Život

Objavljeno: 31.1.2019. u 21:00
Prikaza: 3293
|
Autor: Željka Gavranović

Donosimo drugu stranu medalje

'Dok se izborite za pravdu, ulica vas već osudi'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Tešku osobnu, ali i profesionalnu priču, SBplus-u ispričala je slavonskobrodska liječnica Marija Škare koja se prije nekoliko godina našla u središtu skandala koji su, nakon sukoba s medicinskom sestrom koja je tada predstavljena kao žrtva, prenijeli svi mediji u Hrvatskoj. Priča je, u međuvremenu, sudskim presudama u korist liječnice, dobila i drugu stranu medalje, ali to sada više nikomu nije interesantno.

SLAVONSKI BROD - U posljednjih se šest godina privatni, a posebice profesionalni, život slavonskobrodske liječnice Marije Škare, inače rođene Vukovarčanke, iz temelja promijenio. Tada 59-godišnja ugledna liječnica obiteljske medicine, na stranice je hrvatskih medija dospjela zbog sukoba s medicinskom sestrom Katarinom Ergotić koja je u to vrijeme bila zaposlena u njezinoj privatnoj ordinaciji. Međusobne razmirice jednog su dana eskalirale te završile pozivanjem policije s obje strane i, naposljetku, privođenjem doktorice. I dok je, s jedne strane, identitet liječnice široj javnosti u cijelosti bio poznat, medicinsku su sestru novinari uglavnom potpisivali inicijalima ili samo osobnim imenom, što pokazuje i arhiva Jutarnjeg lista. Tragovi na internetu teško nestaju.

- Policija se tog dana prema meni ponijela krajnje neprofesionalno. Cijelu su me pretresli i pretražili muški policajci, a takav strah nisam osjetila ni kada mi je tijekom rata Šešelj bio pacijent. Bila sam ponižena i osuđena bez ikakvih dokaza, a vjerovalo se isključivo jednoj strani. - počinje priču doktorica Škare.

Bitno je naglasiti kako je kulminaciji sukoba prethodila činjenica da liječnica spomenutu medicinsku sestru koja joj je, kako tvrdi, otpočetka nametnuta kao djelatnica, nije željela primiti u stalni radni odnos, na što su je, neobično, 'upućivali' čak i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, upozoravajući je da u suprotnom njezina ordinacija neće nastaviti s radom.

- Pozivamo Vas ovim dopisom da nam odmah dostavite ugovor o radu na neodređeno vrijeme za medicinsku sestru koja radi u timu s Vama. Ugovor koji imamo zaključen s medicinskom sestrom Katarinom Ergotić je na određeno vrijeme. Ista ne može na osnovu tog ugovora raditi odnosno ne možemo s Vama sklopiti ugovor za 2012. godinu ukoliko ugovor (medicinske sestre, op.a.) nije na neodređeno vrijeme. - stoji u dopisu koji potpisuje rukovoditeljica Područnog ureda HZZO-a, što također, kako nam kazuje doktorica Škare, u njoj budi sumnju da je navedena sestra imala snažno zaleđe, a ona joj se našla na putu do ostvarenja cilja.

- Od mog dolaska u Slavonski Brod gdje sam premještena Dekretom 1993. godine, kroz moju se karijeru konstantno provlače ista imena. Želimir Novaković čija me žena mijenjala u ordinaciji tijekom mog odsustva, ujedno je provodio nadzor, ali i bio u jako dobrim odnosima s mojom tadašnjom medicinskom sestrom. Njegov potpis, stoga, stoji na liječničkoj dokumentaciji na kojoj je kao šifra izabranog doktora ona njegove žene, s mojim pečatom i krivotvorenim potpisom te medicinske sestre. Njegov je potpis i na papiru iz 1990. godine, odnosno, na Odluci kojom ja nisam izabrana na jednom od natječaja. - kazala je Škare, pokazavši nam dokumentaciju koju također objavljujemo.

Medicinska je sestra, osim policiji, slučaj prijavila i Ministarstvu zdravlja, stručnoj kontroli HZZO-a, inspekciji rada, Poreznoj upravi, knjigovodstvenoj kontroli i etičkom povjerenstvu Hrvatske liječničke komore. Sve institucije presudile su u korist prijavljene liječnice, a nakon što je najprije 2014. odnosno 2015. osuđena na slavonskobrodskom Općinskom i Županijskom sudu, Vrhovni je sud 2016. godine srušio te presude i donio odluku u korist Marije Škare.

- Budući da mi Katarina Ergotić, prema presudi Vrhovnog suda, nije vratila iznos koji je primila, vodila sam protiv nje sudski postupak radi isplate zbog stjecanja bez osnove. Taj je postupak također pravomoćno okončan i odbijena je njezina žalba. Naloženo joj je da isplati iznos veći od 114 tisuća kuna, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje i dalje teku, kao i naknadu meni za troškove parničnog postupka u iznosu od 13 tisuća kuna. Osim toga i sud časti Liječničke komore, kaznio je novčano Katarinu Ergotić koja trenutno radi u Irskoj i od koje i dalje nisam dobila niti lipe, mada sam ja nakon prvih presuda sudova odmah postupila prema njihovim odlukama i uplatila novac u njezinu korist. - kazala je dr. Škare, naglasivši kako su očigledno određeni ljudi mislili da će ona pristati biti igračkom u svom privatnom prostoru dok oni odlučuju o svemu kao da se radi o njihovu vlasništvu.

Vrhovni sud zaključio je 11. studenog 2016. godine kako nižestupanjski sudovi nisu pravilno odlučili jer je liječnica imala razlog za izvanredni otkaz medicinske sestre s obzirom na to da je potonja „teško povrijedila obvezu iz radnog odnosa time što je potpisala tuženicu (Marije Škare, op. a.) bez njezinog ovlaštenja i stavila pečat tuženice u knjigu evidencija o liječničkim receptima izdanim za lijekove koji sadrže opojne droge i psihotropne tvari".

Liječnica s dugogodišnjim iskustvom, bez mrlje u liječenju pacijenata, osoba koja tečno govori četiri svjetska jezika i cijeli život se usavršava u svom zvanju na svjetskim institucijama, na kojima je stekla brojne prijatelje, lako bi ostatak svog života mogla provesti radeći na nekoj udaljenoj klinici. No, doktorica Škare kazala nam je kako ne namjerava bježati, nego će 'istjerati' pravdu do kraja.

- Javni linč protiv liječnika, provodi se bezobzirno, bez objektivnog sagledavanja činjenica, demonizira nas se, stvaraju se afere. Prema akterima se, pritom, ne postupa jednako, nego su liječnici uvijek krivi. Taj medijski linč na liječnike u Hrvatskoj, posljednjih je godina neizdrživ i rezultirat će njihovih bijegom u druge zemlje u kojima će imati bolje radne uvjete, puno veće plaće i pošteniji odnos. Nevjerojatno je da se, prije nego što su institucije rekle svoje, u medije izlazi s punim imenom i prezimenom liječnika kojeg potom svi kolektivno osuđuju bez ikakvih dokaza. To uništava obitelji, izolira iz društva te pojedince koji su se godinama obrazovali, život dali za svoju struku. Pravda je dostižna, ali izrazito spora. Dok se izborite za pravdu, ulica vas već osudi. Ipak, ja ne namjeravam odustati i planiram se boriti do kraja. I znam da ću uspjeti jer sam, uz puno truda i muke, uspjela srušiti sve što mi se stavljalo na teret. Ne želim da ovo bude priča samo o meni, nego o svim liječnicima kojima se dogodilo ili se događa isto. Kolege stoje po strani i ne žele se miješati, ne znajući da i oni mogu biti 'sljedeći'. Moramo se ujediniti i držati zajedno jer tu smo za naše pacijente čiji životi ovise o našim odlukama. - kazala je za kraj doktorica Škare.

Doktorica Škare, naglasila je prilikom razgovora, kako su joj ugled, čast i pošten obraz oduvijek bili na prvom mjestu te kako i od drugih očekuje da budu legalisti poput nje i poštuju odluke institucija.

Sudske postupke koji su u tijeku nije željela komentirati do njihovog završetka, ali kako je dosad sve procese dobila u svoju korist, nada se da će tako biti i s ostalima. Odustati, poručila je pozitivno, nikad neće te dodala kako još ima veliku volju za rad s ljudima i dobru komunikaciju s pacijentima.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  12345

  12345

  Komentirano: 31.1.2019. | 22:26

  1

  ...mislim da medicinska u Irskoj zarađuje više nego doktorica ovdje....bez obzira kakav oblik ugovora ima...obje su jednako antipatične...sreća za pcijente da njih dvije nisu tim...

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sunce nas izmamilo na Korzo

  Na pauzi

  Sunce nas izmamilo na Korzo

  20.2.2019. | 14:05
  Dolazak ljepšeg vremena potiče mnoge na boravak vani, ako ne i u prirodi, kako bi na svježem zraku pobjegli daleko od četiri zida koja su, kako izgleda, građanima itekako dosadila.
  Dolazak ljepšeg vremena potiče mnoge na boravak vani, ako ne i u prirodi, kako bi na svježem zraku pobjegli daleko od četiri zida koja su, kako izgleda, građanima itekako dosadila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 18. do 24. veljače

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 18. do 24. veljače

  18.2.2019. | 17:00
  Sunčani početak tjedna još će više razvedriti Željko Pervan svojom stand up komedijom te uz nekoliko predavanja, kvizova i koncerata ostatak će tjedna ponajviše obilježiti održavanje 16. obljetnice Dana plesa u čast prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj.
  Sunčani početak tjedna još će više razvedriti Željko Pervan svojom stand up komedijom te uz nekoliko predavanja, kvizova i koncerata ostatak će tjedna ponajviše obilježiti održavanje 16. obljetnice Dana plesa u čast prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na korzu se danas tražilo mjesto više

  Sunce izmamilo Brođane van

  Na korzu se danas tražilo mjesto više

  16.2.2019. | 15:00
  Poznati ulični svirač s harmonikom, zvukovi veselih pjesama te prodavaonica knjiga na otvorenom, dodatno su upotpunili lijepu sliku današnjeg srca grada Slavonskog Broda.
  Poznati ulični svirač s harmonikom, zvukovi veselih pjesama te prodavaonica knjiga na otvorenom, dodatno su upotpunili lijepu sliku današnjeg srca grada Slavonskog Broda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se život na Korzu polako budi, tržnica već vrvi ljudima

  Subotom ujutro

  Dok se život na Korzu polako budi, tržnica već vrvi ljudima

  16.2.2019. | 11:15
  Premda je sunčan dan, a temperature su jutros bile oko nule, one najhrabrije hladnoća nije spriječila u ispijanju jutarnje kave na terasama kafića gradske tržnice.
  Premda je sunčan dan, a temperature su jutros bile oko nule, one najhrabrije hladnoća nije spriječila u ispijanju jutarnje kave na terasama kafića gradske tržnice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Društvena događanja od 11. do 17. veljače

  Događajnica

  Društvena događanja od 11. do 17. veljače

  11.2.2019. | 18:15
  Ovogodišnji tjedan ljubavi u Slavonskom Brodu obilježit će koncert poznatog novosadskog ženskog benda 'The Frajle'. Četvorka koju krase prekrasni glasovi u Kazališnoj će se dvorani Brođanima predstaviti svojim najpoznatijim stihovima.
  Ovogodišnji tjedan ljubavi u Slavonskom Brodu obilježit će koncert poznatog novosadskog ženskog benda 'The Frajle'. Četvorka koju krase prekrasni glasovi u Kazališnoj će se dvorani Brođanima predstaviti svojim najpoznatijim stihovima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 4. do 10. veljače

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 4. do 10. veljače

  4.2.2019. | 10:40
  Multimedijalno predavanje, predstavljanje knjiga, seminari, radionice i predstave - sve to očekuje zainteresirane u prvom tjednu veljače. Na putovanje po Hrvatskoj posjetitelje će večeras ponovno voditi ljubitelj putovanja, Nikola Horvat, dok će Gradska knjižnica sutra predstavit
  Multimedijalno predavanje, predstavljanje knjiga, seminari, radionice i predstave - sve to očekuje zainteresirane u prvom tjednu veljače. Na putovanje po Hrvatskoj posjetitelje će večeras ponovno voditi ljubitelj putovanja, Nikola Horvat, dok će Gradska knjižnica sutra predstavit
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne brine o roditeljima, ide u zatvor ili plaća kaznu

  Zakon nemilosrdan

  Tko ne brine o roditeljima, ide u zatvor ili plaća kaznu

  29.1.2019. | 20:00
  Odnedavno je Zakon u Hrvatskoj obvezao djecu na brigu o ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava s deset tisuća kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana. - Koje dijete to može preuzeti uz sve svoje radne i ostale obiteljske obaveze. Tu je apsurdnost ovog zakona. - samo
  Odnedavno je Zakon u Hrvatskoj obvezao djecu na brigu o ostarjelim roditeljima. Nebriga se kažnjava s deset tisuća kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 45 dana. - Koje dijete to može preuzeti uz sve svoje radne i ostale obiteljske obaveze. Tu je apsurdnost ovog zakona. - samo
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 29. siječnja do 1. veljače

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 29. siječnja do 1. veljače

  29.1.2019. | 16:00
  Bogati programi kulturno-umjetničkih ustanova očekuju sve koji ovotjednu Noć muzeja odluče provesti u Slavonskom Brodu i/ili Vrpolju. Na svakoj će se 'postaji' tog puta, zabaviti do duboko u noć. Mi vam donosimo pregled svih događanja rezerviranih za tu večer.
  Bogati programi kulturno-umjetničkih ustanova očekuju sve koji ovotjednu Noć muzeja odluče provesti u Slavonskom Brodu i/ili Vrpolju. Na svakoj će se 'postaji' tog puta, zabaviti do duboko u noć. Mi vam donosimo pregled svih događanja rezerviranih za tu večer.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani slabo uživaju u onome što je besplatno

  Prekrasni 'Poloj u bijelom' - prazan

  Brođani slabo uživaju u onome što je besplatno

  27.1.2019. | 17:40
  Društvene su mreže pune fotografija izmontirane stvarnosti pa jedni drugima zavidimo na bogatim životima dok, sada već deformiranim, palčevima 'skrolamo' po našim ekranima i žalimo što i mi nismo tako bogato utrošili slobodnu nedjelju.
  Društvene su mreže pune fotografija izmontirane stvarnosti pa jedni drugima zavidimo na bogatim životima dok, sada već deformiranim, palčevima 'skrolamo' po našim ekranima i žalimo što i mi nismo tako bogato utrošili slobodnu nedjelju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umirovljenici se 'uhvatili' lopate

  Dok mladi rade

  Umirovljenici se 'uhvatili' lopate

  24.1.2019. | 12:00
  Mada su jedina reakcija dijela odraslih na snijeg psovke, neki znaju kako iskoristiti pozitivne strane bijelog pokrivača. Radostan i nasmiješen, slavonskobrodski je umirovljenik čišćenje pretvorio u pozitivnu akciju i tjelovježbu.
  Mada su jedina reakcija dijela odraslih na snijeg psovke, neki znaju kako iskoristiti pozitivne strane bijelog pokrivača. Radostan i nasmiješen, slavonskobrodski je umirovljenik čišćenje pretvorio u pozitivnu akciju i tjelovježbu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pod okriljem noći psa zavezao i ostavio na korzu

  Nevjerojatan slučaj zanemarivanja

  Pod okriljem noći psa zavezao i ostavio na korzu

  23.1.2019. | 11:10
  Hladnu snježnu noć, prekrasni njemački ovčar proveo je čekajući da se po njega vrati onaj koji je mislio kako će ga noć sakriti od njegovih zlodjela. Nadležni su saznali tko je vlasnik psa koji je sinoć lancem zavezan za stup na korzu i na taj način napušten.
  Hladnu snježnu noć, prekrasni njemački ovčar proveo je čekajući da se po njega vrati onaj koji je mislio kako će ga noć sakriti od njegovih zlodjela. Nadležni su saznali tko je vlasnik psa koji je sinoć lancem zavezan za stup na korzu i na taj način napušten.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 21. do 27. siječnja

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 21. do 27. siječnja

  21.1.2019. | 17:55
  Robert Knjaz po drugi će put, u sklopu CoolTour Laba, posjetiti Slavonski Brod i održati zanimljivo predavanja kao dio Male filmske radionice. No, to nije sve što Brođane ovaj tjedan očekuje - tu su kazališne predstave, predavanje o astralnom simbolizmu i proslava 85. rođendana M
  Robert Knjaz po drugi će put, u sklopu CoolTour Laba, posjetiti Slavonski Brod i održati zanimljivo predavanja kao dio Male filmske radionice. No, to nije sve što Brođane ovaj tjedan očekuje - tu su kazališne predstave, predavanje o astralnom simbolizmu i proslava 85. rođendana M
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 15. do 20. prosinca

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 15. do 20. prosinca

  15.1.2019. | 18:30
  Polako se rješavamo siječanjske depresije, a kako se približavamo veljači, slavonske se sredine sve više bude. Među događanjima koja očekuju građane tijekom ovog tjedna, moglo bi se pronaći i nešto zanimljivo za svakoga.
  Polako se rješavamo siječanjske depresije, a kako se približavamo veljači, slavonske se sredine sve više bude. Među događanjima koja očekuju građane tijekom ovog tjedna, moglo bi se pronaći i nešto zanimljivo za svakoga.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija neprestano pronalazi nove 'ribe' na ulicama

  Ponuda opojnih droga u Slavonskom Brodu

  Policija neprestano pronalazi nove 'ribe' na ulicama

  14.1.2019. | 16:35
  'Običnim građanima' teško je zamisliti što se sve događa u narko-podzemlju njihovog grada. I dok se nekima te priče čine dalekima i kao da pripadaju nekim drugim sredinama, svakodnevna policijska izvješća pokazuju kako se i Slavonski Brod nosi s lako dostupnim drogama i brojnim d
  'Običnim građanima' teško je zamisliti što se sve događa u narko-podzemlju njihovog grada. I dok se nekima te priče čine dalekima i kao da pripadaju nekim drugim sredinama, svakodnevna policijska izvješća pokazuju kako se i Slavonski Brod nosi s lako dostupnim drogama i brojnim d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine, jakne u Starčevićevoj čekaju nove vlasnike

  Uzmi ili ostavi!

  I ove godine, jakne u Starčevićevoj čekaju nove vlasnike

  4.1.2019. | 17:00
  Zima, čini se, ove godine tek treba pokazati svoje pravo lice, a mnogi Brođani s niskim se temperaturama moraju suočiti bez adekvatne odjeće. Stoga im, već drugu godinu zaredom, pomažu njihovi sugrađani.
  Zima, čini se, ove godine tek treba pokazati svoje pravo lice, a mnogi Brođani s niskim se temperaturama moraju suočiti bez adekvatne odjeće. Stoga im, već drugu godinu zaredom, pomažu njihovi sugrađani.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakve su vjenčanice nekada nosile Brođanke

  Romantična povijest Slavonskog Broda

  Kakve su vjenčanice nekada nosile Brođanke

  2.1.2019. | 22:15
  Da su kroz povijest Brođanke bile prave gradske ljepotice sa stilom, dokazuju i stare vjenčane fotografije na kojima su nosile haljine za mladenke, izrađene po posljednjoj modi.
  Da su kroz povijest Brođanke bile prave gradske ljepotice sa stilom, dokazuju i stare vjenčane fotografije na kojima su nosile haljine za mladenke, izrađene po posljednjoj modi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na svijet stigle prve bebe

  U gradovima susjednih županija

  Na svijet stigle prve bebe

  1.1.2019. | 21:00
  Slavonskobrodska je bolnica 2018. godine imala 952 poroda, požeška 449, a novogradiška 337.
  Slavonskobrodska je bolnica 2018. godine imala 952 poroda, požeška 449, a novogradiška 337.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kada nešto radimo s ljubavlju, to mora trajati'

  Krešimir ove godine pretrčao 4000 km

  'Kada nešto radimo s ljubavlju, to mora trajati'

  30.12.2018. | 19:10
  „Trčanje je moja posihoterapija, traženje mira u odrastanju bez oca. Osim toga, pokušavam u ovom sivilu mladima biti svijetla točka i pokazati kako je sve moguće ako to dovoljno želiš i ako si uporan“.
  „Trčanje je moja posihoterapija, traženje mira u odrastanju bez oca. Osim toga, pokušavam u ovom sivilu mladima biti svijetla točka i pokazati kako je sve moguće ako to dovoljno želiš i ako si uporan“.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 17. do 23. prosinca

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 17. do 23. prosinca

  17.12.2018. | 9:10
  Čak ni oni najuporniji i najbrži neće uspjeti stići na sve priredbe koje se ovog tjedna odvijaju u Slavonskom Brodu. Uz nastavak programa Božićne bajke, u grad stiže Marija Husar, a koncerte će održati i TS Ringišpil, VS Ad astra te HPD Davor.
  Čak ni oni najuporniji i najbrži neće uspjeti stići na sve priredbe koje se ovog tjedna odvijaju u Slavonskom Brodu. Uz nastavak programa Božićne bajke, u grad stiže Marija Husar, a koncerte će održati i TS Ringišpil, VS Ad astra te HPD Davor.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava društvenih događanja od 10. do 16. prosinca

  Događajnica

  Najava društvenih događanja od 10. do 16. prosinca

  10.12.2018. | 11:30
  Božić se 'opasno' približava, a time raste i broj blagdanskih događanja u gradu. Koncerti, druženja, predavanja, priredbe, radionice, predstavljanja knjiga - sve će to biti aktualno ovog tjedna u Slavonskom Brodu. Posebno je važno istaknuti dva autora koji u petak predstavljaju s
  Božić se 'opasno' približava, a time raste i broj blagdanskih događanja u gradu. Koncerti, druženja, predavanja, priredbe, radionice, predstavljanja knjiga - sve će to biti aktualno ovog tjedna u Slavonskom Brodu. Posebno je važno istaknuti dva autora koji u petak predstavljaju s