Iz drugih medija

Objavljeno: 26.3.2021. u 16:00
Prikaza: 2095
|
Autor: Drago Hedl / Telegram

Hoćemo li uskoro saznati?

Jesu li suci muljali u imovinskim karticama?

root : Jesu li suci muljali u imovinskim karticama?Vedran Pavelić, sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Vedran Pavelić naveo je kako je nekretninu stekao ugovorom o uspostavljanju etažnog vlasništva.

IMOVINSKE kartice svih hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika javno su objavljene 15. siječnja ove godine, no osim što građani od tada mogu vidjeti što su sve tužitelji i djelitelji pravde stekli, one nemaju nikakvu praktičnu vrijednost. Jesu li suci i državni odvjetnici štogod prešutjeli, zatajili ili krivo napisali, kao što se često događalo s imovinskim karticama političara, u ovom trenutku nitko ne može znati, pa ni Državno sudbeno vijeće (DSV). A upravo je DSV tijelo koje to treba kontrolirati, piše Drago Hedl za Telegram čiji članak prenosimo u cijelosti.

”Nakon primitka izvješća te dopune izvješća o imovini suca Vijeće će od Porezne uprave Ministarstva financija i drugih tijela pribaviti podatke kojima raspolažu o njegovoj imovini i usporediti ih s podacima u izvješću o imovini”, stoji na stranicama DSV-a, tijela koje pored toga što bira i razrješuje suce, mora kontrolirati i ispravnost njihovih imovinskih kartica. Ali, to je mrtvo slovo na papiru.

Državno sudbeno vijeće ne raspolaže alatom

DSV nije usporedio podatke iz imovinskih kartica sudaca s podacima koje o sucima i državnim odvjetnicima, baš kao i o svim drugim građanima, ima Porezna uprava Ministarstva financija. Razlog zbog čega to nije učinjeno nevjerojatan je i skandalozan: Ministarstvo pravosuđa i uprave, na čijem je čelu ministar Ivan Malenica, nije osiguralo tehničke preduvjete za automatsku provjeru podataka s nadležnim institucijama!

To stoji, crno na bijelom, u odgovoru Državnog sudbenog vijeća na Telegramov upit je li provjerena imovinska kartica jednog hrvatskog suca, koji je, na neobičan način opisao način stjecanja stana. ”Povodom vašeg upita je li provjerena imovinska kartica Vedrana Pavelića, suca Općinskog suda u Slavonskom Brodu, obavještavamo vas da još nisu od strane Ministarstva pravosuđa i uprave osigurani tehnički preduvjeti za automatsku provjeru podataka s nadležnim institucijama”, stoji u odgovoru Državnog sudbenog vijeća.

Dakle DSV ne raspolaže alatom, koji je trebalo osigurati Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje bi, pak, omogućilo provjeru podataka o imovini upisanoj u imovinsku karticu sa stvarnim stanjem. Čarobna riječ u toj priči je OIB, osobni identifikacijski broj, koji je u Hrvatskoj u upotrebi od 1. siječnja 2009., dakle više od 12 godina.

OIB je uveden zbog boljeg pregleda nad imovinom

Kao što je poznato, OIB je, među ostalim, uveden kako bi se informatizirala državna uprava i povećala učinkovitost državnih institucija, a automatskom razmjenom podataka među tijelima državne uprave i institucija, građanima olakšalo dobivanje određenih dokumenata i ostvarivanje prava. Ali, OIB je uveden i zbog boljeg pregleda nad imovinom građana i pravnih osoba, prilivom i tijekom novca, što je ključ za suzbijanje korupcije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, odakle hitno - nakon koruptivnog skandala - šalju inspekciju u Županijski sud u Osijeku, nije dakle omogućilo Državnom sudbenom vijeću da ”s nadležnim institucijama”, prije svega Poreznom upravom, može automatski provjeriti podatke koje su suci upisali u svoje imovinske kartice.

Da je Ministarstvo pravosuđa to učinilo iz DSV-a bi Telegramu vrlo jednostavno mogli odgovoriti na pitanje je li predsjednik Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Vedran Pavelić, svoj stan u tom gradu, penthouse od 96,98 metara četvornih, kojeg je procijenio na 745.000 kuna, uistinu platio samo 8000 kuna, kako ispada iz podataka do kojih je došao Telegram.

Nekretninu stekli ugovorom o uspostavljanju etažnog vlasništva

Naime, u Pavelićevoj imovinskoj kartici stoji kako su on (i njegova supruga, suvlasnica polovine stana) tu nekretninu stekli ugovorom o uspostavljanju etažnog vlasništva. Dok su ostali suci i državni odvjetnici u rubrici ”način stjecanja” u imovinske kartice upisali kako su do stanova ili kuća došli otkupom stanarskog prava, nasljeđivanjem, darovanjem, kupoprodajnim ugovorom, samostalnom izgradnjom, zamjenom ili, pak, ugovorom o doživotnom uzdržavanju, Pavelić je naveo da je stan stekao ugovorom o uspostavljanju etažnog vlasništva.

Kada smo o tome s njim razgovarali nije mogao predočiti ni jedan dokument iz kojeg bi se dalo vidjeti kome je, kada i kako platio stan na kojeg se uknjižio 1. prosinca 2006. U zbirci isprava iz gruntovnice uspjeli smo pronaći tek kupoprodajni ugovor kojeg su 30. studenoga 2006. sudac iz Slavonskog Broda i njegova supruga Biljana Pavelić sklopili s Ljubicom Kozak iz Slavonskog Broda, a kojim kupuju, ”svatko ponaosob 5/200 udjela nekretnine upisane u z.k.ul. 5061 k. o. Brod” što ”u naravi predstavlja kuću i dvorište ukupne površine 396 m²”. Za to su platili 8000 kuna.

U razgovoru se nije mogao sjetiti datuma i iznosa

Sudac Pavelić na Telegramovu zamolbu potanko je objašnjavao kako su sve ostale transakcije tekle temeljem usmenih dogovora i u gotovini, a datuma i iznosa, s obzirom na protek vremena, nije se mogao sjetiti. Državno sudbeno vijeće vrlo bi lako, da je povezano s Poreznom upravom, što je dužno bilo osigurati ministarstvo Ivana Malenice, moglo ustanoviti koliko je poreza platio sudac Pavelić, te koliko je i kome, osim onih 8000 kuna, platio za stan u kojem sada živi.

Ovako, zahvaljujući neažurnosti, tromosti i aljkavosti Ministarstva pravosuđa i uprave, DSV je svezanih ruku i sve i da hoće ne može automatski provjeriti je li tko od sudaca i državnih odvjetnika muljao s imovinom. A što se suca Pavelića tiče u njegovoj imovinskoj kartici i danas stoji kako je stan u Slavonskom Brodu stekao ugovorom o uspostavljanju etažnog vlasništva, a Državno sudbeno vijeće koje bi trebalo provjeriti kako je uistinu do njega došao to ne može zbog aljkavosti Ministarstva pravosuđa i uprave, piše Telegram.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Hotti

Hotti

Komentirano: 29.3.2021. | 20:40

1

Ne,nisu .
slavobrod

slavobrod

Komentirano: 27.3.2021. | 8:37

2

e da, pozivate se na članak telegrama, i stavljate Pavelićevu sliku kao naslovnu sliku, ( u članku na kojeg se pozivate nije ta slika) , nedavno ste njegovu fotografiju koristili kao ilistraciju i pospredno mu prekrili oči. Jao ,,,, mogao bi sljedeći stan on zaraditi na osnovu tužbi, samo ako se na to odluči.
slavobrod

slavobrod

Komentirano: 27.3.2021. | 8:32

3

Ja i dalje ne kužim problem. Tko je oštećen? Državni proračun? Kako? @libvesb- o kojoj imovini vi pišete?, pa to je pojela maca. Glavni urednici ovog portala su se hvalili da nekad nešto možda nešto i nije moralno,ali nije samim tim i protuzakonitu. Što se tiče suca kojega ste se uhvatili, najbolje odite u selo u kojem je rastao i pitajte ljude o kakvom čovjeku se radi. Pa napišite članak o tome. Ovako samo sebe diskreditirate.
livesb

livesb

Komentirano: 26.3.2021. | 16:23

4

Gospodine Zovak Vaše iritantno pisanje o jednom te istom čovjeku je toliko smiješno i nakaradno, uporno se trudite a ne ide Vam pa ne ide, nego kad ćemo malo pročitati o stečenoj imovini zahvaljujući SLAVONIJI DI

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o novoj velikoj pobjedi partnera Šegote i Kožića

Korak do prava na posvajanje

Priča o novoj velikoj pobjedi partnera Šegote i Kožića

7.5.2021. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni koji su jebali te klinke, išli su tu na mise sa ženama'

Želi biti osvetnik djevojčica

'Oni koji su jebali te klinke, išli su tu na mise sa ženama'

30.4.2021. | 18:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među crvenim beretkama i Brođanin Slaven

Danas u Kninu

Među crvenim beretkama i Brođanin Slaven

28.4.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Namješteni državni kredit odobrili su Marić i Horvat

Kredit zbog kojeg Uskok tereti Žalac

Namješteni državni kredit odobrili su Marić i Horvat

27.4.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U zgradama za mlade pravi je baby boom'

Reportaža o popularnoj gradskoj mjeri

'U zgradama za mlade pravi je baby boom'

25.4.2021. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmišljali su o odlasku, no ipak su ostali u Slavoniji

Ovo je njihova priča

Razmišljali su o odlasku, no ipak su ostali u Slavoniji

23.4.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisu utvrđene pogreške u radu

Konačni nalaz Komore socijalnih radnika:

Nisu utvrđene pogreške u radu

23.4.2021. | 13:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nakon cijepljenja se moguće zaraziti?

Koronavirus

I nakon cijepljenja se moguće zaraziti?

21.4.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju prijemni za još jedan popularan studij

Čekaju potvrdu Senata

Ukidaju prijemni za još jedan popularan studij

19.4.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sprema im se još jedan udar?

Uz korona krizu

Sprema im se još jedan udar?

18.4.2021. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jako mi se sviđa da nema kamera'. Prenosili ih na YouTubeu.

Marić Berošu kad misli da ih se ne snima

'Jako mi se sviđa da nema kamera'. Prenosili ih na YouTubeu.

16.4.2021. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podnijeli kaznenu prijavu protiv J. Veljače i N. Janjić

Socijalni radnici u spontanoj incijativi

Podnijeli kaznenu prijavu protiv J. Veljače i N. Janjić

13.4.2021. | 13:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Croatia full of uhljebs'

Zbog ovoga završio na sudu:

'Croatia full of uhljebs'

13.4.2021. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro došli u svijet nelogičnosti, nepravde i bespomoćnosti

Za one koji žele čitati s razumijevanjem

Dobro došli u svijet nelogičnosti, nepravde i bespomoćnosti

10.4.2021. | 13:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će 'otkrivati' covid-putovnica?

Uz olakšano kretanje ljudi u EU

Što će 'otkrivati' covid-putovnica?

8.4.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djevojčica je i dalje u teškom i po život opasnom stanju.'

Ministar Josip Aladrović:

'Djevojčica je i dalje u teškom i po život opasnom stanju.'

3.4.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devet godina od smrti bebe - suđenje i dalje traje

Slučaj iz Slavonskog Broda

Devet godina od smrti bebe - suđenje i dalje traje

2.4.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :