Reagiranja

Objavljeno: 17.6.2014. u 0:04
Prikaza: 2777
|
Autor: SBplus posjetitelj

Umjesto dosadašnjeg kapetana

Doveli prvog oficira palube na brod koji tone

Brodsko-posavska županija : Doveli prvog oficira palube na brod koji toneSiniša Varga i Rajko Ostojić(Foto: Robert Anić/Pixsell)

Dugo očekivana smjena ministra zdravlja Rajka Ostojića i dovođenje Siniše Varge na njegovo mjesto, podsjeća na smjenu nesposobnog kapetana duge plovidbe prvim oficirom palube - broda koji tone.

Smjeni ministra zdravlja, Ostojića, prethodilo je Linićevo torpediranje Milanovićeve Vlade, s neizvjesnim ishodom za obojicu. Sukladno mentalitetu čopora, u kojem je, prema vlastitom priznanju, Linić bio "najveća zvijer", Ostojić nije imao nikakve šanse. Hoće li u toj džungli Milanović uspjeti zadržati od Linića preuzeto mjesto, te i takve zvijeri, ostaje vidjeti.

Potonuće broda može spriječiti isključivo struka neopterećena političkim pozerima, a ne rezervni oficiri partije. 

Ostojićev prepotentan gard, kićen visokim obrazovanjem na američkim koledžima za područja upravljanja zdravstvom, i njegovo inflatorno medijsko predstavljanje vrhunskim ekspertom za hrvatsko zdravstvo, prizemljili su birači tijekom izbora za gradonačelnika Zagreba.

Gubitkom zagrebačkih izbora, Ostojić je u stranci i društvu stekao status ugasle političke zvijezde.

Pravom razlogu političke i medijske supremacije Varge nad Ostojićem prethodila je agresivna medijska priprema, režirana po uzoru na turske sapunice, pri čemu je scenografija obitelji Milanović dominirala.

Jasno, odlazak Ostojića dobro je rješenje, jer nikom ne odgovara loše stanje u zdravstvenom sustavu, posebno ne u bolnicama. Međutim, od Ostojićevih katastrofalnih rezultat ništa bolji nije Vargin izostanak bilo kakve vizije održivosti sustava. Zbog toga, niti on ne može biti lider nove zdravstvene politike, jer, obojica su izašla iz kuhinje neprobavljivih političkih pripravaka.

Nezadovoljni su liječnici i većina zdravstvenih radnika. Nezadovoljni su bolesnici odnosno građani. Redovi čekanja za zdravstvene usluge sve su duži, a financijske provalije zdravstvenih ustanova, pod tragikomičnim dirigentskim palicama novopostavljenih sanacijskih upravitelja, sve su dublje.

Varga u HZZO-u nije uspio provesti ono što je trebao: Jasnu kontrolu prikupljanja novca doprinosom za zdravstveno osiguranje i jasnu kontrolu njegove potrošnje u zdravstvenim ustanovama s kojima HZZO ima ugovor.

Nažalost, iz rada Siniše Varge u HZZO, bilo je vidljivo kako on ne poznaje ni sustav niti svoje ingerencije u njemu.

Uz Ostojića, čiji je zamjenik ujedno bio i predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, Varga je jednako kriv za sadašnje stanje u zdravstvu. Dosadašnji rad Ostojića i Varge karakterizira uporna produkcija medijske samopromocije što je predstavljano kao 'odgovoran stručan i politički rad'.

Bilo je to besplodno, i u konačnici štetno, tumaranje administracije čiji je zadatak bio - u što kraćem roku, za što manje novaca - urediti zdravstveni sustav sukladno potrebama hrvatskih građana.

Budući da u tome nisu uspjeli, agonija zdravstvenog sustava, jedino je sigurno, ide u kolaps. Brod, koji porezne obveznike godišnje košta 26 milijardi kuna, godinama tone. Njegovo potpuno potonuće može spriječiti isključivo struka neopterećena političkim pozerima, a ne rezervni oficiri partije. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neznanje ne mora uzrokovati uvrede

Reagiranje na članak E. Cipra

Neznanje ne mora uzrokovati uvrede

18.4.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Di čeljad nije bijesna, ni šuma nije tijesna

Rajkovićev govor mržnje

Di čeljad nije bijesna, ni šuma nije tijesna

14.10.2011. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Foto komentar

Mile Jerković

Foto komentar

16.6.2011. | 9:59
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :