Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 2.9.2017. u 14:30
Prikaza: 1700
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

OPG Vučković

Iz proizvodnje mlijeka u sustav krava-tele

vh/agroklub
Foto: vh/agroklubPrijatelji se međusobno ispomažu
 • vh/agroklub

Kada su vidjeli da od proizvodnje mlijeka sa 24 muzne krave više neće moći opstati, obitelj Marina Vučkovića iz Prnjavora preorijentirala se na uzgoj goveda u sustavu krava-tele i tov junadi koja u posljednje vrijeme ima solidnu otkupnu cijenu.

PRNJAVOR - Kao i većina drugih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj koji su proživljavali tešku agoniju zbog sramotno niske cijene mlijeka koja je jednostavno ugasila i uništila mnoge farme, i OPG Vučković iz Prnjavora u Brodsko-posavskoj županiji, bila je u problemima i brizi kako opstati, piše agroklub.

"Bavili smo se proizvodnjom mlijeka, imali smo 24 krave, bio je to dobar posao. Imali smo dobru proizvodnju, cijena mlijeka bila je oko 3,5 kuna, s tom cijenom smo mogli pokrivati troškove i funkcionirati normalno. Nažalost, onda je cijena počela padati, iz godine u godinu bila je sve niža, čak je pala ispod dvije kune, nismo više mogli to pratiti do kraja, počeli smo raditi sa gubitkom. Takva cijena bila je neprihvatljiva za nas proizvođače mlijeka, s tom sramotno niskom cijenom nije više bilo kalkulacije za pozitivno poslovanje", kaže Marin Vučković, uzoran poljoprivrednik stočar iz istočnog dijela Brodsko-posavske županije.

Otkad zna za sebe u njemu se rasplamsavala ljubav prema zemlji i stoci, naslijedio ju je od roditelja, time se, kaže, bavila cijela obitelj i želio je nastaviti tradiciju. Prije 25 godina osnovao je vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo razvijajući ga i šireći, nadajući se da će dobro živjet od proizvodnje mlijeka.

Uzgoj na slobodnoj ispaši

Nažalost, u trenutku kada se više nije moglo opstati sa tom proizvodnjom Vučkovići su teška srca morali odlučiti što i kako dalje, na što se orijentirati u poljoprivredi.

"Tu u blizini sela nalazi se stari pašnjak na kojemu sam ja odrastao čuvajući stoku sa svojim didovima i roditeljima. Vidio sam mogućnost za uzgoj goveda u sustavu krava-tele. Žao mi je bilo prodavati kvalitetne muzne krave u klaonicu po cijeni od 3-4 kune za kilogram žive vage, pa smo se odlučili baviti uzgojem goveda na slobodnoj ispaši. Prije šest godina registrirali smo ekološku proizvodnju na našem OPG-u i dobili certifikat. Većinu muznih krava simentalske pasmine ostavili smo za ovaj novi način uzgoja, koji je ipak jednostavniji, lakši i manje zahtjevan od proizvodnje mlijeka. Voljeli bi se mi i dalje baviti i mljekarstvom, držali bi i muzli krave, ali da je cijena mlijeka bolja, da se od toga može dostojnije živjeti. Nažalost, iako to želimo mislim da tu nekih većih pomaka neće biti", žao je Marinu što se smanjuje jedna značajna proizvodnja u Hrvatskoj.

Osim simentalki sa bivše farme muznih krava Vučkovići su nabavili i goveda pasmine crni angus, bik je pasmine limousine. Angus je poluintenzivna otporna mesna pasmina goveda koju osim bezrožnosti karakteriziraju ranozrelost, vitalnost i robusnost. Krave te pasmine lako se tele i imaju vitalnu telad sa brzim prirastom, sa visokom težinom teladi prilikom odbijanja.Trenutačno solidna otkupna cijena junadiIako trenutačno među šezdesetak krava prevladava angus, Marin je zadovoljan sa obadvije pasmine koje su se dobro prilagodile uvjetima života na prisavskom pašnjaku površine oko 70 hektara, na kojemu krave uzgaja i njegov prijatelj Mato Šokčević iz Prnjavora.

Na sedamdesetak hektara proizvode djeteline, djetelinsko travne smjese i kukuruz za silažu. "Neke simentalke još dojimo za potrebe obitelji i neko malo tržište, krave držimo zbog teladi koja u stadu ostaje oko 5-6 mjeseci. Nakon toga ih odvajamo otprilike kada su teška 250 kilograma i tovimo do težine od oko 600 kilgrama. Cilj nam je proizvesti što kvalitetniju junad. Momentalno je malo porasla cijena junadi, kreće se oko 14, 14,5 kuna za kilogram žive vage i to je solidna cijena za nas tovljače, u odnosu na nekadašnjih 11 ili 12 kuna za kilogram. Čini mi se da bi cijena junadi mogla i dalje rasti, jer kod nas nema dovoljno goveda", nada se Marin, zadovoljan što se njegova obitelj preorijentirala na sustav krava-tele.

Kada sam posjetio OPG Vučković, na njihovoj farmi bila je velika akcija spremanja kukuruzne silaže s površine od 10 hektara.

Ispomažu se sa rođacima i prijateljima

"Imamo uhodanu ekipu s kojom radimo već 20 godina. Trudimo se pomoć jedni drugima. Bez te uzajamne pomoći i suradnje teško bi obavili neke radove u poljoprivredi i teško bi i opstali", priča mi Marin dok vrijedni dečki neumorno rade po podnevnom suncu. U ekipi su rođaci i prijatelji, među njima i Antun Medvidović iz Sikirevaca, "slavonski Schumacher", poznati hrvatski uzgajivač lipicanaca i natjecatelj u konjičkom sportu, Antun Dorić, konjogojac iz Svilaja, poljoprivrednici Jakov Matijašević iz Novog Grada i Ivan Ferić iz Divoševaca i drugi.

Krasi ih solidarnost kada trebaju pomoći jedni drugima u većim poljoprivrednim akcijama što je za pohvalu i moglo bi u ovim teškim vremenima kada su ljudi sve više otuđeni poslužiti kao lijep primjer drugima.

Vučkovići su u tom dijelu Slavonije i primjer kako u jednoj obitelji svi rade. Uz Marina i njegovu suprugu Katu puno im pomaže i teta Janja koja živi zajedno sa njima, ali i sinovi: Mirko koji studira strojarstvo, Tomislav, učenik srednje škole, Ivan koji ima želju studirati agronomiju, a koliko može pomogne i desetogodišnja kći Marina.

Svi se borimo da nam bude ljepše

"Brojnija smo obitelj u selu, svi radimo, svi se borimo da nam bude ljepše. Jako sam zadovoljan što nam jako puno pomažu sinovi, svaki trenutak kada su kod kuće, kada su slobodni od predavanja i škole, hvataju se posla. Izuzetno sam sretan što su tako odgojeni i na dobrom putu da postanu dobri i radišni ljudi. Bez obzira na zanimanja i kvalifikacije koje steknu siguran sam da će i dalje pomagati na gospodarstvu, a nadam se da će barem jedan naslijediti ovu farmu, jer naviknuli smo pošteno raditi i od toga živimo čitav život", kaže Marin.

Uz držanje i uzgoj goveda Vučkovići su i veliki zaljubljenici u konje lipicance. Imaju devet grla tih četveronožnih ljepotana i dugo surađuju sa obiteljima konjogojaca Medvidović i Dorić sudjelujući na raznim manifestacijama.

Uredili su i obiteljsku kuću za odmor "Kuća kod dunje žute" u kojoj se s vremenom planiraju baviti i seoskim turizmom, za što imaju dobre preduvjete.

"Godinama živimo i radimo na selu, opstali smo unatoč mnogobrojnim problemima. Volimo posao na njivama i sa stokom, život na selu. Radimo mnogo, ali smo zadovoljni sa životom", kaže Marin. Dodaje da u njihovom poslu poslu sa stokom nema godišnjeg odmora, ali je ipak prije tri godine sa suprugom i mlađom djecu odmarao na moru.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Srbi uče iz naših grešaka

  Hrvati pokazali kako ne treba raditi

  Srbi uče iz naših grešaka

  18.1.2018. | 18:30
  Svojom poljoprivrednom politikom te odlukama o uvozu i izvozu različitih proizvoda, naizgled naprednija i "europska" Hrvatska, susjednim je zemljama u regiji pokazala što ne trebaju činiti žele li potaknuti sveukupni razvoj svoje države.
  Svojom poljoprivrednom politikom te odlukama o uvozu i izvozu različitih proizvoda, naizgled naprednija i "europska" Hrvatska, susjednim je zemljama u regiji pokazala što ne trebaju činiti žele li potaknuti sveukupni razvoj svoje države.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbrka u označavanju i zakupu državnog zemljišta

  Potrebna velika revizija postojećih mapa

  Zbrka u označavanju i zakupu državnog zemljišta

  14.1.2018. | 10:10
  Udruga OPG-ova "Život" pobunila se protiv postojećeg stanja i traži veliko čišćenje u sustavu identifikacije državnih zemljišta kako bi se točno znalo koje je zemljište u zakupu i tko ga obrađuje.
  Udruga OPG-ova "Život" pobunila se protiv postojećeg stanja i traži veliko čišćenje u sustavu identifikacije državnih zemljišta kako bi se točno znalo koje je zemljište u zakupu i tko ga obrađuje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Žele li mladi živjeti u selima?

  Nije sve crno-bijelo

  Žele li mladi živjeti u selima?

  10.1.2018. | 17:30
  Zašto bi žena živjela u velikoj kući, mela ispred nje, čistila kod krava, kuhala svaki dan, usisavala ogromne prostorije i prala 30 prozora, kada može biti trgovkinja, radnica osam sati dnevno, pet puta tjedno u Njemačkoj, živjeti u 50 kvadrata i svaki dan odmarati, šetati, hodat
  Zašto bi žena živjela u velikoj kući, mela ispred nje, čistila kod krava, kuhala svaki dan, usisavala ogromne prostorije i prala 30 prozora, kada može biti trgovkinja, radnica osam sati dnevno, pet puta tjedno u Njemačkoj, živjeti u 50 kvadrata i svaki dan odmarati, šetati, hodat
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plastenici i staklenici polako preuzimaju slavonska polja

  Razvoj i modernizacija poljoprivrede

  Plastenici i staklenici polako preuzimaju slavonska polja

  4.1.2018. | 9:20
  Staklenici su skuplji od plastenika, iako se i plastenici u posljednje vrijeme usavršavaju, imaju jaču konstrukciju, bolje grijanje, pa na tržištu raste i njihova cijena.
  Staklenici su skuplji od plastenika, iako se i plastenici u posljednje vrijeme usavršavaju, imaju jaču konstrukciju, bolje grijanje, pa na tržištu raste i njihova cijena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci skoknuli do Međimurja po savjete

  Usporedba vođenja OPG-ova

  Slavonci skoknuli do Međimurja po savjete

  13.12.2017. | 15:20
  Lagovci šireg novogradiškog područja posjetili su Mlinarsku kuću, farmu jelena i muflona, OPG Roberta Perhoča, a obišli su i centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu gdje su slušali predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi.
  Lagovci šireg novogradiškog područja posjetili su Mlinarsku kuću, farmu jelena i muflona, OPG Roberta Perhoča, a obišli su i centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu gdje su slušali predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontrola plodnost tla uz plaćanje 20 posto cijene

  Pomoć županije

  Kontrola plodnost tla uz plaćanje 20 posto cijene

  16.9.2017. | 9:15
  Umjesto pune cijene od 390 kuna po uzorku, obiteljska poljoprivredne gospodarstva na području Brodsko-posavske županije mogu to obaviti za 76 kuna, što je 20 posto cijene. Uz uzimanje uzoraka na terenu i njihove analize Regionalni centar za biotehnološka istraživanja Brodsko-posa
  Umjesto pune cijene od 390 kuna po uzorku, obiteljska poljoprivredne gospodarstva na području Brodsko-posavske županije mogu to obaviti za 76 kuna, što je 20 posto cijene. Uz uzimanje uzoraka na terenu i njihove analize Regionalni centar za biotehnološka istraživanja Brodsko-posa
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlijeko nije vidjelo kravu, med pčelu, a čokolada kakao

  LAŽNA HRANA NA POLICAMA

  Mlijeko nije vidjelo kravu, med pčelu, a čokolada kakao

  10.6.2017. | 17:30
  Stavite pravo svježe i neko mlijeko iz trgovine na sunce; prvo će se ukiseliti jer je prirodno, a drugome neće biti ništa - kaže mljekar Ivan Klasnić iz Slavonskog Kobaša.
  Stavite pravo svježe i neko mlijeko iz trgovine na sunce; prvo će se ukiseliti jer je prirodno, a drugome neće biti ništa - kaže mljekar Ivan Klasnić iz Slavonskog Kobaša.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima na dar tisuću litara domaćeg mlijeka

  Brodsko-posavski mljekari

  Brođanima na dar tisuću litara domaćeg mlijeka

  1.6.2017. | 21:15
  'Cilj nam je podjelom mlijeka približiti naš domaći proizvod građanima kako bi one koji znaju podsjetili, a one koji ne znaju upoznali s okusom pravog domaćeg kravljeg mlijeka.'
  'Cilj nam je podjelom mlijeka približiti naš domaći proizvod građanima kako bi one koji znaju podsjetili, a one koji ne znaju upoznali s okusom pravog domaćeg kravljeg mlijeka.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ljetnica i balkonskog cvijeća do chia biljke

  10. Florafest uljepšao prekrasnu Tvrđavu

  Od ljetnica i balkonskog cvijeća do chia biljke

  13.5.2017. | 19:40
  Dvodnevna manifestacija nastavlja se u tvrđavskom prostoru na oko 1000 četvornih metara i sutra, uz zabavni program ali i zanimljivu i korisnu radionicu o prirodnim sredstvima za zaštitu bilja koju će, od 14 do 16 sati, održati najpoznatija ljubiteljica prirodno uzgojenog bilja,
  Dvodnevna manifestacija nastavlja se u tvrđavskom prostoru na oko 1000 četvornih metara i sutra, uz zabavni program ali i zanimljivu i korisnu radionicu o prirodnim sredstvima za zaštitu bilja koju će, od 14 do 16 sati, održati najpoznatija ljubiteljica prirodno uzgojenog bilja,
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stočari protiv novog preventivnog cijepljenja

  Bolest kvrgave kože

  Stočari protiv novog preventivnog cijepljenja

  7.5.2017. | 11:00
  Članovi Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije najavili su da neće dopustiti novo preventivno cijepljenje krava protiv bolesti kvrgave kože koje počinje u ponedjeljak, jer smatraju da im je prošlogodišnje cijepljenje donijelo nove velike probleme i štete koje nisu p
  Članovi Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije najavili su da neće dopustiti novo preventivno cijepljenje krava protiv bolesti kvrgave kože koje počinje u ponedjeljak, jer smatraju da im je prošlogodišnje cijepljenje donijelo nove velike probleme i štete koje nisu p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grijanje agropeletom 160.000 kn, a lož uljem pola milijuna

  Agropeleti bi mogli oživjeti Slavoniju:

  Grijanje agropeletom 160.000 kn, a lož uljem pola milijuna

  16.3.2017. | 9:00
  Osim što je riječ o najekološkijem energentu, grijanje na pelete višestruko je jeftinije, jer jedna litra lož-ulja, koja košta oko 5 kuna, ima jednaku energetsku vrijednost kao dva kilograma peleta, koji koštaju oko dvije kune.
  Osim što je riječ o najekološkijem energentu, grijanje na pelete višestruko je jeftinije, jer jedna litra lož-ulja, koja košta oko 5 kuna, ima jednaku energetsku vrijednost kao dva kilograma peleta, koji koštaju oko dvije kune.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slama i kukurozovina za proizvodnju agro peleta

  Umjesto sječe šuma

  Slama i kukurozovina za proizvodnju agro peleta

  15.3.2017. | 17:00
  Korištenje i prerada biomase omogućuje energetsku neovisnost, ali i smanjuje emitiranje štetnog ugljičnog dioksida, a za svako poljoprivredno gospodarstvo predstavlja i značajan dodatni izvor prihoda.
  Korištenje i prerada biomase omogućuje energetsku neovisnost, ali i smanjuje emitiranje štetnog ugljičnog dioksida, a za svako poljoprivredno gospodarstvo predstavlja i značajan dodatni izvor prihoda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka iz Bavarske traži partnere i u Brodskoj županiji

  Prilika za OPG-ove

  Tvrtka iz Bavarske traži partnere i u Brodskoj županiji

  2.3.2017. | 12:00
  Tvrtka iz Bavarske jedan oblik suradnje vide kroz uzgoj bio-soje i ostalih kultura u ekološkoj proizvodnji, koja je trenutno neisplativa hrvatskim poljoprivrednicima zbog gotovo iste cijene konačnog proizvoda sa proizvodima koji nisu ekološki proizvedeni.
  Tvrtka iz Bavarske jedan oblik suradnje vide kroz uzgoj bio-soje i ostalih kultura u ekološkoj proizvodnji, koja je trenutno neisplativa hrvatskim poljoprivrednicima zbog gotovo iste cijene konačnog proizvoda sa proizvodima koji nisu ekološki proizvedeni.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzgajivači priželjkuju status eko proizvođača

  Gajna - arka starih pasmina

  Uzgajivači priželjkuju status eko proizvođača

  27.1.2017. | 17:40
  Uzgajivači podolca, okupljeni u zadruzi Eko gajna, bore se za zasluženu poziciju ove izvorne pasmine, što u konačnici znači i veće poticaje, ali i lakši plasman mesa, kojeg Brođani i njihovi gosti imaju priliku kušati u jednom od slavonskoprodskih ugostiteljskih objekata.
  Uzgajivači podolca, okupljeni u zadruzi Eko gajna, bore se za zasluženu poziciju ove izvorne pasmine, što u konačnici znači i veće poticaje, ali i lakši plasman mesa, kojeg Brođani i njihovi gosti imaju priliku kušati u jednom od slavonskoprodskih ugostiteljskih objekata.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poziv svim zainteresiranim za sudjelovanje

  19. Poljoprivredno poduzetničke ideje

  Poziv svim zainteresiranim za sudjelovanje

  13.1.2017. | 11:10
  Brodsko-posavska županija u suradnji s Savjetodavnom službom, HPA, Županijskom gospodarskom i obrtničkom komorom, CTR-om, srednjim školama, turističkom zajednicom, udruženjem obrtnika, gradom Nova Gradiška te LAG-om ”Zapadna Slavonija” organizira savjetodavno izložbenu manifestac
  Poziv svim zainteresiranim za sudjelovanje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mati Gavranu odobreno 114 tisuća kuna potpore

  U sklopu razvoja malih OPG-ova

  Mati Gavranu odobreno 114 tisuća kuna potpore

  18.12.2016. | 11:20
  Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade.
  Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijete “žutice” na vinovoj lozi

  Upozorenje vinogradarima

  Prijete “žutice” na vinovoj lozi

  5.12.2016. | 17:45
  U vinogradima u kojima se bolest pojavi ona se brzo širi i poprimi razmjere epidemije, stvarajući goleme štete na grožđu i nepovratno na trsovima. Za širenje bolesti u vinogradu, stručnajci okrivljuju američkog cvrčka, točnije jedini poznati prirodni vektor, kukca koji se hrani s
  U vinogradima u kojima se bolest pojavi ona se brzo širi i poprimi razmjere epidemije, stvarajući goleme štete na grožđu i nepovratno na trsovima. Za širenje bolesti u vinogradu, stručnajci okrivljuju američkog cvrčka, točnije jedini poznati prirodni vektor, kukca koji se hrani s
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Blokirano više od 40 OPG-ova

  Na području Brodsko-posavske županije

  Blokirano više od 40 OPG-ova

  22.11.2016. | 16:00
  Kako su u Jedinstvenom registru računa evidentirana 8.147 otvorena računa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, podaci s kraja rujna pokazuju da je trenutno u blokadi 12,05 posto OPG-ova.
  Kako su u Jedinstvenom registru računa evidentirana 8.147 otvorena računa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, podaci s kraja rujna pokazuju da je trenutno u blokadi 12,05 posto OPG-ova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog malih prinosa oraha cijena po kilogramu i do 70 kn

  Orasi crni i crvljivi

  Zbog malih prinosa oraha cijena po kilogramu i do 70 kn

  24.10.2016. | 10:00
  Štetnici su napravili svoje pa Stjepan T. prikuplja, kaže, ono što je ostalo, a to je tridesetak posto ploda. Da nije bilo tog problema, nešto se moglo i prodati jer otkupna cijena na veliko iznosi oko 35 kuna po kilogramu. Na malo pak, jezgre oraha se na malobrojnim mjestima bro
  Štetnici su napravili svoje pa Stjepan T. prikuplja, kaže, ono što je ostalo, a to je tridesetak posto ploda. Da nije bilo tog problema, nešto se moglo i prodati jer otkupna cijena na veliko iznosi oko 35 kuna po kilogramu. Na malo pak, jezgre oraha se na malobrojnim mjestima bro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog iseljavanja nedostaje radnika

  Rad u poljoprivredi

  Zbog iseljavanja nedostaje radnika

  20.9.2016. | 17:00
  Proizvođači se u svom poslovanju susreću s raznim problemima. Njih osjete i Mario Jagodanović, vlasnik klaonice Jagodanović i Ivan Janković, vlasnik pilane.
  Proizvođači se u svom poslovanju susreću s raznim problemima. Njih osjete i Mario Jagodanović, vlasnik klaonice Jagodanović i Ivan Janković, vlasnik pilane.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :