Život : Zdravlje

Objavljeno: 13.2.2018. u 21:05
Prikaza: 4172
|
Autor: Željka Gavranović

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.

SLAVONSKI BROD - Krajem siječnja SBplus pisao je o akciji Udruge Roda koja prikuplja podatke o uvjetima u hrvatskim rodilištima kako bi ukazala na različite uvjete, mogućnosti i tretmane rodilja diljem Lijepe Naše. Tada smo izvijestili kako je, nažalost, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" jedna od zdravstvenih ustanova koje nisu ustupile odgovore na Rodin upitnik.

Međutim, nadležni su brzo reagirali, tako da se na Rodinoj stranici sada može pročitati sve o brodskom rodilištu. Jesu li podatci točni, najbolje će znati odgovoriti majke koje su usluge tog odjela koristile.

Na popis stvari koje rodilje za sebe treba ponijeti u slavonskobrodsku bolnicu, navedeno je sljedeće: spavaćica, ogrtač, papuče, čarape, ručnike, toaletni papir, higijenski predlošci (vateni), jednokratne gaćice, pribor za osobnu higijenu, čaša, voda, keksi, medicinska dokumentacija (trudnička knjižica), zdravstvena iskaznica, potvrda o trudničkom tečaju. Za dijete, navode, ne treba ponijeti ništa.

Boravak u brodskom rodilištu nakon vaginalnog poroda za majku i dijete obično traje tri dana, a nakon carskog reza pet dana.

Posjete rodilje primaju svaki dan od 14 do 15 sati te od 17 do 18 sati, ali starijoj braći i sestrama dolazak na sam Odjel nije dopušten. Ipak, termini posjeta su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa osobljem.

Iz statistike rodilište saznajemo, kako je ukupan broj poroda 2016. godine u Slavonskom Brodu bio 1061, a stopa smrtnosti za djecu rođenu s 1000 grama u toj je godini iznosila 4,70. Iste godine nije bilo majki koje su preminule na porodu.

Postotak carskih rezova bio je 24,74, ekstrakcija vakuumom 2,26 posto, epiziotomija odnosno zarezivanje međice radi proširenja izlaznog dijela porođajnog kanala 51 posto, induciranih poroda 9 posto i poroda blizanaca carskim rezom 57,14 posto.

Ako željena pratnja na porodu nema položen odobreni tečaj, osoblje brodskog rodilišta će ograničiti tu osobu da bude prisutna tijekom poroda. Isto tako, ta osoba u pratnji ne može biti doula (educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) što je danas postalo dosta popularno kod celebrity mama. Ako je rodilja žena s invaliditetom, osoba u pratnji može biti osobna asistentica bez tečaja ili naknade za prisustvovanje porodu.

Epiduralna analgezija na raspolaganju je samo u radnom vremenu anesteziologa, odnosno od 8 do 16 sati, a i tada samo onda kada je anesteziolog slobodan. Alternativne metode dostupne za ublažavanje boli tijekom poroda su masiranje od strane primalje ili pratnje, zauzimanje položaja koji olakšava bol te ljuljanje na lopti. Ostalih pomagala i manje bolnih metoda poroda u brodskoj bolnici nema, ali zato postoji mogućnost vađenja matičnih stanica iz pupkovine.

Razgovarali smo s Brođankom, rodiljom i majkom, koju smo zamolili neka pročita, prouči i prokomentira objavljene podatke o brodskom rodilištu u kojem je i sama boravila te usporedi iskustva svoja dva poroda - u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- U Njemačkoj je na porod potrebno ponijeti samo ručnik. Nikakve higijenske potrepštine kao ni sokove, vodu i hranu nije potrebno nositi. U Brodu je to nužno jer je malo toga dostupno, a od bolničke se hrane teško najesti. Vani su posjete rodiljama dopuštene cijeli dan i traju duže nego kod nas. U Njemačkoj postoje apartmani u kojima i otac može prenoćiti, za otprilike 50 eura po noći u što je također uključena hrana i sve ostalo što je potrebno za njegov boravak s rodiljom. Tamo možeš dati matične stanice bez najave, a ovdje to moraš ranije najaviti. Tek nakon drugog poroda, a za mene prvog u brodskoj bolnici, saznala sam da se to može i ovdje, ali o svemu se moraš sam informirati i zahtijevati taj postupak puno ranije, a nikako na samom porodu. U Njemačkoj na porodu uvijek može biti doula, a svako rodilište ima bazen za porode. Uvijek je tamo i stručnjak za dojenje, ali je epiduralna pri porodu puno češća. To je tamo gotovo standardan postupak. Klizma je u Njemačkoj također stvar prošlosti. U Brodu nisam dobila ni masažu niti sam se smjela namjestiti u položaj u koji sam htjela. Ovo sve nisu kritike našeg rodilišta. Brodsko je rodilište dobro, ali jako konzervativno. Osobnog sam dojma da je podatak o epiziotomiji netočan jer su gotovo sve žene s kojima sam razgovarala to doživjele u brodskom rodilištu, a patronažna sestra se i sama iznenadila kada sam rekla da to ovdje nisam prošla. Ipak, i za to sam se izborila na neki način sama. Naglasila sam babici da to ne želim dok je doktor bio prisutan.  Moj otac je prije 30 godina u Njemačkoj prisustvovao mom rođenju bez problema, a to dan danas u Brodu nije moguće bez najave, tečaja i ranije organizacije. Tako da mislim da su i tu poželjni pomaci.- opisala nam je K.Č. (35) svoje iskustvo poroda u njemačkom i brodskom rodilištu. Prvu je kćer rodila u Njemačkoj, dok je drugi porod dočekala u Slavonskom Brodu. Ipak, naglašava, promjene su poželjne i dobre posvuda, tako da ovime nikako ne omalovažava naše bolnice u kojima je, kaže, medicinsko osoblje jako stručno i dobro.

Brodsko rodilište pruža i neke dodatne usluge koje su navedene u upitniku. Na primjer, boravak rodilje u jednokrevetnom odvojenom apartmanu čiji najam po danu košta 200 kuna. Razgovarali smo s jednom rodiljom koja je tu privilegiju iskoristila i požalila.

- Najgore su mi u brodskoj bolnici bile čistačice. Njihova usluga i pristup su dosta loši. Svi dijelimo jedno kupatilo koje nije dobro održavano. Pokupila sam infekciju u tušu. Zbog toga sam pred kraj trudnoće uzimala antibiotike jer sam i prije poroda morala čuvati trudnoću u bolnici. Apartman je bio 200 kuna po danu i nije bio vrijedan tih novaca. Uzela sam apartman kako bi mi muž mogao dolaziti u sobu i boraviti sa mnom, ali to je po pravilima dopušteno samo tijekom uobičajenih posjeta. Ipak, suprug je došao iz inozemstva pa su dopustili da u sobi bude duže sa mnom. Bolnička hrana nije prilagođena trudnicama. Dvije šnite kruha, margarin i čaj. Nema kuhanog jela prijepodne i poslijepodne, voća ili povrća, onoga što trudnicama najviše treba. Ta se hrana uglavnom baca jer nitko to ne želi jesti. Tuš i wc za sve trudnice i rodilje su zajednički, tako da je uvijek bilo gužve i morale smo čekati red dosta dugo. - za SBplus izjavila je 30-godišnja Brođanka E.M. koja se nada kako će sljedeći porod doživjeti u inozemstvu gdje sada živi.

Da su statistika i pisani podatci jedno, a pojedinačna iskustva i stvarnost nešto sasvim drugo nije izuzetak ni u ovom slučaju. No, ovdje se ne trebamo usredotočiti samo na pojedinačno nego i na ono opće jer je Udruga Roda ovom akcijom željela pokazati kako standard nije isti za sve hrvatske trudnice. To što netko ima sreću ili nesreću donijeti svoje dijete na svijet u Slavonskom Brodu ne bi trebalo biti stvar slučaja. Bilo da žena rađa u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Gospiću, Karlovcu, Zagrebu ili Novoj Gradiški, mogućnosti bi trebale biti jednake za sve, a medicinsko osoblje trebalo bi neprestano usavršavati i modernizirati svoje znanje na dobrobit svojih klijentica.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Feliks

Feliks

Komentirano: 28.2.2018. | 16:09

1

Ne bih se složio kako je prehrana loša . Supruga mi je boravila na ginekologiji i bila je zadovoljna obrocima. Za doručak se osim čaja dobiva ( kako koji dan ) mlijeko i kakao, a isto tako imaju dva kuhana obroka : ručak oko 12.30 h i večera oko 18 h. Vikendom se dobije desert. Svi odjeli u bolnici dobivaju istu prehranu osim ako netko nije na dijetalnom režimu. Moja supruga je izbirljiva kada je u pitanju hrana ali je bila zadovoljna jelom. Jedino s čime se slažem je problem zajedničke kupaonice na rodilištu što je izuzetno nezgodno s obzirom na broj pacijentica koje tamo leže, a ima ih nesavjesnih koje zapale cigaretu u WC -u ili kupaonici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili nove akcije dragovoljnog darivanja krvi

Crveni križ

Najavili nove akcije dragovoljnog darivanja krvi

15.1.2019. | 14:15
Tijekom sutrašnjeg dana bit će organizirane dvije akcije dragovoljnog darivanja krvi.
Tijekom sutrašnjeg dana bit će organizirane dvije akcije dragovoljnog darivanja krvi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li i mi krivi za liste čekanja u bolnici?

Odjavljujete li preglede

Jesmo li i mi krivi za liste čekanja u bolnici?

12.1.2019. | 21:15
Unatoč svim nastojanjima bolnice i zdravstvenog sustava problem nesavjesnih pacijenata koji neodjavljuju termine pregleda,čime izravno utječu na duljinu čekanja ostalih, teško je riješiti. Kod nekih je očito teško probuditi osjećaj odgovornosti otkazivanja termina pretrage na koj
Unatoč svim nastojanjima bolnice i zdravstvenog sustava problem nesavjesnih pacijenata koji neodjavljuju termine pregleda,čime izravno utječu na duljinu čekanja ostalih, teško je riješiti. Kod nekih je očito teško probuditi osjećaj odgovornosti otkazivanja termina pretrage na koj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog gripe bolnica izdala priopćenje

Epidemija

Zbog gripe bolnica izdala priopćenje

11.1.2019. | 13:15
"Prisutnost virusa gripe dokazana je krajem prosinca 2018. godine. U našoj ustanovi već smo zabilježili nekoliko bolesnika koji su dobili akutnu respiratornu infekciju i to mahom od onih koji su dolazili u posjete."
"Prisutnost virusa gripe dokazana je krajem prosinca 2018. godine. U našoj ustanovi već smo zabilježili nekoliko bolesnika koji su dobili akutnu respiratornu infekciju i to mahom od onih koji su dolazili u posjete."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska županija u samom vrhu po broju oboljelih od gripe

Hara virus gripe tipa A

Brodska županija u samom vrhu po broju oboljelih od gripe

9.1.2019. | 17:30
Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 1. tjednu bilo je 63% uzoraka pozitivnih na gripu, a dominantan je virus gripe tip A (97%).
Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 1. tjednu bilo je 63% uzoraka pozitivnih na gripu, a dominantan je virus gripe tip A (97%).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Brođanke Marije Nijemčević donirala njezine organe

Spasila tri života:

Obitelj Brođanke Marije Nijemčević donirala njezine organe

8.1.2019. | 23:15
Preminula je 4. siječnja u 10.50 sati. Iza sebe je ostavila supruga, troje djece i unuka. Prema riječima nećaka Josipa Matića, njegova teta preminula je zbog krvarenja u mozgu.
Preminula je 4. siječnja u 10.50 sati. Iza sebe je ostavila supruga, troje djece i unuka. Prema riječima nećaka Josipa Matića, njegova teta preminula je zbog krvarenja u mozgu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lani je kroz OHBP prošao 'svaki' stanovnik grada

Koliko Požežani i Brođani idu na 'hitnu'

Lani je kroz OHBP prošao 'svaki' stanovnik grada

8.1.2019. | 14:10
Čak 120 tisuća noćenja u slavonskobrodskoj bolnici, 17 tisuća hospitalizacija i preko 50 tisuća 'hitnih' pacijenata - bitne su brojke koje govore koliko su Brođanima pojedini odjeli, poput OHBP, bitni i nužni. No, ne zaostaje ni manja Požega, s više od dvadeset tisuća pregledanih
Čak 120 tisuća noćenja u slavonskobrodskoj bolnici, 17 tisuća hospitalizacija i preko 50 tisuća 'hitnih' pacijenata - bitne su brojke koje govore koliko su Brođanima pojedini odjeli, poput OHBP, bitni i nužni. No, ne zaostaje ni manja Požega, s više od dvadeset tisuća pregledanih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro stiže novi vrijedan uređaj za rehabilitaciju djece

Pripreme u Zlatnom cekinu

Uskoro stiže novi vrijedan uređaj za rehabilitaciju djece

7.1.2019. | 16:15
"Dobrim programima i stručnim osobljem kao i opremom, Zlatni cekin pokušava stalno pratiti standarde i ići korak dalje u stručnoj opremi u skladu s razvojem moderne tehnologije kako bi što bolje odgovorio potrebama djece s teškoćama i omogućio im što kvalitetniju rehabilitaciju."
"Dobrim programima i stručnim osobljem kao i opremom, Zlatni cekin pokušava stalno pratiti standarde i ići korak dalje u stručnoj opremi u skladu s razvojem moderne tehnologije kako bi što bolje odgovorio potrebama djece s teškoćama i omogućio im što kvalitetniju rehabilitaciju."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi nalazi pokazuju kakva je voda u Slavonskom Brodu

Nastavak redovitih ispitivanja

Novi nalazi pokazuju kakva je voda u Slavonskom Brodu

7.1.2019. | 10:00
Nakon uskršnjeg onečišćenja, zagrebački Odjel za kontrolu redovito provjerava zdravstvenu ispravnost slavonskobrodske vode i testira uzorke na ugljikovodike koji su tada stvarali probleme. Prošli su tjedan stigli novi nalazi.
Nakon uskršnjeg onečišćenja, zagrebački Odjel za kontrolu redovito provjerava zdravstvenu ispravnost slavonskobrodske vode i testira uzorke na ugljikovodike koji su tada stvarali probleme. Prošli su tjedan stigli novi nalazi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon crijevne viroze, počela i sezona gripe

Virusi napadaju

Nakon crijevne viroze, počela i sezona gripe

5.1.2019. | 21:00
Čini se kako je nakon teške crijevne viroze koja se oko božićnih blagdana širila Slavonskim Brodom, došlo vrijeme i za gripu od koje je, tijekom prošle sezone, na području Brodsko-posavske županije, oboljelo čak 2900 osoba.
Čini se kako je nakon teške crijevne viroze koja se oko božićnih blagdana širila Slavonskim Brodom, došlo vrijeme i za gripu od koje je, tijekom prošle sezone, na području Brodsko-posavske županije, oboljelo čak 2900 osoba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od bilo kakvih naknada, bitnije nam je zdravlje naše djece'

Majke tri prekrasne male Brođanke:

'Od bilo kakvih naknada, bitnije nam je zdravlje naše djece'

1.1.2019. | 14:45
Krevetiće jedne sobe slavonskobrodskog rodilišta, ispunile su tri prekrasne curice koje su najbolji mogući novogodišnji poklon svojim roditeljima. Iako su političarima puna usta obećanja o naknadama koje će povećati stopu nataliteta, majke svojoj djeci žele samo jedno - zdravlje.
Krevetiće jedne sobe slavonskobrodskog rodilišta, ispunile su tri prekrasne curice koje su najbolji mogući novogodišnji poklon svojim roditeljima. Iako su političarima puna usta obećanja o naknadama koje će povećati stopu nataliteta, majke svojoj djeci žele samo jedno - zdravlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna od opasnijih viroza ove sezone u Slavonskom Brodu

Gripa nije jedini dio zimske horor priče

Jedna od opasnijih viroza ove sezone u Slavonskom Brodu

30.12.2018. | 12:45
Teški simptomi i veliki broj oboljelih od crijevne viroze, ove će sezone, čini se, umjesto gripe, zauzeti prvo mjesto među 'zimskim radostima'. Neki su zbog nje završili u bolnici na infuzijama i lijekovima, a za one druge donosimo savjete kako se ponašati.
Teški simptomi i veliki broj oboljelih od crijevne viroze, ove će sezone, čini se, umjesto gripe, zauzeti prvo mjesto među 'zimskim radostima'. Neki su zbog nje završili u bolnici na infuzijama i lijekovima, a za one druge donosimo savjete kako se ponašati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na dočeku u Slav. Brodu silno sam se trudio da ne zaplačem

Mario Mandžukić:

Na dočeku u Slav. Brodu silno sam se trudio da ne zaplačem

29.12.2018. | 15:30
Kod spomena "ljetošnje sinergije naroda i reprezentacije" otkrio je kako se jedva suzdržavao suza na dočeku u Slavonskom Brodu nakon što je Hrvatska senzacionalno osvojila srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
Kod spomena "ljetošnje sinergije naroda i reprezentacije" otkrio je kako se jedva suzdržavao suza na dočeku u Slavonskom Brodu nakon što je Hrvatska senzacionalno osvojila srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promovirali rad novog uređaja

Odjel urologije brodske bolnice

Promovirali rad novog uređaja

20.12.2018. | 11:20
Ono što je posebna prednost kod operativnih zahvata koji se izvode pomoću ovoga uređaja jeste činjenica kako nema krvarenja tijekom operacije.
Ono što je posebna prednost kod operativnih zahvata koji se izvode pomoću ovoga uređaja jeste činjenica kako nema krvarenja tijekom operacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I slavonskobrodska bolnica na listi tuženih

Komplikacija ili liječnička pogreška?

I slavonskobrodska bolnica na listi tuženih

19.12.2018. | 16:40
Na hrvatskim je sudovima vrlo teško dokazati da su doktori napravili bilo što pogrešno u liječenju pacijenata. Naime, nerijetko se njihove pogreške tumače kao takozvane komplikacije u liječenju ili se sami postupci liječenja svrstavaju među one s visokim rizikom. Među četiri neda
Na hrvatskim je sudovima vrlo teško dokazati da su doktori napravili bilo što pogrešno u liječenju pacijenata. Naime, nerijetko se njihove pogreške tumače kao takozvane komplikacije u liječenju ili se sami postupci liječenja svrstavaju među one s visokim rizikom. Među četiri neda
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među najdoktorima Hrvatske i brodski liječnici

Prema izboru pacijenata

Među najdoktorima Hrvatske i brodski liječnici

12.12.2018. | 13:50
Na izbor najboljih doktora utjecao je ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te njihova kvaliteta. Pritom se neargumentirane doskočice anonimnih komentatora nisu uzimale u obzir.
Na izbor najboljih doktora utjecao je ukupan broj komentara, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara te njihova kvaliteta. Pritom se neargumentirane doskočice anonimnih komentatora nisu uzimale u obzir.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

Štitna žlijezda-prva violina u orkestru

Ako ona zakaže, cijeli orkestar zvuči loše

4.12.2018. | 10:25
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
U koliko nastupi manjak hormona u organizmu (hipo) javlja se pojačan umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose, funkcija bubrega se usporava, stalni je osjećaj umora i hladnoće..., dok kod pojačanog rada hormon
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Brodsko-posavskoj županiji su 34 osobe zaražene virusom

1.12.2018. | 11:00
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
"U Brodsko-posavskoj županiji od 1985. godine imali smo 34 HIV pozitivna, a u ovoj godini dva slučaja što je na razini nekog godišnjeg prosjeka. Ono što je važno istaknuti je da je kod nas u zemlji liječenje zaraze HIV antiretrovirusnom terapijom na razini od 98 posto što je izni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

Ona boluje od bipolarnog poremećaja

Rekli su mi od toga se ne umire, ali s tim se ni ne živi

27.11.2018. | 17:15
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
- Nije mi žao što sam progovorila o svemu. Kada sam kroz film svima rekla što sam kao da sam tu činjenicu osvijestila i samoj sebi. Na toj odluci čestitalo mi je 98 posto ljudi - ispričala je Biljana koja je odlučila na šutjeti ne samo radi sebe, nego i radi svih onih koji imaju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

Gužva kod doktora - 'normala' ili ne?

Sustav koji bi dobro došao i slavonskobrodskim čekaonicama

26.11.2018. | 14:30
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
Nakon što je otac četvero djece prošle zime doživio neugodno iskustvo, čekajući satima kako ni došli na red kod liječnika, rodila se ideja o jednostavnoj aplikaciji koja pomaže i pedijatrima i roditeljima, a koja će, nadaju se svi, uskoro biti korištena i u drugim ordinacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

Moderne ovisnosti

Oko 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu

23.11.2018. | 14:00
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.
Prema posljednjim podacima, 3,4 posto svih srednjoškolaca ili do 50 tisuća ljudi ovisno je o internetu na način da svoj život podređuje virtualnom svijetu, a iako svjesni da im to utječe na život i dalje provode jako puno vremena pred ekranom.