Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 14.11.2017. u 14:30
Prikaza: 2618
|
Autor: SBplus

Završena današnja Skupština

Župan ne radi ili ne zna pohvaliti svoj rad?

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Kako je, koliko i što, u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. godine, radio i kakve je rezultate postigao brodsko-posavski župan Danijel Marušić izvijestio je danas županijske vijećnike Brodsko-posavske županije.

14.40 sati:

Aktualni je sat uobičajeno bio prva točka četvrte redovne Županijske skupštine Brodsko-posavske županije započela je 14. studenog u devet sati. Tom je prilikom 17 od 39 prisutnih županijskih vijećnika postavljalo pitanja o aktualnim temama u gradu i županiji.

Prije 2. točke Županijsko je vijeće podnijelo izvješće o ostavci Gorana Duspare, zamjenika vijećnika Županijske skupštine Davora Grubera s kandidacijske liste Duspara Mirko – nezavisna lista. Za novu je zamjenicu vijećnika određena Ana Majetić koja je odmah prisegnula pred Vijećem.

Točka 2.

Kadrovska pitanja

Razrješenje starih i biranje novih predsjednika i članova skupštinskih radnih tijela – Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju, Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije, Županijske koordinacija za ljudska prava, Savjeta za zdravlje Brodsko-posavske županije

Prijedlog vijećnika Stribora Valente (SDP) da u Savjet za zdravlje dođe netko od mladih brodskih sportaša, poput Marka Lipovca koji je trenutno član HDZ-a je odbijen. Podržali su ga samo vijećnici SDP-a i MOST-a.

Ružica Vukovac izrazila je nezadovoljstvo što je zanemaren MOST-ov prijedlog da, uz pravnike i ljude iz drugih struka, u Savjet za zdravlje uđe mlada liječnica iz Slavonskog Broda koju nije imenovala.

Sedam je vijećnika SDP-a i MOST-a nezadovoljstvo izrazilo i suzdržanošću prilikom glasovanja

Točka 3.

S obzirom na to da je doktor Krunoslav Jakovina umirovljen i rijetko boravi u Slavonskom Brodu, a doktorica Karla Tomica više ne radi u Hrvatskoj na dnevni je red uključen i Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Brodsko-posavske županije. Kao zamjene za navedene liječnike predložene su doktorice Željka Siser (mrtvozornica) i Ivana Mahovna (doktorica patološke anatomije).

Županijska je skupština jednoglasno prihvatila njihovo imenovanje.

Točka 4.

Prilikom davanja mišljenja za imenovanje načelnika Policijske uprave brodsko-posavske više je vijećnika izrazilo negodovanje takvom procedurom s obzirom na to da je načelnik već imenovan te je na tom radnom mjestu od 20. rujna neovisno o mišljenju vijećnika po tom pitanju.

Stribor Valenta (SDP) naglasio je da ga raduje što je na čelu policije Antun Valić, čovjek kojega bi i sam zbog njegove stručnosti predložio na to mjesto. Međutim, proceduru u Županijskoj skupštini po pitanju tog imenovanja nazvao je nedemokratskom i nepravednom naglasivši da nepravilnom procedurom prljamo postupak imenovanja takvih ljudi.

Uslijedilo je i obraćanje novog načelnika Policijske uprave Brodsko-posavske Antuna Valića koji je izrazio zadovoljstvo što je na čelu policije u Slavonskom Brodu prvi put od 1993. godine čovjek koji je rođen, odrastao, školovan i živi u toj sredini. Obećao je podizanje razine sigurnosti u gradu i pošteno obavljanje poslova u svom mandatu.

Točka 5.

Nakon što se župan Danijel Marušić pod točkom Izvješće o radu Župana Brodsko-posavske županije za razdoblje siječanj-lipanj 2017. pohvalio europskim projektima u kojima sudjeluje županija i naglasio da je 80 posto njih skriveno jer faza razvoja, izvedbe i pripreme traje iznimno dugo, priznao je da se na radnom mjestu kao što je županovo uvijek može raditi više i bolje. Pozdravio je kritike vijećnika Županijske skupštine jer smatra da je pogled iz drugog kuta uvijek koristan i služi kao korektiv. Župan je u svom izvješću bio prilično općenit i nije navodio nikakve konkretne (ne)uspjehe svog rada.

Josip Marunica s nezavisne liste Duspara Mirko prigovorio je da iz rada medija vijećnici mogu više saznati o radu župana, nego li iz njegovog osobnog izvješća. Vijećnik smatra da su mnoga pitanja Županijske skupštine izbjegnuta.

Stribor Valenta (SDP) zaključio je kako o radu župana dovoljno govori broj iseljenih ljudi te gospodarsko stanje u županiji koja je na samom dnu po svim mjerilima.

HDZ pohvalio je rad župana kao i HSS čiji je vijećnik Ivan Šmit ipak kao najslabiju kariku naveo javne službe i ustanove koje bi trebale biti korisne za sve građane, a ne samo neke.

Ružica Vukovac (Most) rekla je da uloga župana treba biti šira, prigovorila je da javnosti nisu dostupni kriteriji primanja u gradski dom za starije i nemoćne, naglasila suludim činjenicu da jedna trećina troška županije ide na plaće zaposlenika jer je jaz između razvijenosti županije i troškova administracije prevelik te upitala zašto je županija financirala 40-ak doktorata svojih zaposlenika.

Župan je, između ostalog, odgovorio da se radi tek o šest slučaja financiranja doktorskog studija te naglasio da je on sam financirao svoje obrazovanje.

I ostale točke dnevnog reda vijećnici su prihvatili većinom glasova.

09.23 sata

Nakon sto je utvrdjeno da sjednici nazoci dovoljan broj vjecnika  s radom je krenula danasnja sjednica Županijske skupštine. U tijeku je aktualni sat u sklopu kojeg župan Marušić ogovara ma pitanje vijecnika vezano uz prijevoz srednjoskolaca. Za sutra je najavio sastanak s prijevoznicima

SLAVONSKI BROD - Danas, 14. studenoga, bit će održana 4. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Početak sjednice je u devet sati, a predložen je dnevni red od 11 točaka.

- usvajanje Zapisnika o radu 3. sjednice Županijske skupštine

1. Aktualni sat

2. Kadrovska pitanja

3. Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Brodsko-posavske županije

4. Davanje mišljenja za imenovanje načelnika Policijske uprave brodsko-posavske

5. Izvješće o radu Župana Brodsko-posavske županije za razdoblje siječanj-lipanj 2017.

6. Program rada Županijske skupštine za 2018.

7. Informacija o aktivnostima i provedbi projekata u djelatnosti obrazovanja i kulture (projektne aktivnosti u 2017.)

8. Prijedlog zaključka o davanju mišljenja na Izmjene i dopune Mreže javne zdravstvene službe

9. Davanje suglasnosti na Sporazum o preuzimanju radnika između Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod i Opće bolnice Nova Gradiška

10. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Općoj bolnici Nova Gradiška za zaključivanje ugovora o nabavi MSCT uređaja za Odjel kliničke radiologije

11. Davanje prethodne suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Gimnazije Nova Gradiška   

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Leonardo

  Leonardo

  Komentirano: 14.11.2017. | 22:42

  1

  Zašto balen nije kod kuće ostao???
  Mikanovci_

  Mikanovci_

  Komentirano: 14.11.2017. | 19:30

  2

  Zašto je Goran Duspara podnio ostavku ?
  Slavonijamoja

  Slavonijamoja

  Komentirano: 14.11.2017. | 18:29

  3

  Ti Davorexp možda jesi amerikanac ja znam što jesam a bitno što nisam UVLAKAČ i POLTRON dusparin
  Davorxp111

  Davorxp111

  Komentirano: 14.11.2017. | 18:22

  4

  Slavonijamoja@ ... . Ti si Slavonac kao što sam ja Amerikanac. Pripadaš HDZ-ovoj liniji. Podrepaš si Peri i Dubravku. Inače, Marušić ne smije niti mrdnuti od Pere. Županija je, i njen image, Perino ogledalo, domet!
  Slavonijamoja

  Slavonijamoja

  Komentirano: 14.11.2017. | 18:07

  5

  Ako je Marušić klošar šta je onda duspara i vi njegovi uvlakači dno dna ajmo bosanci i uvlakači zbor šolja pamet djele vama pljuvačima
  Srce

  Srce

  Komentirano: 14.11.2017. | 17:17

  6

  Marusic je obični klosar i ne radnik i velik lažov pa šta je taj čovjek napravio za tolike godine... ništa... samo hoda po kirvajima i festama i ždere i loče i laže narod...dno dna.
  Slavonijamoja

  Slavonijamoja

  Komentirano: 14.11.2017. | 15:52

  7

  Bitno je tomislavt da ti duspara odgovara i njegovi krezojebi poltroni
  inati_see

  inati_see

  Komentirano: 14.11.2017. | 15:29

  8

  Tako je,konacno jedan pravi domaci covjek na celu PU. Bravo Tonča.
  tomislavt

  tomislavt

  Komentirano: 14.11.2017. | 15:03

  9

  Zupan ili zupani ,to je olos uhljebi koji naj vise unistavaju drzavu,marusic je naj gori od 20 zupana u RH
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 14.11.2017. | 9:46

  10

  Županija se bavi zdravstvom. CT u Gradiški? Koliko imaju radiologa i koliko će aparat biti iskorišten? Mijenjaju mrežu- a nemaju koga zaposliti u seoske ambulante( ni za gradske više nije lako).

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umirovljenici imaju pravo na božićnicu

  Kratak rok za podnošenje prijava

  Umirovljenici imaju pravo na božićnicu

  17.11.2017. | 9:00
  Prilikom usvajanja proračuna za 2017. godinu Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda donijelo je odluku o dodjeli jednokratnih potpora umirovljenicima s najnižim mirovinama.
  Prilikom usvajanja proračuna za 2017. godinu Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda donijelo je odluku o dodjeli jednokratnih potpora umirovljenicima s najnižim mirovinama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima pravo na besplatan gradski prijevoz?

  U tijeku prijave za subvenciju

  Tko ima pravo na besplatan gradski prijevoz?

  16.11.2017. | 18:30
  Prijave građana za subvenciju prijevoza zaprimat će se od 20. studenoga do 8. prosinca.
  Prijave građana za subvenciju prijevoza zaprimat će se od 20. studenoga do 8. prosinca.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u Brod Tower?

  Novo vrijeme, novi ljudi, novi planovi

  Policija iz Milovićke seli u Brod Tower?

  16.11.2017. | 18:00
  Ono što bi mogao biti problem jeste očekivana razlika u troškovima za najam, koju će MUP imati nakon preseljenja iz društvenog u privatni objekt.
  Ono što bi mogao biti problem jeste očekivana razlika u troškovima za najam, koju će MUP imati nakon preseljenja iz društvenog u privatni objekt.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Slavoniju nema dovoljno sredstava

  Stigao odgovor

  Za Slavoniju nema dovoljno sredstava

  16.11.2017. | 14:10
  Kao odgovor na očitovanje koje je dobio, gradonačelnik i Grad će ustrajati i dalje na tome da Slavonski Brod i Slavonija imaju jednak tretman te očekuju pomoć kao i svi drugi gradovi i županije Republike Hrvatske koje je zadesila elementarna nepogoda, a koji na to imaju jednako z
  Kao odgovor na očitovanje koje je dobio, gradonačelnik i Grad će ustrajati i dalje na tome da Slavonski Brod i Slavonija imaju jednak tretman te očekuju pomoć kao i svi drugi gradovi i županije Republike Hrvatske koje je zadesila elementarna nepogoda, a koji na to imaju jednako z
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijedlozi, pohvale i kritike građana

  Razgovor s gradonačelnikom

  Prijedlozi, pohvale i kritike građana

  15.11.2017. | 19:50
  Izravna komunikacija najbolji je način brzog i učinkovitog rješavanja problema s kojima se građani svakodnevno susreću.
  Izravna komunikacija najbolji je način brzog i učinkovitog rješavanja problema s kojima se građani svakodnevno susreću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno položen asfalt

  Uređenje ulice

  Konačno položen asfalt

  14.11.2017. | 14:20
  Stanovnici brodskog naselja Kolonije zadovoljni su potezom Grada te se nadaju daljnjem uređenju ostalih lokacija u svom naselju.
  Stanovnici brodskog naselja Kolonije zadovoljni su potezom Grada te se nadaju daljnjem uređenju ostalih lokacija u svom naselju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog rasta broja studenata najamnine stanova sve veće

  U Slavonskom Brodu

  Zbog rasta broja studenata najamnine stanova sve veće

  8.11.2017. | 0:01
  Velika potražnja stanova za najam pokazatelj je da se mladi teško odlučuju na kupovinu prve nekretnine te da život radije započinju u unajmljenim stanovima do stjecanja potpune materijalne sigurnosti.
  Velika potražnja stanova za najam pokazatelj je da se mladi teško odlučuju na kupovinu prve nekretnine te da život radije započinju u unajmljenim stanovima do stjecanja potpune materijalne sigurnosti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove lokacije za izgradnju kuća

  Prilika za mlade obitelji

  Nove lokacije za izgradnju kuća

  7.11.2017. | 11:25
  Pravo prijave imaju ponuditelji koji u trenutku davanja ponude nisu stariji od 45 godina te koji nemaju, kao niti članovi njihova domaćinstva, u vlasništvu nekretninu na području Republike Hrvatske koja rješava njihovo stambeno pitanje.
  Pravo prijave imaju ponuditelji koji u trenutku davanja ponude nisu stariji od 45 godina te koji nemaju, kao niti članovi njihova domaćinstva, u vlasništvu nekretninu na području Republike Hrvatske koja rješava njihovo stambeno pitanje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju li građani kvalitetnije ideje od političara

  Brođani sudjeluju u izradi proračuna

  Imaju li građani kvalitetnije ideje od političara

  6.11.2017. | 16:30
  Grad Slavonski Brod nudi svojim građanima mogućnost da sami kreiraju gradski proračun. Evo na koji način svoje ideje i prijedloge, za koje mislite da trebaju biti financirani proračunskim, odnosno vašim novcem, možete predložiti. Prilika je ovo i da se vidi imaju li građani bolje
  Grad Slavonski Brod nudi svojim građanima mogućnost da sami kreiraju gradski proračun. Evo na koji način svoje ideje i prijedloge, za koje mislite da trebaju biti financirani proračunskim, odnosno vašim novcem, možete predložiti. Prilika je ovo i da se vidi imaju li građani bolje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ministar kazniti brodsku bolnicu?

  Promjene u proračunu

  Hoće li ministar kazniti brodsku bolnicu?

  5.11.2017. | 12:30
  Ministar financija Zdravko Marić Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu stavio je na prvo mjesto kao primjer „adekvatnog upravljanja" zdravstvenom ustanovom „u izazovnim okolnostima".
  Ministar financija Zdravko Marić Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu stavio je na prvo mjesto kao primjer „adekvatnog upravljanja" zdravstvenom ustanovom „u izazovnim okolnostima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće nastavak obnove Kuće Brlićevih

  Izdana dozvola

  Kreće nastavak obnove Kuće Brlićevih

  3.11.2017. | 9:59
  Nakon što je Brodsko-posavska županija 30. listopada 2017. donijela rješenje prema kojemu su daljnji radovi na Kući Brlićevih na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu prihvatljivi za ekološku mrežu, očekuje se skorašnji nastavak restauracijskih zahvata.
  Nakon što je Brodsko-posavska županija 30. listopada 2017. donijela rješenje prema kojemu su daljnji radovi na Kući Brlićevih na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu prihvatljivi za ekološku mrežu, očekuje se skorašnji nastavak restauracijskih zahvata.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sufinancirali izgradnju dvorane s 2,5 milijuna kuna

  Grad Slavonski Brod

  Sufinancirali izgradnju dvorane s 2,5 milijuna kuna

  2.11.2017. | 10:15
  Riječ je o dvodijelnoj dvorani veličine 1.500 četvornih metara i ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna.
  Riječ je o dvodijelnoj dvorani veličine 1.500 četvornih metara i ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjetili se poginulih i nestalih branitelja

  Svi sveti i Dušni dan

  Prisjetili se poginulih i nestalih branitelja

  31.10.2017. | 18:00
  Svetu misu zadušnicu za sve poginule i stradale hrvatske branitelje u četvrtak će na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu služiti policijski kapelan vlč. Davorin Anđić.
  Svetu misu zadušnicu za sve poginule i stradale hrvatske branitelje u četvrtak će na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu služiti policijski kapelan vlč. Davorin Anđić.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li vijećnica Dizdar-Grgurević dobiti posao u Gradu?

  Slavonski Brod

  Hoće li vijećnica Dizdar-Grgurević dobiti posao u Gradu?

  30.10.2017. | 11:00
  Vijećnica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Karmen Dizdar Grgurević mogla bi početi raditi u jednom od upravnih odjela.
  Vijećnica Gradskog vijeća Slavonskog Broda, Karmen Dizdar Grgurević mogla bi početi raditi u jednom od upravnih odjela.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurano nove besplatne autobusne linije

  Zbog privremene regulacije

  Grad osigurano nove besplatne autobusne linije

  27.10.2017. | 18:00
  Kako bi građanima olakšao pristup Gradskom groblju u dane pred i na sam blagdan Svih svetih, Grad Slavonski Brod je organizirao besplatne autobusne linije.
  Kako bi građanima olakšao pristup Gradskom groblju u dane pred i na sam blagdan Svih svetih, Grad Slavonski Brod je organizirao besplatne autobusne linije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Grad Brod i brodska Županija imati zajednički Azil?

  Novi Zakon o zaštiti životinja

  Hoće li Grad Brod i brodska Županija imati zajednički Azil?

  27.10.2017. | 12:55
  "Ne vidim razlog da postojeći Azil u Slavonskom Brodu ne bude glavni centar za prihvat. Ako novi Zakon kaže da će Županija biti ta koja mora reagirati to ćemo staviti u proračun."
  "Ne vidim razlog da postojeći Azil u Slavonskom Brodu ne bude glavni centar za prihvat. Ako novi Zakon kaže da će Županija biti ta koja mora reagirati to ćemo staviti u proračun."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Opravdani prosvjedi građana, ili šuplja propaganda HDZ-a?

  Zbog spajanja cesta

  Opravdani prosvjedi građana, ili šuplja propaganda HDZ-a?

  26.10.2017. | 12:30
  Kako god, građani imaju pravo truditi se da pored njihovih prozora prolazi što je moguće manje automobila. Ali to pravo imaju svi, a ne samo neki. Naime, ona vozila koja budu prošla "ispod balkona" gospođe Vere Numić više neće, kao dosad, prolaziti ispod balkona njezinih sugrađan
  Kako god, građani imaju pravo truditi se da pored njihovih prozora prolazi što je moguće manje automobila. Ali to pravo imaju svi, a ne samo neki. Naime, ona vozila koja budu prošla "ispod balkona" gospođe Vere Numić više neće, kao dosad, prolaziti ispod balkona njezinih sugrađan
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduje izgradnja stanova za mlade obitelji

  Fotogalerija

  Napreduje izgradnja stanova za mlade obitelji

  26.10.2017. | 12:15
  Osim povoljnije najamnine, mlade obitelji imat će i dodatnu sigurnost jer će s Gradom Slavonskim Brodom imati zaključen ugovor o najmu stana, što s privatnim najmodavcima često nije moguće.
  Osim povoljnije najamnine, mlade obitelji imat će i dodatnu sigurnost jer će s Gradom Slavonskim Brodom imati zaključen ugovor o najmu stana, što s privatnim najmodavcima često nije moguće.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Duspara pisao premijeru Plenkoviću

  Donosimo sadržaj dokumenta

  Gradonačelnik Duspara pisao premijeru Plenkoviću

  25.10.2017. | 12:40
  Mada bolestan, dakle iz bolesničke postelje (kako to patetično zvuči), brodski gradonačelnik je, danas, predsjedniku hrvatske Vlade uputio podnesak u kojem ga moli neka "što prije pristupi rješavanju ovog problema na isti način kao što je to učinio za Zadarsku županiju".
  Mada bolestan, dakle iz bolesničke postelje (kako to patetično zvuči) brodski gradonačelnik je, danas, predsjedniku hrvatske Vlade uputio podnesak u kojem ga moli neka "što prije pristupi rješavanju ovog problema na isti način kao što je to učinio za Zadarsku županiju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za koga je Kolinda donijela dobre vijesti iz Rusije?

  Oglasio se predsjednik Stribor Valenta

  Za koga je Kolinda donijela dobre vijesti iz Rusije?

  25.10.2017. | 11:55
  Povodom posjete Kolinde Grabar Kitarović Slavonskom Brodu, na svojoj Facebook stranici, oglasio se predsjednik brodskog Gradskog vijeća, Stribor Valenta (SDP) te iznio nekoliko vlastitih skeptičnih razmišljanja i insinuacija.
  Povodom posjete Kolinde Grabar Kitarović Slavonskom Brodu, na svojoj Facebook stranici, oglasio se predsjednik brodskog Gradskog vijeća, Stribor Valenta (SDP) te iznio nekoliko vlastitih skeptičnih razmišljanjai insinuacija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :