Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 5.1.2015. u 0:04
Prikaza: 8699
|
Autor: Jerko Zovak

Manje vrijedna činjenica

Preziru Klema, njegove 'križare' i 'šatoraše'

.
Foto: .Fotomontaža branitelja i Ku Kluks Klana koju je Divjak objavio na svom facebook profilu
  • .
  • Jutarnji list

To što fotomontaža kleveće branitelje te demonstrira prezir prema Klemu i njegovim sljedbenicima, manje je vrijedna činjenica.

Momir Divjak predsjednik novogradiške Građanske inicijative 'NG-Buntovnici' i urednik istoimenog portala, nedavno, na svom osobnom facebook profilu, objavio je fotografiju, tekst i pjesmu koji sugeriraju kako su hrvatski branitelji u prosvjedu, ustvari, hrvatska varijanta Ku Klux Klana

Divjakov čin, munjevito, prenijeli su Occupy Croatia, bloger i savjetnik Marko Rakar, a komentirali mnogi...

Zbog tog postupka, novogradiške braniteljske i stradalničke udruge proizašle iz Domovinskog rata, Agenciji za elektroniočke medije uputili su prosvjednu notu; Dražen Šemovčanin PU zagrebačkoj podnio je Kaznenu prijavu, a branitelj i novogradiški gradski vijećnik, Vlado Radošić, o tome je informirao Gradsko vijeće - o čemu piše radiong.

Nakon svega, očito, Divjak se uplašio reakcije ne samo svojih sugrađana te je tekst i fotografiju skinuo sa svog profila, a javnosti i lokalnim čelnicima poslao izjavu koju prenosimo u cijelosti:

U Novoj Gradiški 19.12.2014.

Poštovani                                                                                         
potaknut javnim prozivkama i govorom mržnje prema meni putem FB profila jednog novogradiškog gradskog vijećnika  i iznošenjem neistina koje je on iznio na Aktualnom satu 12. sjednice novogradiškog Gradskog vijeća (koja je izravno prenošena i u programu novogradiškog Radio Psunja 17.12. 2014. god.) smatram potrebnim obratiti se javnosti ovim putem.

U više navrata je izrečena velika neistina kako je inkriminirajuća foto-montaža objavljena na web portalu  www.ngbuntovnici,hr  Niti Građanska inicijativa „NG-Buntovnici" niti  portal www.ngbuntovnici.hr kao ni  Unitas Web Radio Nova Gradiška s tim nemaju apsolutno nikakve  veze.

Prije svega duboko iskreno se želim ispričati svim hrvatskim braniteljima invalidima Domovinskog rata, njihovim članovima obitelji i prijateljima koji su sudjelovali u prosvjednoj povorci u Zagrebu putem koje su željeli skrenuti pozornost na tragičan veliki broj branitelja koji su izvršili suicid. To što sam na svom FB profilu podijelio foto montažu prenijetu sa linka : http://i.imgur.com/WroUUMc.jpg?1 (nepoznatog autora) bio je moj nepromišljen čin jer nisam bio svjestan kako bi ih to moglo povrijediti.

Ja sam samo želio pokazati svojim Facebook prijateljima kako su neki pojedinci iz virtualnog svijeta interneta kritički slikovno tumačili taj događaj, pri tom, po mom mišljenju, kritizirajući osobe koje su spremne staviti se na čelo kolone podižući ruku na pozdrav koji liči na ultra desne ekstremne negativne pojave u svijetu.

Smatram kako je ne primjereno braniteljima stradalnicima oblačiti crne majice s križevima jer to kod velikog broja ljudi može izazvati posve druge asocijacije. Smatram kako s populacijom branitelja najtežih invalida nitko nema pravo manipulirati i koristiti ih za pridobivanje bilo kakvih političkih poena, a pogotovo ne sada u vremenu predsjedničkih ili nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Poanta je bila u tome da se s braniteljima invalidima ne bi trebalo manipulirati jer to može izazvati negativan efekt u javnosti.

Nažalost protiv mene je pokrenuta lavina mržnje i neviđeni poziv na linč putem medija, a nakon već spomenutog radijskog prijenosa sjednice Gradskog vijeća, prijeti mi se osobno i članovima moje obitelji. Insinuira  se kako sam to učinio zato što sam srpske nacionalnosti, mrzim sve što je hrvatsko i slično, što me posebno povrijedilo kao legalistu, građanskog aktivistu, obiteljskog čovjeka.

Više puta izrečena laž nikada neće postati istinom, pa tako niti to da se ja želim rugati sa najtežim invalidima, ljudima koji su se bili spremni žrtvovati za sve nas da bi smo živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Kao čovjek sam jako razočaran. Ovaj slučaj me uvjerio i kako su upitno slobodno izražavanje mišljenja u državi i kako malo treba nekim osobama za širenje međunacionalne mržnje ali i kako sam nepromišljen jer nisam razmišljao o dalekosežnosti posljedica ako netko potpuno suprotno protumači ono što sam želio reći. Nitko me zapravo nije niti upitao što sam time htio reći nego su me odmah optužili.

Žao mi je što sam kolege iz Građanske inicijative „NG buntovnici", zbog prijenosa te fotografije na svom FB profilu, doveo u neugodan položaj. Zbog toga sam 12.12 2014. godine podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Građanske inicijative.

Oni koji me bolje poznaju, znaju kako sam se s svih ovih godina na razne načine zalagao za multikulturalnost, ljudska prava i slobode. Posebno sam osjetljiv na siromašne, bolesne i ljude koje žive u neimaštini i strahu, a na kraju ispada da sam njihov najveći mrzitelj, što nikako ne mogu prihvatiti.

Molio bih sve da ozbiljno shvate moju ispriku i iskreno kajanje. Nikada nisam bio bahat, nisam se okoristio, obogatio na račun drugih niti se ogriješio o zakone RH, a kamoli se stavljao u poziciju nekoga osuđivati. Žao mi je i još jednom se ispričavam svima koje sam povrijedio spomenutom objavom na mom FB profilu.
 
U svom izlaganju (V.R.),  novogradiški gradski vjećnik (iako decidirano upozoren od svog FB prijatelja D.
Š.-Š. u prepisci koju su vodili da se ista inkriminirajuća fotografija nalazi isključivo na mom OSOBNOM FACEBOOK PROFILU, a ne na portalu www.ngbuntovnici.hr), bez obzira na upozorenje  i saznanje o istom (Vlado Radošić op.a) decidirano je izjavio  kako je spornu fotografiju vidio na portalu  www.ngbuntovnici.hr  te je za istu izjavu spreman i posvjedočiti pred istražnim organima. Tim istupom je iz meni nepoznatih razloga obmanuo vijećnike Gradskog vijeća kao i ostale prisutne na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške, ali isto tako i sve slušatelje spomenutog radio prenosa 12. sjednice Gradskog Vijeća Grada Nove Gradiške.

S obzoirom na istup gradskog vjećnika V.R., držim da svjesnim iznošenjem neistinite tvrdnje nanosi štetu Organizaciji civilnoga društva i svim članovima Građanske inicijative „NG-Buntovnici" iz samo njemu poznatih razloga. Za sve gore navedene tvrdnje Građanska iniicijativa „NG-Buntovnici" posjeduje i materijalne dokaze.
 
Ovaj tekst u izvornom obliku dostavljen je: Predsjedniku Gradskog vijeća, Gradomačelniku Grada Nova Gradiška, Zamjenici Gradonačelnika, Zamjeniku Gradonačelnika, Uredu za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška, Sudionicima  javne tribina posvećene statusu i problemima branitelja. Momir Divjak

Komentar

Za potpisnika ovog priloga, diskutabilnija bi trebala biti Divjakova isprika i njezin sadržaj od stava o hrvatskim braniteljima u permanentnom prosvjedu. Naime, za demokratsku Hrvatsku veća je kleveta objaviti strah od konzekvenci za javno izgovorenu riječ nego li je za branitelje uvreda Divjakov stav da svojom kostimografijom i koreografijom podsjećaju na Ku Kluks Klan.

Hrvatskim građanima nije zabranjeno govoriti protiv ideja i postupaka hrvatskih branitelja. Dapače, hrvatskim građanima nije zabranjeno javno deklarirati se protivnikom hrvatske koju su, primarno, stvarali branitelji - što nedvojbeno potvrđuje javno političko djelovanje srpskog nacionaliste Milorada Pupovca i njegovih sljedbenika, na primjer.

Dakle, Divjak bi se trebao ispričati hrvatskoj demokratskoj javnosti jer, s jedne strane, plaši građane kontaminirane ostacima raznih totalitarizama, a s druge strane Hrvatsku predstavlja manje demokratskom nego ona ustvari jeste.

To što fotomontaža kleveće branitelje (jer oni nisu zakrabuljena, podzemna, prijeteća sila za demokraciju nego socijalno-politička grupa koja legitimne ciljeve pokušava dosegnuti legitimnim sredstvima) te demonstrira prezir prema Klemu i njegovim sljedbenicima, manje je vrijedna činjenica.   

Prosvjedna nota.pdf

PDF Dokument(.pdf)

1962 kb

Broj komentara: 52

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
grozni44

grozni44

Komentirano: 8.1.2015. | 19:04

1

?
grozni44

grozni44

Komentirano: 8.1.2015. | 19:03

2

kada će prosvjedi zbog rada nedjeljom i blagdanima. Crkva je nekada bila glasna na ovu temu.
grozni44

grozni44

Komentirano: 8.1.2015. | 19:00

3

kada nema love u državi onda su svi na zubu, od branitelja, doktora do tajnica, čistačica itd. Budni_sin bi mogao malo ublažiti epitete prema braniteljima, mada ima istine u njegovoj priči. Ja sam svojevremeno sjedio s jednim poznanikom koji je radio kod poslodavca na crno jer ganja vojnu mirovinu pa ne želi da ga ovaj prijavi. Bolje mu je na birou. Nakon godinu ili dvije to mu je i uspjelo (PTSP).
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 7.1.2015. | 21:30

4

Ma šta vas dvojica, bludni o pinki, teoretizirate o hipotetskoj objavi Registra!? Alo, Registar branitelja je odavno objavljen i svima dostupan. Od 501 tisuće branitelja u Registru, već je izbačeno oko 10 tisuća HRVI HVO na što se većina žali i vidjet ćemo što će s tim biti. Gotovo 30% od svih do sada 'suspektnih' tj. kao lažni prijavljenih bivših pripadnika HV i MUP-a je čisto, po većini od ostalih nešto više od 1500 prijava se još uvijek postupa, a s financijskog aspekta zanemariv broj je dobio kaznenu prijavu dobilo je šezdesetak osoba a prije objave Registra spekuliralo se o čak 150000 lažnih branitelja. To pitanje ne može riješiti objava Registra već sasvim drugačija postupanja a za to valja imati dobar program i plan i osobito – muda u politici. Takvih političara ni na vidiku nema.
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 7.1.2015. | 12:21

5

@pink panther, nisi znači ni ti imun na te fore i fazone. „oficirsko dijete“, haha volim tu sintagmu. e pa da bar jesam, sad bih vjerojatno, materijalno zbrinut do smrti kao glogoški i ostala parazitska sitnež, studirao na nekom zapadnom sveučilištu ili vodio neki namješteni biznis i bolila bi me kita i za glogoškog i za milanovića i za hrvatsku. usput, „jugo oficiri“ su ti bili i bobetko, stipetić, tus, letica i najveći od svih sinova u hrvata, doktor franjo tuđman. no pustimo to, to su teme za povjesničare i dokone desničare koji idu naprijed glave okrenute unazad. vratimo se na temu. da si čitao pažljivo, uočio bih da je moj bijes usmjeren na lažne branitelje, a to je neradnički ološ koji si je uz blagoslov hdz-a sredio neke nalaze na temelju kojih će do smrti živjeti na tuđoj grbači, te na obijesne karikature kao što su šatoraši lakrdijaši koji ne znaju kud bi sa sobom od love i dosade (još mi nitko nije odgovorio na što bi to čovjek glogoškijevih tjelesnih i intelektualnih kapaciteta mogao mjesečno spiskati 25 000 kn...); dosada i ispraznost mogu postati ozbiljni psihički problemi ukoliko se njima čovjek ne bavi na pravi način, a što zorno pokazuju dokoličari u savskoj. njihova obijest u ovakvim ekonomskim prilikama (ne pada mi na pamet da ih opisujem) samo pokazuje o kakvm se tu ljudima radi, ljudima čija socijalna neosjetljivost polako postaje patologija. riječ je o ekipi koja bezočno laže, a što se može vidjeti ako se pročitaju samo ova dva članka koja sam naveo u prethodnom postu, ljudima bez srama i obraza (tko bi se to u tim godinama oblačio u crne majice s križevima i cirkusirao se kao pijani maturant?) čija je vedeta kriminalac josip klemm. toplo se nadam da će cijela ta provincijska lakrdija uskoro završiti. na kraju, već sam to napisao, protiv pravih branitelja i njihovih penzija nemam apsolutno ništa tako da mi nemoj nepotrebno imputirati (doduše administrator briše moje postove kao lud pa je moguće da ti je promaklo). no ostaje i dalje kao avet iznad svih vas branitelja to nagradno pitanje za milijun kuna: zašto se prijetite državnim udarom čim se spomene samo objava ragistra branitelja, a o nekoj reviziji i kontroli da ne govorim?
mikisb

mikisb

Komentirano: 7.1.2015. | 1:02

6

koliko li samo antihrvatskih nevladinih i tzv.nestranačkih udruga ima u HR(više tisuća!!!)a, tri(3) milijarde kuna se izdvaja iz proračuna RH i jedinica lok.samouprava za njihov rad-za pljuvanje i vrijeđanje svega što je hrvatsko. Putem tih udruga u koje su se uvukli orjunaši, udbaši i njihova djeca i unuci provodi se Memorandum 2 SANU i to vrlo perfidno. Ako išta kažeš onda si protiv demokracije i slobode misli i govora. Doći će vrijeme REFE-podvlačenja crte i ispostave računa za takvo djelovanje i umjesto nepotrebnog i štetnog davanja novca takvim udrugama taj novac treba usmjeriti hrvatskoj sirotinji i mladima. A,tko želi svoju udrugu neka je i sam financira ili neka potraži privatnog sponzora.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 6.1.2015. | 23:04

7

Sve što nije jednostrano, iz tvojeg motrišta ispravno, "smaranje je", Alal ti vera!
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 6.1.2015. | 21:39

8

pisao sam već da je u cijelom tom cirkusu s pola milijuna komandosa i ovim karikaturama u savskoj nekoliko, kako bi se to na etnički čistom, tuđmanovskom hrvatskom reklo, "stožernih" laži. prva i osnovna je da se krše materijalna i ostala prava vojnih invalida. o kakvoj je bezočnoj laži riječ, najbolje se može vidjeti iz ovog članka: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/356625/Ovo-su-prava-branitelja-imaju-li-razloga-za-prosvjedovanje.html. druga stožerna laž koju nam poturaju još od kraja rata i koja je postala svojevrsni kolektivni mit je da je među braniteljskom populacijom visoka stopa samoubojstava zbog njihovog zapostavljanja. u ovom sjajnom članku možete vidjeti da ne da je to laž, nego brojke jasno govore da je situacije dijametralno suprotna i da je stupanj samoubojstava među braniteljskom populacijom dvostruko (!) niža od društvenog prosjeka: http://www.index.hr/vijesti/clanak/presucena-istina-duplo-vise-samoubojstava-medju-obicnim-hrvatima-nego-medju-braniteljima/791246.aspx sve u svemu, jasno je da imamo posla s jednom socijalno i moralno posrnulom ekipom sklonom manipulacijama i lažima najgore vrste. http://www.index.hr/vijesti/clanak/presucena-istina-duplo-vise-samoubojstava-medju-obicnim-hrvatima-nego-medju-braniteljima/791246.aspx @stipiću, nemoj više smarati, kasno je, radni narod sutra ujutro mora ustati i ići na posao da ti može zaraditi penziju, tako da ti imaš dovoljno vremena za izučavanje ukazanja, vidjelica i ljekovitog bilja.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 6.1.2015. | 20:35

9

http://www.dnevno.hr/domovina/141728-kad-vec-virimo-u-dzep-glogoskog-zavirimo-i-u-druge-nece-vam-se-svidjeti.html
Stipe

Stipe

Komentirano: 6.1.2015. | 19:49

10

Vidi čitanja, vidi komentara! Majstor vas je opet digao na foru :)

Broj komentara: 52

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123456

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udruga „Krizni štab  općine Slavonski Brod 1991/92.“

Poziv na prikupljanje povijesne građe

Udruga „Krizni štab općine Slavonski Brod 1991/92.“

11.11.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjetnik na krvavu i tešku obranu Hrvatske

Akcija Maslenica

Podsjetnik na krvavu i tešku obranu Hrvatske

23.1.2019. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski (i još katolički) radio odrekao se Thompsona

Jesmo li ušli u godinu odricanja?

Hrvatski (i još katolički) radio odrekao se Thompsona

1.1.2019. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čelnici Županije, gradova i općina čestitali građanima

Prenosimo čestitke žiteljima Županije

Čelnici Županije, gradova i općina čestitali građanima

5.8.2018. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pješke do Bleiburga

Branitelji hodočaste zajedno

Pješke do Bleiburga

10.4.2018. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Način zahvale Gradu Heroju

Hod za Vukovar

Način zahvale Gradu Heroju

17.11.2017. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od Korčule do Vukovara

Karavana sjećanja

Od Korčule do Vukovara

17.11.2017. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znanstveni skup: ''Slav. Brod i BPŽ u Domovinskom ratu''

U povodu 25. obljetnice pada vojarne JNA

Znanstveni skup: ''Slav. Brod i BPŽ u Domovinskom ratu''

21.9.2016. | 22:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski sokolovi pozivaju na proslavu

23. obljetnica 5. gbr

Slavonski sokolovi pozivaju na proslavu

22.9.2015. | 14:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljeno obilježavanje 23. obljetnice osnutka

103. brigada HVO

Nastavljeno obilježavanje 23. obljetnice osnutka

26.3.2015. | 9:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 23. obljetnica osnutka

101.BBB HVO-a

Obilježena 23. obljetnica osnutka

3.3.2015. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i Županija 'ni okom trepnuli nisu'

22. obljetnica

Grad i Županija 'ni okom trepnuli nisu'

15.1.2014. | 23:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položeni vijenci na Gradskom groblju

Povodom blagdana Svih svetih

Položeni vijenci na Gradskom groblju

31.10.2013. | 16:12

Ratni put se objavljuje samo uz dozvolu

Objavljen registar branitelja!

19.12.2012. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izdana, poražena i ponižena

VIDEO: Bosanska Posavina

Izdana, poražena i ponižena

5.5.2012. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje godišnjie akcije 'Bljesak'

U Novoj Gradiški

Obilježavanje godišnjie akcije 'Bljesak'

30.4.2012. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice

19. obljetnica pogibije

23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice

2.2.2012. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Ne)poštujući naše ratnike (ne)poštujemo sebe

Dvadeset-godišnjica 157. br

(Ne)poštujući naše ratnike (ne)poštujemo sebe

20.1.2012. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 20. godišnjica 108. br. ZNG

108. ide dalje

Obilježena 20. godišnjica 108. br. ZNG

25.6.2011. | 16:13
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :