Život : Zdravlje

Objavljeno: 13.2.2018. u 21:05
Prikaza: 3143
|
Autor: Željka Gavranović

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.

SLAVONSKI BROD - Krajem siječnja SBplus pisao je o akciji Udruge Roda koja prikuplja podatke o uvjetima u hrvatskim rodilištima kako bi ukazala na različite uvjete, mogućnosti i tretmane rodilja diljem Lijepe Naše. Tada smo izvijestili kako je, nažalost, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" jedna od zdravstvenih ustanova koje nisu ustupile odgovore na Rodin upitnik.

Međutim, nadležni su brzo reagirali, tako da se na Rodinoj stranici sada može pročitati sve o brodskom rodilištu. Jesu li podatci točni, najbolje će znati odgovoriti majke koje su usluge tog odjela koristile.

Na popis stvari koje rodilje za sebe treba ponijeti u slavonskobrodsku bolnicu, navedeno je sljedeće: spavaćica, ogrtač, papuče, čarape, ručnike, toaletni papir, higijenski predlošci (vateni), jednokratne gaćice, pribor za osobnu higijenu, čaša, voda, keksi, medicinska dokumentacija (trudnička knjižica), zdravstvena iskaznica, potvrda o trudničkom tečaju. Za dijete, navode, ne treba ponijeti ništa.

Boravak u brodskom rodilištu nakon vaginalnog poroda za majku i dijete obično traje tri dana, a nakon carskog reza pet dana.

Posjete rodilje primaju svaki dan od 14 do 15 sati te od 17 do 18 sati, ali starijoj braći i sestrama dolazak na sam Odjel nije dopušten. Ipak, termini posjeta su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa osobljem.

Iz statistike rodilište saznajemo, kako je ukupan broj poroda 2016. godine u Slavonskom Brodu bio 1061, a stopa smrtnosti za djecu rođenu s 1000 grama u toj je godini iznosila 4,70. Iste godine nije bilo majki koje su preminule na porodu.

Postotak carskih rezova bio je 24,74, ekstrakcija vakuumom 2,26 posto, epiziotomija odnosno zarezivanje međice radi proširenja izlaznog dijela porođajnog kanala 51 posto, induciranih poroda 9 posto i poroda blizanaca carskim rezom 57,14 posto.

Ako željena pratnja na porodu nema položen odobreni tečaj, osoblje brodskog rodilišta će ograničiti tu osobu da bude prisutna tijekom poroda. Isto tako, ta osoba u pratnji ne može biti doula (educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) što je danas postalo dosta popularno kod celebrity mama. Ako je rodilja žena s invaliditetom, osoba u pratnji može biti osobna asistentica bez tečaja ili naknade za prisustvovanje porodu.

Epiduralna analgezija na raspolaganju je samo u radnom vremenu anesteziologa, odnosno od 8 do 16 sati, a i tada samo onda kada je anesteziolog slobodan. Alternativne metode dostupne za ublažavanje boli tijekom poroda su masiranje od strane primalje ili pratnje, zauzimanje položaja koji olakšava bol te ljuljanje na lopti. Ostalih pomagala i manje bolnih metoda poroda u brodskoj bolnici nema, ali zato postoji mogućnost vađenja matičnih stanica iz pupkovine.

Razgovarali smo s Brođankom, rodiljom i majkom, koju smo zamolili neka pročita, prouči i prokomentira objavljene podatke o brodskom rodilištu u kojem je i sama boravila te usporedi iskustva svoja dva poroda - u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- U Njemačkoj je na porod potrebno ponijeti samo ručnik. Nikakve higijenske potrepštine kao ni sokove, vodu i hranu nije potrebno nositi. U Brodu je to nužno jer je malo toga dostupno, a od bolničke se hrane teško najesti. Vani su posjete rodiljama dopuštene cijeli dan i traju duže nego kod nas. U Njemačkoj postoje apartmani u kojima i otac može prenoćiti, za otprilike 50 eura po noći u što je također uključena hrana i sve ostalo što je potrebno za njegov boravak s rodiljom. Tamo možeš dati matične stanice bez najave, a ovdje to moraš ranije najaviti. Tek nakon drugog poroda, a za mene prvog u brodskoj bolnici, saznala sam da se to može i ovdje, ali o svemu se moraš sam informirati i zahtijevati taj postupak puno ranije, a nikako na samom porodu. U Njemačkoj na porodu uvijek može biti doula, a svako rodilište ima bazen za porode. Uvijek je tamo i stručnjak za dojenje, ali je epiduralna pri porodu puno češća. To je tamo gotovo standardan postupak. Klizma je u Njemačkoj također stvar prošlosti. U Brodu nisam dobila ni masažu niti sam se smjela namjestiti u položaj u koji sam htjela. Ovo sve nisu kritike našeg rodilišta. Brodsko je rodilište dobro, ali jako konzervativno. Osobnog sam dojma da je podatak o epiziotomiji netočan jer su gotovo sve žene s kojima sam razgovarala to doživjele u brodskom rodilištu, a patronažna sestra se i sama iznenadila kada sam rekla da to ovdje nisam prošla. Ipak, i za to sam se izborila na neki način sama. Naglasila sam babici da to ne želim dok je doktor bio prisutan.  Moj otac je prije 30 godina u Njemačkoj prisustvovao mom rođenju bez problema, a to dan danas u Brodu nije moguće bez najave, tečaja i ranije organizacije. Tako da mislim da su i tu poželjni pomaci.- opisala nam je K.Č. (35) svoje iskustvo poroda u njemačkom i brodskom rodilištu. Prvu je kćer rodila u Njemačkoj, dok je drugi porod dočekala u Slavonskom Brodu. Ipak, naglašava, promjene su poželjne i dobre posvuda, tako da ovime nikako ne omalovažava naše bolnice u kojima je, kaže, medicinsko osoblje jako stručno i dobro.

Brodsko rodilište pruža i neke dodatne usluge koje su navedene u upitniku. Na primjer, boravak rodilje u jednokrevetnom odvojenom apartmanu čiji najam po danu košta 200 kuna. Razgovarali smo s jednom rodiljom koja je tu privilegiju iskoristila i požalila.

- Najgore su mi u brodskoj bolnici bile čistačice. Njihova usluga i pristup su dosta loši. Svi dijelimo jedno kupatilo koje nije dobro održavano. Pokupila sam infekciju u tušu. Zbog toga sam pred kraj trudnoće uzimala antibiotike jer sam i prije poroda morala čuvati trudnoću u bolnici. Apartman je bio 200 kuna po danu i nije bio vrijedan tih novaca. Uzela sam apartman kako bi mi muž mogao dolaziti u sobu i boraviti sa mnom, ali to je po pravilima dopušteno samo tijekom uobičajenih posjeta. Ipak, suprug je došao iz inozemstva pa su dopustili da u sobi bude duže sa mnom. Bolnička hrana nije prilagođena trudnicama. Dvije šnite kruha, margarin i čaj. Nema kuhanog jela prijepodne i poslijepodne, voća ili povrća, onoga što trudnicama najviše treba. Ta se hrana uglavnom baca jer nitko to ne želi jesti. Tuš i wc za sve trudnice i rodilje su zajednički, tako da je uvijek bilo gužve i morale smo čekati red dosta dugo. - za SBplus izjavila je 30-godišnja Brođanka E.M. koja se nada kako će sljedeći porod doživjeti u inozemstvu gdje sada živi.

Da su statistika i pisani podatci jedno, a pojedinačna iskustva i stvarnost nešto sasvim drugo nije izuzetak ni u ovom slučaju. No, ovdje se ne trebamo usredotočiti samo na pojedinačno nego i na ono opće jer je Udruga Roda ovom akcijom željela pokazati kako standard nije isti za sve hrvatske trudnice. To što netko ima sreću ili nesreću donijeti svoje dijete na svijet u Slavonskom Brodu ne bi trebalo biti stvar slučaja. Bilo da žena rađa u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Gospiću, Karlovcu, Zagrebu ili Novoj Gradiški, mogućnosti bi trebale biti jednake za sve, a medicinsko osoblje trebalo bi neprestano usavršavati i modernizirati svoje znanje na dobrobit svojih klijentica.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend s kobnim posljedicama

Prestanak cijepljenja djece

Trend s kobnim posljedicama

19.2.2018. | 16:30
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

U dopisu javnosti rekao sve što misli

Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

15.2.2018. | 16:00
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
"Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

Zbog nedostatka stručnjaka

Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

10.2.2018. | 21:15
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

Sve skuplji zdravstveni sustav

Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

8.2.2018. | 10:30
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

Liječnici odbili ministrov prijedlog

"Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

6.2.2018. | 14:45
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najvažnije je odležati

Gripa se ne šali

Najvažnije je odležati

4.2.2018. | 9:15
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

Ima li prostora za brigu

Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

31.1.2018. | 10:05
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
"Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe raste

Očekivano

Broj oboljelih od gripe raste

30.1.2018. | 13:45
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

Brođani su zdravi i/ili marljivi

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

22.1.2018. | 11:20
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nikad više liječnika

Nakon ulaska Hrvatske u EU

U brodskoj bolnici nikad više liječnika

21.1.2018. | 13:00
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

Razgovor s dr. Josipom Samardžićem

Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

17.1.2018. | 12:15
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

Zaslužujemo li posvetiti se sebi?

Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

13.1.2018. | 16:30
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
"Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobuna liječnika obiteljske medicine

Pozvali Plenkovića da ispravi nepravdu

Pobuna liječnika obiteljske medicine

12.1.2018. | 21:00
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Brođankom je nova karijera

Uspješan proces mršavljenja

Pred Brođankom je nova karijera

12.1.2018. | 16:00
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i  piću

Ako niste znali

Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i piću

10.1.2018. | 10:15
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti  život

Najljepši način za započeti novu godinu

Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti život

5.1.2018. | 10:10
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

Građani u dilemi i strahu

Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

4.1.2018. | 18:30
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

Sezona gripe počela

Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

4.1.2018. | 10:25
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski tim za zaštitu zdravlja

Posjet stručnjaka u domu pacijenta

Brodski tim za zaštitu zdravlja

14.12.2017. | 12:05
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

Problemi današnjice okupili stručnjake

Alkohol, kocka i moderne ovisnosti

7.12.2017. | 10:45
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
Cilj simpozija je okupiti što veći broj stručnjaka koji se bave istom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, školama te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad.
SBplus.hr, Slavonski Brod :