Život : Gastronomija

Objavljeno: 12.10.2018. u 14:37
Prikaza: 742
|
Autor: Jelenko Topić

Nova gastro manifestacija

Pile i patka s ražnja specijaliteti prve "Iššijade"

Uz pile i patku s ražnja specijalitet prve "Iššijade" u Ruševu, 20. listopada, bit će i pileći paprikaš. Bit će to zanimljivo okupljanje sa sve ljubitelje starih jela, a očekuje se i dolazak Brođana.

RUŠEVO – Želeći poticati uzgoj domaće peradi i spravljanje nekadašnjih jela toga kraja članovi Udruge „Put-istina i život" iz ovog sela pripremaju 20. ovog mjeseca na lokaciji Dudinjak pokraj tamošnjeg Vatrogasnog doma prvu gastronomsku priredbu „Iššijada", koja će imati i neke sportske sadržaje. Očekuje se više stotina posjetitelja među kojima će ih biti i iz brodskog kraja.

„Svako selo ima svoga jadu, a Ruševo prvu Iššijadu" – slogan je koji su smislili Ruševljani o toj priredbi u sklopu koje će se kušati nekoliko domaćih specijaliteta pripremljenih od mesa peradi.

- Od 10 sati bi bilo natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša, svaki natjecatelj bi od organizatora dobio pile težine oko dva kilograma, a on bi dopremio kotlić i začine, te bi oko13 sati odlukom ocjenjivačkog suda proglasili pobjednika – kaže inicijator priredbe Ivan Brkanovićiz Udruge „Put", te dodaje da bi se usporedo s time na ražnju pekli pilići i patke što bi posjetitelji mogli degustirati zajedno sa domaćom rakijom i kruhom iz krušne peći.

Tijekom dana tu bi svirala glazba uživo, a u sportskom dijelu bi imali turnir u samostrelu kojemu bi nazočili državni reprezentativci u tom sportu, te upoznali sudionike sa načinom gađanja, a organizirali bi i natjecanje u obaranju ruku i to na profesionalnom stolu za tu namjenu.

Donacijom za aktivnosti Udruge u iznosu od deset kuna posjetitelji će kušati pileći paprikaš, a za 15 kuna dobivaju četvrtinu pečenog pileta u što je uključena degustacija domaće rakije.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
12345

12345

Komentirano: 12.10.2018. | 22:55

1

Kad će majmunijada, da sve politicare u svim opcijama na njihovoj manifestaciji okupimo...
Svit_sokacki

Svit_sokacki

Komentirano: 12.10.2018. | 18:30

2

Bravo tako treba

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

Lijepo priznanje

Nagrada Gastro zvijezda stigla u Slavonski Brod

26.11.2018. | 20:00
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
Nagrada stiže u Slavonski Brod, a pobjednici sve čestitke za uspjeh kojim je mladim ljudima pokazala kako se sve može i hoće kada se dovoljno voli i želi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propast će kuleni i kobasice

Molite za niže temperature

Propast će kuleni i kobasice

7.1.2018. | 21:30
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
Temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijevih može biti veoma loša za meso jer utječe na pojavu truleži i muha.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

Ovdašnji specijaliteti u Šibeniku

Recepti za fiš paprikaš i čobanac stari gotovo 90 godina

1.1.2018. | 18:15
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
„Šibenski“ fiš paprikaš priprema se od soma, štuke, šarana i kečige s kapulom i ljutom paprikom iz Horgoša, a čobanac od goveđeg i svinjskog mesa, srca i bubrežnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

Specijalitet s ražnja

Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

11.1.2017. | 22:30
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1. Kolo Hrvatskog kuharskog kupa

Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1.12.2016. | 16:30
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolja bosanska sarma

6. “Sarmijada i provijada”

Najbolja bosanska sarma

4.4.2016. | 9:35
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolju sarmu spravili učenici

Sarmijada i provijada

Najbolju sarmu spravili učenici

23.3.2015. | 9:38
Na petoj Sarmijadi i provijadi, održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, najuspješnijima u spravljanju sarme pokazali su se učenici Industrijsko-obrtničke škole, a u pripremi prove članovi KUD-a "Banova Jaruga".
Na petoj Sarmijadi i provijadi, održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, najuspješnijima u spravljanju sarme pokazali su se učenici Industrijsko-obrtničke škole, a u pripremi prove članovi KUD-a "Banova Jaruga".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobit i osebujan domaći Jägermeister

Vrijeme likera

Osobit i osebujan domaći Jägermeister

13.6.2014. | 13:55
Međumrežjem i usmenom predajom kruže različiti recepti za 'domaći Jeger'. Bitno se razlikuju od izvornog Jägermeistera. I sâm imam vlastiti recept po kojem godinama, svako ljeto, radim osobit i osebujan 'Jeger'.
Vlastiti recept po kojem godinama, svako ljeto, radim osobit i osebujan 'Jeger'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.