Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 11.11.2019. u 19:30
Prikaza: 4549
|
Autor: SBplus

Poziv na prikupljanje povijesne građe

Udruga „Krizni štab općine Slavonski Brod 1991/92.“

Brodsko-posavska županija : Udruga „Krizni štab  općine Slavonski Brod 1991/92.“Jozo Meter, Frano Piplović, Ivan Stipić(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Povodom nadolazeće 30-te obljetnice prvih demokratskih izbora, koji su po sebi značili početak uspostave hrvatske samostalnosti te stvaranje i obranu Hrvatske, pozivaju na akciju prikupljanja i spašavanja takve vrijedne građe.

UDRUGA „Krizni štab Slavonski Brod 1991/92" osnovana je s ciljem održavanja i učvršćivanja društvenoga pamćenja na ključne događaje  u stvaranju neovisne hrvatske države s početka 1990-tih godina, koji su se dogodili na području bivše općine Slavonski Brod i njenom okruženju. Bilo je to razdoblje kada je samostalna i neovisna Hrvatska, tijekom postupka svog  izdvajanja iz Jugoslavije, koristila sve mehanizme utvrđene međunarodnim pravom kako bi povratila i uspostavila  suverenost na cijelom svom teritoriju, što joj je bilo zapriječeno vojnom silom i okupacijom jedne trećine njenog teritorija.

Bez ikakve pretencioznosti, želja nam je sačuvati sjećanja svih ključnih sudionika tih događaja, osobito onih koji su izravno bili uključeni u procese osamostaljivanja i obrane Hrvatske na ovom području Hrvatske Posavine. Članovi tadašnjega općinskog kriznoga stožera, mjesnih zajednica, radnih organizacija, udruga i svi drugi  koji su po tom modelu bili ustrojeni,  a o tome imaju bilo kakvu vrstu dokumentacije u svom posjedu ( osobne zapise, dnevnike, zapisnike, korespondenciju, fotografije, audio i video zapise, prikupljene, pronađene i sačuvane arhivske dokumente iz drugih izvora, pisane dokumente, novinske članke itd.) pozvani su da kroz našu udrugu doprinesu spašavanju, prikupljanju i okupljanju tog vrijednog povijesnoga gradiva Slavonskog Broda i brodskog Posavlja, na jednom mjestu, kako bi ga sačuvali  kao kolektivno pamćenje za generacije koje dolaze.

Posebno ističemo opasnost kojoj su izloženi mnogi dokumenti iz tog razdoblja budući se nalaze na materijalima koji imaju svoj rok trajanja pa je sadržaje s tih materijala potrebno žurno zaštititi spremajući ih na nove i trajnije digitalne medije. To se posebno odnosi na audio i video materijale,fotografije, faxove čiji sadržaji što zbog loše zaštite i njihove dotrajalosti blijede do neprepoznatljivosti, čime su izloženi riziku trajnog nestanka.

S tim u svezi, Udruga „Krizni štab općine Slavonski Brod 1991/92" povodom nadolazeće 30-te obljetnice prvih demokratskih izbora, koji su po sebi značili početak uspostave hrvatske samostalnosti te stvaranje i obranu Hrvatske, poziva na akciju prikupljanja i spašavanja takve vrijedne građe. Uz to namjera nam je u Slavonskom Brodu okupiti sve preživjele sudionike tih zbivanja, prikupiti pojedinačne memoarske priloge tadašnjih aktera, te na proljeće, u svibnju 2020. organizirati jedan znanstveni skup na koji ćemo pozvati i više uglednih znanstvenika iz različitih područja uključujući posebno one koji se bave historiografijom toga vremena i ovog našega područja.

Posebno naglašavamo da je područje Slavonskoga Broda, bivše općine Slavonski Brod i susjedne Nove Gradiške, koji danas čine Županiju brodsko-posavsku iznimno značajno po svojem doprinosu obrani Republike Hrvatske od nametnute velikosrpske agresije, da je s ovoga područja u ratu izravno sudjelovalo, proporcionalno u odnosu na broj stanovnika, najviše branitelja, da su ovdje nastale neke od elitnih postrojbi Hrvatske vojske. Uz sve to kroz ovo područje je, spašavajući svoje živote od rata i ratnih pogibelji bilo prihvaćeno i u prvi mah zbrinut veliki broj prognanika i izbjeglica, koji su svoj privremeni ili trajni smještaj kasnije  pronašli na drugim destinacijama. Također, Slavonski Brod je pomogao i u spašavanju života mnogih Hrvata, Bošnjaka i građana drugih nacionalnosti Bosanske Posavine, zbog čega su građani Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja pretrpjeli velika razaranja i dali velike civilne žrtve tijekom terorističkih granatiranja i bombardiranja Slavonskoga Broda, napose 1992 godine.

Uključimo se u organizirano prikupljanje i čuvanje kulturno-povijesne građe Slavonskog Broda iz razdoblja stvaranja i obrane Hrvatske na našem području, jer bez građenja memorije sjećanja blijede.

U Sl. Brodu, studeni 2019.                            

                                                                                                                     Za Udrugu „Krizni štab 1991/92"

                                                                                                                                   Frano Piplović

Svjesni činjenice da će, nakon objave ove pažnje vrijedne inicijative za 'spašavanja i prikupljanje građe', uslijediti pozivi na redakcijski telefon i e-mail našeg portala, sve čitatelje molimo neka se za dodatne informacije - poglavito onu gdje dostaviti prikupljenu građu - obrate gospodinu Frani Piploviću.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 10.11.2021. | 8:23

1

Kakav je status te udruge danas? Nit tko pise o njima nit se moze nesto naci o njima....lova iz proracuna je v žepu a o njima ni traga ni glasa.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 13.11.2019. | 7:35

2

Da , baš ga se ne sječam da je bio u krIznom stožeru, s druge strane, svejedno , još jedna udruga u nizu, samo se pitam kada če netko stvarno reći istinu o svemu što se tih godina dešavalo u brodskoj i bosanskoj posavini ne samo zbog djece ,zbog divnih momaka koji su poginuli .Da li ovi momci mogu reći da li je ili nije bilo veleizdajničkih poteza na primjer trgovanje naftom sa rs ili je posavina prodana ili nije to je bit svega.Stalno pričamo o 1941- 1945 a nemamo snagu reći što se dešavalo od 28,04 ,1992 do 03,10 1992, pokušajte reći istinu ma kakva god ona bila i onda takve udruge imaju smisla ,ovako nula bodova
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 13.11.2019. | 6:41

3

Ovaj treći lik kao Kosorica stalno negdje iskače,pitam se samo dokle, izgleda zbunjeno ,mislim da nema stvari gdje ne tura nos, pomozi bože.Stipe dobar komentar
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.11.2019. | 22:50

4

Šuftovi se ponose onim čega se pametni stide. Jel slavite prve demokratske izbore ili nekakav krizni štab? Bez pretencioznosti, a pretencioznio do ibera, samoreklamerski. Koji je to poseban iskorak napravljen u Brodu da bi se trebali sjećati tog vremena. Što god se spomene iz tog doba, krajnje je kontroverzno. Recite koliko vam treba dati love za vaše zasluge pa da s time završimo!
Taubek

Taubek

Komentirano: 11.11.2019. | 23:01

5

Jozo Meter. Olicenje postenja...treba mu naplatiti sva ova sranja sa Korzom i okolnim ulicama gdje su postavljane tzv meterove kocke.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjetnik na krvavu i tešku obranu Hrvatske

Akcija Maslenica

Podsjetnik na krvavu i tešku obranu Hrvatske

23.1.2019. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski (i još katolički) radio odrekao se Thompsona

Jesmo li ušli u godinu odricanja?

Hrvatski (i još katolički) radio odrekao se Thompsona

1.1.2019. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čelnici Županije, gradova i općina čestitali građanima

Prenosimo čestitke žiteljima Županije

Čelnici Županije, gradova i općina čestitali građanima

5.8.2018. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pješke do Bleiburga

Branitelji hodočaste zajedno

Pješke do Bleiburga

10.4.2018. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Način zahvale Gradu Heroju

Hod za Vukovar

Način zahvale Gradu Heroju

17.11.2017. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od Korčule do Vukovara

Karavana sjećanja

Od Korčule do Vukovara

17.11.2017. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znanstveni skup: ''Slav. Brod i BPŽ u Domovinskom ratu''

U povodu 25. obljetnice pada vojarne JNA

Znanstveni skup: ''Slav. Brod i BPŽ u Domovinskom ratu''

21.9.2016. | 22:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski sokolovi pozivaju na proslavu

23. obljetnica 5. gbr

Slavonski sokolovi pozivaju na proslavu

22.9.2015. | 14:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeno obilježavanje 23. obljetnice osnutka

103. brigada HVO

Nastavljeno obilježavanje 23. obljetnice osnutka

26.3.2015. | 9:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 23. obljetnica osnutka

101.BBB HVO-a

Obilježena 23. obljetnica osnutka

3.3.2015. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preziru Klema, njegove 'križare' i 'šatoraše'

Manje vrijedna činjenica

Preziru Klema, njegove 'križare' i 'šatoraše'

5.1.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i Županija 'ni okom trepnuli nisu'

22. obljetnica

Grad i Županija 'ni okom trepnuli nisu'

15.1.2014. | 23:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položeni vijenci na Gradskom groblju

Povodom blagdana Svih svetih

Položeni vijenci na Gradskom groblju

31.10.2013. | 16:12

Ratni put se objavljuje samo uz dozvolu

Objavljen registar branitelja!

19.12.2012. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdana, poražena i ponižena

VIDEO: Bosanska Posavina

Izdana, poražena i ponižena

5.5.2012. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje godišnjie akcije 'Bljesak'

U Novoj Gradiški

Obilježavanje godišnjie akcije 'Bljesak'

30.4.2012. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice

19. obljetnica pogibije

23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice

2.2.2012. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Ne)poštujući naše ratnike (ne)poštujemo sebe

Dvadeset-godišnjica 157. br

(Ne)poštujući naše ratnike (ne)poštujemo sebe

20.1.2012. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 20. godišnjica 108. br. ZNG

108. ide dalje

Obilježena 20. godišnjica 108. br. ZNG

25.6.2011. | 16:13
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :