Život : Zdravlje

Objavljeno: 13.2.2018. u 21:05
Prikaza: 3758
|
Autor: Željka Gavranović

Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.

SLAVONSKI BROD - Krajem siječnja SBplus pisao je o akciji Udruge Roda koja prikuplja podatke o uvjetima u hrvatskim rodilištima kako bi ukazala na različite uvjete, mogućnosti i tretmane rodilja diljem Lijepe Naše. Tada smo izvijestili kako je, nažalost, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević" jedna od zdravstvenih ustanova koje nisu ustupile odgovore na Rodin upitnik.

Međutim, nadležni su brzo reagirali, tako da se na Rodinoj stranici sada može pročitati sve o brodskom rodilištu. Jesu li podatci točni, najbolje će znati odgovoriti majke koje su usluge tog odjela koristile.

Na popis stvari koje rodilje za sebe treba ponijeti u slavonskobrodsku bolnicu, navedeno je sljedeće: spavaćica, ogrtač, papuče, čarape, ručnike, toaletni papir, higijenski predlošci (vateni), jednokratne gaćice, pribor za osobnu higijenu, čaša, voda, keksi, medicinska dokumentacija (trudnička knjižica), zdravstvena iskaznica, potvrda o trudničkom tečaju. Za dijete, navode, ne treba ponijeti ništa.

Boravak u brodskom rodilištu nakon vaginalnog poroda za majku i dijete obično traje tri dana, a nakon carskog reza pet dana.

Posjete rodilje primaju svaki dan od 14 do 15 sati te od 17 do 18 sati, ali starijoj braći i sestrama dolazak na sam Odjel nije dopušten. Ipak, termini posjeta su fleksibilni i mogu se dogovoriti sa osobljem.

Iz statistike rodilište saznajemo, kako je ukupan broj poroda 2016. godine u Slavonskom Brodu bio 1061, a stopa smrtnosti za djecu rođenu s 1000 grama u toj je godini iznosila 4,70. Iste godine nije bilo majki koje su preminule na porodu.

Postotak carskih rezova bio je 24,74, ekstrakcija vakuumom 2,26 posto, epiziotomija odnosno zarezivanje međice radi proširenja izlaznog dijela porođajnog kanala 51 posto, induciranih poroda 9 posto i poroda blizanaca carskim rezom 57,14 posto.

Ako željena pratnja na porodu nema položen odobreni tečaj, osoblje brodskog rodilišta će ograničiti tu osobu da bude prisutna tijekom poroda. Isto tako, ta osoba u pratnji ne može biti doula (educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda) što je danas postalo dosta popularno kod celebrity mama. Ako je rodilja žena s invaliditetom, osoba u pratnji može biti osobna asistentica bez tečaja ili naknade za prisustvovanje porodu.

Epiduralna analgezija na raspolaganju je samo u radnom vremenu anesteziologa, odnosno od 8 do 16 sati, a i tada samo onda kada je anesteziolog slobodan. Alternativne metode dostupne za ublažavanje boli tijekom poroda su masiranje od strane primalje ili pratnje, zauzimanje položaja koji olakšava bol te ljuljanje na lopti. Ostalih pomagala i manje bolnih metoda poroda u brodskoj bolnici nema, ali zato postoji mogućnost vađenja matičnih stanica iz pupkovine.

Razgovarali smo s Brođankom, rodiljom i majkom, koju smo zamolili neka pročita, prouči i prokomentira objavljene podatke o brodskom rodilištu u kojem je i sama boravila te usporedi iskustva svoja dva poroda - u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- U Njemačkoj je na porod potrebno ponijeti samo ručnik. Nikakve higijenske potrepštine kao ni sokove, vodu i hranu nije potrebno nositi. U Brodu je to nužno jer je malo toga dostupno, a od bolničke se hrane teško najesti. Vani su posjete rodiljama dopuštene cijeli dan i traju duže nego kod nas. U Njemačkoj postoje apartmani u kojima i otac može prenoćiti, za otprilike 50 eura po noći u što je također uključena hrana i sve ostalo što je potrebno za njegov boravak s rodiljom. Tamo možeš dati matične stanice bez najave, a ovdje to moraš ranije najaviti. Tek nakon drugog poroda, a za mene prvog u brodskoj bolnici, saznala sam da se to može i ovdje, ali o svemu se moraš sam informirati i zahtijevati taj postupak puno ranije, a nikako na samom porodu. U Njemačkoj na porodu uvijek može biti doula, a svako rodilište ima bazen za porode. Uvijek je tamo i stručnjak za dojenje, ali je epiduralna pri porodu puno češća. To je tamo gotovo standardan postupak. Klizma je u Njemačkoj također stvar prošlosti. U Brodu nisam dobila ni masažu niti sam se smjela namjestiti u položaj u koji sam htjela. Ovo sve nisu kritike našeg rodilišta. Brodsko je rodilište dobro, ali jako konzervativno. Osobnog sam dojma da je podatak o epiziotomiji netočan jer su gotovo sve žene s kojima sam razgovarala to doživjele u brodskom rodilištu, a patronažna sestra se i sama iznenadila kada sam rekla da to ovdje nisam prošla. Ipak, i za to sam se izborila na neki način sama. Naglasila sam babici da to ne želim dok je doktor bio prisutan.  Moj otac je prije 30 godina u Njemačkoj prisustvovao mom rođenju bez problema, a to dan danas u Brodu nije moguće bez najave, tečaja i ranije organizacije. Tako da mislim da su i tu poželjni pomaci.- opisala nam je K.Č. (35) svoje iskustvo poroda u njemačkom i brodskom rodilištu. Prvu je kćer rodila u Njemačkoj, dok je drugi porod dočekala u Slavonskom Brodu. Ipak, naglašava, promjene su poželjne i dobre posvuda, tako da ovime nikako ne omalovažava naše bolnice u kojima je, kaže, medicinsko osoblje jako stručno i dobro.

Brodsko rodilište pruža i neke dodatne usluge koje su navedene u upitniku. Na primjer, boravak rodilje u jednokrevetnom odvojenom apartmanu čiji najam po danu košta 200 kuna. Razgovarali smo s jednom rodiljom koja je tu privilegiju iskoristila i požalila.

- Najgore su mi u brodskoj bolnici bile čistačice. Njihova usluga i pristup su dosta loši. Svi dijelimo jedno kupatilo koje nije dobro održavano. Pokupila sam infekciju u tušu. Zbog toga sam pred kraj trudnoće uzimala antibiotike jer sam i prije poroda morala čuvati trudnoću u bolnici. Apartman je bio 200 kuna po danu i nije bio vrijedan tih novaca. Uzela sam apartman kako bi mi muž mogao dolaziti u sobu i boraviti sa mnom, ali to je po pravilima dopušteno samo tijekom uobičajenih posjeta. Ipak, suprug je došao iz inozemstva pa su dopustili da u sobi bude duže sa mnom. Bolnička hrana nije prilagođena trudnicama. Dvije šnite kruha, margarin i čaj. Nema kuhanog jela prijepodne i poslijepodne, voća ili povrća, onoga što trudnicama najviše treba. Ta se hrana uglavnom baca jer nitko to ne želi jesti. Tuš i wc za sve trudnice i rodilje su zajednički, tako da je uvijek bilo gužve i morale smo čekati red dosta dugo. - za SBplus izjavila je 30-godišnja Brođanka E.M. koja se nada kako će sljedeći porod doživjeti u inozemstvu gdje sada živi.

Da su statistika i pisani podatci jedno, a pojedinačna iskustva i stvarnost nešto sasvim drugo nije izuzetak ni u ovom slučaju. No, ovdje se ne trebamo usredotočiti samo na pojedinačno nego i na ono opće jer je Udruga Roda ovom akcijom željela pokazati kako standard nije isti za sve hrvatske trudnice. To što netko ima sreću ili nesreću donijeti svoje dijete na svijet u Slavonskom Brodu ne bi trebalo biti stvar slučaja. Bilo da žena rađa u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Gospiću, Karlovcu, Zagrebu ili Novoj Gradiški, mogućnosti bi trebale biti jednake za sve, a medicinsko osoblje trebalo bi neprestano usavršavati i modernizirati svoje znanje na dobrobit svojih klijentica.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Feliks

Feliks

Komentirano: 28.2.2018. | 16:09

1

Ne bih se složio kako je prehrana loša . Supruga mi je boravila na ginekologiji i bila je zadovoljna obrocima. Za doručak se osim čaja dobiva ( kako koji dan ) mlijeko i kakao, a isto tako imaju dva kuhana obroka : ručak oko 12.30 h i večera oko 18 h. Vikendom se dobije desert. Svi odjeli u bolnici dobivaju istu prehranu osim ako netko nije na dijetalnom režimu. Moja supruga je izbirljiva kada je u pitanju hrana ali je bila zadovoljna jelom. Jedino s čime se slažem je problem zajedničke kupaonice na rodilištu što je izuzetno nezgodno s obzirom na broj pacijentica koje tamo leže, a ima ih nesavjesnih koje zapale cigaretu u WC -u ili kupaonici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trudom pojedinaca brodski mališani dobili najbolju pomoć

Početak novih programa Centra Logos

Trudom pojedinaca brodski mališani dobili najbolju pomoć

6.8.2018. | 21:00
Početkom srpnja otvorene su nove prostorije slavonskobrodskog Dječjeg centra Logos koji je godinama bio smješten u neprimjerenim uvjetima. Vodstvo Logosa pokazalo je kako nisu davali prazna obećanja pa uskoro počinje upis u novu pedagošku godinu i skupine Dječjeg kluba Gita za po
Početkom srpnja otvorene su nove prostorije slavonskobrodskog Dječjeg centra Logos koji je godinama bio smješten u neprimjerenim uvjetima. Vodstvo Logosa pokazalo je kako nisu davali prazna obećanja pa uskoro počinje upis u novu pedagošku godinu i skupine Dječjeg kluba Gita za po
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebate oralnog kirurga? Platite ili idite izvan Broda

Izbor Brođana

Trebate oralnog kirurga? Platite ili idite izvan Broda

30.7.2018. | 21:00
Nema dežurnih zubara, ali nema niti oralnih kirurga pa i za tu uslugu Brođani, bez obzira na plaćena zdravstvena osiguranja, osnovno i dopunsko, morat će iskeširati određenu svotu novca ili jednostavno putovati u neku drugu županiju. Evo zašto je do toga došlo.
Nema dežurnih zubara, ali nema niti oralnih kirurga pa i za tu uslugu Brođani, bez obzira na plaćena zdravstvena osiguranja, osnovno i dopunsko, morat će iskeširati određenu svotu novca ili jednostavno putovati u neku drugu županiju. Evo zašto je do toga došlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se možete zaštititi od zaraze salmonelom

Infekcije u ljetnim mjesecima

Kako se možete zaštititi od zaraze salmonelom

27.7.2018. | 19:00
Izvori infekcije salomnelom su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), ali i meso i mesni proizvodi
Izvori infekcije salomnelom su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), ali i meso i mesni proizvodi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti pelud trave, korova i ambrozije

Zavod za javno zdravstvo upozorava:

Prijeti pelud trave, korova i ambrozije

26.7.2018. | 16:30
Najnoviji podaci govore o povećanoj koncentarciji peludi trava, korova i ambrozije, na koju je alergičan najveći broj stanovnika.
Najnoviji podaci govore o povećanoj koncentarciji peludi trava, korova i ambrozije, na koju je alergičan najveći broj stanovnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo zbog čega jučer u Brodu nije radio rendgen

Tragom informacije čitatelja

Saznali smo zbog čega jučer u Brodu nije radio rendgen

25.7.2018. | 21:30
Zbog njihove vulgarnosti, nećemo doslovno citirati Amerikance, tek, konstatirat ćemo - problemi se događaju. Što brže budu prebrođeni to bolje po pacijente i Upravu. Ali i obrnuto, dakako.
Zbog njihove vulgarnosti, nećemo doslovno citirati Amerikance, tek, konstatirat ćemo - problemi se događaju. Što brže budu prebrođeni to bolje po pacijente i Upravu. Ali i obrnuto, dakako.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo je li se popravilo stanje sa zalihama krvi

Danas cjelodnevna akcija u Crvenom križu

Provjerili smo je li se popravilo stanje sa zalihama krvi

25.7.2018. | 11:20
'Da bismo prevenirali nestašice krvi, pozivamo sve osobe koje su punoljetne i zdrave da se odazovu davanju krvi. Također, zahvaljujemo se svim našim davateljima koji su darovali krv.'
'Da bismo prevenirali nestašice krvi, pozivamo sve osobe koje su punoljetne i zdrave da se odazovu davanju krvi. Također, zahvaljujemo se svim našim davateljima koji su darovali krv.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani godinama bez dežurnog zubara vikendom i blagdanima

Nedostatak u zdravstvenoj zaštiti

Brođani godinama bez dežurnog zubara vikendom i blagdanima

24.7.2018. | 21:00
Sustav je pacijente uistinu doveo u nimalo zavidnu situaciju u kojoj za svoje novce, koje izdvajaju za osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, nemaju mogućnost dobiti hitnu stomatološku pomoć.
Sustav je pacijente uistinu doveo u nimalo zavidnu situaciju u kojoj za svoje novce, koje izdvajaju za osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, nemaju mogućnost dobiti hitnu stomatološku pomoć.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne za neuništavanje ambrozije i do 10 tisuća kuna

Vrijeme alergija

Kazne za neuništavanje ambrozije i do 10 tisuća kuna

24.7.2018. | 17:00
Osobe alergične na pelud ambrozije već su osjetile kako je 'ambrozija krenula', a potvrđuje to i nalaz županijskog Zavoda za javno zdravstvo o razini koncentracije njene peludi u zraku. Podsjećamo kako svi imamo obvezu uništavati ovu biljku, a u suprotnom očekuju nas novčane kazn
Osobe alergične na pelud ambrozije već su osjetile kako je 'ambrozija krenula', a potvrđuje to i nalaz županijskog Zavoda za javno zdravstvo o razini koncentracije njene peludi u zraku. Podsjećamo kako svi imamo obvezu uništavati ovu biljku, a u suprotnom očekuju nas novčane kazn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bi bolnica mogla ostati bez zaliha krvi

Slab odaziv građana akcijama

Brodska bi bolnica mogla ostati bez zaliha krvi

21.7.2018. | 10:15
U ljetno vrijeme, kada je potreba za zalihama krvi svih krvnih grupa povećana, najmanje se ljudi, zbog odlaska na godišnje odmore, odlučuje na darivanje. Osječka bolnica koja krvnim pripravcima opskrbljuje brodsku, našla se stoga u ozbiljnim problemima.
U ljetno vrijeme, kada je potreba za zalihama krvi svih krvnih grupa povećana, najmanje se ljudi, zbog odlaska na godišnje odmore, odlučuje na darivanje. Osječka bolnica koja krvnim pripravcima opskrbljuje brodsku, našla se stoga u ozbiljnim problemima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mario je na treninge dolazio na poni biciklu

Mandža se bio okrenuo malom nogometu

Mario je na treninge dolazio na poni biciklu

18.7.2018. | 14:15
Vozio je tada Mario preko rampe u Osječkoj (na mjestu sadašnjeg podvožnjaka, nap.a.), a kako bicikl nije imao blatobrana kad bi padala kiša na stadion bi dolazio s crtom blata preko leđa. Kad su mu ukrali taj poni, vrlo brzo je dobio novi.
Vozio je tada Mario preko rampe u Osječkoj (na mjestu sadašnjeg podvožnjaka, nap.a.), a kako bicikl nije imao blatobrana kad bi padala kiša na stadion bi dolazio s crtom blata preko leđa. Kad su mu ukrali taj poni, vrlo brzo je dobio novi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa na odjelu brodske bolnice?

Manjak liječnika ili loši opći uvjeti

Što se događa na odjelu brodske bolnice?

19.6.2018. | 21:00
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
Drugi put u samo pola godine imali smo priliku čuti ispovijesti teških bolesnika iz Slavonskog Broda, nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom i medicinskim uslugama na jednom od odjela brodske Opće bolnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

Roditelji u akciji

Besplatna edukacija za buduće voditelje trudničkih tečajeva

18.6.2018. | 11:50
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije za laike, a buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprez zbog mišje groznice

Nema ospica na području BPŽ

Oprez zbog mišje groznice

12.6.2018. | 23:05
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
Simptomi mišje groznice su slični gripi: visoka temperatura, bolovi u cijelom tijelu, a eventualno upozorenje da se radi o nečem drugom može biti jaka bol u donjem dijelu leđa te jača glavobolja, mučnina s povraćanjem... Temperatura može potrajati i do deset dana, a nakon toga m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

Valja znati

Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

12.6.2018. | 17:30
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

Korisnici pitaju:

Kako će osobe s invaliditetom do ureda HZZO-a?

5.6.2018. | 9:30
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
Korisnici usluga slavonskobrodskog HZZO-a, s pravom, su upitali kako će osobe s inavliditetom pristupiti uredima u kojima trebaju riješiti određene zahtjeve. Naime, pred njima se nalaze prvo dvije, a potom i šest prilaznih stepenica koje vode do samog ulaza u zgradu. SBplus donos
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

Roditelji riskiraju živote

Prijeti li i brodskoj županiji epidemija ospica?

29.5.2018. | 17:30
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
Oni koji djecu nisu cijepili sami su na sebe preuzeli odgovornost da odgovaraju za eventualne posljedice, do kojih ipak, nadamo se neće doći. Zbog djece, koja nisu ništa kriva zbog, u najmanju ruku rečeno, čudnih odluka njihovih roditelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

Robotika nije dostupna svima

Oporavak mlade Brođanke nakon moždanog udara

29.5.2018. | 9:00
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
Prije šest mjeseci mlada Brođanka, nastavnica biologije, jedne nedjelje iza ručka, pred božićne blagdane, doživjela je moždani udar u kupaonici. Oduzeo joj je pokret, hod, govor, desnu ruku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upozorenje alergičnima na pelud

Zavod za javno zdravstvo

Upozorenje alergičnima na pelud

28.5.2018. | 17:30
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
Za očekivati je kako će i narednih dana koncentracija peludi trave biti visoka, pa se osobe alergične na nju upozoravaju da se pridržavaju uputa stručnjaka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trava prijeti zdravlju Brođana

Vrijeme alergija

Trava prijeti zdravlju Brođana

27.5.2018. | 16:20
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
"Alergijske bolesti nisu bolesti, koje bar za sada, trajno oštećuju zdravlje. Zbog toga ih mnogi na neki način minoriziraju i podcjenjuju, no djeca, ali i odrasli, koji se nose s njima imaju iznimno narušenu kvalitetu života."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

Dani irisa okupili oboljele i stručnjake

Mlade medicinske sestre Brođane upozorile na opasnosti

26.5.2018. | 10:50
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
'Prema podatcima iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svega jedna četvrtina osoba odazove se preventivnim akcijama. Premaleni je to broj jer se akcijom Ministarstva zdravstva u petogodišnjem planu želi smanjiti smrtnost za 15 posto, a to je veliki broj života.'
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :