Kalendar

Objavljeno: 26.8.2020. u 8:30
Prikaza: 2566
|
Autor: Index/SBplus

'Vlak slobode'

Povijesno poučan govor dr. Franje Tuđmana u Kninu 26.8.1995.

root : Povijesno poučan govor dr. Franje Tuđmana u Kninu 26.8.1995.

U vrijeme ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom u bivšu jugoslavensku zajednicu u Kninu je prema popisu pučanstva iz 1910. godine bilo 68 posto hrvatskog pučanstva, a 32 posto srpskog, pravoslavnog. A sada, 1991. godine bilo je svega 14 posto hrvatskog pučanstva tu usred hrvatske zemlje, a 86 posto srpskog.

NAKON Vojno-redarstvene akcije Oluja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman "Vlakom slobode" je došao u Knin 26. kolovoza 1995. Pred mnoštvom održao je tada govor koji su mnogi ocijenili u najmanju ruku zastrašujućim, a u kojem je rekao da završetak Oluje možemo nazvati i Danom završetka hrvatskog povijesnog križa.
U nastavku podsjećamo na cijeli govor:

"Hrvatice i Hrvati, draga hrvatska mladeži, Hrvatski vojnici, dragi Kninjani onoliko koliko vas je ovdje ostalo i koliko ste se vratili i svi vaši gosti koji su se okupili danas

.Zaista, na ovaj dan koji možemo prihvatiti ovo što je rekao general Čermak, da ga možemo nazvati danom završetka hrvatskog povijesnog križa. Obično sudionici povijesnih događaja i nisu svjesni dalekosežnosti zbivanja u kojima sudjeluju. Ovo što smo mi danas učinili dovevši ovaj "Vlak slobode" iz Zagreba glavnog grada svih Hrvata u Knin, kraljevski hrvatski grad, na putu za Split u hrvatsku Dalmaciju postojbinu hrvatske državnosti, ovo nije ni izdaleka tek otvaranje željezničke pruge, ovo nije tek oslobađanje ovih do sada okupiranih područja. Ovo je stvaranje temelja za samostalnu i nezavisnu suverenu Hrvatsku državu, za buduća stoljeća.

Tako dugo dok su bili u Kninu, dok je Knin bio pod okupacijom, tako dugo budućnost Hrvatske države nije bila sigurna, a od "Oluje", od ovih naših dana ona jeste. Nikada više i nitko je neće moći ugroziti. Knin je bio, ne samo prijestolnica hrvatskog kralja Zvonimira, Knin je bio glavni grad Kraljevine Hrvatske i onda kada nismo imali više vladara i svoje narodne krvi, sve do 1522. godine dok ga nisu osvojili turski osmanlijski osvajači i dok zajedno s njima nisu došli i oni koji su do jučer bili u tom našem hrvatskom Kninu. Ali danas, to je hrvatski Knin i nikada više nema povratka na ono što je bilo, da nam usred Hrvatske šire rak koji je razarao hrvatsko nacionalno biće, koji nije dopuštao da hrvatski narod bude zaista sam svoj na svome, da Hrvatska bude jednom sposobna za samostalan i suveren život pod kapom nebeskom u svjetskoj zajednici suverenih naroda.

Preostaje na hrvatskim povjesničarima da danas u slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj objasne kako je to taj Knin postao jazbina četničkog antihrvatstva. Taj Knin koji je znači kao što rekoh bio glavni grad Hrvatske do 1522. godine, taj Knin u kome je sve do usprkos tome što su pravoslavnom pučanstvu davane koje-kakve olakšice od turskih vremena, pa austrijskih, pa mađarskih, pa se množilo, ali ipak sve do kraja prvog svjetskog rata u Kninu je bila dvostruka većina hrvatskog pučanstva. U vrijeme ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom u bivšu jugoslavensku zajednicu u Kninu je prema popisu pučanstva iz 1910. godine bilo 68 posto hrvatskog pučanstva, a 32 posto srpskog, pravoslavnog.

A sada, 1991. godine bilo je svega 14 posto hrvatskog pučanstva tu usred hrvatske zemlje, a 86 posto srpskog.

Trebat će ispitati i objasniti i hrvatskim ljudima i svijetu zašto je to Knin postao četnička jazbina i zašto su, ne samo napustili Knin, nego onda poveli sa sobom i sve ono što je bilo vezano za velikosrpsku ideju, za ideju priključenja ovih hrvatskih krajeva ili velikosrpskoj Jugoslaviji ili samoj velikoj Srbiji. Ne znate možda vi mnogi mladi da je 41. godine, kad se čitava bivša Jugoslavija raspala, da su u Kninu, kninski odvjetnik Niko Longo Novaković i pop Momčilo Đujić sastavili popis u ime sto srpskih intelektualaca i u ime sto tisuća Srba i zahtijevali, nudili se fašističkoj Italiji da fašistička Italija pripoji ovu kninsku krajinu i Dalmaciju Italiji. Vi ne znate i to da su ovdje iz Knina, kada su hrvatski komunisti, pa i oni srpski koji su bili u komunističkom pokretu poveli antifašističku borbu, da su ti Kninjani koje sam spomenuo tu u Otriću, 11. kolovoza 41. potpisali sporazum s Talijanima protiv nezavisne države Hrvatske, a sa fašističkom Italijom za borbu protiv hrvatstva.

Prema tome, šta je to bilo povijesno da je Knin bio takav užas antihrvatski koji ih je doveo do toga da i 90-te započnu borbu protiv samostalne, demokratske Hrvatske, ali evo koji ih je doveo i do toga da neslavno nestanu iz Knina i iz ovih krajeva kao da ih nikada nije ni bilo.

Ali da bismo to postigli draga hrvatska braćo i sestre morali smo ujediniti razjedinjeno hrvatstvo, morali smo prikupiti svu hrvatsku pamet, a odbaciti svu hrvatsku glupost, morali smo stvoriti svoju hrvatsku vojsku, svoju hrvatsku oružanu silu s kojom smo bili kadri da ih pobijedimo i da svijet uvjerimo i da mu dokažemo da smo kadri da svoju zemlju očuvamo i da njome vladamo.

Ovdje u Kninu stvarali su svoju srpsku državu da je ujedine s onim bosanskim Srbima i sa Srbijom i njihovom Jugoslavijom. Ovdje u Kninu govorili su da imaju tri srpska mora, ovdje u Kninu spremali su se za dugotrajno ratovanje, kovali su svoje novce, a onda pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana.

Kao što rekoh, nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće.

Već sam danas rekao, da nas je taj pothvat "Oluje" i prije toga hrvatskog ljeta 95-tog tu u bosanskom zaleđu mnogo koštao, milijardu kuna. Rekao sam, međutim da smo zaplijenili i zarobili njihovog naoružanja, ratne tehnike i svega onoga u tvornicama što je dvostruko vrijednije.

Ali, treba spomenuti i ovo, to oslobođenje Knina i središnjih hrvatskih krajeva odavde pa do pod Zagreb, do Diska, 28 kilometara od Zagreba su bili.

To smo morali platiti i krvlju. U toj operaciji izgubili su živote oko 200 hrvatskih ljudi i vise od tisuću hrvatskih vojnika i civila bilo je ranjeno. Prema tome, nisu samo bježali, pokušali su pružati otpor, i njih je poginulo vise nego li tri puta naših ljudi. Ali, to je znak da ćemo znati cijeniti to što smo izvojevali i pod cijenu hrvatske krvi i nikom više nikada nećemo dopustiti da nam ugrozi ovu našu slobodu, ovu našu demokraciju, ovu našu lijepu Hrvatsku zemlju u kojoj mora biti mjesta, ne samo za sve hrvatske ljude ovdje, nego u kojoj moraju naći svoje mjesto i svi oni izgnani Hrvati iz Hrvatske koje sam u Gospiću pozvao da se vraćaju. A, razumije se, od plodnih kotara pa do svih ovih krajeva koje smo oslobodili ima mjesta za sve naše ljude i slavit će naš narod tu svoju slobodu i izgraditi će tu svoju Hrvatsku za koju je palo od Zvonimirovih vremena pa do danas premnogo hrvatskih ljudi, za koju je prepatilo premnogo hrvatskih sinova i u tamnicama i Venecije i Beča i Pešte i Beograda. I iz sve te hrvatske povijesti znali smo izvući pouke da bismo došli evo do ovog današnjeg dana slobode koji je zaista kraj na hrvatski križ, jer ono sto nam je preostalo Vukovar, hrvatski simbol, istočna Slavonija i Baranja, to je na istoku Hrvatske zemlje, Hrvatska zemlja je sada jača, ne samo jača, nego potpuno učvršćena sa oslobođenim Kninom i ovim središnjim hrvatskim krajevima. I taj preostatak oslobodit ćemo ako bog da uz pomoć međunarodne zajednice na miran način bez žrtava, a ako to neće biti moguće onda sa svojom silom.

A, vas draga hrvatska braćo i sestre pozivam da sada prionemo na to da taj Knin oživi zaista, da ga naselimo, napućimo i ne samo Knin, nego i Benkovac, i Obrovac, i sva mjesta do Plitvičkih jezera i do Siska, čitavu Hrvatsku moramo oživjeti, čitavu Hrvatsku moramo početi izgrađivati da ona bude zemlja na koju se može ponositi svaki Hrvat, kao sto to već danas može, ali i zemlja bogatstva i sreće svih hrvatskih ljudi. (Pljesak.) Neka je vječna slava svim onim hrvatskim junacima i vitezovima koji su dali svoje živote za to da bi danas hrvatski barjak mogao biti na Zvonimirovoj tvrđavi, da bi Hrvatska mogla imati sigurnu budućnost. I neka nam vječno živi jedina nam Hrvatska.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.8.2020. | 10:34

1

Poučno je sve što se poslije događalo s hrvatskim kraljevskim gradom. Od Josipe Rimac i svih ostalih šampiona koji će dovesti da u Kninu više neće biti ni hrvata ni srba, već samo šačica bespomoćnih staraca kao i u Slavoniji i drugim krajevima. Eto dokle su nas veliki mudroseri doveli.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bio je 3. studenog i bila su - 3°C

Dogodilo se na današnji dan

Bio je 3. studenog i bila su - 3°C

3.11.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poginuo je u sedamnaestoj godini života

Narodni heroj Boško Buha

Poginuo je u sedamnaestoj godini života

27.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro je akademik Stjepan Babić

U 96. godini

Umro je akademik Stjepan Babić

28.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

Država je učinila sve da ga zaboravimo

Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

1.7.2021. | 6:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Darujte krv, očuvajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi

"Darujte krv, očuvajte život"

14.6.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

Rođendan Josipa Broza Tita

Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

25.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

Obljetnica rođenja

Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

5.5.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

Simbol borbe za radnička prava

Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

25.4.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspirativne priče brodskih Roma

Povodom svjetskog Dana Roma

Inspirativne priče brodskih Roma

8.4.2021. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito je Galebom krenuo na važan put

PRIJE TOČNO 60 GODINA

Tito je Galebom krenuo na važan put

26.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

Tko je on zapravo bio?

Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

26.12.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su rekli ‘nicht schuldig’

75. godina Nirnberškog procesa:

Svi su rekli ‘nicht schuldig’

14.11.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina izgubljeno 3513 života

Dan sjećanja

U devet godina izgubljeno 3513 života

12.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

Obljetnica osnivanja važnog Centra

Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

23.10.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

Novogradiščani nisu zaboravili Todora

Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

16.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

Navijali za 'oslobođenje' Vukovara

Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

19.9.2020. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

Više od trideset posto nas je bezubo

'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

12.9.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

Hoće li istina ikada izaći na vidjelo

Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

25.8.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve

Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

23.8.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :