Kalendar

Objavljeno: 22.7.2020. u 15:35
Prikaza: 4929
|
Autor: AP/SBplus

Obitelj ni nakon 5 godina nema odgovore:

'Islamisti su me izbacili iz auta, a Tomislava odvezli'

root : 'Islamisti su me izbacili iz auta, a Tomislava odvezli'Obitelj ni nakon 5 godina nema odgovore o sudbini Tomislava Salopeka(Foto: privatna arhiva/FB)

– Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pitao se te 2015. jedan Vrpoljčanin. Nema ih ni danas. Ni dokaza ni informacija o njegovoj sudbini. Tek se zna da su se mnogi mladići iz njegova kraja, koji su išli raditi u Irak, Siriju, Tunis..., nakon otmice Tomislava Salopeka, vratili kućama i više nisu išli raditi u taj dio svijeta.

VRPOLJE - Na današnji dan prije pet godina pripadnici islamske skupine ISIL dograbili su i odveli Tomislava Salopeka (31), mladića iz malog slavonskog sela Vrpolja, koji je u Egiptu radio za francusku geološku tvrtku CGG. Nekoliko dana potom, 5. kolovoza, sve je šokirala jeziva snimka na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene žene iz militantne skupine, piše Večernji list. Iako je oko njegova pronalaska angažiran čitav državni vrh i pokrenuti, svi kanali, o Tomislavu se nije ništa znalo do 12. kolovoza kada je objavljena šokantna snimka koja je ukazivala na najgori ishod. Obitelj Salopek tih je dana bila bez informacija, ali u njima je tinjala nada da će se Tomislav javiti. I godinu dana kasnije obitelj je vjerovala kako je njihov Tomislav još živ. Od tada do danas Tomislav se nije javio, ali ni njegovo tijelo nikad nije nađeno. Prema pisanju Večernjeg lista, analitičari kažu kako vjerojatno i neće, jer je tako bilo i s prijašnjim žrtvama tzv. Islamske države. Tomislav Salopek bio je deveti zapadni državljanin koji je na takav način stradao na teritorijima koje su držali islamski militanti, pišu 24sata.

Bio je jedan od mnogih mladih ljudi koji su otišli na Bliski istok raditi poslove za koje su bili puno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj.

 Tomislav Salopek završio je srednju geodetsku tehničku školu i godinama je radio u struci za geofizičke tvrtke u nas i inozemstvu pa je dosad, osim Egipta, prošao i Irak, Siriju, Tunis i druge tamošnje zemlje. Brojni iz njegova kraja pošli su njegovim stopama, neki radeći i s njim, no većinu je njegov slučaj (trajno) vratio kući s rada iz arapskih zemalja. Otmica Tomislava Salopeka najteže je pogodila njegovu suprugu Natašu, s kojom je imao dvoje male djece, te njegove roditelje. Šok je bio tim veći jer se upravo tih dana trebao vratiti kući. Nažalost, dogodile se to što se dogodilo, a obitelj je, tih dana, bila okrenuta sebi i mislima uz Tomislava. "Svjesni činjenice kako Salopekovi prolaze doista teške trenutke u životu, ponudili smo im pomoć, da kažu ako u bilo kojem trenutku osjete potrebu nešto poručiti javnosti, prenijeti ono što ih muči... Tomislavova supruga Nataša zahvalila je, jedino nam rekavši kako nema nikakvih novih službenih informacija. - A dok se Tomislav ne javi, ne želimo ići u javnost. Za sada se držimo sami sebe i ne želimo nikakav kontakt, ni razgovor bilo s kim - kratko nam je kazala odgovorivši i na ponuđeno posredovanje za pružanje psihološke pomoći obitelji.", pisala je tog kobnog kolovoza 2015. godine Marija Radošević.

Oni su tih dana samo očekivali da se Tomislav vrati kući. Istraga u Egiptu oko nestanka Salopeka potrajala je nekoliko mjeseci. Saslušan je, piše Večernji, i Mahmoud Metwally, koji je toga dana vozio Salopeka u zračnu luku. – Nakon 90 kilometara vožnje stali smo na odmorištu da se malo odmorimo. Ubrzo smo nastavili put, no već nakon desetak minuta vožnje i tek 12 kilometara prije dolaska u grad iza nas se velikom brzinom pojavio automobil dvostruke kabine i počeo nam blendati. Zaustavili su nas i iz njihova automobila izletjela su četiri muškarca, na licima poznate palestinske crno-bijele marame, s automatskim puškama. Izvukli su nas iz auta, vezali nas, ugurali u drugu kabinu i krenuli suprotnim putem od onoga kojim smo mi išli. Jedan od njih vozio je naš automobil. Nakon nekoliko kilometara mene su izbacili iz auta, a Tomislava su odvezli – ispričao je tad Metwally za tamošnje medije.

U istragu su se uključili i strani te egipatski mediji koji su otkrili i kako su desetak dana nakon otmice teroristi poslali e-mail francuskoj tvrtki CGG, za koju je radio Salopek, i zatražili 30 milijuna dolara otkupnine. E-mail je navodno poslan iz Libije, a tamošnji su džihadisti u navedenoj francuskoj tvrtki imali "krticu”. Tako se doznalo da je Salopeka otela libijska islamistička teroristička organizacija  Jamaat Ansar Al-Sunna (Vojska zaštitnice sunita). Analitičari za sigurnost zaključili su, a to je kasnije potvrdio i MUP, da je Salopek isti dan kad je otet prebačen u drugu zemlju, vjerojatno Libiju. No sva nastojanja da se dođe do što relevantnijih informacija o Tomislavu bila su sve slabija i bez rezultata. I to je ono što možda najteže pada njegovim najmilijima. – Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pitao se te 2015. jedan Vrpoljčanin. Nema ih ni danas. Ni dokaza ni informacija o njegovoj sudbini. Tek se zna da su se mnogi mladići iz njegova kraja, koji su išli raditi u Irak, Siriju, Tunis..., nakon otmice Tomislava Salopeka, vratili kućama i više nisu išli raditi u taj dio svijeta.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

Država je učinila sve da ga zaboravimo

Danas je obljetnica ubojstva Josipa Reihla Kira

1.7.2021. | 6:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Darujte krv, očuvajte život"

Svjetski dan darivatelja krvi

"Darujte krv, očuvajte život"

14.6.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

Rođendan Josipa Broza Tita

Tito nije želio mijenjati datum kojeg je narod već prihvatio

25.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

Obljetnica rođenja

Sam spomen njegovog imena i danas izaziva podjele

5.5.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

Simbol borbe za radnička prava

Kako je živio i umro veliki Đuro Đaković

25.4.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspirativne priče brodskih Roma

Povodom svjetskog Dana Roma

Inspirativne priče brodskih Roma

8.4.2021. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito je Galebom krenuo na važan put

PRIJE TOČNO 60 GODINA

Tito je Galebom krenuo na važan put

26.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

Tko je on zapravo bio?

Zašto slavimo blagdan svetog Stjepana?

26.12.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su rekli ‘nicht schuldig’

75. godina Nirnberškog procesa:

Svi su rekli ‘nicht schuldig’

14.11.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina izgubljeno 3513 života

Dan sjećanja

U devet godina izgubljeno 3513 života

12.11.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

Obljetnica osnivanja važnog Centra

Vrata iza kojih pomažu djeci, obiteljima i društvu u cjelini

23.10.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

Novogradiščani nisu zaboravili Todora

Na današnji dan život je izgubila velika glazbena zvijezda

16.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

Navijali za 'oslobođenje' Vukovara

Poznato „bacanje cvijeća pred tenkove“

19.9.2020. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

Više od trideset posto nas je bezubo

'Stari način rada stvorio je generacije koje se boje zubara'

12.9.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

Hoće li istina ikada izaći na vidjelo

Tko je 25. kolovoza 1995. ubio šestero srpskih civila?

25.8.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

Danas je Europski dan sjećanja na žrtve

Nacizam, fašizam i komunizam - isti su ?!

23.8.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo popis 186 poginulih hrvatskih branitelja u Oluji

Oni su dali najviše što su mogli

Donosimo popis 186 poginulih hrvatskih branitelja u Oluji

5.8.2020. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Miloš Krpan – predstavnik slavonske utopije

Rođen prvi ovdašnji socijalist

Miloš Krpan – predstavnik slavonske utopije

27.7.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :