Sport : Nogomet

Objavljeno: 14.8.2014. u 0:04
Prikaza: 5817
|
Autor: Jerko Zovak

Članstvo zna tko je u pravu

Brodski nogometni suci: pro, kontra, rekontra

SBplus posjetitelj
Foto: SBplus posjetiteljAktualno vodstvo
  • SBplus posjetitelj
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
Na 'Olujni' dan (5. kolovoza) prošle godine, na SBplusu, sučelili smo stavove pozicije i opozicije nogometnih sudaca Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije (ŽNS BPŽ). Tadašnja oporba, a sadašnje vodstvo te udruge, bili su vrlo kritični zbog načina vođenja i (ne)uspjeha brodsko-posavskih nogometnih sudaca.
Želeći naše posjetitelje informirati 'gdje su danas' ovdašnji suci 'najvažnije sporedne stvari na svijetu', zamolili smo jednog predstavnika aktualnog vodstva i jednog predstavnika aktualne 'oporbe' - neka nam komentiraju stanje. Rezultate tog sučeljavanja objavljujemo bez znatnijih intervencija.
Pro - je predstavnik aktualnog vodstva; Kontra - je aktualna 'oporba'; Rekontraje završni komentar aktualnog vodstva.

Pro - Prošlo je točno godinu dana od kada je nova garnitura na čelu sa Denisom Rajkovićem dobila povjerenje predsjednika Dubravka Galovića i njegovog Izvršnog odbora nad nogometnim sucima u Brodsko-posavskoj županiji. U tih godinu dana moralo se previše toga promijeniti, ali i jako puno toga presjeći, kako bi organizacija, sutra, mogla imati nešto.

Samo vođenje organizacije kroz povjerenstvo nije bilo dovoljno za veću razinu jer je velika prepreka bio Zbor nogometnih sudaca Brodsko-posavske županije koji se bavio naobrazbom sudaca a kojim je službeno predsjedao Josip Kunecki.

Kontra - Zašto je Zbor bio prepreka, koje je obrazloženje? (Zbor je imao vlastitu web stranicu i fb profil putem kojih je komunicirao s članovima i javnošću, provodio je najmanje jedan seminar za zvanje sudac pripravnik, provodio seminare sudaca gdje su isti educirani o izmjenama Pravila nogometne igre, organizirao je treninge sudaca na stadionu Stanko Vlainić Dida. Sve navedeno je konkretno i provjerljivo).

Rekontra - Facebook stranicu je uređivao bivši tajnik Ivica Sočković gdje svi suci BP županije nisu mogli biti prijatelji, neke je prihvačao, a neke ne, dok je zbog te svoje stranice završio na disciplinskoj komisiji te ju je morao ugasiti jer je u ime svih nas davao svoje negativno mišljenje protiv uvaženih kontrolora 1.HNL, a potpisivao sve nas. U tri godine bilo je samo dva sastanka pod ravnanjem Josipa Kuneckog. Održana su dva treninga koje je vodio Marijan Zovko, ali se odazvalo na prvome četiri suca, a na drugome niti jedan pa su ukinuti. Nakon toga Josip Kunecki vodio je jedan trening gdje se odazvalo šest sudaca od njih 120, dok se na naše treninge odaziva preko 50 nogometnih sudaca.

Pro - Taj Zbor nogometnih sudaca Brodsko-posavske županije mnogim sucima bio je trn u oku zbog NE demokratskog pravilnika - gdje je svatko mogao birati, ali ne i biti biran. Sakupili smo dovoljan broj potpisa kako bismo ga promijenili i uskladili sa statutum HNS-a i ŽNS- BP.

Kontra - Konkretno, što je bilo NE demokratsko pa je u novom Pravilniku promijenjeno (vidi prilog) u demokratsko? Što se konkretno uskladilo sa Statutima HNS-a i ŽNS-a. Koji članci, kako su glasili prije, a kako sada?.

Rekontra - Prije, pod vodstvom Josipa Kuneckog samo su Savezni nogometni instruktori mogli biti predsjednici, a prema novome može biti bilo koji član zbora.

Pro - Danas, unutar Zbora, našom zaslugom, vlada demokracija gdje svatko tko je član Zbora nogometnih sudaca Brodsko-posavske županije može birati i biti izabran, pa čak i za predsjednika - što do sada nije bilo moguće.

Kontra - Apsolutna neistina. Koji članak Pravilnika je promijenjen pa je omogućio nešto što do tada nije bilo moguće?

Pro - Prije nešto više od mjesec dana organizirani su izbori za predsjednika Zbora nogometnih sudaca Brodsko-posavske županije gdje je pobjedu jednoglasno odnio Denis Rajković.

Kontra - Koga je to Denis Rajković pobijedio? Tko je bio protukandidat? Kada je Josip Kunecki vidjeo da je 90 posto sudaca dalo podršku Denisu Rajkoviću nije se niti htio kandidirati, pokušao je sa sakupljanjem potpisa podrške ali je odustao jer ih nije mogao sakupiti.

Pro - Vrijedno spomena je i to da su svi prisutni dali glas za Rajkovića, dok je bivšeg predsjednika Povjerenstva i Zbora Josipa Kuneckog bivši tajnik Zbora Ivica Sočković predložio za člana predsjedništva Zbora nogometnih sudaca Brodsko-posavske županije te je isti, javnim glasanjem, dobio samo jedan glas od svih prisutnih i nije ušao u predsjedništvo, dok su Šišmanović, Galović, Jozanović, Ivanović, Šporčić, Mihalj, Janković predloženi od strane Rajkovića velikom većinom, točnije sa jednim glasom protiv, pobijedili.

Kontra - Je li se prilikom izbora članova Predsjedništva Zbora poštivao „demokratski" Pravilnik, konkretno članak 23? Zašto se nije omogućilo tajno glasovanje sukladno Pravilniku?

Rekontra - Kada je samo jedan kandidat može se birati i javno.

Pro - Danas stanje u organizaciji nije bajno što se tiče sudaca na višim ligama ali se vidi veliki napredak prema gore. Iako na 1.HNL i 2.HNL nemao niti jednog nogometnog suca, imamo dva u talent skupini 3.HNL što je veliki napredak.

Kontra - Potrebno provjeriti, navodno jedan iz talent skupine 3. HNL nije zadovoljio na provjerama – seminaru sudaca, a drugi se uopće nije pojavio niti je opravdao izostanak što je apsolutno nedopustivo.

Rekontra - Davor Kuzmić je imao nedavno operaciju te je odustao na tjelesnoj provjeri dok Marko Jarić nije niti prisustvovao seminaru jer je bio poslovno spriječen. Alen Dobraš je prisustvovao seminaru te bio jedan od boljih kao i Marko Sokić.

Pro - Na 4.HNL, točnije novoformiranoj međužupanijskoj ligi, gdje nastupaju naša tri kluba: Marsonia, Livada Željezničar i Mladost, tu smo daleko najzastupljeniji od svih županija jer imamo čak 14 Saveznih nogometnih sudaca, ali i povjerenika za suđenje (Denis Rajković) što je veliki skok gore uzme li se u obzir da smo prošle godine, na toj ligi Osijek-Vinkovci, imali samo tri suca, a danas četrnaest.

Kontra - Koja su imena i godišta tih 14 sudaca? To su velikom većinom savezni suci koji su bili na listama 1-3. HNL i koji su iz raznih razloga pali s tih lista, a sada su uvršteni kao „povratnici" na listu, jer nema mlađih. Kako se može protumačiti sada taj nagli „skok gore".

Ne može se uspoređivati zastupljenost na međužupanijskoj ligi Osijek Vukovar, prošle godine, i sadašnju regionalnu ligu OS – VU – SB – PŽ, jer su naši suci, protekle 2 godine, na toj ligi, ustvari, bili „gosti" (ne pripadaju tamo jer su iz županije koja ne sudjeluje u tom natjecanju, a omogućeno je mladim sucima koji su težili napredovanju u zvanje savezni sudac da sude tu ligu što je provjerljivo sa sadašnjim predsjednikom Komisije sudaca NS Osijek, gosp. Miroslav Vidak te Miroslavom Vitkovićem bivšim predsjednikom KNS NS Osijek, a sada član Komisije nogometnih sudaca HNS).

Koja su imena tri suca - koja su bila prošle godine na listi OS – VU i njihova godišta, za čijeg mandata su uvršteni na ovu ligu kao gosti - gdje se oni sada nalaze i zašto?

Rekontra - Mario Paun otišao u Irsku trbuhom za kruhom, Zvonimir Laco je tek nedavno položio samo teoretski dio za Saveznog suca te ga očekuju dvije utakmice na 3.HNL, jer bivši tajnik Ivica Sočković nije poslao papire na vrijeme, ali je ipak uvršten na 4.HNL. Davor Jozić je prije koji mjesec postao Savezni sudac i sada je broj 1 na 4.HNL

Pro - Na 1.HMNL imamo dva najbolja suca u Hrvatskoj Grgurević-Katinić koji su ove godine, kao nagradu za vrhunsko suđenje tijekom sezone, sudili finale kupa Hrvatske u Futsalu te veliku završnicu za prvaka Hrvatske.

Kontra - Na listu su uvršteni u mandatu Josipa Kuneckog i pod njegovim predsjedanjem usmjeravani na suđenje samo futsal.

Pro - U godinu dana naša županija bogatija je za tri Savezna nogometna instruktora Galović, Šporčić, Rajković,  jednog Saveznog nogometnog suca Jozića, te tri Regionalna nogometna suca Bednjanca, Karalića i Maksimčuka te dvadesetak novih mladih sudaca.

Kontra - Sva tri suca položila su ispit za suca u mandatu Josipa Kuneckog, u njegovom mandatu prepoznati kao talenti, omogućilo im se suđenje potrebnog broja utakmica za napredovanje te su isti prijavljeni za polaganje ovog ispita u mandatu Kuneckog. Samo su izašli na ispit i isti položili u mandatu Rajkovića. Zašto se ne spominje ime četvrtog suca koji je također bio prijavljen za polaganje ispita za regionalnog sudac kao i odustajanje od suđenje suca koji je bio na pragu 2. HNl, Krešimira Mikolčevića, mag.ing el.?

Rekontra - U mandatu Denisa Rajkovića stekli su uvjete i položili Maksimčuk, Karalić i Bednjanec, a Krešimir Mikolčević je odustao od suđenja jer je dobio posao u Zagrebu.

Kontra - Koja imena su u mandatu Rajkovića u proteklih godinu dana prijavljena za prevođenje u zvanje savezni instruktor, koja imena su prijavljena za polaganje ispita za regionalnog ili saveznog suca?

Rekontra - Davor Jozić - Savezni sudac; Zvonimir Laco - savezni sudac; Maksimčuk - regionalni sudac; Bednjanec - regionalni sudac; Karalić - regionalni sudac.

Pro - Mora se priznati da ova garnitura koja vodi nogometne suce ima veliku podršku predsjednika saveza Dubravka Galovića te njegova dva zamjenika Marijana Zovka te Slavka Milkovića koji su prepoznali rad te nogometne suce sredstvima Saveza opremili najsuvremenijom opremom za provođenje treninga ne bi uspjeh bio što veći te obećali još puno toga bude li se nastavilo i dalje ovako marljivo raditi.

Kontra - Ovo je za svaku pohvalu, pitanje je da li je Kunecki imao istu takvu podršku. Svi nabrojani uspjesi koji se ovdje predstavljaju kao uspjesi Povjerenstva sudaca, ili Zbora, mogu se najvećim dijelom pripisati upravo predsjedniku ŽNS-a Galoviću, a nikako Povjerenstvu sudaca i Zbora.

Tako su marljivo trenirali i radili da ih 50 posto na 3. HNL nije zadovoljilo. Nikakvo čudo ako se zna tko je koordinator za tjelesnu pripremu, bivši sudac koji je imao zvanje regionalni sudac i sudio je 1. ŽNL, a podcjenjuje se 20-tak saveznih sudačkih instruktora koji su sudili savezne rangove i ulagali u sebe i svoj razvoj.

Rekontra - Pripremali su se sami, a glavni za tjelesnu spremu je gospodin Damir Ivanović, savezni sudački instruktor, a ne sudac koji je imao zvanje regionalni sudac i sudio je 1. ŽNL. Od tri suca sa 3. HNL (Kuzmić, Dobraš, Sokić) prošla su dva, što je 75, a ne 50 posto.

Pro - Prije godinu dana, kada smo preuzeli organizaciju, na seminaru nije zadovoljilo preko 30 nogometnih sudaca samo na razini županije te je seminar proglašen prvi puta u povijesti neuspješnim, dok su na subotnjem županijskom seminaru zadovoljili svi nogometni suci i pokazali zavidno znanje u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme osim jednog suca sa 3.HNL koji zbog ozljede zadobivene na treningu bio prisiljen odustati na fifa fitnes testu.

Kontra - Koliko je bio uspješan može se zaključiti po tome što su pojedini suci unaprijed dobili odgovore na pitanja što nije bio slučaj do tada. Koji je bio cilj rušenja sudaca? Samo da bi se „pokazalo" kako Kunecki nije dobro radio, ništa više.

Jesu li bili isti kriteriji kao prošle godine? Koji test je bio prošle godine, a koji sada? Tko je proveo seminar prošle godine, a tko je trebao, sukladno Statutu ŽNS i Pravilniku o radu IO ŽNS-a?

Rekontra - Test nije nitko imao, a suci su se spremali na organiziranoj edukaciji.

Pro - Na 1.ŽNL uvedena je talent skupina nogometnih sudaca na koje će se posebno obraćati pažnja jer bi baš oni, kroz koju godinu, trebali biti okosnica viših lista s naše županije. Lista je skraćena za čak 40 posto, zbog čega će, od ove godine, 1.ŽNL suditi samo najbolji suci.

Kontra - Najbolji po kojim kriterijima? Možda po „babi i stričevima"?

Rekontra - Po ocjenama  kontrolora, povjerenika te sudaca talent skupine

Pro - Najlošije plasirani su pali sa liste, ali i oni koji po mišljenju komisije svojim znanjem ne zaslužuju najelitniji rang ove županije. Uvedeni su obavezni treninzi koje vode licencirani fitnes instruktori i predavači koji su prošli naobrazbu u HNS-u.

Kontra - Vide se i rezultati koje su postigli suci na listi 3. HNL (50 posto zadovoljilo)

Rekontra - Od tri suca prošla su dva, što je 75 posto.

Pro - Suci rade prema naputcima instruktora, posebno za talent skupinu gdje su izabrani samo oni za koje struka smatra da imaju velikog prostora za napredak te se s njima radi danonoćno ne bi li se sutra 'isklesali' u velike suce (Bednjanca, Karalića i Maksimčuka, Klaića...).

Kontra - Ne pretjeruje li se malo?

Rekontra - Pohvaljeni smo od strane HNS-a za rad te dobili diplome: Galović, Jozanović, Ivanović, Vuko

Pro - Ove nedjelje u Osijeku očekuje nas seminar nogometnih sudaca međužupanijske lige, gdje spremno ide naših četrnaest nogometnih sudaca te Povjerenik za suđenje Rajković i kao član komisije regije Galović.

Kontra - Koliko su suci na ovoj ligi „spremni" dovoljno govori podatak da će trčati test za žene (150 m za 35 s i odmor 45 s za „A" listu, odnosno 50 s za „B" listu, 20 dionica tj. 10 krugova. Najslabiji test za muškarce je trčanje 150 m za 30 sekundi s odmorima 40 sekundi za „A" listu i 45 sekundi za „B" listu najmanje 10 krugova.

Rekontra - Mi ne određujemo vrijeme fifa fitnes testa, već nam sve stiže od Komisije sudaca hrvatske (u privitku je dopis).

Pro - Da ne bi ispalo kako su nogometni suci Slavonskog Broda samo ljudi u crnom organizirali su jednu hvale vrijednu akciju te vlastitim sredstvima kupili NK Jadranu Gunja vrhunsku opremu za cijelu ekipu (dres, gaće, štucne torbu ) te ju danas uručuju u Gunji.

Kontra - Pohvalno, ali to nije potrebno posebno isticati. Svaki građanin je pomogao doniranjem u skladu sa svojim mogućnostima te se nije hvalio time.

Rekontra - Od bivšeg vodstva Zbora nitko nije dao svoj prilog, ali to im nitko niti ne zamjera.

Pro - Uskoro, svi suci Slavonskog Broda bit će jednolično odjeveni te će, na svim utakmicama županije, suditi u najnovijim Adidas dresovima iste boje.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
draz

draz

Komentirano: 15.8.2014. | 9:40

1

no sikiriki
briskula

briskula

Komentirano: 14.8.2014. | 23:47

2

Jaje nemoj dozvoliti da te Čedo isprovocira
draz

draz

Komentirano: 14.8.2014. | 21:18

3

ČEDO ,ČEDO
greenman

greenman

Komentirano: 14.8.2014. | 18:06

4

bigi gadi mi se Rašo ali i onaj glavati Grozdan.Pa to je sramota i poniženje za sve.I kad se kad se malo odmoriš od tih likova pošalju ti maloumnog Jozića.Ako i ove godine bude slično zbog njih ću vikend provesti u Zagrebu.Teška srca ali moram sačuvati živce
refferi

refferi

Komentirano: 14.8.2014. | 17:44

5

Čedo nisi ti bio bolji sudac od Bednjanca,Ne umišljaj si.Šlepo si se na ime i Jaru Mišić
bigi

bigi

Komentirano: 14.8.2014. | 17:16

6

a gdje je perspektivni rašo?
marsonia

marsonia

Komentirano: 14.8.2014. | 16:38

7

bednjanec zalutao među suce definitivno
cedoizsvedske

cedoizsvedske

Komentirano: 14.8.2014. | 11:42

8

Sudac Bednjanec.Da li je to možda sin od suca Bednjaneca što je sudio prije tridesetak godina.Ako je talentiran na tatu nek se odmah ostavi tog posla
osvimasve

osvimasve

Komentirano: 14.8.2014. | 9:21

9

Kada misle smanjiti sudačke takse? Do kada ce 1.znl biti ruglo nogometa? Kada ce neki sudac biti dugoročno kažnjen zbog lošeg i pristranog suđenja? Zasto sbplus nije dodijelio sibinju pohvalu za fair Play jer su napustili teren? Do kada cemo svi gledati filajdice,majstorice, cak i mali spehar zna otici po duplu taksu... Vrijeme je da se malo USKOK uključi u brodski nogomet, vrijeme je...
firovkraj

firovkraj

Komentirano: 14.8.2014. | 8:52

10

Pa koje gluposti vi iznosite.Pa koje norme može istrčati Stipo Mijić.Gospodin ima gotovo 60 godina i brojne bolesti a vi obmanjujete javnost kako je isti bezprjekorno fizički spreman.Stavite se vi gospodo u položaj neke nogometne ekipe kad ugledate da vam utakmicu sudi Stipo Mijić.Da li vam je do nogometa ?.Ali takvi trebaju odraditi prljave poslove da bi za nagradu dobili koju utakmicu više i besplatno piče cvikeraša Slavka kod Pitera u birtiji.Nije samo Mijić taj tu su još i Grozdan,Vrabec,Vukoja,Rašo,Vrljić,Filajdić i drugi.Kako se ono kaže riba od glave smrdi

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalni nogometni memorijali

U G.Vrbi, D.Andrijevcima i St.Slatiniku

Tradicionalni nogometni memorijali

30.7.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaslužene pobjede Oriolika i Sloge

3. Hrvatska nogometna liga-istok

Zaslužene pobjede Oriolika i Sloge

29.2.2020. | 18:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobjede Oriolika i Sloge

Generalke trećeligaša

Pobjede Oriolika i Sloge

23.2.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U polufinalu Sikirevci u Oriovac, a Slavonac u Novu Gradišku

Kup ŽNS Brodsko-posavski

U polufinalu Sikirevci u Oriovac, a Slavonac u Novu Gradišku

27.4.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podignuta optužnica protiv 24 nogometna suca

ŽNS Brodsko-posavske županije

Podignuta optužnica protiv 24 nogometna suca

20.8.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski policajci osvojili drugo mjesto

Policijski memorijalni turnir

Slavonskobrodski policajci osvojili drugo mjesto

2.8.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li došlo vrijeme za promjene - ne samo Galovića?

Sa sucima problemi veći od očekivanih

Je li došlo vrijeme za promjene - ne samo Galovića?

20.8.2017. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog sudaca otkazali prvenstvene utakmice

Unatoč obećanju kako se to neće dogoditi

Zbog sudaca otkazali prvenstvene utakmice

18.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvoziti nogometne suce, ili utakmice igrati tijekom tjedna?

Dubravko Galović pred mogućom dilemom

Uvoziti nogometne suce, ili utakmice igrati tijekom tjedna?

13.8.2017. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Perkovački korner

Ovako izgleda danas

Perkovački korner

15.8.2016. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po svemu sudeći, Mario Filipović bit će Stručni tajnik

U Županijskom nogometnom savezu

Po svemu sudeći, Mario Filipović bit će Stručni tajnik

13.8.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plan rada i financijski plan težak 1,1 milijun kuna

Županijski nogometni savez 2016.

Plan rada i financijski plan težak 1,1 milijun kuna

14.2.2016. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi se moraju odazvati na ''formalizaciju''

Trenerske licence HNS-a

Svi se moraju odazvati na ''formalizaciju''

15.11.2015. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski suci lošiji od našičkih

Ovdašnji priznali

Brodski suci lošiji od našičkih

21.9.2015. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nogometne suce dopušteno je tući

Praksa je pokazala

Nogometne suce dopušteno je tući

20.9.2015. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hajduk u N. Gradišku, a Cibalija u Gornju Vrbu

Parovi 16-ine finala kupa

Hajduk u N. Gradišku, a Cibalija u Gornju Vrbu

29.8.2015. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško optužuju kolege nogometne sudce

Bivši lideri

Teško optužuju kolege nogometne sudce

25.8.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :