Obrazovanje : Informatika

Objavljeno: 13.10.2011. u 12:08
Prikaza: 5164
|
Autor: Miroslav Mazurek

Inovacije

Nema više kupovanja igračaka?

Brodsko-posavska županija : Nema više kupovanja igračaka?U očekivanju nove igračke.(Foto: Origo)

Izvanredna ideja o primjeni novih tehnologija dvojice mladih entuzijasta možda zauvijek promijeni industriju igračaka.

MNOGI roditelji se svakodnevno suočavaju s brojnim željama svoje djece. No, što ukoliko bi umjesto odlaska u trgovinu, dijete samo moglo kreirati i izraditi željenu igračku ili predmet? Ova fantastična priča ima i nastavak. Kada se dijete zasiti igračke, ona neće završiti u smeću, nego se od nje izraditi nova. Realizacija ideje dvojice mladih dizajnera entuzijasta Artura Tchoukanova i Jorisa Peelsa omogućava djeci starijoj od 10 godina modeliranje figurica i drugih raznih oblika na računalu, tiskanje na 3D printeru i, gle čuda - nova igračka je gotova. Prototip 3D printera Origo je još u ranoj fazi, mladići su u potrazi za investitorima, ali svježina njihove ideje i kakvoća prototipa ukazuju na relativno veliku vjerojatnost komercijalne realizacije projekta. Zanimljivo, sam prototip je također izrađen na 3D printeru.

Joris Peels je izjavio: "Ako izradite ono što želite, točno na način kako to želite, rezultat će za vas imati znatno veću vrijednost nego masovno proizvedeno smeće koje trenutno dominira svijetom. 3D tiskom mogiu se načiniti stvari koje savršeno odgovaraju vašem tijelu ili poklon koji je savršeno primjeren prigodi. Možete sami za sebe načiniti nešto unikatno. Prava budućnost 3D tiska leži u mogućnosti bijega od proizvoda masovne proizvodnje i izradi stvari kakve stvarno želimo. 3D tisak nadilazi jaz između sna i stvarnosti. To je tehnologija koja ispunjava želje. Težimo da djeca prevladavanjem jaza između onoga što žele i onoga što sama mogu izraditi, izgube interes za proizvode masovne proizvodnje i pomognu u smanjenju masovne proizvodnje.”

O 3D tisku već je bilo riječi na ovim stranicama. Spomenuti mladići nisu izumili 3D tisak nego su "samo" izvanrednom idejom pronašli jednu potencijalno profitabilnu primjenu. Mogu li to učiniti naši sugrađani, ili šire žitelji Hrvatske? Mogli bi kada bi im obrazovnim sustavom i redefiniranjem sustava vrijednosti omogućili poimanje novih tehnologija. Je li koja stranka u svom gospodarskom programu, koje ovih dana upravo izlažu, spomenula kao jednu od prigoda Hrvatske, okretanje ka customiziranoj, pojedincu prilagođenoj proizvodnji unikata? Naravno ne, oni žele od nas načiniti kuharice i sobarice strancima.

Poveznica prema tekstu o Origu na engleskom.

Poveznica prema stranicama Origa na engleskom.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U korak sa svijetom

CUC2011

U korak sa svijetom

18.11.2011. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražimo Josipa Jurića

Brođani i WEB

Tražimo Josipa Jurića

6.8.2011. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :