Život : Zdravlje

Objavljeno: 13.2.2018. u 21:05
Prikaza: 3951
|
Autor: Željka Gavranović

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.

SLAVONSKI BROD - Krajem siječnja SBplus pisao je o akciji Udruge Roda koja prikuplja podatke o uvjetima u hrvatskim rodilištima kako bi ukazala na različite uvjete, mogućnosti i tretmane rodilja diljem Lijepe Naše. Tada smo izvijestili kako je, nažalost, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" jedna od zdravstvenih ustanova koje nisu ustupile odgovore na Rodin upitnik.

Međutim, nadležni su brzo reagirali, tako da se na Rodinoj stranici sada može pročitati sve o brodskom rodilištu. Jesu li podatci točni, najbolje će znati odgovoriti majke koje su usluge tog odjela koristile.

Na popis stvari koje rodilje za sebe treba ponijeti u slavonskobrodsku bolnicu, navedeno je sljedeće: spavaćica, ogrtač, papuče, čarape, ručnike, toaletni papir, higijenski predlošci (vateni), jednokratne gaćice, pribor za osobnu higijenu, čaša, voda, keksi, medicinska dokumentacija (trudnička knjižica), zdravstvena iskaznica, potvrda o trudničkom tečaju. Za dijete, navode, ne treba ponijeti ništa.

Boravak u brodskom rodilištu nakon vaginalnog poroda za majku i dijete obično traje tri dana, a nakon carskog reza pet dana.

Posjete rodilje primaju svaki dan od 14 do 15 sati te od 17 do 18 sati, ali starijoj braći i sestrama dolazak na sam Odjel nije dopušten. Ipak, termini posjeta su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa osobljem.

Iz statistike rodilište saznajemo, kako je ukupan broj poroda 2016. godine u Slavonskom Brodu bio 1061, a stopa smrtnosti za djecu rođenu s 1000 grama u toj je godini iznosila 4,70. Iste godine nije bilo majki koje su preminule na porodu.

Postotak carskih rezova bio je 24,74, ekstrakcija vakuumom 2,26 posto, epiziotomija odnosno zarezivanje međice radi proširenja izlaznog dijela porođajnog kanala 51 posto, induciranih poroda 9 posto i poroda blizanaca carskim rezom 57,14 posto.

Ako željena pratnja na porodu nema položen odobreni tečaj, osoblje brodskog rodilišta će ograničiti tu osobu da bude prisutna tijekom poroda. Isto tako, ta osoba u pratnji ne može biti doula (educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) što je danas postalo dosta popularno kod celebrity mama. Ako je rodilja žena s invaliditetom, osoba u pratnji može biti osobna asistentica bez tečaja ili naknade za prisustvovanje porodu.

Epiduralna analgezija na raspolaganju je samo u radnom vremenu anesteziologa, odnosno od 8 do 16 sati, a i tada samo onda kada je anesteziolog slobodan. Alternativne metode dostupne za ublažavanje boli tijekom poroda su masiranje od strane primalje ili pratnje, zauzimanje položaja koji olakšava bol te ljuljanje na lopti. Ostalih pomagala i manje bolnih metoda poroda u brodskoj bolnici nema, ali zato postoji mogućnost vađenja matičnih stanica iz pupkovine.

Razgovarali smo s Brođankom, rodiljom i majkom, koju smo zamolili neka pročita, prouči i prokomentira objavljene podatke o brodskom rodilištu u kojem je i sama boravila te usporedi iskustva svoja dva poroda - u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- U Njemačkoj je na porod potrebno ponijeti samo ručnik. Nikakve higijenske potrepštine kao ni sokove, vodu i hranu nije potrebno nositi. U Brodu je to nužno jer je malo toga dostupno, a od bolničke se hrane teško najesti. Vani su posjete rodiljama dopuštene cijeli dan i traju duže nego kod nas. U Njemačkoj postoje apartmani u kojima i otac može prenoćiti, za otprilike 50 eura po noći u što je također uključena hrana i sve ostalo što je potrebno za njegov boravak s rodiljom. Tamo možeš dati matične stanice bez najave, a ovdje to moraš ranije najaviti. Tek nakon drugog poroda, a za mene prvog u brodskoj bolnici, saznala sam da se to može i ovdje, ali o svemu se moraš sam informirati i zahtijevati taj postupak puno ranije, a nikako na samom porodu. U Njemačkoj na porodu uvijek može biti doula, a svako rodilište ima bazen za porode. Uvijek je tamo i stručnjak za dojenje, ali je epiduralna pri porodu puno češća. To je tamo gotovo standardan postupak. Klizma je u Njemačkoj također stvar prošlosti. U Brodu nisam dobila ni masažu niti sam se smjela namjestiti u položaj u koji sam htjela. Ovo sve nisu kritike našeg rodilišta. Brodsko je rodilište dobro, ali jako konzervativno. Osobnog sam dojma da je podatak o epiziotomiji netočan jer su gotovo sve žene s kojima sam razgovarala to doživjele u brodskom rodilištu, a patronažna sestra se i sama iznenadila kada sam rekla da to ovdje nisam prošla. Ipak, i za to sam se izborila na neki način sama. Naglasila sam babici da to ne želim dok je doktor bio prisutan.  Moj otac je prije 30 godina u Njemačkoj prisustvovao mom rođenju bez problema, a to dan danas u Brodu nije moguće bez najave, tečaja i ranije organizacije. Tako da mislim da su i tu poželjni pomaci.- opisala nam je K.Č. (35) svoje iskustvo poroda u njemačkom i brodskom rodilištu. Prvu je kćer rodila u Njemačkoj, dok je drugi porod dočekala u Slavonskom Brodu. Ipak, naglašava, promjene su poželjne i dobre posvuda, tako da ovime nikako ne omalovažava naše bolnice u kojima je, kaže, medicinsko osoblje jako stručno i dobro.

Brodsko rodilište pruža i neke dodatne usluge koje su navedene u upitniku. Na primjer, boravak rodilje u jednokrevetnom odvojenom apartmanu čiji najam po danu košta 200 kuna. Razgovarali smo s jednom rodiljom koja je tu privilegiju iskoristila i požalila.

- Najgore su mi u brodskoj bolnici bile čistačice. Njihova usluga i pristup su dosta loši. Svi dijelimo jedno kupatilo koje nije dobro održavano. Pokupila sam infekciju u tušu. Zbog toga sam pred kraj trudnoće uzimala antibiotike jer sam i prije poroda morala čuvati trudnoću u bolnici. Apartman je bio 200 kuna po danu i nije bio vrijedan tih novaca. Uzela sam apartman kako bi mi muž mogao dolaziti u sobu i boraviti sa mnom, ali to je po pravilima dopušteno samo tijekom uobičajenih posjeta. Ipak, suprug je došao iz inozemstva pa su dopustili da u sobi bude duže sa mnom. Bolnička hrana nije prilagođena trudnicama. Dvije šnite kruha, margarin i čaj. Nema kuhanog jela prijepodne i poslijepodne, voća ili povrća, onoga što trudnicama najviše treba. Ta se hrana uglavnom baca jer nitko to ne želi jesti. Tuš i wc za sve trudnice i rodilje su zajednički, tako da je uvijek bilo gužve i morale smo čekati red dosta dugo. - za SBplus izjavila je 30-godišnja Brođanka E.M. koja se nada kako će sljedeći porod doživjeti u inozemstvu gdje sada živi.

Da su statistika i pisani podatci jedno, a pojedinačna iskustva i stvarnost nešto sasvim drugo nije izuzetak ni u ovom slučaju. No, ovdje se ne trebamo usredotočiti samo na pojedinačno nego i na ono opće jer je Udruga Roda ovom akcijom željela pokazati kako standard nije isti za sve hrvatske trudnice. To što netko ima sreću ili nesreću donijeti svoje dijete na svijet u Slavonskom Brodu ne bi trebalo biti stvar slučaja. Bilo da žena rađa u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Gospiću, Karlovcu, Zagrebu ili Novoj Gradiški, mogućnosti bi trebale biti jednake za sve, a medicinsko osoblje trebalo bi neprestano usavršavati i modernizirati svoje znanje na dobrobit svojih klijentica.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Feliks

Feliks

Komentirano: 28.2.2018. | 16:09

1

Ne bih se složio kako je prehrana loša . Supruga mi je boravila na ginekologiji i bila je zadovoljna obrocima. Za doručak se osim čaja dobiva ( kako koji dan ) mlijeko i kakao, a isto tako imaju dva kuhana obroka : ručak oko 12.30 h i večera oko 18 h. Vikendom se dobije desert. Svi odjeli u bolnici dobivaju istu prehranu osim ako netko nije na dijetalnom režimu. Moja supruga je izbirljiva kada je u pitanju hrana ali je bila zadovoljna jelom. Jedino s čime se slažem je problem zajedničke kupaonice na rodilištu što je izuzetno nezgodno s obzirom na broj pacijentica koje tamo leže, a ima ih nesavjesnih koje zapale cigaretu u WC -u ili kupaonici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekadašnje grofovsko imanje, idealno je mjesto za bolesnike

Brođani se sami uvjerili

Nekadašnje grofovsko imanje, idealno je mjesto za bolesnike

18.10.2018. | 13:00
Mjesto kao iz bajke o kraljevima i princezama u Drugom je svjetskom ratu pretvoreno u utočište za bolesnike s različitim, uglavnom psihičkim, poremećajima. Priroda koja okružuje misteriozni dvorac i danas posjetiteljima oduzima dah svojom ljepotom.
Mjesto kao iz bajke o kraljevima i princezama u Drugom je svjetskom ratu pretvoreno u utočište za bolesnike s različitim, uglavnom psihičkim, poremećajima. Priroda koja okružuje misteriozni dvorac i danas posjetiteljima oduzima dah svojom ljepotom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kako to rade Vlajnić i ekipa u brodskoj bolnici

Nakon brojnih mučnih svjedočanstava žena

Saznali smo kako to rade Vlajnić i ekipa u brodskoj bolnici

16.10.2018. | 12:20
„Ne znam je li bila gora bol zbog gubitka djeteta ili bol zbog toga što su se doktor i sestre cijelo vrijeme smijali i pričali šale."
„Ne znam je li bila gora bol zbog gubitka djeteta ili bol zbog toga što su se doktor i sestre cijelo vrijeme smijali i pričali šale."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Porast depresivnosti i anskioznosti kod mladih

Uz svjetski dan mentalnog zdravlja

Porast depresivnosti i anskioznosti kod mladih

10.10.2018. | 14:00
"Čak 60% naše djece ne voli ići u školu, a najviše zabrinjavaju postotci zastupljenosti depresivnosti (21,5%), anksioznosti (31,5%) i stresa (20,1%)."
"Čak 60% naše djece ne voli ići u školu, a najviše zabrinjavaju postotci zastupljenosti depresivnosti (21,5%), anksioznosti (31,5%) i stresa (20,1%)."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođane uskoro neće imati tko liječiti

'Na natječaje se nije javio nitko'

Brođane uskoro neće imati tko liječiti

3.10.2018. | 13:40
Natječaji za doktore medicine raspisani posljednjih mjeseci za zdravstvene ustanove na području Slavonskog Broda, ali i ostatka Županije, nažalost, ostaju nepopunjeni. Ili nema tko raditi ili, pak, konkretno u Slavonskom Brodu nitko od liječnika ne želi ostati/doći raditi.
Natječaji za doktore medicine raspisani posljednjih mjeseci za zdravstvene ustanove na području Slavonskog Broda, ali i ostatka Županije, nažalost, ostaju nepopunjeni. Ili nema tko raditi ili, pak, konkretno u Slavonskom Brodu nitko od liječnika ne želi ostati/doći raditi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobre vijesti za pacijentice slavonskobrodske bolnice

Zastarjeli uređaj zamijenit će novim

Dobre vijesti za pacijentice slavonskobrodske bolnice

3.10.2018. | 9:45
Opća bolnica u Slavonskom Brodu najveća je opća županijska bolnica u Hrvatskoj koja, osim pacijenata iz Brodsko-posavske županije, prima pacijente sa šireg područja, posebice iz Vukovarsko-srijemske županije te Bosne i Hercegovine.
Opća bolnica u Slavonskom Brodu najveća je opća županijska bolnica u Hrvatskoj koja, osim pacijenata iz Brodsko-posavske županije, prima pacijente sa šireg područja, posebice iz Vukovarsko-srijemske županije te Bosne i Hercegovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će dobiti novi 1,7 milijuna kuna vrijedan mamograf?

Nova ulaganja

Bolnica će dobiti novi 1,7 milijuna kuna vrijedan mamograf?

29.9.2018. | 15:50
Postojeći mamograf star je više od deset godina te se često kvari zbog čega su u Bolnici odlučili nabaviti novi uređaj.No, ne pita se samo njih. Evo o kome i čemu ovise.
Postojeći mamograf star je više od deset godina te se često kvari zbog čega su u Bolnici odlučili nabaviti novi uređaj.No, ne pita se samo njih. Evo o kome i čemu ovise.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad netko treba tvoju pomoć, ispruži ruku!

Nema ljepšeg osjećaja

Kad netko treba tvoju pomoć, ispruži ruku!

25.9.2018. | 11:05
Gradsko društvo Crvenog križa organizira novu akciju dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
Gradsko društvo Crvenog križa organizira novu akciju dragovoljnog darivanja krvi. Evo gdje i kada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro manje liste čekanja u brodskoj bolnici

Dr. Josip Samardžić

Uskoro manje liste čekanja u brodskoj bolnici

23.9.2018. | 22:35
"Realizacijom ovog projekta omogućit će se suvremen i ekonomičan način liječenja te bolja i učinkovitija zdravstvena skrb svim pacijentima."
"Realizacijom ovog projekta omogućit će se suvremen i ekonomičan način liječenja te bolja i učinkovitija zdravstvena skrb svim pacijentima."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna osoba zaražena, njih troje čeka nalaze za potvrdu

Hoće li doći do epidemije?

Još jedna osoba zaražena, njih troje čeka nalaze za potvrdu

14.9.2018. | 16:10
Virus, kojega prenosi komarac iz roda Culex, prvi je put otkriven 1937. godine kod žene iz Ugande, na području zapadno od Nila te je po tome i dobio ime, a unazad dvadesetak godina zabilježene su epidemije diljem svijeta. Kod nas su prvi slučajevi zabilježeni 2012. godine u tri ž
Virus, kojega prenosi komarac iz roda Culex, prvi je put otkriven 1937. godine kod žene iz Ugande, na području zapadno od Nila te je po tome i dobio ime, a unazad dvadesetak godina zabilježene su epidemije diljem svijeta. Kod nas su prvi slučajevi zabilježeni 2012. godine u tri ž
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nema težih slučajeva zaraženih

Groznica zapadnog Nila

U brodskoj bolnici nema težih slučajeva zaraženih

12.9.2018. | 14:45
Premda su prvi simptomi bolesti slični gripi, nije potrebno odmah dolaziti liječniku, kaže dr.Čabraja. No ukoliko se razvije jaka glavobolja uz uporno povraćanje, ako je čovjek teže pokretan, ako primjeti osip - obavezno se treba javiti liječniku.
Premda su prvi simptomi bolesti slični gripi, nije potrebno odmah dolaziti liječniku, kaže dr.Čabraja. No ukoliko se razvije jaka glavobolja uz uporno povraćanje, ako je čovjek teže pokretan, ako primjeti osip - obavezno se treba javiti liječniku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slav. Brodu ima zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Stigla potvrda

U Slav. Brodu ima zaraženih groznicom Zapadnog Nila

11.9.2018. | 15:55
Ovo nisu prvi slučajevi zaraženih virusom zapadnog nila na našem području. Prem apodacima Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije 2012. godina bila su dva zabilježena slučaja a 2014. jedan s područja Nove Gradiške.
Ovo nisu prvi slučajevi zaraženih virusom zapadnog nila na našem području. Prem apodacima Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije 2012. godina bila su dva zabilježena slučaja a 2014. jedan s područja Nove Gradiške.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tračak pozitive za slavonskobrodski bolnički odjel

Poboljšanje uvjeta smještaja

Tračak pozitive za slavonskobrodski bolnički odjel

7.9.2018. | 14:30
O lošim uvjetima za pacijente smještene na odjelu slavonskobrodske Opće bolnice kao i nedostatku stručnjaka, SBplus više je puta pisao. Današnja donacija Grada Slavonskog Broda, barem će malo popraviti stvari.
O lošim uvjetima za pacijente smještene na odjelu slavonskobrodske Opće bolnice kao i nedostatku stručnjaka, SBplus više je puta pisao. Današnja donacija Grada Slavonskog Broda, barem će malo popraviti stvari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisebni vjernici čovjeku spasili život prije dolaska hitne

Na vjerskom skupu u Slavonskom Brodu

Prisebni vjernici čovjeku spasili život prije dolaska hitne

7.9.2018. | 13:30
Vjerničko druženje i slavlje nakon svete mise i proslave blagdana u Slavonskom Brodu gotovo je završilo nesretnim slučajem gušenja hranom. Dramu koja se odvijala pred mnogobrojnim svjedocima i spašavanje čovjeka od sigurne smrti, opisala nam je jedna od sudionica događaja.
Vjerničko druženje i slavlje nakon svete mise i proslave blagdana u Slavonskom Brodu gotovo je završilo nesretnim slučajem gušenja hranom. Dramu koja se odvijala pred mnogobrojnim svjedocima i spašavanje čovjeka od sigurne smrti, opisala nam je jedna od sudionica događaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crveni semafor za osobe alergične na ambroziju

Zavod za javno zdravstvo

Crveni semafor za osobe alergične na ambroziju

6.9.2018. | 16:35
U Hrvatskoj od nekog oblika alergije danas pati oko 15 posto građana, a na samu ambroziju alergično je njih oko pet posto. Trenutno je koncentracija peludi ambrozije u zraku iznimno visoka.
U Hrvatskoj od nekog oblika alergije danas pati oko 15 posto građana, a na samu ambroziju alergično je njih oko pet posto. Trenutno je koncentracija peludi ambrozije u zraku iznimno visoka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne trebaš biti doktor da bi spašavao/la živote

Samo doniraj krv

Ne trebaš biti doktor da bi spašavao/la živote

28.8.2018. | 12:04
Nova akcija dragovoljnog darivanja krvi u prostorima slavonskobrodskog Crvenog križa.
Nova akcija dragovoljnog darivanja krvi u prostorima slavonskobrodskog Crvenog križa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

Jesmo li ispod ili iznad standarda

Istražili smo kakva je pokrivenost županije timovima HMP

22.8.2018. | 21:00
"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."
"Problematika sa kojom se susrećemo u najvećoj mjeri se odnosi na nedostatak liječnika i na to ne možemo puno utjecati, ali se trudimo osigurati kvalitetne uvjete rada i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj liječnika koji rade u našem Zavodu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski superjunaci prkose znanosti

Teorija i praksa u sukobu

Slavonskobrodski superjunaci prkose znanosti

18.8.2018. | 19:30
Liječničke preporuke za ponašanje tijekom visokih ljetnih temperatura ne vrijede za slavonskobrodske radnike koji cijelo radno vrijeme provode na izravnom suncu. Njih, naime, nitko ne pita mogu li izdržati takve napore. Raditi se, naprosto, mora.
Liječničke preporuke za ponašanje tijekom visokih ljetnih temperatura ne vrijede za slavonskobrodske radnike koji cijelo radno vrijeme provode na izravnom suncu. Njih, naime, nitko ne pita mogu li izdržati takve napore. Raditi se, naprosto, mora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trudom pojedinaca brodski mališani dobili najbolju pomoć

Početak novih programa Centra Logos

Trudom pojedinaca brodski mališani dobili najbolju pomoć

6.8.2018. | 21:00
Početkom srpnja otvorene su nove prostorije slavonskobrodskog Dječjeg centra Logos koji je godinama bio smješten u neprimjerenim uvjetima. Vodstvo Logosa pokazalo je kako nisu davali prazna obećanja pa uskoro počinje upis u novu pedagošku godinu i skupine Dječjeg kluba Gita za po
Početkom srpnja otvorene su nove prostorije slavonskobrodskog Dječjeg centra Logos koji je godinama bio smješten u neprimjerenim uvjetima. Vodstvo Logosa pokazalo je kako nisu davali prazna obećanja pa uskoro počinje upis u novu pedagošku godinu i skupine Dječjeg kluba Gita za po
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebate oralnog kirurga? Platite ili idite izvan Broda

Izbor Brođana

Trebate oralnog kirurga? Platite ili idite izvan Broda

30.7.2018. | 21:00
Nema dežurnih zubara, ali nema niti oralnih kirurga pa i za tu uslugu Brođani, bez obzira na plaćena zdravstvena osiguranja, osnovno i dopunsko, morat će iskeširati određenu svotu novca ili jednostavno putovati u neku drugu županiju. Evo zašto je do toga došlo.
Nema dežurnih zubara, ali nema niti oralnih kirurga pa i za tu uslugu Brođani, bez obzira na plaćena zdravstvena osiguranja, osnovno i dopunsko, morat će iskeširati određenu svotu novca ili jednostavno putovati u neku drugu županiju. Evo zašto je do toga došlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se možete zaštititi od zaraze salmonelom

Infekcije u ljetnim mjesecima

Kako se možete zaštititi od zaraze salmonelom

27.7.2018. | 19:00
Izvori infekcije salomnelom su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), ali i meso i mesni proizvodi
Izvori infekcije salomnelom su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), ali i meso i mesni proizvodi
SBplus.hr, Slavonski Brod :
Computer man
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :