Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 2.2.2018. u 17:00
Prikaza: 1141
|
Autor: Željka Gavranović

Jesu li potrebni skupi sati u Zagrebu?

Besplatne pripreme za brodske maturante

Slavonski Brod : Besplatne pripreme za brodske maturanteIlustracija(Foto: Algebra)

Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom srednjoškolskog obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud kako bi „pohvatali" i nadoknadili propušteno.

SLAVONSKI BROD - Savjet mladih Grada Slavonskog Broda, na čelu s predsjednicom Martom Zečević, i ove će godine organizirati besplatne pripreme za polaganje državne mature za sve zainteresirane učenike brodskih srednjih škola.

"Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu." 

Ove će godine pripremni nastavni sati ili instrukcije krenuti kasnije, sredinom ožujka, a održavat će se u prostorijama Centra mladih i to tijekom šest subota, na sljedeće datume: 10.3., 17.3., 7.4., 14.4., 28.4., 5.5.

Pripreme će se održavati od osam sati ujutro po tri blok sata zaredom i tako svake subote. Ići će po redu pripreme iz hrvatskog jezika, zatim engleskog te matematike. Četiri će subote biti rezervirane za pripreme za A razinu mature, a dvije za B razinu.

- Pozivamo sve brodske maturante neka se pridruže zajedničkom učenju i iskoriste ovu jedinstvenu priliku za besplatne pripreme. Na sat može doći bilo tko od zainteresiranih. - poručila je Marta Zečević čiju izjavu u cijelosti možete poslušati u video prilogu.

Ravnatelj Gimnazije Matije Mesića, Zlatko Markovinović, koordinator je cijelog procesa i održat će uvodno predavanje. Profesorica Marijana Zarožinski pripremat će učenike za matematiku, Nikolina Pranjić za engleski jezik, a Martina Lukić za hrvatski.

- Prvi puta sam na pripremama u organizaciji Savjeta mladih sudjelovala volonterski 2015. godine. Odaziv učenika svake godine bude velik, no kako vrijeme odmiče sve ih manje dolazi na pripreme. Smatram da je tome uzrok približavanje kraja školske godine, učenje za završne ispite, općenita zasićenost gradivom. Koliko god nastavnici tijekom godine bili ''dobri'', trudili se, koristili nove metode i slično, učenicima je potreban i dobrodošao i ovakav oblik priprema za maturu. Gradivo je opširno, obuhvaća četiri ili pet godina školovanja i koliko god netko redovno učio nije mu naodmet dodatno ponoviti. A uzimajući u obzir da su pripreme za učenike besplatne, svima bih preporučila da nam se pridruže. Mislim da nema potrebe za odlaskom na pripreme u Zagreb, jer onaj tko želi, uz volju, trud i rad i kod nas će dobiti istu vrstu pomoći. No, onima koji nisu redovno radili četiri ili pet godina teško će pomoći bilo kakve pripreme - skupe ili besplatne. - za SBplus je svoje prijašnje iskustvo u održavanju priprema za hrvatski jezik na maturi opisala profesorica Martina Lukić iz Obrtničke škole.

Na pripreme koje organizira Savjet mladih Broda, dodaje profesorica Lukić, dolaze uglavnom učenici gimnazija, Srednje medicinske škole, Ekonomsko-birotehničke i Srednje škole Matija Antun Reljković, a to su sve četverogodišnji i petogodišnji smjerovi.

I dok su svi vijest o besplatnim pripremama organiziranima u gradu dočekali s oduševljenjem, mišljenja o nužnosti i potrebi dodatnih plaćenih priprema za maturu podijeljena su i različita. Mnogi se pitaju pravi li se prevelika drama oko završnih ispita srednje škole koje su imale tolike generacije prije ovog novog modela polaganja mature.

- Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu. Naravno da je potrebno puno učiti kako bi se ponovile i uvježbale četiri godine školovanja, ali vjerujem da se svatko može pripremiti sam. Ipak, i sama sam sina na njegovu inicijativu poslala na pripreme u Zagreb koje smo platili 1200 kuna, a uz to smo mu morali pronaći i smještaj za ta dva tjedna koja je u dva navrata proveo tamo. Tu su, naravno, i troškovi prijevoza i hrane, tako da se cifra utrostručila, a na kraju ipak nije upisao željenu Arhitekturu, nego Grafički fakultet. S druge strane, kći koja se sama pripremala, bolje je prošla. Pravila očito nema i sve se opet svodi na osobni trud i rezultat. - izrazila je svoje mišljenje majka dvoje studenata koji su tijekom prethodne dvije godine uspješno položili državnu maturu, ali s različitim preduvjetima - uz pripreme i bez njih.

Mišljenje smo potražili i kod onih koje se ova tema najviše tiče - samih učenika. Razgovarali smo sa studenticom koja se za maturu intenzivno pripremala prošle godine te s učenicom četvrtog razreda, maturanticom čije su pripreme upravo u tijeku.

- Na pripreme sam išla u zagrebački Pomak i brodski Prudens. U Pomaku sam imala paket priprema za Medicinu odnosno za predmete biologiju, kemiju i fiziku. Pripreme su se održavale za vrijeme zimskih i proljetnih praznika i tjedan dana prije prijemnog. Otprilike je bilo 25 nastavnih dana i cijena priprema je bila 2500 kuna. Bili smo u različitim grupama s obzirom na veliki broj polaznika. Nastava je bila organizirana kao da smo u razredu sastavljenom od 20-ak ljudi. Predavači su bili odlični, osigurali su puno materijala za rad. Naporan je bio samo tempo, a dosta stvari na kraju moraš opet sam naučiti kod kuće. Mislim da nas je dosta na pripreme išlo iz nekog straha i pitanje je jesu li nam one uistinu potrebne ili možemo to trudom kod kuće svladati i ponoviti sami. U Brodu sam išla na pripreme iz fizike. Sistematično smo prošli gradivo, predavanja su bila dvaput tjedno tijekom dva mjeseca i cijena je bila 800 kuna. Nakon gimnazijskog programa na pripremama se ne sazna puno novih stvari i nije neostvarivo za maturu se pripremiti sam. Ipak, pripreme pokrpaju neke rupe koje su ostale u te četiri godine, a i promijeni se pristup rješavanju zadataka. Kada znaš što se traži, lakše je riješiti testove. - za SBplus je izjavila 20-godišnja Matilda, sada već uspješna studentica druge godine Medicinskog fakulteta.

- Trenutno idem na pripreme za maturu u Centar za poduku Trinom u Zagrebu. Razredi su složeni po predznanju koje je testirano inicijalnim testom kako se nitko ne bi osjećao kao da zna više ili manje te da svi napredujemo zajedno i jednako. U skupini nas je 28-ero. Pripreme mi se jako sviđaju, gradivo se detaljno obrađuje i sve je dobro organizirano. Cijena je 1300 kuna. - za SBplus izjavila je 18-godišnja Ines, učenica Gimnazije Matija Mesić, pred kojom je matura i koja tek treba vidjeti koliko će joj to dodatno učenje pomoći da položi te važne ispite znanja.

Čini se kako, na kraju, svatko mora odlučiti sam za sebe i u skladu sa svojim mogućnostima. Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom četverogodišnjeg obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud da „pohvataju" i nadoknade propušteno. No, jedno je sigurno, maturanti svakako moraju dobro zagrijati stolicu namjeravaju li ostvariti dobre rezultate i upisati željene fakultete jer znanje koje su stjecali četiri godine nije baš tako lako obnoviti.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 2.2.2018. | 21:28

1

@Stipe sve se hoće kad se može... https://www.youtube.com/watch?v=SkyqRP8S93Y
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.2.2018. | 20:59

2

Bojim se otvoriti paštetu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji idu dalje

Tehnička škola

Najbolji idu dalje

24.2.2018. | 13:50
Slavonskobrodska Tehnička škola objavila je konačne rezultati međužupanijskog natjecanja iz CNC tehnike tokarenja i glodanja te dizajniranja računalom Autocad i Catia. Evo tko su najbolji:
Slavonskobrodska Tehnička škola objavila je konačne rezultati međužupanijskog natjecanja iz CNC tehnike tokarenja i glodanja te dizajniranja računalom Autocad i Catia. Evo tko su najbolji:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gimnazijalci priredili prekrasan program za 100. rođendan

Nastupili pred ponosnim profesorima

Gimnazijalci priredili prekrasan program za 100. rođendan

23.2.2018. | 14:45
Najveća vrijednost brodske gimnazije njezini su učenici koji se, gdje god došli, ističu svojim posebnostima, kreativnošću, inovativnošću i željom za napredovanjem.
Najveća vrijednost brodske gimnazije njezini su učenici koji se, gdje god došli, ističu svojim posebnostima, kreativnošću, inovativnošću i željom za napredovanjem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas će automehaničari pokazati što znaju

Natjecanje u Slavonskom Brodu

Danas će automehaničari pokazati što znaju

23.2.2018. | 11:45
Najbolji učenici i njihovi mentori iz nekoliko hrvatskih županija natjecat će se u teorijskom i praktičnom dijelu.
Najbolji učenici i njihovi mentori iz nekoliko hrvatskih županija natjecat će se u teorijskom i praktičnom dijelu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Niz zanimljivih radionica, izložbi, predavanja...

OBILJEŽAVANJE STOLJEĆA BRODSKE GIMNAZIJE

Niz zanimljivih radionica, izložbi, predavanja...

21.2.2018. | 20:30
Prije točno 100 godina (21. veljače 1918.godine) donesena je odluka da se umjesto Više pučke škole u Brodu, uvede I i II razred Privremene realne gimnazije, zagrebačkog tipa. Time je osnovana Gimnazija u Brodu koja je do danas "preživjela" šest država i jednako toliko imena. Od 7
Prije točno 100 godina (21. veljače 1918.godine) donesena je odluka da se umjesto Više pučke škole u Brodu, uvede I i II razred Privremene realne gimnazije, zagrebačkog tipa. Time je osnovana Gimnazija u Brodu koja je do danas "preživjela" šest država i jednako toliko imena. Od 7
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas zadnji dan za prijavu Državne mature

Srednjoškolci

Danas zadnji dan za prijavu Državne mature

15.2.2018. | 10:15
Tako polaganje ispita državne mature počinje 7 lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike u devet odnosno u 14 sati, a završava 29. lipnja ispitom iz latinskog jezika, A i B razina, u 14 sati.
Tako polaganje ispita državne mature počinje 7 lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike u devet odnosno u 14 sati, a završava 29. lipnja ispitom iz latinskog jezika, A i B razina, u 14 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Filmovi brodskih srednjoškolaca vode u natjecanju

Pogledajte kako glume mladi Brođani

Filmovi brodskih srednjoškolaca vode u natjecanju

12.2.2018. | 18:30
Ove je godine tema izazova bila "identitet", a brodski su učenici svojim radovima pokazali izvrsno poznavanje engleskog jezika, ali i smisao za glumu te stvaranje filmova.
Ove je godine tema izazova bila "identitet", a brodski su učenici svojim radovima pokazali izvrsno poznavanje engleskog jezika, ali i smisao za glumu te stvaranje filmova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska gimnazija novi član akademije

Razvoj na informatičkom području

Brodska gimnazija novi član akademije

9.2.2018. | 10:15
Novi ravnatelj brodske gimnazije, Zlatko Markovinović, ulaže snage u područje Informatike, razvijajući, modernizirajući i obogaćujući nastavni program te obrazujući i učenike i nastavnike.
Novi ravnatelj brodske gimnazije, Zlatko Markovinović, ulaže snage u područje Informatike, razvijajući, modernizirajući i obogaćujući nastavni program te obrazujući i učenike i nastavnike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su među najboljima u svijetu

Uspjeh brodskih učenika

Oni su među najboljima u svijetu

2.2.2018. | 11:05
I dok neki mladi svoju slavu pokušavaju pronaći u kojekakvim reality show-ima, želeći - kako sami kažu - dokazati kolike su budale i pri tome plijene pozornost medija, ovi učenici svojim trudom, radom i zalaganjem postižu zavidne rezultate o kojima se jednostavno ne smije š
I dok neki mladi svoju slavu pokušavaju pronaći u kojekakvim reality show-ima, želeći - kako sami kažu - dokazati kolike su budale i pri tome plijene pozornost medija, ovi učenici svojim trudom, radom i zalaganjem postižu zavidne rezultate o kojima se jednostavno ne smije š
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske kladionice i dalje zarađuju na učenicima

Odgoj ovisnika o klađenju i kockanju

Brodske kladionice i dalje zarađuju na učenicima

30.1.2018. | 21:00
Ako se poslovni prostor nalazi u blizini osnovne ili srednje škole, udaljenost se utvrđuje pješačkim putem od ulaznih vrata casina ili automat kluba do prve najbliže točke građevinskog objekta obrazovne ustanove, bez obzira na ulaz u školu.
Ako se poslovni prostor nalazi u blizini osnovne ili srednje škole, udaljenost se utvrđuje pješačkim putem od ulaznih vrata casina ili automat kluba do prve najbliže točke građevinskog objekta obrazovne ustanove, bez obzira na ulaz u školu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Nakon 260 dana u logoru, ne osuđujem i ne mrzim"

Bivši logoraš posjetio Brod

"Nakon 260 dana u logoru, ne osuđujem i ne mrzim"

23.1.2018. | 9:05
Iako je Marijan Gubina kao desetogodišnji dječak nekoliko puta bio jako blizu smrti, nije dopustio da ga svladaju malodušnost, očaj i mržnja nego je u zlu pronašao dobro i to dobro širi diljem naše Domovine.
Iako je Marijan Gubina kao desetogodišnji dječak nekoliko puta bio jako blizu smrti, nije dopustio da ga svladaju malodušnost, očaj i mržnja nego je u zlu pronašao dobro i to dobro širi diljem naše Domovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekadašnji brodski ravnatelj neumorno radi na terenu

Upornost u reformi strukovnih škola

Nekadašnji brodski ravnatelj neumorno radi na terenu

19.1.2018. | 17:00
Vlado Prskalo, jedan od najuspješnijih brodskih ravnatelja srednjih škola, i dalje neumorno obilazi strukovne škole diljem Hrvatske kako bi savjetima i prijedlozima pomogao da ostvare jednak uspjeh kakav je postignula poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu.
Vlado Prskalo, jedan od najuspješnijih brodskih ravnatelja srednjih škola, i dalje neumorno obilazi strukovne škole diljem Hrvatske kako bi savjetima i prijedlozima pomogao da ostvare jednak uspjeh kakav je postignula poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Borave li učenici predugo u školi?

Početak nove rasprave o obrazovanju

Borave li učenici predugo u školi?

5.1.2018. | 13:20
Dnevne i tjedne satnice u pojedinim brodskim srednjim školama također nerijetko premašuju maksimalno propisane sate.
Dnevne i tjedne satnice u pojedinim brodskim srednjim školama također nerijetko premašuju maksimalno propisane sate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićno drvce mladih kemičara

Drvce možemo ukrasiti i drugačije

Božićno drvce mladih kemičara

23.12.2017. | 19:00
Osim u domovima blagdanska drvca ukrašavamo i na radnim mjestima, a i učenici u školama u suradnji sa svojim profesorima zadnje dane prije odlaska na zasluženi zimski odmor ukrase svoja drvca. Da ona ne moraju biti klasična potvrdili su zadnjeg dana prvog polugodišta i maturanti
Osim u domovima blagdanska drvca ukrašavamo i na radnim mjestima, a i učenici u školama u suradnji sa svojim profesorima zadnje dane prije odlaska na zasluženi zimski odmor ukrase svoja drvca. Da ona ne moraju biti klasična potvrdili su zadnjeg dana prvog polugodišta i maturanti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centri kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja

Vlado Prskalo posjetio Županiju

Centri kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja

22.12.2017. | 17:35
Centri postali bi mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima bi se provodio program redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja, kao i drugih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja.
Centri postali bi mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima bi se provodio program redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja, kao i drugih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U proizvodnju bučinog ulja uključeni učenici pet smjerova

Ogledni primjer strukovne nastave

U proizvodnju bučinog ulja uključeni učenici pet smjerova

15.12.2017. | 9:25
"Naši učenici će učiti kako pripremiti tlo za sadnju bundeve, kako ju ekološki zaštititi od bolesti i nametnika bez korištenja kemije, zatim će proći berbu i postupak proizvodnje hladno prešanog bućinog ulja u kojem nastaju i nusproizvodi za prehranu tla i stoke. Isto tako, novim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo pola milijuna kuna za novi projekt brodske škole

Poljoprivredna škola opet u vrhu

Gotovo pola milijuna kuna za novi projekt brodske škole

14.12.2017. | 10:05
Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.
Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Eko proizvodi brodskih srednjoškolaca

Posebnost na sajmu

Eko proizvodi brodskih srednjoškolaca

25.11.2017. | 18:15
"Ono što raduje je da oni jako vole raditi taj praktični dio što je nama profesorima motivirajuće i tjera nas na osmišljavanje različitih proizvoda koje bi s njima mogli raditi i prezentirati ih. Na taj način učenici se osjećaju bitnima, vide svoju ulogu i osjećaju kako pridonose
"Ono što raduje je da oni jako vole raditi taj praktični dio što je nama profesorima motivirajuće i tjera nas na osmišljavanje različitih proizvoda koje bi s njima mogli raditi i prezentirati ih. Na taj način učenici se osjećaju bitnima, vide svoju ulogu i osjećaju kako pridonose
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Brodske postrojbe u Domovinskom ratu"

U Tehničkoj školi

"Brodske postrojbe u Domovinskom ratu"

27.10.2017. | 18:10
Izložba je nastala u suradnji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Mladih povjesničara Tehničke škole Slavonski Brod te samog autora, Darka Jankovića.
Izložba je nastala u suradnji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Mladih povjesničara Tehničke škole Slavonski Brod te samog autora, Darka Jankovića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesenski agrofest

Danas u SŠ "M.A.Reljković"

Jesenski agrofest

27.10.2017. | 10:35
Nastavnici i učenici organiziraju jesenski agrofest u sklopu kojeg će se održati natjecanja, kviz, radionica oslikavanja bundeva, vožnja traktora, fotomaraton, pečenje kestenja, kokica i krumpira te izrada đumbirovog piva, čaja, slastica, šumećih kuglica i eko nakita.
Nastavnici i učenici organiziraju jesenski agrofest u sklopu kojeg će se održati natjecanja, kviz, radionica oslikavanja bundeva, vožnja traktora, fotomaraton, pečenje kestenja, kokica i krumpira te izrada đumbirovog piva, čaja, slastica, šumećih kuglica i eko nakita.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stipendija će mi pomoći, a zatim me čeka siguran posao'

LEON ŠTIMAC, MLADI KUHAR:

'Stipendija će mi pomoći, a zatim me čeka siguran posao'

23.10.2017. | 9:00
Jednomjesečna praksa u trajanju od 182 sata organizirana je i tijekom ljeta za učenike prvih i drugih razreda, dok maturanti odmah počinju raditi u sezoni.
Jednomjesečna praksa u trajanju od 182 sata organizirana je i tijekom ljeta za učenike prvih i drugih razreda, dok maturanti odmah počinju raditi u sezoni.
SBplus.hr, Slavonski Brod :