Život : Zdravlje

Objavljeno: 13.2.2018. u 21:05
Prikaza: 3604
|
Autor: Željka Gavranović

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.

SLAVONSKI BROD - Krajem siječnja SBplus pisao je o akciji Udruge Roda koja prikuplja podatke o uvjetima u hrvatskim rodilištima kako bi ukazala na različite uvjete, mogućnosti i tretmane rodilja diljem Lijepe Naše. Tada smo izvijestili kako je, nažalost, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" jedna od zdravstvenih ustanova koje nisu ustupile odgovore na Rodin upitnik.

Međutim, nadležni su brzo reagirali, tako da se na Rodinoj stranici sada može pročitati sve o brodskom rodilištu. Jesu li podatci točni, najbolje će znati odgovoriti majke koje su usluge tog odjela koristile.

Na popis stvari koje rodilje za sebe treba ponijeti u slavonskobrodsku bolnicu, navedeno je sljedeće: spavaćica, ogrtač, papuče, čarape, ručnike, toaletni papir, higijenski predlošci (vateni), jednokratne gaćice, pribor za osobnu higijenu, čaša, voda, keksi, medicinska dokumentacija (trudnička knjižica), zdravstvena iskaznica, potvrda o trudničkom tečaju. Za dijete, navode, ne treba ponijeti ništa.

Boravak u brodskom rodilištu nakon vaginalnog poroda za majku i dijete obično traje tri dana, a nakon carskog reza pet dana.

Posjete rodilje primaju svaki dan od 14 do 15 sati te od 17 do 18 sati, ali starijoj braći i sestrama dolazak na sam Odjel nije dopušten. Ipak, termini posjeta su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa osobljem.

Iz statistike rodilište saznajemo, kako je ukupan broj poroda 2016. godine u Slavonskom Brodu bio 1061, a stopa smrtnosti za djecu rođenu s 1000 grama u toj je godini iznosila 4,70. Iste godine nije bilo majki koje su preminule na porodu.

Postotak carskih rezova bio je 24,74, ekstrakcija vakuumom 2,26 posto, epiziotomija odnosno zarezivanje međice radi proširenja izlaznog dijela porođajnog kanala 51 posto, induciranih poroda 9 posto i poroda blizanaca carskim rezom 57,14 posto.

Ako željena pratnja na porodu nema položen odobreni tečaj, osoblje brodskog rodilišta će ograničiti tu osobu da bude prisutna tijekom poroda. Isto tako, ta osoba u pratnji ne može biti doula (educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) što je danas postalo dosta popularno kod celebrity mama. Ako je rodilja žena s invaliditetom, osoba u pratnji može biti osobna asistentica bez tečaja ili naknade za prisustvovanje porodu.

Epiduralna analgezija na raspolaganju je samo u radnom vremenu anesteziologa, odnosno od 8 do 16 sati, a i tada samo onda kada je anesteziolog slobodan. Alternativne metode dostupne za ublažavanje boli tijekom poroda su masiranje od strane primalje ili pratnje, zauzimanje položaja koji olakšava bol te ljuljanje na lopti. Ostalih pomagala i manje bolnih metoda poroda u brodskoj bolnici nema, ali zato postoji mogućnost vađenja matičnih stanica iz pupkovine.

Razgovarali smo s Brođankom, rodiljom i majkom, koju smo zamolili neka pročita, prouči i prokomentira objavljene podatke o brodskom rodilištu u kojem je i sama boravila te usporedi iskustva svoja dva poroda - u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- U Njemačkoj je na porod potrebno ponijeti samo ručnik. Nikakve higijenske potrepštine kao ni sokove, vodu i hranu nije potrebno nositi. U Brodu je to nužno jer je malo toga dostupno, a od bolničke se hrane teško najesti. Vani su posjete rodiljama dopuštene cijeli dan i traju duže nego kod nas. U Njemačkoj postoje apartmani u kojima i otac može prenoćiti, za otprilike 50 eura po noći u što je također uključena hrana i sve ostalo što je potrebno za njegov boravak s rodiljom. Tamo možeš dati matične stanice bez najave, a ovdje to moraš ranije najaviti. Tek nakon drugog poroda, a za mene prvog u brodskoj bolnici, saznala sam da se to može i ovdje, ali o svemu se moraš sam informirati i zahtijevati taj postupak puno ranije, a nikako na samom porodu. U Njemačkoj na porodu uvijek može biti doula, a svako rodilište ima bazen za porode. Uvijek je tamo i stručnjak za dojenje, ali je epiduralna pri porodu puno češća. To je tamo gotovo standardan postupak. Klizma je u Njemačkoj također stvar prošlosti. U Brodu nisam dobila ni masažu niti sam se smjela namjestiti u položaj u koji sam htjela. Ovo sve nisu kritike našeg rodilišta. Brodsko je rodilište dobro, ali jako konzervativno. Osobnog sam dojma da je podatak o epiziotomiji netočan jer su gotovo sve žene s kojima sam razgovarala to doživjele u brodskom rodilištu, a patronažna sestra se i sama iznenadila kada sam rekla da to ovdje nisam prošla. Ipak, i za to sam se izborila na neki način sama. Naglasila sam babici da to ne želim dok je doktor bio prisutan.  Moj otac je prije 30 godina u Njemačkoj prisustvovao mom rođenju bez problema, a to dan danas u Brodu nije moguće bez najave, tečaja i ranije organizacije. Tako da mislim da su i tu poželjni pomaci.- opisala nam je K.Č. (35) svoje iskustvo poroda u njemačkom i brodskom rodilištu. Prvu je kćer rodila u Njemačkoj, dok je drugi porod dočekala u Slavonskom Brodu. Ipak, naglašava, promjene su poželjne i dobre posvuda, tako da ovime nikako ne omalovažava naše bolnice u kojima je, kaže, medicinsko osoblje jako stručno i dobro.

Brodsko rodilište pruža i neke dodatne usluge koje su navedene u upitniku. Na primjer, boravak rodilje u jednokrevetnom odvojenom apartmanu čiji najam po danu košta 200 kuna. Razgovarali smo s jednom rodiljom koja je tu privilegiju iskoristila i požalila.

- Najgore su mi u brodskoj bolnici bile čistačice. Njihova usluga i pristup su dosta loši. Svi dijelimo jedno kupatilo koje nije dobro održavano. Pokupila sam infekciju u tušu. Zbog toga sam pred kraj trudnoće uzimala antibiotike jer sam i prije poroda morala čuvati trudnoću u bolnici. Apartman je bio 200 kuna po danu i nije bio vrijedan tih novaca. Uzela sam apartman kako bi mi muž mogao dolaziti u sobu i boraviti sa mnom, ali to je po pravilima dopušteno samo tijekom uobičajenih posjeta. Ipak, suprug je došao iz inozemstva pa su dopustili da u sobi bude duže sa mnom. Bolnička hrana nije prilagođena trudnicama. Dvije šnite kruha, margarin i čaj. Nema kuhanog jela prijepodne i poslijepodne, voća ili povrća, onoga što trudnicama najviše treba. Ta se hrana uglavnom baca jer nitko to ne želi jesti. Tuš i wc za sve trudnice i rodilje su zajednički, tako da je uvijek bilo gužve i morale smo čekati red dosta dugo. - za SBplus izjavila je 30-godišnja Brođanka E.M. koja se nada kako će sljedeći porod doživjeti u inozemstvu gdje sada živi.

Da su statistika i pisani podatci jedno, a pojedinačna iskustva i stvarnost nešto sasvim drugo nije izuzetak ni u ovom slučaju. No, ovdje se ne trebamo usredotočiti samo na pojedinačno nego i na ono opće jer je Udruga Roda ovom akcijom željela pokazati kako standard nije isti za sve hrvatske trudnice. To što netko ima sreću ili nesreću donijeti svoje dijete na svijet u Slavonskom Brodu ne bi trebalo biti stvar slučaja. Bilo da žena rađa u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Gospiću, Karlovcu, Zagrebu ili Novoj Gradiški, mogućnosti bi trebale biti jednake za sve, a medicinsko osoblje trebalo bi neprestano usavršavati i modernizirati svoje znanje na dobrobit svojih klijentica.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Feliks

Feliks

Komentirano: 28.2.2018. | 16:09

1

Ne bih se složio kako je prehrana loša . Supruga mi je boravila na ginekologiji i bila je zadovoljna obrocima. Za doručak se osim čaja dobiva ( kako koji dan ) mlijeko i kakao, a isto tako imaju dva kuhana obroka : ručak oko 12.30 h i večera oko 18 h. Vikendom se dobije desert. Svi odjeli u bolnici dobivaju istu prehranu osim ako netko nije na dijetalnom režimu. Moja supruga je izbirljiva kada je u pitanju hrana ali je bila zadovoljna jelom. Jedino s čime se slažem je problem zajedničke kupaonice na rodilištu što je izuzetno nezgodno s obzirom na broj pacijentica koje tamo leže, a ima ih nesavjesnih koje zapale cigaretu u WC -u ili kupaonici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri organizirali druženje u parku

Živjeti zdravo

Volonteri organizirali druženje u parku

19.5.2018. | 13:45
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
Obilježavanje važnih datuma za zdravlje Volonteri u parku popratit će aktivnostima bitnim za promicanje zdravog načina življenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

Volonteri i djelatnici

Podučili građane kako pomoći i provjerili njihovo stanje

12.5.2018. | 14:30
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
Zdravstveni program, dragovoljno darivanje krvi, projekt " Kodeks sigurnosti na vodi" i projekt " Ostvari" samo su dio aktivnosti koje su, uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, predstavili svojim sugrađanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

Oprez, krpelji!!!

Zaraženi krpelj može izazvati teška oboljenja

12.5.2018. | 14:00
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
Ako se krpelj nađe na tijelu (najčešće pazuho, prepone, noge, pupak, glava, vrat, kod djece posebno rub vlasišta), najuputnije ga je uhvatiti pincetom - što bliže koži - i izvući bez ikakvog uvrtanja, ne mazati nikakvim tekućinama, a nakon odstranjivanja oprati ranu sapunom te
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

Međunarodni dan medicinskih sestara

Najmanje što im možemo reći je - 'Hvala!'

12.5.2018. | 11:05
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
Zahvala se uistinu čini slabom zamjenom za svu odgovornost, profesionalnost, pedantnost i posvećenost ljudi medicinskog zanimanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

Koliko vjerujemo inspekcijama?

Jedemo li doista zdravstveno ispravnu hranu?

8.5.2018. | 13:00
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
Dok ne dostignemo razinu Danske, odluku o tome jesu li količine pesticida kod nas u dozvoljenim ili nedozvoljenim količinama, možda trebamo donijeti sami i što je moguće češće proizvesti (u privatnim i gradskim vrtovima) ili potražiti za kupnju (na žalost puno skuplje) ekološki p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

Nakon 60 godina istraživanja

Manje straha od "kobaške bolesti" u selima brodskog Posavlja

5.5.2018. | 14:30
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
"Naša bolnica time predstavlja najbolje što ima, a to su njezini ljudi i njihovo znanje. Na području nefrologije s pravom mogu reći da smo jedni od vodećih u svijetu dijelom i zbog toga što nam je u blizini endemsko područje, ali prije svega zahvaljujući liječnicima poput dr.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

Dragovoljni darivatelji krvi

Sve lošija demografska slika utječe i na broj darivatelja

2.5.2018. | 19:30
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
U slavonskobrodskom Gradskom Crvenom križu danas je organizirana akcija darivanja krvi i za učenike Srednje škole "Matija Antun Reljković". Iako se zbog iseljavanja osjeti pad dragovoljnih darivatelja raduju mlade snage koje kažu kako će s ovom humanom gestom nastaviti i dalje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Melanom je najmaligniji tumor

Dermatologinja upozorava

Melanom je najmaligniji tumor

29.4.2018. | 16:30
"Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
"Svugdje u svijetu, pa i kod nas, je zadnjih godina porastao broj oboljelih od melanoma, a on je, prema nekim studijama, četvrti po učestalosti sveukupnih karcinoma i njegove su prognoze najlošije."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

Brođani prolaze testiranja

Istraživanje će dati odgovor je li opasno živjeti u Brodu

28.4.2018. | 17:05
Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
Odgovor na pitanje utječe li uistinu život u Slavonskom Brodu na razvoj pojedinih bolesti te kako je moguće educirati građane i stručnjake u cilju prevencije takvih stanja, dobit ćemo tek nakon višegodišnje studije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani neumorni u spašavanju života

Još jedna akcija darivanja krvi

Brođani neumorni u spašavanju života

25.4.2018. | 18:20
Banka krvi neprestano se prazni i zahtijeva nove donacije kojima će biti spašeni nečiji životi.
Banka krvi neprestano se prazni i zahtijeva nove donacije kojima će biti spašen nečiji život.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski liječnici važna karika u rasvjetljavanju uzročnika

60 godina o endemskoj nefropatiji

Brodski liječnici važna karika u rasvjetljavanju uzročnika

18.4.2018. | 20:00
Nekada se znalo za pedesetak gena koji su određivali funkciju bubrega, a danas ih je 153, i vrlo je vjerojatno da njihov razmještaj postaje «dobitna kombinacija» nefritisa. Aristolochia je očito mutirala te gene koji su bili krivi za tumor bubrega i za njihovo zatajenje, objašnja
Nekada se znalo za pedesetak gena koji su određivali funkciju bubrega, a danas ih je 153, i vrlo je vjerojatno da njihov razmještaj postaje «dobitna kombinacija» nefritisa. Aristolochia je očito mutirala te gene koji su bili krivi za tumor bubrega i za njihovo zatajenje, objašnja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite se i smanjite mogućnost zaraze virusom mišje groznice

Slijedite upute stručnjaka

Pazite se i smanjite mogućnost zaraze virusom mišje groznice

16.4.2018. | 20:05
Prenositelji virusa 'mišje groznice' u Hrvatskoj su: riđa voluharica i žutogrli miš, a uz njih u manjoj mjeri i šumski miš, poljski miš te livadna voluharica.
Prenositelji virusa 'mišje groznice' u Hrvatskoj su: riđa voluharica i žutogrli miš, a uz njih u manjoj mjeri i šumski miš, poljski miš te livadna voluharica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pelud stvara probleme Brođanima

Sve je više alergičara

Pelud stvara probleme Brođanima

8.4.2018. | 11:35
U posljednjih 30 godina duljina sezone cvjetanja breze produljila se za deset do 11 dana, a stručnjaci predviđaju da će, zbog temperaturnih promjena u proljeće, prosječni datum početka polinacijske sezone breze biti raniji za oko šest dana.
U posljednjih 30 godina duljina sezone cvjetanja breze produljila se za deset do 11 dana, a stručnjaci predviđaju da će, zbog temperaturnih promjena u proljeće, prosječni datum početka polinacijske sezone breze biti raniji za oko šest dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 64 tisuće oboljelih od gripe

Epidemija ušla u 13 tjedan

Gotovo 64 tisuće oboljelih od gripe

7.4.2018. | 11:35
Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.
Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječničko okupljanje u čast zdravstvenog velikana

Ove godine ponovno u Brodu

Liječničko okupljanje u čast zdravstvenog velikana

28.3.2018. | 16:20
Aktivno je zagovarao socijalnu medicinu te posvećivanje medicinskim potrebama maloga čovjeka. Njegova definicija zdravlja, prema kojoj je ono stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti, uvažena je i danas.
Aktivno je zagovarao socijalnu medicinu te posvećivanje medicinskim potrebama maloga čovjeka. Njegova definicija zdravlja, prema kojoj je ono stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti, uvažena je i danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Darujte život

Vrijeme darivanja

Darujte život

28.3.2018. | 11:35
Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Slavonski Brod poziva vas da ove godine darujete drugačije.
Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Slavonski Brod poziva vas da ove godine darujete drugačije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Darovali dio sebe kako bi pomogli drugima

Nove akcije darivanja krvi

Darovali dio sebe kako bi pomogli drugima

8.3.2018. | 12:15
Ukupno je prikupljeno 76 doza koje će spasiti nečiji život.
Ukupno je prikupljeno 76 doza koje će spasiti nečiji život.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica nabavlja nove, 3,4 mil kn, vrijedne uređaje

Poboljšanje usluge pacijentima

Brodska bolnica nabavlja nove, 3,4 mil kn, vrijedne uređaje

28.2.2018. | 11:15
Bolnice u nabavku uređaja idu zbog dotrajalosti postojećih, ali i podizanja razine kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i povećanja sigurnosti hospitaliziranih pacijenata.
Bolnice u nabavku uređaja idu zbog dotrajalosti postojećih, ali i podizanja razine kvalitete pružanja zdravstvene zaštite pacijentima i povećanja sigurnosti hospitaliziranih pacijenata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Himalaja čini ljude boljima!

Vedran Mlikota o životnoj avanturi

Himalaja čini ljude boljima!

27.2.2018. | 13:50
Imali smo vrhunsku opremu i ljude koji su nas vodili, Stipu Božića i Viki Grošelja, ali toliko je bilo teško zbog niza razloga, zbog hladnoće, nedostatka kisika kojega je na tim visinama samo 40 posto, zbog napora jer se tijelo umara tri puta više nego na normalnim visinama. Međ
Imali smo vrhunsku opremu i ljude koji su nas vodili, Stipu Božića i Viki Grošelja, ali toliko je bilo teško zbog niza razloga, zbog hladnoće, nedostatka kisika kojega je na tim visinama samo 40 posto, zbog napora jer se tijelo umara tri puta više nego na normalnim visinama. Međ
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Beskućnici' s kolodvora imaju gdje biti, ne trebaju u Dom'

Unatoč minusu sklonište nije proradilo

''Beskućnici' s kolodvora imaju gdje biti, ne trebaju u Dom'

26.2.2018. | 10:25
"Mi smo pretprošli tjedan u suradnji s policijom obišli kolodvor, za koji smo dobili dojavu da se tamo skupljaju beskućnici. Izvidom na terenu utvrdili smo kako svi oni imaju gdje biti."
"Mi smo pretprošli tjedan u suradnji s policijom obišli kolodvor, za koji smo dobili dojavu da se tamo skupljaju beskućnici. Izvidom na terenu utvrdili smo kako svi oni imaju gdje biti."
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :