SLAVONSKI BROD/VINKOVCI/ORAHOVICA/SLATINA- Nakon vijesti da je Slovenija Europskoj komisiji uložila prigovor na Zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/kulin, o čemu je Ministrastvo poljoprivrede obaviješteno 15.veljače, ne prestaju komentari slavonskih proizvođača nadaleko poznate delicije, koja je i prije EU registracije godinama brend Slavonije i Baranje, piše Glas Slavonije.
To je isključivo slavonska tradicija
- Kulen je isključivo slavonska tradicija, stoljećima se pravi na ovim prostorima, ne znam što tu Slovencima smeta - kaže Ivo Seletković iz Donjih Andrijevaca, jedan od proizvođača tog specijaliteta.Vrijedan je, kaže, ako se dobro napravi, a ukusi su različiti i nema uniformiranog okusa. Postoji standardna receptura, no dobar kulen ovisit će o tome kakvo je meso, pušnica, kakvim se drvima dimi meso.
- Najvažniji je odabir mesa, domaća starija svinja ima prednost. Kulen se ne može praviti od svih dijelova svinje. Mora biti strogo tvrdo meso, vratina, bez žilica, tako da se od jedne svinje ne može napraviti puno kulena. Nekada su naši stari pravili samo jedan ili dva kulena. Osim mesa, važna je kvalitetna crvena paprika, jer u suprotnom meso prokisne, bitan je domaći bijeli luk, koji je ljepljiv i peče, te, naravno, sol. Jako je važno i sušenje kulena bijelim drvom, da nema tanina - navodi majstor. Naravno, na kvalitetu gotovog proizvoda utječe i vanjska temperatura, a tople zime proteklih godina ne pogoduju sušenju, kaže Seletković. On od Europske komisije, nakon što provjeri opravdanost slovenskog prigovora, očekuje pozitivan odgovor za nedostižnu slavonsku deliciju.
Prigovor nema nikakve osnove
I otočkog proizvođača slavonske delicije Samsona Andabaku osupnula je vijest o reakciji Slovenije.
- Iznenadila me vijest da je Slovenija uložila prigovor na zahtjev za registraciju naziva našeg domaćeg, slavonskog kulena. Nema se tu što puno govoriti, ne mogu oni praviti slavonski kulen, kao prvo, kad su oni u drugoj državi. Oni imaju svoj recept, međutim to je meni više zimska salama nego kulen. Slavonski kulen može se praviti samo u Slavoniji, tako da ne vidim zbog čega su uložili prigovor. Ako govorimo o nekoj šteti, ne može nama Slovenija ništa štete napraviti, to je industrija, čak je i naš industrijski kulen daleko kvalitetniji od tog njihovog - kaže on.
Prigovor na zaštitu slavonskog kulena odjeknuo je u cijeloj Slavoniji, pa tako i među proizvođačima kulena iz Orahovice. Vladimir Pleša, proizvođač kulena, ogorčen je na taj potez Slovenaca.
- Taj prigovor nema baš nikakve osnove. Mi Slavonci imamo svoju domaću svinju, dakle isključivo domaće meso, začine, svoju domaću recepturu i pravilnik po kojem radimo. Oni zaista nemaju što prigovarati, a na nama je da se čvrsto borimo za prava svog proizvoda. Ja godinama proizvodim kulen i znam koliko naš slavonski kulen vrijedi i koliko je kvalitetan i pravu zaštitu više nego zaslužuje – rekao je Pleša.
- Kulen je naša tradicija i treba ga zaštititi kao slavonski
specijalitet. Slovenci ga nikada nisu imali niti nas mogu u tome
dostići. Oni mogu proizvesti nešto industrijsko s puno konzervansa i
raznih dodataka, što nije ni slično pravom kulinu - kazao je Jozo Lauš iz Čajkovaca.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
Stipe19.02.2016. u 12:19
Mogu raditi što god žele. Dok ovom glupom narodu dođe iz dupeta u glavu i njihovim političarima da se ne živi (osim odabranih) od ustaša i partizana bit će nam krivi susjedi, svemirci, amerikanci i rusi, svi samo mi sami... Prikaži sve nikada nećemo priznati da smo lijeni i glupi.
-