Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 3.4.2012. u 13:15
Prikaza: 2362
|
Autor: J. Zovak

Tko je bliži istini?

Svi drumom Duspara šumom

Slavonski Brod : Svi drumom Duspara šumomMirko Duspara, Peter Tot Đerđ, Ante Nikolaš (Foto: Emil Cipar)

Sudjelovanje brodsko-posavskog župana i brodskog gradonačelnika, na jučerašnjem sastanku, bilo je u funkciji kurtoazne vizualizacije, a ne operacionalizacije. Da nije tako imali bismo pravo i mi nešto kazati, a ne samo slušati... i na kraju platiti račun.

SLAVONSKI BROD - Jučerašnji susret Ministrice okoliša Republike Hrvatske, Mirele Holy, Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine s hrvatske strane te Mirka Šarovića, ministar vanjske trgovine BiH i Srebrenke Golić, ministrice ekologije u vladi Republike Srpske, za građane Slavonskog Broda, dugo je očekivan sastanak od izuzetne važnosti za očuvanje okoliša.

Kako ocjenjuju sadržaj i zaključke sastanka, zamolili smo neka ocijene brodsko-posavski župan Danijel Marušić, brodski gradonačelnik Mirko Duspara i predstavnici Udruga koje su se sastale s ministricom Holy.

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije

Zadovoljan sam rezultatima ministarskog sastanka s temom zaštite okoliša

Zadovoljan sam rezultatima ministarskog sastanka s temom zaštite okoliša u kontekstu suradnje RH i BiH u Slavonskom Brodu, s kojeg su, za građane ovog grad i šire okolice zacjelo najrelevantniji zaključci vezani uz problematiku zagađenja zraka u Slavonskom Brodu iz susjedne bosanskobrodske Rafinerije.

Vjerujem da će postignuti dogovor hrvatske, bosanskohercegovačke strane kao i čelnika rafinerije, pri čemu mislim na osnivanje zajedničke radne skupine za praćenje onečišćenja zraka, ustrojavanje zajedničkog katastra emisija štetnih čestica obaju gradova, kao i dostava konkretnih podataka i programa mjera modernizacije Rafinerije, te očekivanja i rokovi provedbe spomenutih mjera, doprinjeti konačnom rješenju problema zagađenosti zraka.

Želio bih istaknuti i podsjetiti javnost kako Brodsko-posavska županija od početka sudjeluje u rješavanju ovog problema, te je inicijator niza konkretnih provedenih mjera. U tom smislu podržavamo svaku konstruktivnu inicijativu koja ide u smjeru konačnog rješavanja problema zagađenosti zraka u gradu Slavonskom Brodu i široj okolici.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda

Hrvatske vlasti posvećuju nam malu ili nikakvu pažnju, a kada se to i dogodi, kao jučer, onda su blagoglagoljivst i forma puno veći od učinkovitosti i sadržaja.

Kao i svi dosadašnji susreti na ovu temu, bio je to kurtoazni sastanak, a takvi su mu i zaključci. Ne govorim to kao politikant, nego kao gradonačelnik jednog od najvećih hrvatskih gradova kojem, od završetka rata do danas, hrvatske vlasti posvećuju malu ili nikakvu pažnju, a kada se to i dogodi, kao jučer, onda su blagoglagoljivst i forma puno bolji od učinkovitosti i sadržaja.

Jučer je primjenjena Čerčilova praksa 'ako ne želiš riješiti problem formiraj komisiju'. Osnovana je 'Radna skupina' u kojoj nema predstavnika ni županije, ni grada Broda ni nevladinih udruga.

Problem Mjerne postaje odlaže se već dvije godine, a sad se zaključuje kako će biti riješen do konca ove, zajedno s katastrom zagađivača. Pojavljuju se nova zagađenja Ozona, a problem je i Benzen sa 188 prekoračenja dopuštene koncentracije u zraku. Najavljenih 500 milijuna Eura u nova postrojenja od čega, navodno, 100 milijuna u zaštitu okoliša, bilo bi odlično, da nije fantastično.

Unatoč svemu, držim kako je dobro razgovarati i pregovarati, ako se pažnja posvećuje i sadržaju, a ne samo formi. Sudjelovanje brodsko-posavskog župana i brodskog gradonačelnika, na jučerašnjem sastanku, bilo je u funkciji kurtoazne vizualizacije, a ne operacionalizacije. Da nije tako imali bismo pravo i mi nešto kazati, a ne samo slušati... i račun platiti.

Peter Tot Đerđ, Građanska inicijativa za čist zrak (GI)

Posjeta Ministrice budi nadu i samim tim što je izjavila da je problem zagađivanja zraka grada Slavonskog Broda u ovom trenutku prioritet njenog Ministarstva.

Posebno je značajno ono što nam je ministrica prezentirala da su - članovi delegacije iz ministarstva BiH kao i iz same Rafinerije - obećali kako će dostaviti program modernizacije, definirati i obznaniti rokove, tehnologiju i sl. Također je važno da će biti izrađen zajednički katastar zagađivača za Bosanski i Slavonski Brod, da je najavljeno ulaganje od 500 milijuna Eura u modernizaciju od čega sto milijuna za poboljšanje ekoloških standardate te da će cijeli proces modernizacije biti završen 2015. godine.

Iako smo ukazali na veliki broj nejasnoća i nedoumica, možemo istaći kako su, za zasad, od strane ministrice, poduzeti koraci za svaku pohvalu. Nadamo se kako će obećanja biti i realizirana, što će svakako, u velikoj mjeri, zavisiti od strane BiH.

Podržavamo ministricu u naporima da se do kraja godine izgradi nova mjerna stanica, koja je bila predviđena još od strane bivše Vlade. Pozitivno je da će se, u najkraćem roku, postojeća mjerna postaja proširiti s uređajem za kemijsku analizu lebdećih čestica čija prevelika koncentracija, pored sumporvodika i ozona, a i povremeno benzena čine stanje brodskog zraka alarmantnim.

Povodom najavljenih velikih investicija u Luci Brod, kazali smo kako smo za održivi razvoj, ali tražimo i poštivanje standarda zaštite okoliša prilikom realizacije tih projekta. Suglasnost ministrice Holy s našim stavom, posebno nas zadovoljava.

Na kraju ističemo kako posjeta Ministrice zaštite okoliša te izlaganje stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvi put, formalno, ukazuje na lošu kvalitetu zraka, koji je uzorkovan radom Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda. Na žalost, donedavno (za vrijeme bivše Vlade), iz Ministarstva zaštite okoliša dolazili su odgovori (poput onog da je zagađenje u našem gradu uzrokovano loženjem peći na drva i velikim prometom u gradu) koji su vrijeđali zdrav razum i ukazivali na nebrigu nadležnih institucija, i to ne samo Ministarstva, nego i Upravnih odjela lokalne i regionalne samouprave.

Posjeta Ministrice budi nadu i samim tim što je izjavila da je problem zagađivanja zraka grada Slavonskog Broda u ovom trenutku prioritet njenog Ministarstva.

Iris Beneš, Brodsko ekološko društvo (BED)

Cijenimo stav ministrice Holy i njenog stručnog tima

Cijenimo stav ministrice Holy i njenog stručnog tima te DHMZ-a da direktno prenese poruke sa sastanka sa BiH stranom, pokazujući time da je civilno društvo važan partner u cijelom procesu.

Sastanak sa GI bio je konkretan i lišen velike demagogije, no premda je sa međudržavnog sastanka prenesena pozitivna poruka ministrica je upozorena na iskustvo danih obećanja u prošlosti i njihovih neispunjavanja.

Članovi GI-a zatražili su odgovore oko financiranja mjerne postaje koja je obećana do kraja godine, oko rada najavljene zajedničke Radne skupine i mogućnosti praćenja njihovih aktivnosti, oko najava velikih energetskih investicija u ovom području te načinu utjecaja na takve procese. Također se i razgovaralo o pravnim instrumentima utjecaja na postojeću situaciju.

Ante Nikolaš, Brodska ekološka urduga zemlja (BEUZ)

Radni sastanak ministrice i njezinih suradnica s Udrugama iz tog područja, obećavajući je i lišen demagogije

Radni sastanak ministrice u Vladi RH-e za zaštitu okoliša Mirele Holi i njezinih suradnica sa Udrugama iz tog područja Slavonskog Broda, po mom mišljenju je obećavajući. Lišen je demagogije, otvoren je proces da se problemi počinju rješavati, i sada lokalna i područna samouprava i integralni civilni sektor moraju u sinkronu inzistirati i kontrolirati njegovu realizaciju.

Osnovna poruka je da se na rješavanju tog najvećeg ekološkog problema osigura kontinuiran rad, da se kroz dijalog i stručno sagledavanje ljudi sa jedne i druge strane rijeke Save taj proces odvija optimalno. Kriteriji i mjerila održivog razvoja, poštivanje međunarodnih ekoloških standarda, iskrenost i međusobno poštivanje moraju biti trajni oblik ponašanja svih koji su u ovom procesu. Moramo osigurati aktivan odnos svih nas i svakog od nas sve dok se taj problem u potpunosti ne ukloni i ne stvore uvjeti za nemogućnost njegovog ponavljanja.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
garfield

garfield

Komentirano: 4.4.2012. | 16:11

1

Evo dokaza tko je kriv za zagađenja: Stanje na dan 04.04.2012. 16 h sve u zelenom ♥, a rafinerija u remontu - ne radi. C6H6 - Benzen 0.3 µg/m3, H2S - Sumporvodik 0.5 µg/m3, SO2 - Sumporov dioksid 3.7 µg/m3, O3 - Ozon 52.5 µg/m3, NO2 - Dušikov dioksid 2 µg/m3, PM2,5 - Lebdeće čestice 19.8 µg/m3.
garfield

garfield

Komentirano: 4.4.2012. | 10:59

2

Konačno svi na istoj strani što bi trebao biti cilj ovoga grada. Ovdje je izostavljenja jedna bitna stavka a to je da je "Dogovoreno između ministarstva RH i ministarstva BiH sklapanje međugraničnog "Sporazuma o paketu pitanja i mjera za zaštitu okoliša", primjenom propisa EU, koji bi trebao biti usaglašen i definiran do kraja godine, a čime bi se ustvari pooštrile mjere za emisije štetnih komponenti u RS. Ovim sporazumom biti će utvrđena i zaštita voda i dr." Ovo govorim iz razloga nepostojanja efektivnih pravnih instrumena protiv BiH, tako da je ovaj ugovor pravno vrlo obećavajući.
bibactuka

bibactuka

Komentirano: 3.4.2012. | 18:45

3

isti klinac samo drugo pakiranje.Za vrijeme bivše vlede dođe ministar Bačić sa svitom,dobi hvalospjeve lokalnih HDZ-ovaca na čelu sa Županom,ode a od obečanja ništa.Sada dođe ministrica Holy(SDP) sa svitom obeča do kraja godine mjernu stanicu i vidi vraga opet velika podrška istoj od Nikolaša (HNS),Đerđa(?),Iris(?),ostajem pri tvrdnji na početku texta,da zaključim ja im ne VJERUJEM opet će nas izigradi a kada Rusi izgrade sve ono što Jaca prije a Čačić sada dodgovoriše sa istima naše zdravlje ode u drugi plan,bit će kasno za reakcije.Predlažem drastičnije akcije i građanski neposluh dok se nešto konkretno ne riješi.
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 3.4.2012. | 17:00

4

Duspara je apsolutno u pravu. Čuvaj se Danajaca i kad darove ( obećanja ) donose.
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.4.2012. | 14:10

5

Dobro da je Mirko optimističan i otvoren prema inicijativama kao i obično. Ne valja kad netko dođe u Brod, ne valja kad ne dođe ...

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika

Brodsko-posavska županija

Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika

24.4.2018. | 12:05
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak predstavio je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak predstavio je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto domaći OPG-ovi neće u škole?

Školska kuhinja

Zašto domaći OPG-ovi neće u škole?

21.4.2018. | 17:00
U 23 osnovne i šest srednjih škola na području Brodsko-posavske županije svoje proizvode plasiraju tek dva domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Zašto drugi ne daju svoje proizvode u školske kuhinje?
U 23 osnovne i šest srednjih škola na području Brodsko-posavske županije svoje proizvode plasiraju tek dva domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Zašto drugi ne daju svoje proizvode u školske kuhinje?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novosti u programu pomoći obiteljima novorođenčadi

Od 1. svibnja

Novosti u programu pomoći obiteljima novorođenčadi

20.4.2018. | 18:30
Ovu je opremu danas dobilo novih šest brodskih mladih obitelji koje će uskoro postati bogatije za još jednog člana te dvije obitelji u kojima su već stigle prinove.
Ovu je opremu danas dobilo novih šest brodskih mladih obitelji koje će uskoro postati bogatije za još jednog člana te dvije obitelji u kojima su već stigle prinove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnika Dusparu posjetili osnovnoškolci

Dječji smijeh u gradskoj Vijećnici

Gradonačelnika Dusparu posjetili osnovnoškolci

18.4.2018. | 14:15
Učenici su postavljali mnoga aktualna pitanja pa ih je zanimalo i to smiju li piti vodu iz slavine i kada će biti uređena njihova omiljena igrališta.
Učenici su postavljali mnoga aktualna pitanja pa ih je zanimalo i to smiju li piti vodu iz slavine i kada će biti uređena njihova omiljena igrališta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske obitelji primile prve pakete opreme za bebe

Poklon vrijednosti pet tisuća kuna

Brodske obitelji primile prve pakete opreme za bebe

17.4.2018. | 14:29
Više od milijun kuna Grad Slavonski Brod izdvojio je za nabavku svega što novopečenim roditeljima treba za lakši start, barem što se financija tiče. Mlade će brodske obitelji, koje to zatraže, primiti opremu za bebe u vrijednosti od pet tisuća kuna.
Više od milijun kuna Grad Slavonski Brod izdvojio je za nabavku svega što novopečenim roditeljima treba za lakši start, barem što se financija tiče. Mlade će brodske obitelji, koje to zatraže, primiti opremu za bebe u vrijednosti od pet tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježen Dan županije, nagrađeni zaslužni

Brodsko-posavska županija

Obilježen Dan županije, nagrađeni zaslužni

16.4.2018. | 16:00
Obilježavanju Dana Brodsko-posavske županije nazočila je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica Gabrijela Žalac, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Tomislav Čuljak te mnogobrojni uzvanici.
Obilježavanju Dana Brodsko-posavske županije nazočila je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica Gabrijela Žalac, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Tomislav Čuljak te mnogobrojni uzvanici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji će biti nagrađeni, najgori otpušteni

Počinju ocjenjivati državne službenike

Najbolji će biti nagrađeni, najgori otpušteni

14.4.2018. | 10:07
Državna administracija mogla bi konačno postati sređenija, a službenici će svojim radom morati dokazati kako su tu za dobrobit građana i poduzetnika. Oni koji nisu u stanju zadovoljiti standarde kvalitete morat će napustiti državnu službu.
Državna administracija mogla bi konačno postati sređenija, a službenici će svojim radom morati dokazati kako su tu za dobrobit građana i poduzetnika. Oni koji nisu u stanju zadovoljiti standarde kvalitete morat će napustiti državnu službu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaključci sjednice Gradskog vijeća

Voda i dalje glavna tema

Zaključci sjednice Gradskog vijeća

12.4.2018. | 19:50
Veliki broj pitanja vijećnika odnosio se na ekološki incident i onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, a Gradonačelnik je dobar dio izlaganja posvetio iznošenju situacije na terenu tih dana.
Veliki broj pitanja vijećnika odnosio se na ekološki incident i onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, a Gradonačelnik je dobar dio izlaganja posvetio iznošenju situacije na terenu tih dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradske garaže u zakup

Objavljen natječaj

Gradske garaže u zakup

12.4.2018. | 18:25
Zainteresirani građani potrebnu dokumentaciju trebaju dostaviti Gradskoj upravi u roku od osam dana.
Zainteresirani građani potrebnu dokumentaciju trebaju dostaviti Gradskoj upravi u roku od osam dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći hrvatski ratni stradalnik primit će priznanje

Jedna bomba odnijela mu je sve

Najveći hrvatski ratni stradalnik primit će priznanje

12.4.2018. | 17:20
Dobitnici javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda, Povelje počasnog građanina, Zlatne čaplje, Grba Grada i Štita Berislavića odabrani su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.
Dobitnici javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda, Povelje počasnog građanina, Zlatne čaplje, Grba Grada i Štita Berislavića odabrani su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Gradske uprave traže odgovore od nadležnih

Ekološka katastrofa u Brodu

Iz Gradske uprave traže odgovore od nadležnih

11.4.2018. | 15:25
Naime, unatoč tome što se situacija u Slavonskom Brodu po pitanju opskrbe vodom vratila u normalu, Grad Slavonski Brod i njegovi građani i dalje nemaju odgovor na pitanje kako je moguće da su se koncentracije ugljikovodika u vodi sa dvadeseterostrukog prekoračenja vratile na mini
Naime, unatoč tome što se situacija u Slavonskom Brodu po pitanju opskrbe vodom vratila u normalu, Grad Slavonski Brod i njegovi građani i dalje nemaju odgovor na pitanje kako je moguće da su se koncentracije ugljikovodika u vodi sa dvadeseterostrukog prekoračenja vratile na mini
SBplus.hr, Slavonski Brod : 7. forum hrvatskih i poljskih regija

Hrvatska zajednica županija

7. forum hrvatskih i poljskih regija

4.4.2018. | 18:15
Kroz četiri panela u dva dana raspravljat će se o strateškom planiranju razvoja regija i Europi 2030., poticanju razvoja ruralnih krajeva, investicijama u regijama te obrazovanju i kulturi.
Kroz četiri panela u dva dana raspravljat će se o strateškom planiranju razvoja regija i Europi 2030., poticanju razvoja ruralnih krajeva, investicijama u regijama te obrazovanju i kulturi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježili 120 godina brodske Opće bolnice

Slavonski Brod

Obilježili 120 godina brodske Opće bolnice

4.4.2018. | 18:07
Tradicija bolničkog liječenja u Slavonskom Brodu seže u sredinu 18. stoljeća, kada je formirana Vojna bolnica u tvrđavi. Za Vojne krajine u njoj, uz vojnike, liječili su se i civili. Tijekom prošlog stoljeća gradski su fizici liječili svoje bolesnike u stacionarima za koje su obi
Tradicija bolničkog liječenja u Slavonskom Brodu seže u sredinu 18. stoljeća, kada je formirana Vojna bolnica u tvrđavi. Za Vojne krajine u njoj, uz vojnike, liječili su se i civili. Tijekom prošlog stoljeća gradski su fizici liječili svoje bolesnike u stacionarima za koje su obi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su poslovale ustanove u vlasništvu Grada

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Kako su poslovale ustanove u vlasništvu Grada

4.4.2018. | 15:05
Pred vijećnicima će se naći i prijedlog Zaključka o uvođenju izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj i obrazovanje“ u osnovne škole kojima je osnivač Grad Slavonski Brod.
Pred vijećnicima će se naći i prijedlog Zaključka o uvođenju izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj i obrazovanje“ u osnovne škole kojima je osnivač Grad Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće energetska obnova deset škola

Do kraja pedagoške godine

Kreće energetska obnova deset škola

1.4.2018. | 20:00
- Što se tiče natječaja Ministarstva branitelja, koji je nedavno završio, prijavili smo izgradnju lifotva u Gimnaziji "Matija Mesić" i u Muzeju Brodskoga posavlja - najavila je pročelnica Vukašinović.
- Što se tiče natječaja Ministarstva branitelja, koji je nedavno završio, prijavili smo izgradnju lifotva u Gimnaziji "Matija Mesić" i u Muzeju Brodskoga posavlja - najavila je pročelnica Vukašinović.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagdanski paketi za korisnike Pučke kuhinje

Grad razveselio potrebite

Blagdanski paketi za korisnike Pučke kuhinje

30.3.2018. | 17:20
Grad Slavonski Brod iznenadio je građane uskršnjim poklonima kako bi im blagdani bili ljepši i ugodniji.
Grad Slavonski Brod iznenadio je građane uskršnjim poklonima kako bi im blagdani bili ljepši i ugodniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će uštedjeti oko dva milijuna kuna

Koristi će imati i pacijenti

Bolnica će uštedjeti oko dva milijuna kuna

29.3.2018. | 10:20
Zgrada pedjiatrije, simulacijsko edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu, zgrada mikrobiološkog laboratorija, dnevne onkologije, izgradnje ginekologije samo je dio onoga na čemu se radi s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga.
Zgrada pedjiatrije, simulacijsko edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu, zgrada mikrobiološkog laboratorija, dnevne onkologije, izgradnje ginekologije samo je dio onoga na čemu se radi s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "HDZ neutemeljnim optužbama umanjuje vrijednost projekta"

Odgovor Grada:

"HDZ neutemeljnim optužbama umanjuje vrijednost projekta"

29.3.2018. | 10:00
"Ako pojedini gradski vijećnici ovakav primjer uspješnog projekta, zbog banalnog tehničkog pitanja u natječaju, ističu kao skandalozan primjer kršenja zakona od strane gradonačelnika, na žalost, onda bi ih trebalo unaprijed upozoriti da će ih biti još i u budućnosti. Prije svega
"Ako pojedini gradski vijećnici ovakav primjer uspješnog projekta, zbog banalnog tehničkog pitanja u natječaju, ističu kao skandalozan primjer kršenja zakona od strane gradonačelnika, na žalost, onda bi ih trebalo unaprijed upozoriti da će ih biti još i u budućnosti. Prije svega
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva Županija – prijatelj djece bit će proglašena u svibnju

PRESTIŽNA TITULA

Prva Županija – prijatelj djece bit će proglašena u svibnju

28.3.2018. | 14:30
U prostoru Hrvatske zajednice županija održano je savjetovanje o akciji Gradovi i općine – prijatelji djece.
U prostoru Hrvatske zajednice županija održano je savjetovanje o akciji Gradovi i općine – prijatelji djece.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isplaćene uskrsnice umirovljenicima

Slavonski Brod

Isplaćene uskrsnice umirovljenicima

28.3.2018. | 8:40
Zahvaljujući isplaćenim uskrsnicama i oni će imati priliku najveći kršćanski blagdan - blagdan uskrsnuća tijela Kristova dočekati nešto dostojanstvenije.
Zahvaljujući isplaćenim uskrsnicama i oni će imati priliku najveći kršćanski blagdan - blagdan uskrsnuća tijela Kristova dočekati nešto dostojanstvenije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :