Život : Zdravlje

Objavljeno: 25.10.2017. u 11:54
Prikaza: 1424
|
Autor: SBplus

JOSIP JELIĆ PREDSJEDNIK HCK

Sve je teže doći do krvi, transfuzija treba ići po kućama

root : Sve je teže doći do krvi, transfuzija treba ići po kućamaJosip Jelić(Foto: hck)

"Prva je akcija organizirana u Željezari Sisak i prikupljeno je 4900 doza krvi. Od te godine do danas darivanje je poraslo na 200 tisuća doza u jednoj godini. Pitanje darovanja krvi je pitanje nacionalne sigurnosti."

Herojskom činu darovanja krvi svakodnevno se odazovu tisuće dobrovoljnih davatelja, čime se spase brojni ljudski životi.

Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, kolege iz Glasa Slavonije razgovarali su sa dr. Josipom Jelićem, predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa. Razgovor prenosimo u cijelosti.

Često ističete da ste ponosni na sve darivatelje.

- Svjetska zdravstvena organizacija 1999. godine poslala je dramatičan apel svim vladama svijeta u kojem je tražila da se učini sve kako bi se organiziralo dobrovoljno davanje krvi. Moram naglasiti da se dobrovoljno davanje krvi obavlja po principima solidarnosti, anonimnosti i besplatnosti, a posebno stavljam naglasak na solidarnost, jer to znači da darivatelj ničim ne uvjetuje kome će pripasti njegova krv.
Porasle potrebe
Kako je u Hrvatskoj danas organizirano dobrovoljno davanje krvi?

- Odlično. Krvi ima dovoljno za sve životno ugrožene i bolesne osobe. Bilo je krize sa stanjem oko krvi u Rijeci i Splitu. No ta kriza nije nastala jer se dobrovoljni davatelji nisu odazvali, nego zbog iznenadnog porasta potreba za krvi od čak 20 posto. Zahvaljujući solidarnosti drugih transfuzijskih odjela, posebno varaždinskih i zagrebačkih, situacija se stabilizirala.

Je li potreba za krvi u zdravstvenim ustanovama sve veća?

- Sve je teže zadovoljavati potrebe zdravstva za krvi jer su potrebe posljednjih šest-sedam godina u porastu. Treba puno napora da se prikupi 200 tisuća doza krvi, što je današnji broj na godišnjoj razini.

Je li tomu uzrok činjenica da više nema prakse dobrovoljnog davanja krvi po tvrtkama?

- Svakako, no nadomještene su darovanjem krvi na terenu. Naime, tvornice su zabranile dolazak u industrijske pogone i darovanje krvi, a to je prije bila uobičajena praksa. Sad privatnik ne dopušta akcije jer "trpi štetu”. Zato smo znatno poboljšali akcije na terenu i idemo u obitelji, gdje uz darovatelja ima još nekoliko članova obitelji. Odlaskom u mjesto stanovanja darivatelja danas širimo humanitarnu atmosferu, to više što su neke bolnice izgubile pravo uzimanja krvi, poput našičke, slavonskobrodske ili virovitičke. Sad transfuziolozi dolaze onamo gdje Hrvatski Crveni križ organizira akcije, no ponovo je problem u tome što, primjerice, riječka ili osječka bolnica nemaju dovoljan broj ekipa za uzimanje krvi.

Animirati darivatelje
Što se može učiniti?

- Potrebno je pojačati resurse transfuzijskih odjela, odnosno obveza je bolnica organizirati veći broj ekipa za manji broj darivatelja. Primjerice, u osječkoj bolnici rijetko se može dogoditi da nema dovoljno krvi bilo koje grupe, jer se krv prikuplja u cijeloj regiji. To nije loše, no takve akcije nisu razrađene do kraja, jer bi trebali češće ići na teren, makar to bile i manje akcije.

Kako bi to bilo isplativo?

- Danas je nelogično tražiti od darivatelja da putuje 20 kilometara i daje krv, nego treba doći u njegovo mjesto stanovanja. Izgubimo li jednog darivatelja, po lancu utjecaja izgubili smo i drugih deset. Stoga je nužno ići darivateljima, no problem se ponavlja ako transfuzijska služba nema dovoljno resursa, unatoč tome što će Crveni križ sve organizirati.

Kako vidite dobrovoljno davanje krvi u budućnosti?

- Prije nekoliko dana razgovarao sam s potpredsjednikom Hrvatskog sabora i upozorio da će zadovoljavanje potreba za krvi biti sve teže. Stanovništvo stari, a puno mladih ljudi odlazi van. Treba animirati darivateljstvo na svim razinama – od lokalne zajednice do države, odnosno Ministarstva zdravstva, a istovremeno omogućiti da u svih 109 društava Crvenog križa darivanje bude provedeno što bolje i uspješnije.

Što biste poručili dobrovoljnim davateljima u povodu 25. listopada?

- Najprije, kao predsjednik HCK-a, ali i kao liječnik, čestitam im njihov dan. Također bih zamolio sve lokalne samouprave i sve one koji mogu o tome odlučivati da što više podrže darovateljstvo krvi. Također, zamolio bih i ravnatelje bolnica da nazoče obilježavanju i proslavi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, jer, osim časnih izuzetaka, to nije uobičajeno. Nažalost. U Hrvatskoj nitko nije izgubio život zato što za njega nije bilo dovoljno krvi. Čak i u ekstremnim situacijama taj se problem rješavao izvanrednim akcijama. Nadam se da će u budućnosti biti još više darivatelja, onih koji čine pravi herojski čin, kakvim ga je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija 1999. godine.

Milijun ratnih doza krvi
Velika je razlika u broju doza od prije 64 godine do danas, kad je provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi.
- Da, prva je akcija organizirana u Željezari Sisak i prikupljeno je 4900 doza krvi. Od te godine do danas darivanje je poraslo na 200 tisuća doza u jednoj godini. Pitanje darovanja krvi je pitanje nacionalne sigurnosti. Naime, pacijenti u bolnici nikada ne razmišljaju i ne strahuju hoće li u bolnici imati dovoljno krvi za operaciju. U Domovinskom ratu prikupljeno je više od milijun doza krvi za operacije oko 30 tisuća ranjenih branitelja i civila. Čak su i branitelji koji su primili krv nakon nekoliko mjeseci postali dobrovoljni davatelji, a iako su zemlje u okruženju tada ponudile pomoć slanjem krvi, ni jednu dozu nismo uzeli. Sve su dali naši darivatelji.

 

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
tetrapak

tetrapak

Komentirano: 25.10.2017. | 22:01

1

Uglavnom su jako nekulturni legići u crvenom križu. Galame , glazbu puste glasno kao u birtiju da dođeš . Ja više neću tamo darivati dok god nam to ne vrate u bolnicu.
veles

veles

Komentirano: 25.10.2017. | 17:15

2

Idete vi u vražju mater, a ne po kućama i ostalo. Ukinuli ste darivanje krvi u brodskoj bolnici pitaj Boga zašto... Pa nam oni likovi iz Osijeka odlaze pete pa devete, salju kojekakve popise s datumima kad će gdje doći... Dođu po dva sata u općinu jednom godišnje, uvijek u međusmjenu i to je neko darivanje. Izgubili ste masu i masu darovatelja, a o tome nitko ne priča. I što je najgore... pao nam je odjel za darivanje krvi bez ispaljenog glasa protiv... gdje su bili svi mediji, javne ličnosti...politika...?! Zavukli se u mišju rupu.
Baba_vanga

Baba_vanga

Komentirano: 25.10.2017. | 14:57

3

Dobrovlljno, dok nase postaje moje i nase se prodaje za 1 kn? Ahahahaha....

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigle dodatne količine cjepiva

Iz zavoda pozivaju na cijepljenje

Stigle dodatne količine cjepiva

18.12.2018. | 14:00
Hrvatski zavod za javno zdravstvo do sada je na područje Brodsko-posavske županije dostavio 10 560 doza cjepiva.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo do sada je na područje Brodsko-posavske županije dostavio 10 560 doza cjepiva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među najdoktorima Hrvatske i brodski liječnici

Prema izboru pacijenata

Među najdoktorima Hrvatske i brodski liječnici

12.12.2018. | 13:50
Na izbor najboljih doktora utjecao je ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te njihova kvaliteta. Pritom se neargumentirane doskočice anonimnih komentatora nisu uzimale u obzir.
Na izbor najboljih doktora utjecao je ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te njihova kvaliteta. Pritom se neargumentirane doskočice anonimnih komentatora nisu uzimale u obzir.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

Štitna žlijezda-prva violina u orkestru

Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

4.12.2018. | 10:25
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin želi Antoniji pomoći u ozdravljenju

Zbog tumora gluha, a mogla bi oslijepiti

Brođanin želi Antoniji pomoći u ozdravljenju

3.12.2018. | 19:40
Antonija Kraljić bi, zahvaljujući dobrotvoru iz Slavonskog Broda koji živi u Njemačkoj, a koji je za njezinu bolest saznao iz novina, mogla doznati postoji li mogućnost da joj se vrati sluh i spasi vid jer u glavi ima tumor očnih živaca zbog kojeg bi mogla oslijepiti.
Antonija Kraljić bi, zahvaljujući dobrotvoru iz Slavonskog Broda koji živi u Njemačkoj, a koji je za njezinu bolest saznao iz novina, mogla doznati postoji li mogućnost da joj se vrati sluh i spasi vid jer u glavi ima tumor očnih živaca zbog kojeg bi mogla oslijepiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvode doplatu na gotovo sve inzuline

Udar iz HZZO-a na dijabetičare:

Uvode doplatu na gotovo sve inzuline

1.12.2018. | 16:30
"Ovo je samo dio onoga čeka dijabetičare'.'Da, dobro vidite, skoro svi inzulini idu na doplatu! I nemojte se uzdati u onu bočicu NovoRapida što ste ju teškom mukom ugledali za 0 kn, jer je to namjera HZZO-a: da nas vrati u prošlo stoljeće, na šprice i igle. Da nam omogući najmanj
"Ovo je samo dio onoga čeka dijabetičare'.'Da, dobro vidite, skoro svi inzulini idu na doplatu! I nemojte se uzdati u onu bočicu NovoRapida što ste ju teškom mukom ugledali za 0 kn, jer je to namjera HZZO-a: da nas vrati u prošlo stoljeće, na šprice i igle. Da nam omogući najmanj
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

1.12.2018. | 11:00
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogućnosti genetskog testiranja na rak kao dio prevencije

Hrvatski liječnički zbor

Mogućnosti genetskog testiranja na rak kao dio prevencije

30.11.2018. | 17:00
”Postoji krilatica 'bolje spriječiti nego liječiti' koja je u suštini činjenica i zato treba ići na preventivne preglede.”
”Postoji krilatica 'bolje spriječiti nego liječiti' koja je u suštini činjenica i zato treba ići na preventivne preglede.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

Ona boluje od bipolarnog poremećaja

Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

27.11.2018. | 17:15
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

Gužva kod doktora - 'normala' ili ne?

Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

26.11.2018. | 14:30
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

Moderne ovisnosti

Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

23.11.2018. | 14:00
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatni cekin dobio novi uređaj za pomoć djeci

Dobra vijest

Zlatni cekin dobio novi uređaj za pomoć djeci

17.11.2018. | 9:15
"Djeca danas pokazuju jako velik interes za tehničkim pomagalima što se može dobro iskoristiti kako bi im se pomoglo u vježbanju memorije i koncentracije te olakšalo naš rad. Rad s ovim aparatom djeci će biti nagrada i stimulacija, a osoblju velika pomoć koja će im koristiti u ra
"Djeca danas pokazuju jako velik interes za tehničkim pomagalima što se može dobro iskoristiti kako bi im se pomoglo u vježbanju memorije i koncentracije te olakšalo naš rad. Rad s ovim aparatom djeci će biti nagrada i stimulacija, a osoblju velika pomoć koja će im koristiti u ra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moguće saznati više o naprednoj metodi spašavanja života

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici

Moguće saznati više o naprednoj metodi spašavanja života

15.11.2018. | 10:00
'U Hrvatskoj se, nažalost, ova metoda još uvijek nedovoljno koristi, uglavnom radi nedovoljne educiranosti i organizacijskih problema. Stoga vjerujemo da će ovaj tečaj doprinijeti uvođenju i široj primjeni ove jednostavne i vrlo učinkovite metode liječenja.'
'U Hrvatskoj se, nažalost, ova metoda još uvijek nedovoljno koristi, uglavnom radi nedovoljne educiranosti i organizacijskih problema. Stoga vjerujemo da će ovaj tečaj doprinijeti uvođenju i široj primjeni ove jednostavne i vrlo učinkovite metode liječenja.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna doza spašava tri života

Svatko može učiniti nešto

Jedna doza spašava tri života

13.11.2018. | 16:35
Za sutra su zakazane dviej kacije dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
Za sutra su zakazane dviej kacije dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodska bolnica među najboljima u Hrvatskoj

Veliko istraživanje bolnica pokazalo

Slavonskobrodska bolnica među najboljima u Hrvatskoj

12.11.2018. | 11:30
Nakon jednogodišnjeg ispitivanja metodom vanjske procjene kvalitete, među dvadeset najboljih bolnica u Hrvatskoj našle su se i Opća bolnica dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu te Opća županijska bolnica u Požegi.
Nakon jednogodišnjeg ispitivanja metodom vanjske procjene kvalitete, među dvadeset najboljih bolnica u Hrvatskoj našle su se i Opća bolnica dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu te Opća županijska bolnica u Požegi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izdržati sezonu gripe

Cijepljenje je počelo

Kako izdržati sezonu gripe

11.11.2018. | 12:15
- Skoro svake godine 'zaradim' gripu. Prati ju temperatura koja je intenzivna tek nekoliko dana i bol u cijelom tijelu. Uz lijekove protiv bolova 'nalijevam' se čajem i konzumiram dosta limuna, ali još se nisam odlučio cijepiti. Mislim da neću ni ove godine. Pustim organizmu neka
- Skoro svake godine 'zaradim' gripu. Prati ju temperatura koja je intenzivna tek nekoliko dana i bol u cijelom tijelu. Uz lijekove protiv bolova 'nalijevam' se čajem i konzumiram dosta limuna, ali još se nisam odlučio cijepiti. Mislim da neću ni ove godine. Pustim organizmu neka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspekcija 'pročešljala' i slavonskobrodske liječnike

U potrazi za lažnim bolovanjima

Inspekcija 'pročešljala' i slavonskobrodske liječnike

10.11.2018. | 11:30
Inspekcijska provjera bolovanja koju je ove godine proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 3800 korisnika pokazala je kako je trećina njih na bolovanju bez osnove, u vrhu je po 'lažnim' bolovanjima i Slavonski Brod.
Inspekcijska provjera bolovanja koju je ove godine proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 3800 korisnika pokazala je kako je trećina njih na bolovanju bez osnove, u vrhu je po 'lažnim' bolovanjima i Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U subotu provjerite šećer u ljekarnama

Svjetski dan šećerne bolesti

U subotu provjerite šećer u ljekarnama

8.11.2018. | 8:10
Ograniziraju besplatno određivanje šećera u krvi, kako bi na vrijeme ukazali na postojeći rizik od nastanka šećerne bolesti.
Ograniziraju besplatno određivanje šećera u krvi, kako bi na vrijeme ukazali na postojeći rizik od nastanka šećerne bolesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika mještanima da se riješe otrovnog otpada

Provjerite imate li ga na građevinama

Prilika mještanima da se riješe otrovnog otpada

7.11.2018. | 20:00
Dvanaest godina nakon zabrane azbesta, u domovima i dvorištima diljem Hrvatske i dalje se nalaze materijali u kojima se nalazi taj mineralni kristal vlaknaste strukture koji se, s obzirom na jako dobre osobine, desetljećima dodavao proizvodima kako bi im se osigurala bolja mehani
Dvanaest godina nakon zabrane azbesta, u domovima i dvorištima diljem Hrvatske i dalje se nalaze materijali u kojima se nalazi taj mineralni kristal vlaknaste strukture koji se, s obzirom na jako dobre osobine, desetljećima dodavao proizvodima kako bi im se osigurala bolja mehani
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skrbe o dvjesto korisnika iz cijele Slavonije

Borba za svijet jednakosti

Skrbe o dvjesto korisnika iz cijele Slavonije

4.11.2018. | 17:00
O korisnicima skrbi 48 zaposlenih stručnjaka, logopeda, odgajatelja, psihologa, socijalnih radnika, kinezioterapeuta, likovnih, glazbenih i radnih terapeuta te instruktora. Svaki od njih čini najbolje što može u djelokrugu svog rada kako bi onima posebnima i drugačijima omogućili
O korisnicima skrbi 48 zaposlenih stručnjaka, logopeda, odgajatelja, psihologa, socijalnih radnika, kinezioterapeuta, likovnih, glazbenih i radnih terapeuta te instruktora. Svaki od njih čini najbolje što može u djelokrugu svog rada kako bi onima posebnima i drugačijima omogućili
SBplus.hr, Slavonski Brod : U cjepivu protiv gripe sojevi Michigen, Singapore i Colorado

Hoćete li se cijepiti

U cjepivu protiv gripe sojevi Michigen, Singapore i Colorado

2.11.2018. | 18:45
"U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 do 30 posto. kod osoba kojima je gri
"U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20 do 30 posto. kod osoba kojima je gri