2874
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD / PODVINJE- E, ovo se još nije dogodilo da desetogodišnja smokva prve zrele plodove donese početkom srpnja. Od kako su prije deset godina mladicu smokve iz crikveničkog zaleđa donijeli u Podvinje, ova medideranska voćka kao da želi pokazati kako joj ovo slavonsko, podvinjsko, podneblje savršeno odgovara.
U pravilu, prve zrele plodove donosi polovinom srpnja, 20-ak dana prije nego njeni rođaci u Hrvatskom primorju, tako da vlasnik, potpisnik ovog priloga, iz šale, na ljetovanje ponese par komada smokava kako bi autohtoni Primorci mogli smazati pokoji slasni plod iz Podvinja jer su njihove smokve još zelene i tvrde, na deblima izniklim iz kamenjara, na kojem se nekada uzgajala vinova loza po kojoj je dolina i dobila ime - Vinodolska dolina.
Inače, ova smokva plodove donosi od srpnja pa sve dok ima sunca i topline, a najobilnija berba je krajem kolovoza i rujna, kada vlasnik ubere i do 30 kilograma.
– Bogati, prvi put sam pravio pekmez po receptu iz Kulinarike i nisam ga mogao jesti koliko je bio sladak. Sada stavljam trećinu šećera od propisanog jer su plodovi tako sočni i slatki da im je, maltene, dodani šećer višak – veli vlasnik.
Ako je suditi po temperaturama zraka i ovoj smokvi iz Podvinja, Mediteran, polako ali sigurno, seli u Slavoniju.