Iz drugih medija

Objavljeno: 21.8.2021. u 11:40
Prikaza: 4407
|
Autor: Nikola Patković / Jutarnji.hr

Pripremaju žalbu

Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna EU sredstava

root : Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna EU sredstava

Prvi je to put da je naložen povrat sredstava iz europskih fondova.

KUTJEVO - Vinarija Galić, u vlasništvu poduzetnika Josipa Galića iz Kutjeva, mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura, piše Jutarnji list čiji članak u cijelosti prenosimo. Odlučila je tako Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja ja temeljem preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) nedavno izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.442,29 kuna.

Podsjetimo, OLAF je u svom nadzoru ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

Vinarija Galić je za izvođača radova, podsjetimo, angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet podizvođača među kojima i tvrtku Galićeva sina, što u OLAF-u smatraju sukobom interesa obrazlažući to time da je "zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz EU fondova zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze".

Ovakva odluka Agencija izazvala je šok u Vinariji Galić, koja je pokrenula pravnu bitku kako bi je osporila jer je smatra nezakonitom. Iz Agencije su na naš upit o ovom slučaju odgovorili kako je odluka donesena "temeljem članka 33. stavak 2. Pravilnika o provedbi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. koji propisuje da će Agencija za plaćanja zatražiti povrat sredstava ako se utvrdi da je korisnik postupao protivno odredbama Pravilnika i pravilima korištenja sredstava za mjeru Ulaganja, odnosno u slučaju utvrđene nepravilnosti".

Nova, moderna zgrada Vinarije Galić građena je od 2016. do 2018. i koštala je 7 milijuna eura.

Prošlo tri revizije

Navode i kako prilikom odobravanja projekta, kao ni tijekom kontrole njegove provedbe, Agencija nije znala da je na realizaciji projekta angažirana tvrtka u vlasništvu Galićeva sina, te da je korisnik sredstava u sve svoje obveze bio upućen temeljem odluke o odobrenju projekta.

Drugim riječima, Agencija nije bila u obvezi upozoriti korisnika da nešto radi protivno pravilniku. Iz Vinarije Galić odgovaraju kako je odluka Agencije kojom im je naložen povrat sredstava donesena temeljem novog Pravilnika zbog čega su uputili žalbu prema Agenciji i Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu i kako su tri revizorska tijela tijekom nadzora dala zeleno svjetlo projektu, a među njima i "Agencija, koja je sada, nakon mišljenja OLAF-a, promijenila stav, pri čemu uopće ne navode što je točno povrijeđeno".

Po njima, riječ je o odluci koja predstavlja "pravnu nesigurnost za sve korisnike sredstava, sadašnje, ali očito i bivše, a Vinariji sada prijeti nenadoknadiva šteta i zaustavljanje razvojnog procesa".

Konzultantska tvrtka Vinariji Galić u ovom projektu bio je Core Consulting iz Zagreba, čiji direktor i suvlasnik Egon Mudrinić također ističe da je "OLAF u ovom slučaju provjeravao ono što nije propisano natječajem, pravilnikom i drugim odredbama".

- Podizvođači se nigdje ne navode i tu se postavlja pitanje do kuda to ide. To je njihova subjektivna procjena, koja nigdje nije definirana, a fondovi EU se na tome ne baziraju. Jasno je propisano što se smije, a što ne smije. Podizvođači se tu nigdje ne spominju, a u ovom slučaju jedan od pet podizvođača bila je tvrtka sina gospodina Galića. No, ono što je vrlo bitno jest da Agencija ima referentne cijene i, ako je tako, onda je nebitno tko uopće izvodi radove.

U redu da je Presoflex radio za neku cijenu koja je dva ili tri puta veća od referentne, ali ova cijena je bila najjeftinija - rekao je Mudrinić i usporedio to s mjerom za projekte konverzije vinograda, gdje se korisniku omogućava da te poslove za njega mogu raditi njegovi radnici.

- Dakle, korisnik praktički radi sam za sebe, i to je u redu, a ovo nije. Ne znam tko je to lud. To su dvostruka mjerila, jer ovdje imamo istu Vinsku omotnicu, isto referentne cijene, glavnog izvođača koji nije u sukobu interesa, a podizvođač, koji jest njegov sin, nije poslovno povezan s njim. I konačno, to nije bila nikakva prevara, nego tržišne, referentne cijene. U Pravilniku se nigdje ne spominje sukob interesa s podizvođačima. To su počeli isticati tek u naknadnim pravilnicima, nakon što je došao OLAF u istrage - veli Mudrinić.

Četiri preporuke OLAF-a

Inače, iz izvješća OLAF-a za 2020. godinu, u dijelu koji se odnosi na radnje koje su poduzela nacionalna pravosudna tijela nakon izdanih preporuka OLAF-a između 1. siječnja 2016. i 31. prosinca 2020., vidljivo je kako većina zemalja EU prihvaća manji broj njihovih preporuka, odnosno većinu odbacuje.

Jedino u slučaju Hrvatske, Francuske, Mađarske, Italije, Litve i Malte veći je broj prihvaćenih preporuka kojima se od korisnika traži povrat novca i temeljem kojih se protiv njih podižu optužnice pred redovnim sudovima u odnosu na odbačene. Prosjek EU je da se prihvaća tek 37 posto preporuka OLAF-a. U Hrvatskoj su u navedenom razdoblju od četiri preporuke prihvaćene tri, a jedna odbačena, dakle prihvaćeno je 75 posto.

„Kao da sad kazne nekoga jer nije imao masku 2016."
"Projekt Vinarije Galić realiziran je u razdoblju 2016.-2018. Agencija je u odlukama izrijekom navela da se na projekt primjenjuje stari pravilnik, koji je u to vrijeme bio na snazi.
Novi pravilnik donesen je naknadno i Agencija ga kroz ovu odluku želi retroaktivno primijeniti jer, prema starom pravilniku koji je bio na snazi u vrijeme odobrenja i realizacije projekta, Vinarija nije u prekršaju ni po jednoj stavci", tvrde iz Vinarije Galić.
Smatraju da je odluka Agencija kontradiktorna, "jer se u njoj više puta problematizira odnos s podizvođačem, iako se u tada važećim pravilnicima nigdje ne spominje odnos između korisnika i podizvođača. Naime, doseg pravila o sukobu interesa proširen je na podizvođače tek 2020.
Ispada da Agencija odlukom pokušava na projekt Vinarije Galić iz 2016. primijeniti pravila i standarde o sukobu interesa koji su uvedeni tek 2020., a i sama priznaje da se moraju primijeniti pravila iz starog pravilnika koji je bio na snazi do 2019. To je kao da se sada kažnjava građane za nenošenje maske tijekom 2016., iako je to pravilo stupilo na snagu tek 2020.".

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jedrilice

Jedrilice

Komentirano: 22.8.2021. | 13:39

1

Kradezej zna.
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 22.8.2021. | 10:05

2

Otkad hdzeovci vračaju pare NIKADA

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

Mato Vidović za Telegram

Nove optužbe protiv suca Mirka Svirčevića

3.12.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

Bombastična kaznena prijava:

‘Dao sam novac poznatom sucu da mi odgodi odlazak u zatvor.'

30.11.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavoniji se očekuje pravi bum

Stranci u 10 god. kupili 60.000 stanova

U Slavoniji se očekuje pravi bum

29.11.2021. | 11:31
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sinov novac trošili na mobitele sebi i drugoj djeci

Kršili dječja prava:

Sinov novac trošili na mobitele sebi i drugoj djeci

24.11.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možete nas zvati (d)novinarima, ali ne i udarati

Pero nećemo okačiti o klin

Možete nas zvati (d)novinarima, ali ne i udarati

22.11.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  'Pogrešno je i opasno govoriti o pandemiji necijepljenih'

'SVE JE VIŠE DOKAZA...'

'Pogrešno je i opasno govoriti o pandemiji necijepljenih'

21.11.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kršenje mjera kazna do 10.000 kuna?

Detalji novog zakona

Za kršenje mjera kazna do 10.000 kuna?

19.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni kleveću, ili istinu zbore o obitelji Ivana Rimca

Ljudi imaju mozak, muda, ili oboje?

Oni kleveću, ili istinu zbore o obitelji Ivana Rimca

13.11.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hedl, znam sve o vama, zapalite svijeću!'

Suprug Gabrijele Žalac prijetio Hedlu

'Hedl, znam sve o vama, zapalite svijeću!'

10.11.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi blagdani bez buke i eksplozija petardi?

Restrikcije pri upotrebi pirotehnike

Prvi blagdani bez buke i eksplozija petardi?

10.11.2021. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je najviše poskupio

Rastu cijene

Evo tko je najviše poskupio

10.11.2021. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isplati li se točiti preko granice?

Idu li uz uštedu i negativne stvari?

Isplati li se točiti preko granice?

6.11.2021. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod jedan od primjera transparentnosti

Trošenje proračunskih sredstava

Slavonski Brod jedan od primjera transparentnosti

6.11.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovorila Borisu Dežuloviću za 'Jebo Vas Vukovar'

Braniteljica Tanja Belobrajdić

Odgovorila Borisu Dežuloviću za 'Jebo Vas Vukovar'

6.11.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što mislite o tekstu koji je razbjesnio desničare?

Dežulović o Vukovaru

Što mislite o tekstu koji je razbjesnio desničare?

3.11.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina sindikati izgubili petinu članstva

Slom organiziranog radništva

U devet godina sindikati izgubili petinu članstva

18.10.2021. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ neće pretrpjeti veću političku štetu

Unatoč pravomoćnoj presudi

HDZ neće pretrpjeti veću političku štetu

15.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :