Iz drugih medija

Objavljeno: 16.7.2014. u 23:06
Prikaza: 4126
|
Autor: SBplus

Lektira za odrasle

Hoće li Petar Bašić igrati još jedne produžetke?

root : Hoće li Petar Bašić igrati još jedne produžetke?

„Gaudeamus igitur. U veselju živimo! U sranju živimo!“ jedan je od komentara na kolumnu autora Maria Brajkovića koja je, pod naslovom „Gaudeamus igitur“ objavljena na portalu sbperiskop a koja problematizira reizbor starog-novog ravnatelja Studentskog doma u Slavonskom Brodu.

Gledam djecu kako uživaju i raduju se lektiri koju će ponijeti na more da im ne bude dosadno. Paljetak, Lovrak, Iveljić, Gianni Rodari, Nazor imena su svima poznata i aktualna kao i nekada. Nešto je čak i ostalo u glavi kroz sve ove godine a djeca k'o djeca: spopadaju i dosađuju – „ napiši nešto i za nas, a ne samo te gluposti za odrasle koje mi ne razumijemo? " uljudno pitaju. Bih rado, ali ne mogu im objasniti da na SBPeriskopu nikoga ne zanimaju Čarobnjak iz oza, Grički top, Petar Pan, razni vodenjaci, vještice i jeleni, a pogotovo ne miševi i mačke i još k tomu „naglavačke". Na „SBPeriskopu" pišu Stribor, Darija, Veljko, a to nije igra i ne prolaze pričice za laku noć stoga ću se vratiti u djetinjstvo i složiti jednu ozbiljnu lektiru po istinitom događaju koji se desio upravo ovih dana.

"Petar Bašić ima mnogo bolje živce, a i program, te mu nije teško ispadati ovan samo da bi dokazao glavnim likovima što su sve mogli i trebali učiniti u proteklom mandatu..."

Naziv djela: „Mrtvog vuka janjci se ne boje"

Pisac: Prof.dr.sc. Dražen Kozak– predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Slavonski Brod

Glavni likovi: Angelo Denis Delhusa I. – ravnatelj Studentskog centra u SB, Angelo Denis Delhusa II. – pristupnik za izbor i imenovanje ravnatelja Studentskog centra u SB; Zdenka Barišić mag.iur. glavna tajnica Sveučilišta JJS u Osijeku – predsjednica Vijeća, Anđelka Kodžoman – voditeljica financijske službe SC-a u SB, Domagoj Opačak – delhusapredstavnik studenata sa Strojarskog fakulteta u SB-u, Dražen Kozak – predsjednik UV-a Studentskog centra u SB-u, „No name" lik iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa pravom glasa.

Ovčice: Petar Bašić, dipl. povjesničar; Mario Brajković, dipl.oec; Andrija Ilakovac, dipl.oec; Mijo Koropatnicki, dipl. pravnik; Slobodanka Kreso, dipl. oec; Nenad Obrovac, dipl.oec; Ivan Sverić, dipl. pravnik.

Mjesto radnje: Dvorana za sastanke Studentskog centra u Slavonskom Brodu ( za one koji žele znati malo više : neposredna blizina Kauflanda )

Vrijeme radnje: Kraj lipnja – početak srpnja daleke 2014. godine. Ono kad su Švabe nakantale Brazilce 7:1 („znaju Nemci šta je fudbal").

Kratak sadržaj: Glavni lik Angelo Denis Delhusa II. odlučio je smijeniti Angela Denisa Delhusu I sa pozicije ravnatelja SC u Slavonskom Brodu, odnosno, ovom prvom je izlazio mandat pa da bi igrokaz bio kompletan angažirani su ostali glavni likovi koji su „činili fintu" da predstavljaju nekakvo Vijeće. Čak su fino i učtivo razgovarali te ponudili ovčice sa flaširanom pitkom vodom i pozorno ih slušali. Među ovčicama sam se našao iz puke znatiželje. Iako su me odgovarali i govorili da se manem „ćorava posla" te da je lobi iz restorana Lotos izrazito jak u spomenutoj instituciji, neki vrag mi nije dao mira te odlučih sastaviti Poslovni plan kako je traženo u natječajnoj dokumentaciji i pristupiti ovčicama po prvi, a nadam se i posljednji puta.

Dva puta im je „Bašo" rušio natječaj prije četiri godine i tijesno gubio sa 3:2 u konačnom razglasavanju. Kroz četiri godine vidno je nazadovao kao i sve ostale ovčice, pa ga sada isti glavni lik tuče sa 5:0 iako ima skoro 60 godina.

Kolega Petar Bašić ima mnogo bolje živce, a i program, te mu nije teško ispadati ovan samo da bi dokazao glavnim likovima što su sve mogli i trebali učiniti u proteklom mandatu, a nisu stigli jer su morali danonoćno potpisivati virmane i prodavati studentima „pomes-frites" u spomenutom restoranu.

Dva puta im je „Bašo" rušio natječaj prije četiri godine i tijesno gubio sa 3:2 u konačnom razglasavanju. Kroz četiri godine vidno je nazadovao kao i sve ostale ovčice, pa ga sada isti glavni lik tuče sa 5:0 iako ima skoro 60 godina. Kada je pobjeđivao sa 3:2 gospodin Delhusa imao je Plan rada koji se zrcalio u slijedećoj rečenici : „Ja ću učiniti isto što bi učinio i gospodin koji je govorio prije mene (svjedoci kažu da je govorio upravo Petar Bašić ). Nije učinio ništa od toga pa je za ovu priliku smislio novotariju:

(Nastavak Kratkog sadržaja djela, Komentar i Pouku možete pročitati na 'jedinom brodskom web magazinu').

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 17.7.2014. | 22:33

1

Stoga, prihvaćam @milenij savjet, rezigniram, ovaj tjedan sa svih privatnih, hobističkih i društveno “jako” korisnih funkcija, od astronomskog društva, do matice i taekwondo kluba i Tošinih intelektualaca itd… Shvatite, društvo je takvo kakvo je i ne umišljam si (više!) da ga mogu mijenjati, a imam još par godina životarenja, pa što da ih uludo potrošim?
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 17.7.2014. | 22:32

2

Ideje koje su novi kandidati naglašavali (stari nije govori skoro ništa “jer ga uprava jako dobro poznaje, njega i njegove napore”) su bile da se pokrene restoran (koji je sadašnji ravnatelj obećap prije 4 godine otvoriti za mjesec dana, ali igrom slučaja ne može jer mu je neugodno prekinuti suradnju s Lotosom), ili da barem potpiše ugovor s više restorana u gradu (konkurencija čuda čini, smanjila bi cijene i povećala kvalitet, ali dakako smanjila i zaradu jedinom restoranu koji godišnje napravi stotinjak tisuća obroka) i da uz to otvori catering (ako može privatna pečenjarnica opstajati, koliko bi to bilo lakše restoranu koji priprema i tisuću obroka po dampinškim cijenama, a gle čuda, možda bi se mogli i zaposliti neki studenti preko student servisa, zar ne? Ako ima ijedan koji nije lijena mrcina, kako ih je lijepo počastio predstavnik studenata u upravnom vijeću)… Moja ideja je bila da se provjeri na DGU koliko zemljišta ima SC (9000 kvadrata na prime lokaciji!) i koliko je GUPom dopušteno graditi (prizemlje i do 5 etaža!) te da se ispita javnim natječajem (možda su se toga uplašili?) bi li bilo zainteresiranih investitora da naprave na primjer umjesto 90 kreveta oko 400-500 kreveta plus menzu plus komercijalne prostore za tržište?… Netko je čak (ne sjećam se tko, ne ja) predložio da kad već država potiče i sklapa ugovore i sa privatnicima, sklopila bi valjda i sa SC-om za preko 1000 kvadrata kosog krova okrenutog jugu i suncu, pa ako SC i ne bude investitor solarne elektrane neka barem kaplje koja para za poboljšanje studentskog standarda od zakupoprimca?… Itd, itd nadamo se svi da će se barem nešto od ovoga primijeniti, jer je šteta da ravnatelj koji je dobio novih 4 godine (ukupno već 8) ne iskoristi dobronamjerne ideje svojih sugrađana kojima je stalo do studenata u ovom gradu, kao i njemu, jelte? Moje pitanje koliki je proračun SC-a nije bilo provokativno. Htio sam samo upitati koliki je proračuna koliko od toga dobiju iz proračuna kao transfer za plaće a koliko zarade sami. Kao i u Muzeju Brodskog Posavlja, na natječaju pitao sam to isto (kod njih je udio 1%!)…Nisam imao pojma da neće znati, ali to uopće nije ni važno, pa “imaju knjigovodstvo za te stvari” kako su nas podučili. Pitanje samo svima (a osobito prof.dr.sc. Kozaku, kojega cijenim kao stručnjaka) da je u pitanju njihovih privatnih 10-15 milijuna kuna u 4 godine, bi li povjerili svoj novac Delhusi ili meni ili nekom od drugih kandidata? Ako ustvrde da s intuicijom znaju da je Dalhusa najbolji da zaštiti tu vrijednost, tko sam ja da sumnjam u njihovo poštenje ili poslovni moral? Pokojnog mi Milasa…
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 17.7.2014. | 22:32

3

Komentirat ću sve odjednom, i neka se tu zaključi rasprava jer je jalova oput našega prava i pametna poput našega naroda. Kad sam prije 4 godine bio kandidat rušio sam prvi natječaj (jer nisu dostavili statut sc-a sudu na vrijeme), pa drugi natječaj (jer su stavili rok prijave od 8 dana umjesto statutom propisanih 30 dana; strašno je kad spoznaš da su toliko nesposobni da ne znaju ni tehnički namjestiti natječaj?). Kad sam pokušao srušiti treći natječaj, na kojem je prof.dr.sc. Radoslav Galić (inače, tada zamjenik predsjednice stranke Ruže Tomašić) progurao uz pomoć tajnice rektorata u Osijeku Barišić i nekog tipa iz Ministarstva, Peje, A.D.Delhusu (inače njegovog "brata" Lyonsa), rečeno mi je da samo uzalud trošim vrijeme državnih institucija. Rezultat te žalbe je bio sljedeći.... Od suda sam dobio presudu da "...je praksa Vrhovnog suda RH da odbija takve tužbe jer poslodavac ne mora nikome objašnjavati (doslovce!) zašto je odabrao jednog kandidata a nije drugoga, ako takav kandidat zadovoljava minimalni(!) uvjet za to radno mjesto... Kako g. Delhusa ima 5 godina staža i VSS, dakle, sud je "pravilno presudio" i rekao mi da nemam pravo postavljati daljnja pitanja.... U presudi koliko me sjećanje služi, sudac je između ostalog izričito naglašavao da "kod odabira kandidata za rukovodeća mjesta, predstavnici javne vlasti u upravama nisu dužni (a za što onda primaju naknadu!? op P.B.) procjenjivati je li neki kandidat imao negativne rezultate prije natječaja, a može i reizabrati kandidata bez obzira je li ispunio program na temelju kojega je izabran".... Dakle, slobodno sudačko (to jest upravničko) uvjerenje... Ovaj put u upravi su bili: student (koji "odgovorno tvrdi da studenti ne žele raditi, i da nije problem u ravnatelju što nema posla preko studentskog centra i nema zarade za SC, već je problem u lijenim studentima"), predstavnica zaposlenika (koju u potpunosti razumijem, jer plaća joj je ista radila za sadašnjeg ravnatelja koji dođe na posao jednom tjedno, a ponekad i jednom mjesečno i ništa ne talasa, ili za nekog nadobudnog ravnatelja tipa mene ili nekih drugih kandidata - a bio je na primjer i jedan višegodinji odvjetnik, jedan stečajni upravitelj i sudski vještak, jedan koji ima dugo godina svoju firmu, jedna gospođa s dugogodišnjim iskustvom, itd itd itd) opet tajnica Barišić iz Osijeka (kojoj se svakako digne kosa na glavi od mojeg zalaganja za Sveučilište u Brodu, jer bi se ono otkinulo od osječkoga, pa i nju razumijem) Zanimljivo je da je ta osoba već desetljeće i pol u upravi brodskog studentskog centra za koje vrijeme je primila oko 600+ tisuća kuna za svoje "upravljanje" a načulo se i da je uzimala putni trošak uz upotrebu svojeg automobila, premda nije imala ni vozačku dozvolu? predstavnik Ministarstva nije bio neki Pejo, nego neki Ronald, koji je u upravi Hrvatskih autocesta neki glasnogovornik. Prije toga je pisao za Playboy pa je vrlo stručan za studentski standard. I na kraju prof.dr.sc. Dražan Kozak, koji inače zna reći da je šteta kako ja kreativan ne dobijem priliku, i da je sramota za ovaj grad da ja ne radim... Samo ne u njegovom ataru, dakako
milenijum

milenijum

Komentirano: 17.7.2014. | 7:03

4

uhvati se nekoga posla i mani se državne službe
milenijum

milenijum

Komentirano: 17.7.2014. | 7:01

5

e moj bašiču gdje ti je pamet i mladost

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U devet godina sindikati izgubili petinu članstva

Slom organiziranog radništva

U devet godina sindikati izgubili petinu članstva

18.10.2021. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ neće pretrpjeti veću političku štetu

Unatoč pravomoćnoj presudi

HDZ neće pretrpjeti veću političku štetu

15.10.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prije 29 godina završila bitka za Bosansku Posavinu

Ljubica Maksimčuk podsjetila u Saboru:

Prije 29 godina završila bitka za Bosansku Posavinu

6.10.2021. | 10:58
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama bio skvoter. Danas završava medicinu.

Živio u napuštenoj zgradi

Godinama bio skvoter. Danas završava medicinu.

3.10.2021. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je nepristojan izraz postao dio hrvatskog jezika?

Što zapravo znači?

Kako je nepristojan izraz postao dio hrvatskog jezika?

1.10.2021. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ovoj Brođanki mladi bi mogli vidjeti životni uzor

Mlada znanstvenica

U ovoj Brođanki mladi bi mogli vidjeti životni uzor

1.10.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan HDZ-ovac dobio novac iz projekta Slavonija

Gradonačelniku 372.000 kuna

Još jedan HDZ-ovac dobio novac iz projekta Slavonija

27.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako to rade na velikom slavonskom graničnom prijelazu

Podjela plijena među carinicima

Ovako to rade na velikom slavonskom graničnom prijelazu

24.9.2021. | 11:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

Šokirao bosanske novinare

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

22.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

Njemačka skuplja od Hrvatske tek 36%

Službena usporedba razine cijena u 36 europskih zemalja

20.9.2021. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

Novi 'Dan D' za Đuru Đakovića

Česi žele 'Đurinu' imovinu i reference, ali ne i dugove

19.9.2021. | 20:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Živimo u društvima ološa

Miljenko Jergović:

Živimo u društvima ološa

18.9.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

Uskok konačno istražuje

Kako je novac za spas Slavonije završavao kod HDZ-ovaca

17.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

POLITIKA & KRIMINAL

Požeški tajkun Galić prijavio da živi u straćari

8.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

Najderutnija škola u Hrvatskoj

Crijep samo što im ne padne na glavu, a imaju sve više đaka

7.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

Ima li masovnog uhljebljivanja u Brodu?

'Moraš ući u stranku čak i da bi brisao dječje guze'

6.9.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario Mandžukić objavio kraj karijere

Veličanstvena karijera

Mario Mandžukić objavio kraj karijere

3.9.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ipak ostaje u domaćim rukama

Sa stoljetnom tradicijom

Ipak ostaje u domaćim rukama

28.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :