo zataškavanje bio i Sačić, koji je 2020. postao saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Nekadašnji potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Milijan Brkić, tadašnji drugi čovjek u Ravnateljstvu policije, uoči policijske akcije zvao je neke od specijalaca, svojih bivših ratnih kolega, i najavio im uhićenje. Sugerirao im je da kažu istinu o Gruborima. To je, kaže, napravio u dogovoru s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Suđenje optuženima za ovaj zločin

Na kraju je optužnica za zločin u Gruborima u prosincu 2010. podignuta samo protiv trojice pripadnika ATJ Lučko. Jedan od njih, pred sam početak suđenja, bit će pronađen obješen u šumi usred Like. Baš on navodno je namjeravao o zločinu u Gruborima progovoriti u sudskom procesu.

Svi ostali koji su kao svjedoci ispitani tijekom maratonskog suđenja, što je okončano oslobađajućom presudom tek u listopadu prošle godine, nisu sudu ponudili dovoljno dokaza. Njihove iskaze bilo je na trenutke mučno slušati.

Svi kroničari tog sudskog postupka složit će se da je među specijalcima jednostavno zavladao „zavjet šutnje”. Od 25. kolovoza 1995. kada su prolazili terenom prema Gruborima većina njih zapamtila je samo kišu. Kažu, jako je padala. A teren je bio težak. Rijetki su čuli pucnjavu. Ukupno 70 svjedoka ispitano je o zločinu u Gruborima.

Nedovoljno dokaza o zločinu nakon Oluje

Međutim, jedino je bivši pripadnik ATJ Lučko Neven Juričić u oba svoja svjedočenja kao počinitelje naveo dvojicu kolega imenom i prezimenom. Nešto konkretniji iskaz dao je i Josip Ćelić, tadašnji zapovjednik ATJ Lučko na terenu i - u novije vrijeme - zamjenik glavnog ravnatelja hrvatske policije. On u Gruborima nije bio, ali je potvrdio kako su nakon operacije napisana različita izvješća.

Jedno izvješće sastavljeno je prema izjavama zapovjednika grupa koje su bile u akciji, a jedno je, prema Ćelićevim riječima, prepravljeno prema naputku Željka Sačića. Zapovjednici su Ćeliću rekli da je sve prošlo u redu i da nije bilo potrebe za intervencijom, dok je prema Sačićevoj verziji u Gruborima došlo do oružanog sukoba u kojem su stradali ljudi, svjedočio je Ćelić.

Tko je pokušao zataškati zločin u Gruborima?

Sačić je pak Ćelićeve tvrdnje nazvao fiksacijom. Ne treba zaboraviti da je sam Sačić bio pod istragom i tek nakratko optuženik, upravo za zataškavanje zločina u Gruborima. Poznat je slučaj podizanja i žurnog povlačenja optužnice protiv njega, zbog navodne manjkavosti dokaza.

Naknadno će zbog tog slučaja biti smijenjena tadašnja županijska državna odvjetnica u Zagrebu, Željka Pokupec. Sačić koji više nikada nije optužen, u međuvremenu je dobio i postupak protiv države u kojem je dokazao da je nepotrebno uhićen zbog Grubora te mu je dosuđena odšteta.

Znala se zapovjedna linija Akcije

Ćelićev prvi nadređeni Zdravko Janić, zapovjednik operacije 'Oluja obruč', svjedočio je da je o zločinu u Gruborima saznao tek godinama kasnije, iz tjednika Feral Tribune. Neko vrijeme i on je bio pod istragom haških istražitelja, ali nikada nije optužen.

Glavni zapovjednik ATJ Lučko 1995. je bio Josip Turkalj. Ni on u Gruborima nije bio, a 2005. u razgovoru s haaškim istražiteljima rekao je da je 31. kolovoza 1995. u Kninu u Čermakovom uredu čuo kako Sačić govori Čermaku da Grubore treba predstaviti kao slučajni incident u kojem su civili poginuli u unakrsnoj paljbi, bez obzira bila to istina ili ne. Ni Turkalj u ovom slučaju nije optužen.

Svi se zgražaju zbog očevidnog zataškavanja zločina

„Zapanjujuće je da se nakon tog zločina pokušalo insinuirati da je u Gruborima bilo oružanog sukoba u kojem su mještani stradali. Sramotno je falsificiranje izvješća do te mjere da je pisano da je kraj leševa pronađeno oružje. To je služilo samo zataškavanju zločina”, reći će nakon druge oslobađajuće presude sudac Ivan Turudić. Ta odluka njegovog sudskog vijeća lani je potvrđena na Vrhovnom sudu RH.

„U Gruborima se dogodio ratni zločin i to zločin nad ljudima koji se nisu mogli braniti i koji su nakon Oluje odlučili ostati u Hrvatskoj. Počinitelji su taj zločin željeli napraviti. Bili su potpuno svjesni što rade jer su te civile pripadnici međunarodnih organizacija već popisali i točno se znalo tko su ti ljudi”, rekao je još sudac Turudić.

Valja još ovdje spomenuti i da su za zataškavanje zločina u Gruborima pravomoćnom haškom presudom već ranije oslobođeni generali Mladen Markač, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova za specijalnu policiju, i sam general Čermak - piše portal Telegram.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bio je 3. studenog i bila su - 3°C

Dogodilo se na današnji dan

Bio je 3. studenog i bila su - 3°C

3.11.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poginuo je u sedamnaestoj godini života

Narodni heroj Boško Buha

Poginuo je u sedamnaestoj godini života

27.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro je akademik Stjepan Babić

U 96. godini

Umro je akademik Stjepan Babić

28.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

Država je učinila sve da ga zaboravimo

Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

1.7.2021. | 6:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Darujte krv, očuvajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi

"Darujte krv, očuvajte život"

14.6.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

Rođendan Josipa Broza Tita

Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

25.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

Obljetnica rođenja

Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

5.5.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

Simbol borbe za radnička prava

Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

25.4.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspirativne priče brodskih Roma

Povodom svjetskog Dana Roma

Inspirativne priče brodskih Roma

8.4.2021. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito je Galebom krenuo na važan put

PRIJE TOČNO 60 GODINA

Tito je Galebom krenuo na važan put

26.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

Tko je on zapravo bio?

Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

26.12.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su rekli ‘nicht schuldig’

75. godina Nirnberškog procesa:

Svi su rekli ‘nicht schuldig’

14.11.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina izgubljeno 3513 života

Dan sjećanja

U devet godina izgubljeno 3513 života

12.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

Obljetnica osnivanja važnog Centra

Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

23.10.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

Novogradiščani nisu zaboravili Todora

Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

16.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

Navijali za 'oslobođenje' Vukovara

Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

19.9.2020. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

Više od trideset posto nas je bezubo

'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

12.9.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve

Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

23.8.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :