Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 2.3.2014. u 0:04
Prikaza: 7009
|
Autor: Jerko Zovak

'Kadija tuži i sudi'

Nekorektna dodjela županijskih stipendija

Brodsko-posavska županija : Nekorektna dodjela županijskih stipendija

U Prigovoru gdje svaka radnja ima vrijeme i mjesto, a akteri ime i prezime, naš posjetitelj Busija tvrdi da je Komisija počinila niz suštinskih propusta. SBplusu se obratio s ciljem javnog prokazivanja institucionalnog napada na konstituciju 'društva jednakih šansi'.

'Prigovor Renata Busije odbacujemo kao neosnovan, a naša Odluka je konačna', piše u svom službenom odgovoru predsjednik županijske Komisije za stipendiranje studenata, Vladimir Štefanek. Razlog odbijanju prigovora formalnog je, a ne suštinskog karaktera. Naime, prigovarač Busija nije osobno tražio stipendiju, nego je to činila njegova kćerka, a on uz prigovor nije priložio kćerkinu punomoć.

Ne želeći mirno prihvatiti stanje u kojem 'Kadija tuži i sudi', dapače, držeći skandaloznom činjenicu da neka od hrvatskih javnih ustanova, u konačnici, sama valorizira svoje postupke, Busija se obratio SBplusu s ciljem javnog prokazivanja institucionalnog napada na konstituciju 'društva jednakih šansi'.

„Čekao sam kraj natječaja kako bih vidio hoće li se išta poduzeti po pitanju Konačne liste za dodjelu stipendija za akademsku 2013./ 2014. godinu i primjedbi na nju, ali, koliko vidim, nije se promijenilo ništa, uza sve opravdane prigovore. Jedino se na listi pod rednim brojem 75. pojavio novi student kojeg nije niti bilo na Prijedlogu liste za dodjelu stipendija", piše nam Busija i šalje sijaset dokumenata iz kojih je vidljiv njegov mukotrpan i, izgleda, uzaludan pokušaj traženja 'pravice'.

Iz korespodencije s 'institucijama sustava' izdvajamo dva e-maila. U prvom je vidljiva ozbiljna ambicija za sustavno praćenje natječajnog procesa, a u drugom pokušaj da se spasi što se spasiti dade.

Prvi e-mail. „Nakon današnjeg razgovora s vama, gosp. Štefanek, i nakon što ste mi rekli da je 'Odluka o uvjetima, kriterijima i postupku dodjele stipendija…' objavljena u Službenom vjesniku, potrošio sam puno vremena kako bih ju našao, ali nisam uspio u tome. Jedino što sam uspio naći jeste imenovanje komisije u broju 15, str. 1422. Doduše svi ti Službeni vjesnici su iz 2013. godine. Za 2014. godinu nije objavljen ni jedan. Stoga vas još jednom molim da mi kažete u kojem broju Službenog vjesnika se nalazi ta Odluka, ili da mi na mail dostavite taj dokument bez obzira u kojem obliku, bitno da je čitljiv. (…)

Stoga, da ne bi bilo ja mislim, on misli... negdje objavite Kriterije po kojima je obavljeno bodovanje. Rok za žalbu je prekratak a naročito što je napisano da je odluka komisije konačna, što je po mom mišljenju još nešto što nije ispravno. Tek nakon objave konačne liste trebalo bi teći pravo vrijeme za žalbu".

U pravno uređenoj državi, jedini tko o ovom prigovoru konačni sud ne bi smio donositi upravo su oni koji su o njemu konačan sud donijeli, Komisija za stipendiranje studenata.

Zadnji e-mail. „Molim vas da hitno (svakako prije isteka mogućnosti za žalbe i prigovore) javno objavite na vašoj web stranici Odluku o uvjetima, kriterijima i postupku dodjele stipendija iz sredstava Županijskog proračuna Brodsko-posavske županije, a sve u vezi Javnog natječaja za dodjelu stipendija redovnim studentima, akademske godine 2013/2014 s područja Brodsko-posavske županije.

Ovo je jako važno jer u bodovanju ima dosta nelogičnosti, a s obzirom da u natječaju nisu objavljeni kriteriji teško je utvrditi pravo stanje stvari kako je i zašto netko dobio određen broj bodova".

Kako je moguće podnijeti prigovor ako su Kriteriji zametnuti u bespućima vaše (ne)transparentnosti?, kao da je pitao Busija one čije je postupke provjeriti želio.

U prilozima, objavljujemo prigovore na javni natječaj i bodovanje kandidata iz kojih je vidljivo kako ih, zbog formalnih razloga, naprosto nije moguće ignorirati. Naime, u Prigovorima - gdje svaka radnja ima vrijeme i mjesto, a akteri ime i prezime - naš posjetitelj Busija tvrdi da je Komisija počinila niz suštinskih propusta. I da se o anonimnom prigovoru radi, u pravnoj državi, konačan sud o njemu mogle bi dati brojne institucije i ustanove, a mišljenje i Društvo ptica pjevica. U pravno uređenoj državi, jedini tko o ovom prigovoru konačan sud ne bi smio donositi upravo su oni koji su o njemu konačan sud donijeli, Komisija za stipendiranje studenata.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
alfyxvz

alfyxvz

Komentirano: 6.3.2014. | 21:29

1

Čitam članak i sve vaše komentare.......LJUDI čemu se čudite....Školovanje više u našem gradu,a i državi nije važno...Važni su puni đepovi..i dobre fotelje....zašto dati onima koji nemaju..a željni znanja...DAJ ONIMA KOJI IMAJU PUNE ĐEPOVE,A NE ŽELE ZNATI NIŠTA.................U ostalom to im je izgleda nova parola za izbore...PA SAD IH VI OPET BIRAJ TE NA VLAST................SRAMOTA,SRAMOTA...SVU ČE NAM MLADOST OTJERAT I UNIŠTIT..............BRODU HITNO TREBA ODRED ZA ČIŠĆENJE.....
Vrabac

Vrabac

Komentirano: 4.3.2014. | 13:02

2

Nema pravde u lijepoj našoj za narod. Lopovija na sve strane. Kome trebaju svirači flaute, klavira, trube, gitare, harmonike...To izgleda stipendije za orkestar a ne za školovanje djece koja će pokrenuti privredu.
maratola

maratola

Komentirano: 2.3.2014. | 18:49

3

Otac Nikoline i Dominika Pavića je bivši načelnik općine Gornja vrba kojem je u proteklih 6 mj.isplaćeno 125 tis.kn.Krao je 16 god. a sad nastavlja i dalje.Kako ga samo nije stid tražiti stipendiju? Ima li pravde na svjetu? Koliko je samo onih sa slabim prihodima al stvarno slabim a ne ovim sa lažnim prihodima.Stid i sram ih bilo!
abalent31

abalent31

Komentirano: 2.3.2014. | 14:45

4

i socijalni uvjeti nebi trebali biti kriterij,poznam neke sa liste kandidata koji su naveli 0 ili vrlo mala primanja,a znam da žive 10 put bolje od moje obitelji u kojoj sam ja jedini zaposlenik i znam da imaju puno veća primanja nego što je navedeno
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 2.3.2014. | 13:47

5

Stipendiju bi trebali dobivati studenti prema kriterijima kako slijedi: 1. Znanje (prema uspjehu u srednjoj školi i ocjeni na prijemnom ispitu za fakultet) 2. Zalaganje (prema prosudbi profesora srednje škole - preporuka) 3. Imovinsko stanje studenta 4. Dijete branitelja Kriterij 3 i 4 upotrijebiti samo u slučaju da su kriteriji pod 1 i 2 jednaki kod nekih kandidata Stipendiju za drugu godinu mogu dobiti samo učenici koji su dali sve ispite u prvoj godini i imaju preporuku profesora fakulteta (ocjene trebaju biti minimalno u prosjeku 4)
krkun

krkun

Komentirano: 2.3.2014. | 10:32

6

ostali kriteriji i nekako mogu proći, ali godina studiranja neprihvatljiva.Presudnu ulogu odigrala godina studiranja, jer na njoj veća bodovna razlika nego za ocijene... glupo
sokac_granicar

sokac_granicar

Komentirano: 2.3.2014. | 1:26

7

jedini kriteriji koji treba vrijediti za dodjeljivanje stipendija je SOCIJALNI UVJETI! ostalo sve pada u vodu.
provincijalac

provincijalac

Komentirano: 2.3.2014. | 0:42

8

Listo laički, stipendiju trebaju dobiti učenici sa najboljim ocjenama čiji roditelji nemaju dovoljno velika primanja da bez problema financiraju njihovo studiranje. Sve ostalo je nepošteno. Osobno sam branitelj koji je zdravlje izgubio na ratištu, i nikada ne bih pristao da moje dijete dobije stipendiju zbog vremena koje sam ja proveo na ratištu, u odnosu na neko drugo dijete koje ima bolje ocijene, a čiji roditelj nije nije sudjelovao u ratu.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dva projekta izdvojili su 18 tisuća kuna

O kome je riječ?

Za dva projekta izdvojili su 18 tisuća kuna

7.9.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I dvije slavonske županije bilježe porast prosječne plaće

O kolikom iznosu je riječ?

I dvije slavonske županije bilježe porast prosječne plaće

1.9.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte za što će izdvojiti više od 300 tisuća kuna

Iz blagajne Brodsko-posavske županije

Pogledajte za što će izdvojiti više od 300 tisuća kuna

20.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proglasio prirodnu nepogodu

Traju prijave šteta

Župan proglasio prirodnu nepogodu

18.8.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijski Stožer civilne zaštite u novom sastavu

Donosimo tko su članovi

Županijski Stožer civilne zaštite u novom sastavu

18.8.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Garčin, Zadubravlje i Bicko Selo mogu prijaviti štetu

Zbog prošlotjednog nevremena

Garčin, Zadubravlje i Bicko Selo mogu prijaviti štetu

11.8.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devet novih gradskih zemljišta za kuće mladih obitelji

Donosimo u kojim se ulicama nalaze

Devet novih gradskih zemljišta za kuće mladih obitelji

9.8.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko može biti korisnik županijske subvencije?

Raspisan novi natječaj

Tko može biti korisnik županijske subvencije?

7.8.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoposavski lideri ne slave današnji dan

Oni su svoje 'odradili'

Brodskoposavski lideri ne slave današnji dan

5.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li liječnički timovi morati birati komu spasiti život?

Bore se s nedostatkom liječnika

Hoće li liječnički timovi morati birati komu spasiti život?

23.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od milijun kuna za 57 županijskih poduzetnika

Potpore poduzetnicima

Više od milijun kuna za 57 županijskih poduzetnika

15.7.2021. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li koronavirus 'napao' i blagajnu brodske bolnice?

Proučili smo izvješće o financijama

Je li koronavirus 'napao' i blagajnu brodske bolnice?

7.7.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo tko je koliko platio jedan birački kružić

Cijena vijećničkih mandata

Donosimo tko je koliko platio jedan birački kružić

5.7.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrlo je opasno identificirati se s takvim stvarima'

Župan poručio (i) stranačkim kolegama:

'Vrlo je opasno identificirati se s takvim stvarima'

21.6.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na odlagališta šaljemo tone otpada. Ovoliko godišnje u BPŽ.

Odlagališta sanirana, Centra još nema

Na odlagališta šaljemo tone otpada. Ovoliko godišnje u BPŽ.

11.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kolike su županijske potpore dobili ugostitelji

Javni poziv i dalje otvoren

Donosimo kolike su županijske potpore dobili ugostitelji

8.6.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tek zauzeo novu poziciju, a već pod povećalom javnosti

Povjerenstvo vijećalo o Marku Šimiću

Tek zauzeo novu poziciju, a već pod povećalom javnosti

5.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Županija jučer imala načelnika Stožera?

Jedan odlazi, drugi dolazi

Je li Županija jučer imala načelnika Stožera?

2.6.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko će tko dobiti iz županijskog proračuna

Raspoređeno više od 600 tisuća kuna

Donosimo koliko će tko dobiti iz županijskog proračuna

2.6.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :