5001
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Šarena,bogata i dopadljiva slavonskobrodska Tržnica, pa i kad nije pijačni dan (srijeda,subota) nudi pregršt sezonskog voća, povrća i koječega po relativno pristupačnim cijenama.
Kupaca i nema puno, a većinu zanima je li povrće i voće prskano ili ekološki uzgojeno. I odgovor je uvijek očekivan. - Nije špricano, samo dok je bilo skroz maleno - uvjerava i Mira Puljić iz Pleternice, koja već 13 godina redovito dolazi prodavati voće i povrće na brodsku tržnicu. Rajčice po 10 (one mekše i po 6 kuna), krastavci po 3 kune, paprika 7, a mahune 10 kuna. Iako najmlađi od tri sina pomaže u prodaji, ni jedan se ne namjerava baviti poljoprivredom. Ne zanima ih. To je teško zarađen kruh. Studiraju, pa supružnici Puljić sami obrađuju oko 2 hektara zemlje od čega je 800 kvadrata pod plastenicima.
- Moglo bi se živjeti od toga kad ne bi bilo toliko prekupaca na tržnici. Kupe na zelenoj tržnici ili od nas proizvođača koji im na veliko damo nešto jeftinije, čak i u trgovačkim centrima i onda prodaju za koju kunu više - komentira proizvođačica brojne prodavače koji imaju registrirane OPG-ove iako žive u stanovima i nemaju ni komadića zemlje. - Nigdje nikakve komisije da ispita tko gdje i koliko proizvodi. To je poljoprivreda na naš način - ogorčeno zaključuje Mira. Slično razmišlja i Tomislav, koji također iz Pleternice dolazi na brodsku pijacu prodavati domaće proizvode. - Kod nas je tržište malo pa eto dolazim već godinama ali kupaca slabo - kaže.
Ekološkom proizvodnjom (što je prepoznatljivo po proizvodima) bave se rijetki, a među njima je već godinama Nada Alfeldi. "Od kako sam otišla u mirovinu, to je dodatak kućnom budžetu. Proizvodimo u Trnjanskim Kutima gdje sam se rodila, na obiteljskoj zemlji, oko 2700 kvadrata. Pokušavamo proizvesti domaće neprskano povrće iako nije lako danas kada svi prskaju" veli Nada dok pokazuje nagrižene listove kelja, blitve, sitnije glavice kupusnjača, rajčice raznih veličina i oblika, sitniji i nejednak krumpir, luk...sve što pomalo podsjeća na proizvode iz bakinog vrta. - To je sve od bakinog sjemena, nije hibridno - naglašava. Pa i ekološki krastavci su po 3 kune, kupus 8 kuna za kilogram, peršin 20 kuna, mrkva 8, patlidžan po 10, a krumpir po 4 kune. Mi okopavamo sve i nema prskanja. Već 17 godina Nada proizvodi povrće zajedno sa suprugom, a ona kao bivša trgovkinja svaki je dan na tržnici do 14 sati.
Tu su još hrpe voća, nektarina po 6, kajsija po 10 kuna, jabuka od 5-7 kuna, šljiva od 5-10 kuna, mladih kukuruza po kunu ili 1,50, rasprodaja cvjetnih presadnica za svega nekoliko kuna...
No kupaca je, primjećuju svi, nešto manje. Možda zbog vrućine ili zbog sezone godišnjih odmora, a i dobar dio mladih radije ode u trgovačke lance nego na tržnicu.
Starija gospođa Štefica ipak najviše voli doći na tržnicu, "uzeti domaće, friško ubrano. Tko zna odakle sve dolazi to povrće u trgovinama i koliko stoji u frižiderima. Mislim da je ovo naše svježije i kvalitetnije. A može se naći i jeftinije" kaže vremešna gospođa dok pokazuje šljive kupljene po 3, kruške po 6 kuna, a veliku tikvicu za 5.
"Nekada se moglo lijepo zaraditi, ali svaki dan je sve lošije" ne skriva Mirko, dugogodišnji prodavač na brodskoj tržnici, koji pak ozbiljno razmišlja o privođenju kraju svog poduzetništva.