Život

Objavljeno: 13.7.2018. u 13:30
Prikaza: 1295
|
Autor: Iva Ivanac/zadarski.hr

Mlada obitelj treba pomoć

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma

Slavonski Brod : Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindromaObitelj Marković(Foto: Jure Mišković/Cropix)

Kada se mala beba rodi u potpunosti zdrava, njena razina trombocita u krvi je otprilike oko 150. Leon ih je imao 25, s grčem u grlu prisjetio se Denis Marković, otac malenog osmomjesečnog Leona Markovića koji jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma, odnosno trombocitopenije s odsustvom radijusa.

SLAVONSKI BROD / ZADAR - Uz izrazito nisku razinu trombocita u tijelu koja može dovesti do iskrvarenja, maleni zmaj, kako smo ga od milja nazvali, ima problema i s rukicama. Naime kosti obje podlaktice su mu puno kraće od kosti djeteta u toj dobi. Uz to, njegove šake, ne stoje ravno već su okrenute prema unutra te ima slabiju funkciju palca. Svi ti problemi već sada onemogućavaju Leonu da se ponaša u skladu sa svojim fizičkim razvojom. Kako bi se Leonove rukice ispravile, a kost podlaktice nastavila rasti i kako bi dobio skoro potpunu funkciju šake, potrebna mu je složena operacija naziva ulnarizacija koja se izvodi u SAD-u, a košta 157.379,00 dolara, otprilike milijun kuna. Operaciju je potrebno izvesti kada je pacijent u dobi od 18 do 24 mjeseca života, jer se u tom razdoblju ostvaruju najbolji rezultati i pacijent najbolje prihvaća medinski tretman.

Leonovoj mami Katarini, koja je inače rodom iz Slavonskog Broda, a sada živi u Zadru, u šestom je mjesecu trudnoće na redovnom pregledu, na kojem su ona i suprug konačno trebali saznati spol djeteta, rečeno da maleni uopće nema ruke od lakta na dalje. Na daljnjim dijagnostikama u trudnoći utvrđeno je da Leon ipak ima kost podlaktice i sve prste, ali dosta manje od uobičajenih za taj period trudnoće.

- Kada nam je doktor rekao da naš sin ima ruke, to nam je bilo dovoljno. Iako su nam rijetki savjetovali pobačaj to nam nije padalo na pamet. Dvije godine nam je trebalo da ga uspijemo dobiti i to potpomognutom oplodnjom, pobačaj nikada nije dolazio u obzir, govori Katarina. Za majku je uslijedio niz prenatalnih pregleda, od pregleda srca jer se TAR sindrom najčešće veže uz velike srčane mane, do mokraćnih kanala, bubrega, gornjih i donjih ekstremiteta i svega drugoga što uključuje sindrom. No ništa osim rukica, odnosno podlaktice i šaka nije u tom periodu upućivalo na TAR, nego na anomaliju, odnosno malformaciju ruku.

- Prvih tjedan-dva nakon što smo saznali da će Leon imati problema, bili smo u šoku. Bilo nam je potrebno neko vrijeme kako bi se stvari slegle u glavi i nastavili daljnju borbu, pričaju roditelji. Katarinina trudnoća je u nastavku tekla u potpunosti normalno, a onda su je u 39 tjednu uhvatili trudovi i hitnim carskim rezom na svijet je stigao maleni Leon.

Najviše su se, govore, bojali trombocitopenije jer bi Leon zbog nje mogao imati unutarnja krvarenja koji bi mogla biti kobna. Dane su provodili u čitanju znanstvenih članaka i knjiga koje će im donekle odgonetnuti što je zapravo TAR sindrom i koje sve posljedice nosi sa sobom. Vremenom su oboje postali "mali eksperti" za bolest svoga sina.

Leon je nakon rođenja prošao sve pretrage. U prvoj minuti života imao je Apgar (ocjena stanja novorođenčadi) 9 od 10, dok je u petoj minuti imao 10 od 10. No takvi rezultati nisu se održali duže vrijeme jer je Leon nedugo nakon rođenja dobio sepsu, urinoinfekciju, a imao je i velike probleme s pronalaženjem vena zbog niske razine trombocita. Stoga nije mogao normalno primati terapiju kao i druga djeca. Bolnice u Zadru, Splitu te Zagrebu neko vrijeme bile su njegov dom, a iz instituta u Njemačkoj stigla je potvrda genetske analize da Leon boluje od TAR sindroma, odnosno trombocitopenije s odsustvom radijusa.

Uz ovu bolest, Leon ima rotaciju crijeva koja vrlo lako može dovesti do zapetljaja crijeva, intoleranciju na alergenu hranu, anemiju, hipospadiju, sindaktiliju na stopalima, no sve te bolesti Denis i Katarina kako tako drže pod kontrolom. Stoga su počeli razmišljati što bi i kako mogli napraviti po pitanju anomalije Leonovih ruku kako bi mu u budućnosti donekle mogli priuštiti normalan i samostalan život.

Znali su da se u Hrvatskoj izvodi centralizacija, no ona bi samo djelomično ispravila Leonove šake, ali bi zbog prekida krvotoka određenih vena zaustavila rast podlaktice, a zahvat bi vjerojatno iziskivao uklanjanje palca. - Ta nam operacija jednostavno nije imala smisla. Zašto bi mu se odsjekao palac koji je funkcionalan? A k tome bi mu i kost prestala rasti. Također je postojao veliki rizik da će se u dogledno vrijeme nakon operacije njegove rukice vratiti na staro, govori Denis dodajući kako bi centralizacijom Leon imao funkciju prstiju ali zglob ne bi mogao normalno pomicati, već samo nekih 20-ak posto.

Denis i Katarina krenuli su u istraživanje drugih opcija koje bi ispravile Leonove rukice. Spas su pronašli u St. Mary's Medical Centar, medicinskom centru u Floridi, prvom na svijetu koji je izveo ulnarizaciji, izuzetno skupu operaciju čije troškove na pokriva HZZO, ali Leonu daje iznimno dobre šanse za budući samostalni život. Mali tarovac, kako ga roditelji zovu, već je prošao pregled za ulnarizaciju. Doktor koji bi ga operirao u Americi i koji je izmislio metodu ulnarizacije nedavno je boravio u Beču gdje ga je pregledao i ustanovio da je Leon odličan kandidat za takvu vrstu operacije.

- Ulnarizacijom bi se Leonu šaka ispravila, imao bi maksimalan pokret zgloba, ali i palca kojeg mu u ovom slučaju ne bi odrezali već bi mu dodatno povećali funkciju. S ulnarizacijom bi mogao živjeti kao bilo koje drugo dijete, a u budućnosti bi se kao odrastao čovjek mogao brinuti sam za sebe, govori Denis dodajući kako je itekako svjestan cijene operacije u Americi, ali vjeruje da u zemlji ima puno dobrih ljudi koji će im pomoći kako bi svom sinu platio medicinski tretman.

- Govorili su nam da neće moći mrdati zglobom, da neće moći koristiti ruke, da mu palac neće imati funkciju, ali on danas, s osam mjeseci, sve to može raditi. Toliko puta je pobijedio loše prognoze i zbog toga smo se i odlučili da idemo na ulnarizaciju jer znamo da će ona uspjeti, iskrena je Katarina napominjući kako se djeca s TAR sindromom koja su podvrgnuta ulnarizaciji mogu baviti sportom i živjeti normalnim životom, kao bilo koje drugo dijete, kao bilo koji drugi čovjek.

Dvije operacije u četiri mjeseca

Otac malenog Leona porijeklom je iz Otoka kod Sinja, a majka Katarina iz Tomice kod Slavonskog Broda i zadnjih nekoliko godina žive u Zadru. Tijekom našeg susreta predočili su nam svu dokumentaciju osmomjesečnog djeteta koja dokazuje njegovo bolovanje od TAR sindorma s odsustvom radijusa, kao i troškove operacije u Americi. Leonov boravak na Floridi bio bi dug četiri mjeseca, a u tom periodu prošao bi kroz dvije operacije, ulnarizaciju te manju operaciju uklanjanja fiksatora i fizikalnu terapiju.

„Srce zadarsko"

Leonovi roditelji su na Facebook grupi „Srce zadarsko" objavili post u kojem su tražili pomoć kako bi prikupili iznos od deset tisuća dolara koji je potrebno uplatiti bolnici kako bi se rezervirao termin operacije. Zbog jednog posta, u manje od tjedan dana, prikupljeno je 120 tisuća kuna. Denis i Katarina se ovim putem zahvaljuju svima koji su im pomogli bilo novčano ili podrškom koja im je u ovakvim trenutcima neophodna.

Kako možete pomoći

Svi oni koji žele sudjelovati u donaciji za malenog Leona mogu to napraviti uplatom na račun:

IBAN: HR7123300033240960097

BIC: SOGEHR22 (za uplate iz inozemstva)

VLASNIK RAČUNA: Leon Marković

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sjajne promocije Vatrenih, Hrvati će dugo imati koristi

Prilika i za brodske studente

Od sjajne promocije Vatrenih, Hrvati će dugo imati koristi

19.7.2018. | 21:00
Uprava jedne od vodećih poslovnih škola želi Hrvate u svojim studentskim klupama. Ukupno 20 studenata za poslijediplomske studije imati će osigurano po 23 ili 28 tisuća dolara školarine. Za studente sa iznimnim akademskim sposobnostima stipendirati će se i troškovi smještaja te l
Uprava jedne od vodećih poslovnih škola želi Hrvate u svojim studentskim klupama. Ukupno 20 studenata za poslijediplomske studije imati će osigurano po 23 ili 28 tisuća dolara školarine. Za studente sa iznimnim akademskim sposobnostima stipendirati će se i troškovi smještaja te l
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođani svoj glas mogu poslati u Europu

Ljetno ili zimsko računanje vremena?

I Brođani svoj glas mogu poslati u Europu

19.7.2018. | 20:15
Mnogi smatraju kako je polugodišnja praksa promjene vremena zastarjela i ide na štetu građanima. U istraživanju iz listopada 2016. godine čak 85 posto ispitanika izjasnilo se kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena navodeći štetne razloge poput zdravstvenih teg
Mnogi smatraju kako je polugodišnja praksa promjene vremena zastarjela i ide na štetu građanima. U istraživanju iz listopada 2016. godine čak 85 posto ispitanika izjasnilo se kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena navodeći štetne razloge poput zdravstvenih teg
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo tko su neumorni navijači s crvenog kombija

Ekipa koja je Brođane dignula na noge

Saznali smo tko su neumorni navijači s crvenog kombija

16.7.2018. | 21:00
Brođani koji su neumorno navijali za Vatrene nakon svake utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva najbolji su animatori svojih sugrađana i 'podizači atmosfere' na svim slavljima koja su se tijekom posljednjih mjesec dana odvijala u 'Širokoj ulici'. No, iza svega stoji puno utrošen
Brođani koji su neumorno navijali za Vatrene nakon svake utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva najbolji su animatori svojih sugrađana i 'podizači atmosfere' na svim slavljima koja su se tijekom posljednjih mjesec dana odvijala u 'Širokoj ulici'. No, iza svega stoji puno utrošen
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 16. do 22. srpnja

Događajnica

Najava društvenih događanja od 16. do 22. srpnja

16.7.2018. | 15:50
Središnji događaj ovog tjedna svakako je svečani doček toliko očekivanog zlatnog dečka hrvatskog nogometa i Brođanina Marija Mandžukića na ulicama njegovog rodnog grada. Pripreme za doček su u tijeku, a u 'Događajnici' je moguće pogledati što još Brođane očekuje ovaj tjedan.
Središnji događaj ovog tjedna svakako je svečani doček toliko očekivanog zlatnog dečka hrvatskog nogometa i Brođanina Marija Mandžukića na ulicama njegovog rodnog grada. Pripreme za doček su u tijeku, a u 'Događajnici' je moguće pogledati što još Brođane očekuje ovaj tjedan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako su Brođani kroz šest utakmica bodrili Vatrene

Velika galerija fotografija

Ovako su Brođani kroz šest utakmica bodrili Vatrene

15.7.2018. | 16:00
Nezapamćeno zajedničko navijanje Brođana tijekom svih šest dosad odigranih utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva zabilježili su fotoaparati brojnih novinara. Tvrđava, korzo, 'Široka ulica' posljednjih su mjesec dana postali mjesta masovnih okupljanja nakon svake pobjede Vatreni
Nezapamćeno zajedničko navijanje Brođana tijekom svih šest dosad odigranih utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva zabilježili su fotoaparati brojnih novinara. Tvrđava, korzo, 'Široka ulica' posljednjih su mjesec dana postali mjesta masovnih okupljanja nakon svake pobjede Vatreni
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đurini' radnici Vatrenima i Brodu šalju pozdrav iz Njemačke

U dalekom gradu su prava atrakcija

'Đurini' radnici Vatrenima i Brodu šalju pozdrav iz Njemačke

15.7.2018. | 14:00
Ne zna se jesu li ovih dana glasniji hrvatski navijači u domovini ili u tuđini. Baš poput hrvatskih reprezentativaca i oni svojim navijanjem i zastavama razvijenima na radnim mjestima 'odrađjuju' nevjerojatnu promociju za svoju zemlju.
Ne zna se jesu li ovih dana glasniji hrvatski navijači u domovini ili u tuđini. Baš poput hrvatskih reprezentativaca i oni svojim navijanjem i zastavama razvijenima na radnim mjestima 'odrađjuju' nevjerojatnu promociju za svoju zemlju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo tko je Mariju Mandžukiću dao zastavu!

Nakon polufinalne utakmice

Saznali smo tko je Mariju Mandžukiću dao zastavu!

13.7.2018. | 14:55
Nevjerojatnom brzinom, odmah po završetku utakmice, Super Mario pojurio je prema tribinama kako bi uzeo zastavu na kojoj je ispisano ime njegova grada, a kasnije su se mnogi pitali - tko mu je uopće dodao zastavu.
Nevjerojatnom brzinom, odmah po završetku utakmice, Super Mario pojurio je prema tribinama kako bi uzeo zastavu na kojoj je ispisano ime njegova grada, a kasnije su se mnogi pitali - tko mu je uopće dodao zastavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marija Mandžukića proglasite počasnim građaninom!

Gradskom vijeću predlažemo:

Marija Mandžukića proglasite počasnim građaninom!

12.7.2018. | 11:30
Pred kamerama svjetskih medija koje su pratile hrvatskog strijelca koji je riješio dramu na ruskom stadionu i odveo reprezentaciju do finala, Mario je ponosno razvio zastavu na kojoj je pisalo ime njegovog rodnog grada.
Pred kamerama svjetskih medija koje su pratile hrvatskog strijelca koji je riješio dramu na ruskom stadionu i odveo reprezentaciju do finala, Mario je ponosno razvio zastavu na kojoj je pisalo ime njegovog rodnog grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod sinoć nije spavao

Nastavak navijačke ludnice do nedjelje

Slavonski Brod sinoć nije spavao

12.7.2018. | 9:00
Vatreni su Hrvatsku dignuli na noge i krilima pobjede odveli do finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Vjerujemo kako ćemo na brodskim ulicama doživjeti još slavlja kao sinoćnjih. Neumorni se navijači s glavnih brodskih ulica nisu maknuli do ranih jutarnjih sati.
Vatreni su Hrvatsku dignuli na noge i krilima pobjede odveli do finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Vjerujemo kako ćemo na brodskim ulicama doživjeti još slavlja kao sinoćnjih. Neumorni se navijači s glavnih brodskih ulica nisu maknuli do ranih jutarnjih sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan i Gradonačelnik danas također uz Vatrene

Navijačke poruke

Župan i Gradonačelnik danas također uz Vatrene

11.7.2018. | 15:00
Navijačko ludilo zahvatilo je sve. Stoga smo i čelnike Grada Slavonskog Brod te Brodsko-posavske županije upitali kako će oni danas navijati i kakav ishod prognoziraju za utakmicu Hrvatske i Engleske.
Navijačko ludilo zahvatilo je sve. Stoga smo i čelnike Grada Slavonskog Brod te Brodsko-posavske županije upitali kako će oni danas navijati i kakav ishod prognoziraju za utakmicu Hrvatske i Engleske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki su danas i na posao stigli u 'kockicama'

I časne sestre u dresovima

Neki su danas i na posao stigli u 'kockicama'

11.7.2018. | 11:15
Brodski će poslodavci i šefovi, vjerujemo, danas biti blagi i pokazati pregršt razumijevanja za veselo raspoloženje svojih djelatnika koji su na radna mjesta stigli u dresovima i s navijačkim obilježjima na automobilima.
Brodski će poslodavci i šefovi, vjerujemo, danas biti blagi i pokazati pregršt razumijevanja za veselo raspoloženje svojih djelatnika koji su na radna mjesta stigli u dresovima i s navijačkim obilježjima na automobilima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 9. do 15. srpnja

Događajnica

Najava društvenih događanja od 9. do 15. srpnja

9.7.2018. | 19:30
Europski dom i volonteri iz različitih europskih zemalja koji trenutno borave u Slavonskom Brodu, pobrinuli su se da ljeto bude zabavno. Pogledajte što su pripremili za vrući srpanj.
Europski dom i volonteri iz različitih europskih zemalja koji trenutno borave u Slavonskom Brodu, pobrinuli su se da ljeto bude zabavno. Pogledajte što su pripremili za vrući srpanj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjene dijelova grada kroz više od pola stoljeća

Slavonski Brod - nekad i sad

Promjene dijelova grada kroz više od pola stoljeća

7.7.2018. | 19:30
Na nekim starim fotografijama određeni dijelovi grada Slavonskog Broda, mlađoj generaciji Brođana čine se potpuno nepoznatima. S druge strane, za neke dijelove grada čini se kao da je vrijeme stalo. Tako je i sa zgradom u središtu grada u kojoj se nalazi i redakcija portala SBplu
Na nekim starim fotografijama određeni dijelovi grada Slavonskog Broda, mlađoj generaciji Brođana čine se potpuno nepoznatima. S druge strane, za neke dijelove grada čini se kao da je vrijeme stalo. Tako je i sa zgradom u središtu grada u kojoj se nalazi i redakcija portala SBplu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka pred kamerama ispričala životnu priču

Više te cijene kada kažeš: 'Ne!'

Brođanka pred kamerama ispričala životnu priču

6.7.2018. | 16:30
'U trenutcima depresije bila sam potpuno ravnodušna prema svemu. Nisam osjećala ni radost ni tugu. Zaboravila sam i kako je to uistinu voljeti vlastito dijete, činila sam to po sjećanju, a pred drugima sam glumila kako je sve i dalje normalno.'
'U trenutcima depresije bila sam potpuno ravnodušna prema svemu. Nisam osjećala ni radost ni tugu. Zaboravila sam i kako je to uistinu voljeti vlastito dijete, činila sam to po sjećanju, a pred drugima sam glumila kako je sve i dalje normalno.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike gužve u 'Milovićki'

Policija moli za strpljenje

Velike gužve u 'Milovićki'

6.7.2018. | 15:30
Zbog povećanog broja zahtjeva za izrade osobnih iskaznica za maloljetnu djecu te većeg broja građana koji su na privremenom radu u inozemstvu, a tijekom godišnjeg odmora dolaze i rješavaju dokumente, policija moli građane za strpljivost i razumijevanje.
Zbog povećanog broja zahtjeva za izrade osobnih iskaznica za maloljetnu djecu te većeg broja građana koji su na privremenom radu u inozemstvu, a tijekom godišnjeg odmora dolaze i rješavaju dokumente, policija moli građane za strpljivost i razumijevanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'I Putin će u subotu zaplakati'

Brođani poručuju:

'I Putin će u subotu zaplakati'

5.7.2018. | 18:00
Društvene mreže i internetske kanale preplavili su video prilozi kojima se u Soči šalje podrška hrvatskoj reprezentaciji. Osim najave ishoda toliko bitne utakmice za Hrvate, u tim se simpatičnim montažama može pronaći i koji duhoviti detalj, a autori su se svakako potrudili oko n
Društvene mreže i internetske kanale preplavili su video prilozi kojima se u Soči šalje podrška hrvatskoj reprezentaciji. Osim najave ishoda toliko bitne utakmice za Hrvate, u tim se simpatičnim montažama može pronaći i koji duhoviti detalj, a autori su se svakako potrudili oko n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 2. do 8. srpnja

Događajnica

Najava društvenih događanja od 2. do 8. srpnja

2.7.2018. | 15:30
Dvije promocije knjiga obilježit će ovotjedna društvena događanja u Slavonskom Brodu, a radni će tjedan zaključiti strastvena večer tanga ispred brodske Kazališne dvorane.
Dvije promocije knjiga obilježit će ovotjedna društvena događanja u Slavonskom Brodu, a radni će tjedan zaključiti strastvena večer tanga ispred brodske Kazališne dvorane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski se plavci bore s krijumčarenjem, ubojstvima, krađama

Koliko je Slavonski Brod siguran grad?

Brodski se plavci bore s krijumčarenjem, ubojstvima, krađama

1.7.2018. | 19:00
Na području grada meta provalnika i kradljivaca najčešće su obiteljske kuće i stanovi. Takvih je slučajeva prošle godine bilo čak osamdeset i dva. U prosjeku su brodski plavci razriješili svaku šestu provalu, ali su zato veoma uspješni bili u pronalasku ubojica.
Na području grada meta provalnika i kradljivaca najčešće su obiteljske kuće i stanovi. Takvih je slučajeva prošle godine bilo čak osamdeset i dva. U prosjeku su brodski plavci razriješili svaku šestu provalu, ali su zato veoma uspješni bili u pronalasku ubojica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesto za odmor i uživanje u prirodi

Brodska zelena oaza

Mjesto za odmor i uživanje u prirodi

1.7.2018. | 12:45
'Zeleni raj' nedaleko od središta grada, Brođani već godinama pronalaze uz obalu rijeke Save. Iako bi se na njezinu uređenju još dalo poraditi, trenutno dostupni sadržaji i njihovi ponuditelji, itekako su dovoljni da Poloj već sada pruži bijeg od stresne svakodnevice, gradske buk
'Zeleni raj' nedaleko od središta grada, Brođani već godinama pronalaze uz obalu rijeke Save. Iako bi se na njezinu uređenju još dalo poraditi, trenutno dostupni sadržaji i njihovi ponuditelji, itekako su dovoljni da Poloj već sada pruži bijeg od stresne svakodnevice, gradske buk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama čistačica s fakultetom, danas u novoj 'Domovini'

'Voli li mene Lijepa Naša?'

Godinama čistačica s fakultetom, danas u novoj 'Domovini'

29.6.2018. | 19:40
'Strah od neizvjesnosti zamijenio je mir - u zemlji u kojoj ima posla ako želiš raditi, u zemlji u kojoj te bodre, cijene, raduju se tvom uspjehu, gdje žive ljubazni, topli, susretljivi ljudi...u zemlji kakva je trebala postati i moja lijepa Hrvatska. Noćas sam sanjala svoju rodn
'Strah od neizvjesnosti zamijenio je mir - u zemlji u kojoj ima posla ako želiš raditi, u zemlji u kojoj te bodre, cijene, raduju se tvom uspjehu, gdje žive ljubazni, topli, susretljivi ljudi...u zemlji kakva je trebala postati i moja lijepa Hrvatska. Noćas sam sanjala svoju rodn
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :