SLAVONSKI BROD - Udružene snage ukupno šesnaest muzeja od Virovitice do Iloka stvorile su monografiju „Muzej u loncu Slavonija Baranja i Srijem", koja u formi putopisa sadrži 21 priču i 35 tradicionalnih slavonskih recepata.
Projekt „Muzej u loncu" pokrenut je željom Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača te istraživanjem izvora i literature doprinese rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani krajem 19. i početkom 20. stoljeća te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.
Cilj monografije je premostiti međugeneracijski jaz, senzibilizirati javnost za vrijednosti i turističko-ugostiteljske potencijale zaboravljenih jela te skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
Monografiju, koja će danas 10. travnja u 19 sati biti predstavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu, zainteresirani mogu kupiti i u Muzeju Brodskog Posavlja po cijeni od 150 kuna.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -