Život : Gastronomija

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

Specijalitet s ražnja

Ćevap od 20 kilograma mesa za 30 ljudi

11.1.2017. | 22:30
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
Za razliku od uo­bičajenog ćevapa dugog 5-6 cm, vinogradarski je dug više od me­tra, sastavljen je od dvadesetak kilograma najfinijeg mesa i može nahraniti do trideset ljudi. Peče se na ražnju i predstavlja gurman­sku tradiciju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1. Kolo Hrvatskog kuharskog kupa

Prošlogodišnja pobjednica Ana-Maria Stanković ponovo prva

1.12.2016. | 16:30
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom "Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela "Art”,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jela, kolači i pila za mušku snagu

Starovinski recepti

Jela, kolači i pila za mušku snagu

14.7.2016. | 9:45
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za uživanje uz nogomet

Prijedlog

Za uživanje uz nogomet

3.7.2016. | 13:55
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
Večeras u 21 sat je četvrtfinalna utakmice između Francuske i Islanda. Predlažemo da uz najvažniju sporednu stvar na svijetu - nogomet - uživate u zdravim krekerima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

Ivan Sever obranio titulu

Na brodskoj Fišijadi 2016., opet, najbolji Kopančani

1.7.2016. | 23:00
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
I ove godine najbolji fiš paprikaš na Fišijadi u Slavonskom Brodu skuhali su žitelji Velike Kopanice. Donosimo veliku foto galeriju s ovogodišnje Fišijade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osvježenje na plus 30

Ljetne vrućine

Osvježenje na plus 30

26.6.2016. | 11:30
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućoj slastici koju vrlo brzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
Donosimo Vam prijedlog za današnji desert. Riječ je o osvježavajućooj slastici koju vrlobrzo možete napraviti doma i uživati u okusima koje sami birate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolja bosanska sarma

6. “Sarmijada i provijada”

Najbolja bosanska sarma

4.4.2016. | 9:35
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
Prema ocjeni članova prosudbene komisije najbolju sarmu napravile su članice iz susjedne Bosne i Hercegoveine, Udruga žena iz Gradiške. Najbolju provju/provu napravile su članice Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške, koje su i veteranke ovoga natjecanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

Iskustva sezonskog radnika

Princeza mu tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka

10.3.2016. | 23:00
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
Davor Petrović više od 20 godina konobari na Jadranu. Sezona mu obično počinje krajem travnja i traje do početka studenog. Kaže da se tijekom tih šest mjeseci može uštedjeti za ostatak godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novost u svijetu piva

Jubilej sajma

Novost u svijetu piva

18.11.2015. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadovoljni i kupci i prodavači

Slavonskobrodska Tržnica

Zadovoljni i kupci i prodavači

26.10.2015. | 11:58
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
Uz hrpe jabuka raznih sorti, koje se nude po cijeni od dvije do sedam kuna, tržnicu su preplavile i kruške, mandarine, naranče, još uvijek se nađe i grožđa... U ponudi je i kesten skupljen na okolnim brdima Požeške gore po cijeni od 8 kuna za kilogram. I kupci su prezadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašeni najbolji fiš-majstori

Fišijada 2015.

Proglašeni najbolji fiš-majstori

4.7.2015. | 0:48
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
Proglašenje ekipe koja je skuhala najbolji fiš-paprikaš očekuje se oko 22 sata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih kuhara

Hrvatski kuharski kup

Uspjeh brodskih kuhara

19.4.2015. | 9:16
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolju sarmu spravili učenici

Sarmijada i provijada

Najbolju sarmu spravili učenici

23.3.2015. | 9:38
Na petoj Sarmijadi i provijadi, održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, najuspješnijima u spravljanju sarme pokazali su se učenici Industrijsko-obrtničke škole, a u pripremi prove članovi KUD-a "Banova Jaruga".
Na petoj Sarmijadi i provijadi, održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, najuspješnijima u spravljanju sarme pokazali su se učenici Industrijsko-obrtničke škole, a u pripremi prove članovi KUD-a "Banova Jaruga".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović u Londonu s čvarcima

Nakon kulina

Galović u Londonu s čvarcima

21.1.2015. | 15:36
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
Tomislav Galović, proizvođač suhomesnatih autohtonih proizvoda, već u prvih pet mjeseci iz Slavonskog Broda put Londona poslao je 700 kilograma kulina, a prodano je sve do posljednje mrvice, i to po cijeni od 62 funte za kilogram.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

Čuvarica tradicijske kuhinje

Kolači za najmlađe pacijente brodske bolnice

25.12.2014. | 8:55
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte. Božićne kolače darivala je djeci Dječjeg odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobit i osebujan domaći Jägermeister

Vrijeme likera

Osobit i osebujan domaći Jägermeister

13.6.2014. | 13:55
Međumrežjem i usmenom predajom kruže različiti recepti za 'domaći Jeger'. Bitno se razlikuju od izvornog Jägermeistera. I sâm imam vlastiti recept po kojem godinama, svako ljeto, radim osobit i osebujan 'Jeger'.
Vlastiti recept po kojem godinama, svako ljeto, radim osobit i osebujan 'Jeger'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjećamo na 'Liker od višanja'

S povodom

Podsjećamo na 'Liker od višanja'

10.6.2014. | 22:50
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
Na traženje čitatelja, 'repriziramo' najuspješniji članak našeg suradnika Emila Cipra (od objavljenih na na SBplusu dakako) od 23. lipnja 2011. godine. Članak je pregledan 14.585 puta - dosad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuhanje kulina prema starom obiteljskom receptu

Tomislav Galović

Kuhanje kulina prema starom obiteljskom receptu

11.4.2014. | 0:03
Mladi luk i češnjak, rotkvica, kuhana jaja, hren, šunkica s kosti, rolana pa zavijena u mrežicu, a tek kulen...
Mladi luk i češnjak, rotkvica, kuhana jaja, hren, šunkica s kosti, rolana pa zavijena u mrežicu, a tek kulen...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održan kolokvij Visoke vinske akademije

U ‘Zlatnom lugu’

Održan kolokvij Visoke vinske akademije

12.10.2013. | 11:28
Nakon odlično organiziranih i više nego uspješnih kolokvija u Belju, i na izletištu hotela 'Savus' u Bukovlju, Visoka vinska akademija, ovaj put, održala je u ‘Zlatnom lugu’, kraj Požege.
Kolokvij Visoke vinske3 akademije u 'Zlatnom lugu' kraj Požege.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bartol naiš'o, lubenice popiš'o!

Granita i sorbeto

Bartol naiš'o, lubenice popiš'o!

20.8.2013. | 20:39
Još su četiri dana do Bartolova. Ne bih se ni sjetio, da nije bilo današnje lubenice na stolu. Sjetio sam se Bartola koji hoda po bostanu i zapišava svaku lubenicu. Tako veli narodna. Sjetio sam se i nekog ukusnog pića od lubenice, pa potražio recept. I našao.
Još su četiri dana do Bartolova. Na to me podsjetila lubenica na stolu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

Bez konzervansa

Od zlatnih kajsija najukusniji džem za palačinke

2.8.2013. | 10:45
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za palačinke, kolače, ili se naprosto koristi kao namaz na svježi kruh.
Ljeti su posebice aktualne kajsije od kojih se spravlja nezamjenjivi džem za pal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska 'Fišijada 2013.'

GALERIJA: 101 fotografija

Brodska 'Fišijada 2013.'

6.7.2013. | 9:45
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Željko Jelavić.
U galeriji fotografija vidljivo je što su zabilježili naši: Ivan Salantić i Želj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se kuha u brodskoj kazan'ci

Ne propustite kušati

Što se kuha u brodskoj kazan'ci

5.7.2013. | 9:40
Izvjesno jest kako će ekipa SBplusa u petak 5. srpnja između stadiona i Save, na tradicionalnoj fišijadi ponuditi dobar fiš. Pozivamo čitatelje da dođu …negdje oko 17 sati pa nadalje i da nam komentare i mišljenja kažu u brk.
Što se kuha u brodskoj kazan'ci
SBplus.hr, Slavonski Brod : Um caruje, tokarski "klade valja"

Kolinje

Um caruje, tokarski "klade valja"

28.11.2012. | 9:23
Um caruje, tokarski "klade valja"
Um caruje, tokarski "klade valja"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako Željko Rački vara svoje goste

Da se ne zaboravi

Kako Željko Rački vara svoje goste

13.3.2012. | 0:07
Trganci sa sirom“ kod Račkog nisu samo obično jelo, kako bi se najeo na brzinu. Oni zahtijevaju više pažnje i za njih si treba uzeti vremena. I trebalo bi ih zakonom zaštititi.
Trganci sa sirom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Domaći kruh iz vanjske krušne peći

Brendirati

Domaći kruh iz vanjske krušne peći

1.2.2012. | 10:10
"Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje svjež i sedam dana"
"Najvažnije je dobro ga ručno izmijesiti i unijeti dušu u sve, samo tako ostaje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gljive mrazovke s Jelasa

Ugodno s korisnim

Gljive mrazovke s Jelasa

6.11.2011. | 11:00
Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka.
Mrazovka je gljiva specifične ljubičaste boje stapke i sivog klobuka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što jede trudnica jede i njezina beba

Prehrana za 'drugo stanje'

Što jede trudnica jede i njezina beba

10.10.2011. | 16:00
U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'. U ovom razdoblju, važno je, neka vaša prehrana bude bogata jodom koji se nalazi u špinatu, morskim plodovima, sezamovim sjemenkama, blitvi, šparogama, češnjaku, skuši, srdelama, škampima, jogurtu, ja
U drugom tromjesečju osjetit ćete bebine pokrete i potrebu da 'jedete za dvoje'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Juha od krastavaca

Jelo za vruće dane

Juha od krastavaca

10.7.2011. | 0:03
Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
Jelo za vruće dane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liker od višanja

Uradi sam

Liker od višanja

23.6.2011. | 0:02
Ukusni liker od višanja u domaćoj izradi
Liker od višanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dalmatinci se hrane u harmoniji s podnebljem

Kulinarski specijaliteti - Dalmacija

Dalmatinci se hrane u harmoniji s podnebljem

29.12.2010. | 9:00
I Dalmatinci, poput Slavonaca, vješti su majstori, ma šta govorim, oni su kuharski velemajstori.
I Dalmatinci, poput Slavonaca, vješti su majstori, ma šta govorim, oni su kuharski velemajstori.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci najviše svoji za vlastitom trpezom

Kulinarski specijaliteti- Slavonija

Slavonci najviše svoji za vlastitom trpezom

15.12.2010. | 17:51
Slavonija je, što se jedenja i pijenja tiče, doista zemlja plemenita.
Slavonija je, što se jedenja i pijenja tiče, doista zemlja plemenita.
SBplus.hr, Slavonski Brod :