Život : Zdravlje

Objavljeno: 12.9.2017. u 11:15
Prikaza: 3035
|
Autor: Marija Radošević

Bolnički laboratorij temelj dijagnostike

Dnevno zaprime od 400 do 500 uzoraka krvi 

MR/SBplus
Foto: MR/SBplusLabortorij slavonskobrodske Opće bolnice "Dr. Josip Benčević"
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus

"Najveće nam je zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".

SLAVONSKI BROD - Ne postoji niti jedna osoba koja barem jednom u životu nije koristila usluge bolničkog laboratorija, točnije laboratorijske medicine koja se bavi analizom humanog biološkog materijala (krv, plazma, urin, stolica, punktati itd.) biokemijskim, imunokemijskim, molekularno-biokemijskim metodama, kako bi se potvrdila ili isključila bolest, kako bi se pratila učinkovitost terapije, kao i utvrdio potencijalni rizik pojave bolesti.

"Broj djelatnika za sada zadovoljava, no ima još nepopunjenih radnih mjesta. Kako se svake godine povećava broj i vrsta pretraga, potreba za stručnim kadrom će rasti" kaže Tadijanović.

Riječ je o relativno mladoj struci koja u slavonskobrodskoj bolnici, prema prvim zapisima o laboratorijskim analizama, seže u pedesete godine prošlog stoljeća. Hematološki laboratorij pripojen je 1965. godine biokemijskom i od tada je, sve do danas, biokemijsko-hematološki laboratorij smješten u prizemlju bolničkog bloka.

Korisnici laboratorijskih usluga su, zna se, liječnici i pacijenti s bolničkih stacionarnih odjela i specijalističkih odjelnih ambulanti kojima su na raspolaganju sve pretrage što laboratorij radi prema internim uputnicama. Liječnicima i pacijentima iz primarne zdravstvene zaštite se pružaju specijalističke pretrage prema ''crvenim uputnicama'' te pacijentima s privatnim uputnicama liječnika uz naplatu za opće i specijalističke pretrage.

Na mrežnim stranicama opisani su postupci 

O značaju laboratorija možda svi i ne znaju puno, no radi se o neophodnom i neizostavnom servisu liječnicima i kliničarima. Čak preko 70 posto liječničkih dijagnoza temelji se tako na dijagnostičkim laboratorijskim testovima. Prema riječima voditeljice laboratorija mr. sc. Milene Tadijanović, specijalistice medicinske biokemije, metode analiza su specifične, vrlo osjetljive te daju kliničaru vrijedne podatke o pacijentovu stanju ili već primijenjenoj terapiji.

To omogućuju složene laboratorijske pretrage iz područja opće i specijalističke medicinske biokemije, laboratorijske hematologije, laboratorijske  imunologije, farmakologije i toksikološke analitike. A s povećavanjem tehnoloških standarda, rast će i broj pretraga, što će omogućiti skraćivanje vremena do dijagnoze te brže i učinkovitije liječenje.

"Kako bismo što bolje i točnije izradili nalaze za naše korisnike, na mrežnim stranicama naše bolnice opisani su postupci pripreme bolesnika  i sam proces uzorkovanja prema preporukama Hrvatske komore medicinskih biokemičara (HKMB). Na istim stranicama se nalazi Katalog laboratorijskih pretraga koje se mogu analizirati u našoj bolnici. Preporuka za sve korisnike je – pročitajte savjete na našim internet stranicama" navodi Tadijanović.

 Organizacija laboratorija

U prostoru od oko 450 četvornih metara 24 sata dnevno radi hitni laboratorij, opći biokemijski laboratorij za rutinske pretrage, odsjek za specijalističku biokemiju i hematološki laboratorij, s radnim vremenom od 7-15 sati, što je i svakodnevno vrijeme prijema bolesnika. Nalazi se šalju elektronskom poštom obiteljskom liječniku koji je napisao uputnicu korisniku naših usluga. Specijalistički nalazi se moraju podići na šalteru laboratorija, pojašnjava voditeljica sad već poprilično velikog tima.

"Naime, u dežurstvu i smjenama radi šest magistara medicinske  biokemije, od toga tri specijalista biokemije, pet prvostupnika  dijagnostike i 20 laboratorijskih tehničara. Broj djelatnika za sada zadovoljava, no ima još nepopunjenih radnih mjesta. Kako se svake godine povećava broj i vrsta pretraga, potreba za stručnim kadrom će rasti" kaže Tadijanović.

Dnevno se u radnom danu zaprimi oko 400 do 500 uzoraka krvi  iz kojih se  analizira  oko 5000 parametara.

Velika pažnja se poklanja sustavu upravljanja kvalitetom rada, a laboratorij je sustav koji je otvoren za stalne  promjene s jedinim ciljem - poboljšavanja kvalitete rada i procesa pružanja usluga.

Cjeloživotno učenje

"Danas tehnologija trči brzim korakom u kratkom vremenu, pa  svi djelatnici moraju biti educirani, analizatori sofisticirani i točni kako bismo ispunili visoke zahtjeve struke u kvaliteti rada. U našem se laboratoriju obrazuju i stručno osposobljavaju budući stručnjaci laboratorijske medicine-magistri medicinske biokemije, prvostupnici laboratorijske medicine i laboratorijski tehničari. Stažiraju svi profili laboratorijskih djelatnika, a magistri medicinske biokemije obavljaju i dio specijalističkog staža, održavaju se stručna predavanja, a sudjelujemo u obrazovanju s predavanjima i vježbama stručnih predmeta u Medicinskoj školi. Magistri medicinske biokemije svojim radovima i kongresnim priopćenjima podižu razinu stručnosti, a sudjeluju i u različitim liječničkim projektima u našoj bolnici" navodi voditeljica. 

Korisnici ih hvale a poneki i kude

Uvođenjem informatizacije, organizacijski se puno toga promijenilo i u laboratoriju pa se nerijetko mogu čuti pohvale pacijenata kako nisu dugo čekali na vađenje krvi, više ne moraju fizički dolaziti po nalaze.

"Događaju se i smiješne situacije poput one kada prozovemo ime i prezime pacijenta, a jave se dva glasa, dva stasa ...dijete i odrastao čovjek, i trebamo odabrati tko je prvi prozvan. Dakako ima i nezadovoljnih, a kritike smatramo dobronamjernima kada nam ukazuju kako možemo ispraviti eventualnu pogrešku.

Najveće nam je pak zadovoljstvo kad obradujemo pacijenta urednim nalazima nakon izliječene bolesti i izmamimo osmjeh  na nečije lice. A, nekako je najteže kada moramo djeci izvaditi krv, slušati njihov bolni plač. Na to se nitko nikada ne navikne".

Ulaganje u budućnost

U bliskoj budućnosti, relativno skučeni prostor laboratorija će se renovirati i tome se zaposlenici vesele jer će to omogućiti bolje uvjete i organizaciju rada, a time podići i kvalitetu. Sredstva, prema riječima Milene Tadijanović, dolaze iz EU fondova, pa će do kraja godine zamijeniti neke analizatore novima, a prije nekoliko dana dobili su i novi mikroskop.

"Slijedi nam i akreditacija laboratorija na čemu vrijedno rade svi djelatnici. Budućnost ove struke je blistava, no istovremeno i plaši. Automatizacija laboratorija i sustav kontrole kvalitete  postaju  imperativ struke i vremena, a na tržištu se pojavljuju sve savršeniji analizatori. Dijagnostičke mogućnosti će se jako povećati, možda i u obliku „pametne kapsule" koja može brzo analizirati problem i odmah početi s liječenjem.Visoka tehnologije pak nikada neće moći zamijeniti čovjeka i njegovo znanje. No to se sigurno neće dogoditi tako skoro" zaključuje Tadijanović.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend s kobnim posljedicama

  Prestanak cijepljenja djece

  Trend s kobnim posljedicama

  19.2.2018. | 16:30
  Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
  Brojni su se roditelji, umreženi preko interneta, udružili i odlučili kako, zbog raznih teorija zavjere, neće vjerovati liječnicima i stručnjacima, nego će sudbinu svoje djece uzeti u vlastite ruke.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

  U dopisu javnosti rekao sve što misli

  Pacijent o voditelju brodskog odjela neurokirurgije

  15.2.2018. | 16:00
  "Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
  "Godinama imam problem s kralježnicom i kada mi više nije pomagala ni fizikalna terapija, preostala je samo još jedna operacija, šesta po redu i to u Slavonskom Brodu."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

  Iskustva brodskih rodilja vs. statistika

  Objavljeni podatci o brodskom rodilištu

  13.2.2018. | 21:05
  Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
  Akciji Udruge Roda koja je zamolila sva rodilišta u Hrvatskoj da popune isti upitnik pridružila se i slavonskobrodska opća bolnica. Prikupljeni podatci svjedoče o nejednakom tretmanu i uvjetima rodilja diljem Lijepe Naše.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

  Zbog nedostatka stručnjaka

  Brodski roditelji preuzimaju ulogu logopeda

  10.2.2018. | 21:15
  Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
  Roditelji u Slavonskom Brodu čija djeca imaju poteškoće u govoru, nemaju drugog izbora nego svakodnevno sami vježbati s njima umjesto čekanja da se broj logopeda u gradu poveća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

  Sve skuplji zdravstveni sustav

  Osamsto tisuća Hrvata plaćat će deset kuna svaki pregled

  8.2.2018. | 10:30
  Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
  Od danas se mijenjaju pravila oko plaćanja participacije za pacijente bez dopunskog osiguranja. Za svaki će dijagnostički pregled izdvojiti po deset kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

  Liječnici odbili ministrov prijedlog

  "Pacijenti ne mogu sami upisivati tegobe"

  6.2.2018. | 14:45
  Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
  Rješenje ministra Kujundžića za duge liste čekanja u bolnicama i gomilanje bolničkih pretraga bilo bi uvođenje upitnika u koje će pacijenti kod obiteljskih liječnika sami upisivati što ih muči.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najvažnije je odležati

  Gripa se ne šali

  Najvažnije je odležati

  4.2.2018. | 9:15
  Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
  Broj oboljelih još uvijek raste a premda od posljedica gripe na brodsko-posavskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, tu ozbiljnu bolest treba ozbiljno shvatiti i obavezno preležati, redovito skidati temperaturu, uzimati dosta tekućine i vitamina.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

  Ima li prostora za brigu

  Evo koliko je oboljelih od svraba na brodskom području

  31.1.2018. | 10:05
  "Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
  "Ono što je bitno naglasiti je da što se prije potraži liječnička pomoć, to će se prije dobiti terapija i upute za iskuhavanjem posteljine i održavanjem higijene te će biti smanjena mogućnost prelaska bolesti na ostale članove obitelji."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj oboljelih od gripe raste

  Očekivano

  Broj oboljelih od gripe raste

  30.1.2018. | 13:45
  Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
  Prema procjenama broj oboljelih od gripe najvjerojatnije će rasti i u narednom razdoblju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

  Brođani su zdravi i/ili marljivi

  Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

  22.1.2018. | 11:20
  Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
  Od pet slavonskih područnih ureda najveći broj bolovanja po danima "otpada” na Osijek, sa 624.848 dana. Požega je imala 148.597, Slavonski Brod 281.805, Vinkovci 293.332, a Virovitica 142.693 dana koje su osiguranici proveli na bolovanju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskoj bolnici nikad više liječnika

  Nakon ulaska Hrvatske u EU

  U brodskoj bolnici nikad više liječnika

  21.1.2018. | 13:00
  Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
  Zbog nedovoljne kvalificiranosti i koncentriranosti novinara SBplus, koji je vodio intervju, u vezi s brojem liječnika, objavljena je tek polovična informacija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

  Razgovor s dr. Josipom Samardžićem

  Liječnici odlaze, ali kvalitetu uspijevamo zadržati

  17.1.2018. | 12:15
  Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
  Slavonskobrodska bolnica po listama čekanja u hrvatskom je prosjeku. Nažalost ima pacijenata koji ne dođu na zakazane pretrage niti unaprijed opravdaju svoj izostanak. U jednom tjednu od 3330 naručenih pacijenata njih 280 nije došlo, što nije zanemarivo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

  Zaslužujemo li posvetiti se sebi?

  Yoga je izvor unutarnjeg mira, ravnoteže duha i tijela

  13.1.2018. | 16:30
  "Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
  "Preporodila sam se, bolovi su nestali a kao majka troje djece, na satu yoge, barem dva puta tjedno nalazim ono što mi treba, poniranje u sebe, kada isključim sve iz vanjskog svijeta i kada se mozak potpuno isprazni od svih pritisaka. Shvatila sam da je zbog yoge moj odnos prema
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobuna liječnika obiteljske medicine

  Pozvali Plenkovića da ispravi nepravdu

  Pobuna liječnika obiteljske medicine

  12.1.2018. | 21:00
  Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
  Iz hrvatskog godišnjeg proračuna za zdravstvo, u obiteljsku se medicinu ulaže tek šest posto, a od nje se očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih potreba i zahtjeva pacijenata. Jedina smo EU-zemlja s „obrnutim" omjerom liječnika - na jednog primarnog dolaze tri bolnička.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Brođankom je nova karijera

  Uspješan proces mršavljenja

  Pred Brođankom je nova karijera

  12.1.2018. | 16:00
  Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
  Gabrijela je nakon realityja krenula na tečaj za vizažisticu u Zagrebu koji je nedavno uspješno završila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i piću

  Ako niste znali

  Evo što činiti nakon pretjerivanja u jelu i piću

  10.1.2018. | 10:15
  Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
  Svatko ponaosob se treba konzultirati s ljekarnikom kako bi provjerili u kakvom su zdravstvenom stanju, što bi im najbolje odgovaralo, koliko dugo mogu uzimati određene preparate a da ne dođe do kontraefekta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti život

  Najljepši način za započeti novu godinu

  Dati drugima dio sebe i tako nekomu spasiti život

  5.1.2018. | 10:10
  Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
  Osim standardnog darivanja krvi, Bođani će imati priliku upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način možda u budućnosti spasiti život osoba oboljelih od leukemije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

  Građani u dilemi i strahu

  Hoćemo li pogriješiti ako ne izaberemo državnu policu?

  4.1.2018. | 18:30
  Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
  Zasićenost ponudama različitih osiguravatelja u građanima budi nepovjerenje i strah da za svoje novce neće dobiti najbolju zdravstvenu uslugu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

  Sezona gripe počela

  Raste li broj oboljelih od gripe i u Brodskoj županiji

  4.1.2018. | 10:25
  Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
  Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski tim za zaštitu zdravlja

  Posjet stručnjaka u domu pacijenta

  Brodski tim za zaštitu zdravlja

  14.12.2017. | 12:05
  Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
  Pilot projekt je počeo u tri bolnice u Karlovcu, Slavonskom Brodu i bolnici Vrapče. Radi se o projektu u kojem će se obilaziti psihički bolesnici u njihovim domovima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :