"SIGURNOST hrane od proizvođača do potrošača" tema je ovogodišnjeg
programa obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. S toga će se diljem
svijet istaknuti upravo važnost pristupa dovoljnim količinama
zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje
života i očuvanje dobrog zdravlja.
Globalizacija u proizvodnji i
plasmanu hrane otvorila je nove putove za njezinu kontaminaciju
bakterijama, virusima, parazitima i kemikalijama, sve teže se
utvrđuju ishodišta bolesti od kojih oboljevamo unošenjem štetnih
bakterija, virusa, parazita ili kemijskih spojeva u organizam putem
konzumacije hrane. Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako
patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200
različitih bolesti, među kojima su teški oblici dijareje ili po
život opasne infekcije poput meningitisa. Zbog konzumiranja
onečišćene hrane, procjenjuje se da je u svijetu 2010. godine
umrlo 351.000 ljudi, a oboljelih je bilo 582 milijuna, pri čemu su
više od 40 posto oboljelih bila djeca mlađa od pet godina.
Najviše
smrtnih slučajeva izazvalo je trovanje salmonelom.Svjetska
zdravstvena organizacija s toga poziva i na koordiniranu
prekograničnu suradnju radi sigurne opskrbe krajnjeg potrošača, a
središnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Hrvatskoj danas
se obilježava "Zdravim doručkom”. U Slavonskom Brodu na
Korzu tijekom prijepodnevnih sati možete izmjeriti tlak i šećer i
dobiti upute o zdravim prehrambenim navikama.
Naime, Hrvatska
agencija za hranu, kao ustanova koja se bavi procjenom rizika u
području sigurnosti hrane i hrane za životinje, objavila je u
povodu Svjetskog dana zdravlja brošuru "Sigurnost hrane u mom
domu”, s pet ključnih savjeta građanima kako pravilno rukovati
hranom i smanjiti rizike za svoje zdravlje. Među njima je važnost
održavanja čistoće ruku, hrane i pribora, zatim nužnost odvajanja
termički obrađene hrane od sirove. "S obzirom da se
mikroorganizmi mogu razmnožavati vrlo brzo, skuhanu ili pečenu
hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka, a
preporučuje se i smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj
temperaturi." - stoji uz ostalo u brošuri Hrvatske agencije za
hranu, iz koje preporučuju i uporabu sigurne vode, obzirom da može
biti zagađena opasnim mikroorganizmima i kemikalijama.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -