Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 2.9.2017. u 14:30
Prikaza: 2034
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

OPG Vučković

Iz proizvodnje mlijeka u sustav krava-tele

vh/agroklub
Foto: vh/agroklubPrijatelji se međusobno ispomažu
 • vh/agroklub

Kada su vidjeli da od proizvodnje mlijeka sa 24 muzne krave više neće moći opstati, obitelj Marina Vučkovića iz Prnjavora preorijentirala se na uzgoj goveda u sustavu krava-tele i tov junadi koja u posljednje vrijeme ima solidnu otkupnu cijenu.

PRNJAVOR - Kao i većina drugih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj koji su proživljavali tešku agoniju zbog sramotno niske cijene mlijeka koja je jednostavno ugasila i uništila mnoge farme, i OPG Vučković iz Prnjavora u Brodsko-posavskoj županiji, bila je u problemima i brizi kako opstati, piše agroklub.

"Bavili smo se proizvodnjom mlijeka, imali smo 24 krave, bio je to dobar posao. Imali smo dobru proizvodnju, cijena mlijeka bila je oko 3,5 kuna, s tom cijenom smo mogli pokrivati troškove i funkcionirati normalno. Nažalost, onda je cijena počela padati, iz godine u godinu bila je sve niža, čak je pala ispod dvije kune, nismo više mogli to pratiti do kraja, počeli smo raditi sa gubitkom. Takva cijena bila je neprihvatljiva za nas proizvođače mlijeka, s tom sramotno niskom cijenom nije više bilo kalkulacije za pozitivno poslovanje", kaže Marin Vučković, uzoran poljoprivrednik stočar iz istočnog dijela Brodsko-posavske županije.

Otkad zna za sebe u njemu se rasplamsavala ljubav prema zemlji i stoci, naslijedio ju je od roditelja, time se, kaže, bavila cijela obitelj i želio je nastaviti tradiciju. Prije 25 godina osnovao je vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo razvijajući ga i šireći, nadajući se da će dobro živjet od proizvodnje mlijeka.

Uzgoj na slobodnoj ispaši

Nažalost, u trenutku kada se više nije moglo opstati sa tom proizvodnjom Vučkovići su teška srca morali odlučiti što i kako dalje, na što se orijentirati u poljoprivredi.

"Tu u blizini sela nalazi se stari pašnjak na kojemu sam ja odrastao čuvajući stoku sa svojim didovima i roditeljima. Vidio sam mogućnost za uzgoj goveda u sustavu krava-tele. Žao mi je bilo prodavati kvalitetne muzne krave u klaonicu po cijeni od 3-4 kune za kilogram žive vage, pa smo se odlučili baviti uzgojem goveda na slobodnoj ispaši. Prije šest godina registrirali smo ekološku proizvodnju na našem OPG-u i dobili certifikat. Većinu muznih krava simentalske pasmine ostavili smo za ovaj novi način uzgoja, koji je ipak jednostavniji, lakši i manje zahtjevan od proizvodnje mlijeka. Voljeli bi se mi i dalje baviti i mljekarstvom, držali bi i muzli krave, ali da je cijena mlijeka bolja, da se od toga može dostojnije živjeti. Nažalost, iako to želimo mislim da tu nekih većih pomaka neće biti", žao je Marinu što se smanjuje jedna značajna proizvodnja u Hrvatskoj.

Osim simentalki sa bivše farme muznih krava Vučkovići su nabavili i goveda pasmine crni angus, bik je pasmine limousine. Angus je poluintenzivna otporna mesna pasmina goveda koju osim bezrožnosti karakteriziraju ranozrelost, vitalnost i robusnost. Krave te pasmine lako se tele i imaju vitalnu telad sa brzim prirastom, sa visokom težinom teladi prilikom odbijanja.Trenutačno solidna otkupna cijena junadiIako trenutačno među šezdesetak krava prevladava angus, Marin je zadovoljan sa obadvije pasmine koje su se dobro prilagodile uvjetima života na prisavskom pašnjaku površine oko 70 hektara, na kojemu krave uzgaja i njegov prijatelj Mato Šokčević iz Prnjavora.

Na sedamdesetak hektara proizvode djeteline, djetelinsko travne smjese i kukuruz za silažu. "Neke simentalke još dojimo za potrebe obitelji i neko malo tržište, krave držimo zbog teladi koja u stadu ostaje oko 5-6 mjeseci. Nakon toga ih odvajamo otprilike kada su teška 250 kilograma i tovimo do težine od oko 600 kilgrama. Cilj nam je proizvesti što kvalitetniju junad. Momentalno je malo porasla cijena junadi, kreće se oko 14, 14,5 kuna za kilogram žive vage i to je solidna cijena za nas tovljače, u odnosu na nekadašnjih 11 ili 12 kuna za kilogram. Čini mi se da bi cijena junadi mogla i dalje rasti, jer kod nas nema dovoljno goveda", nada se Marin, zadovoljan što se njegova obitelj preorijentirala na sustav krava-tele.

Kada sam posjetio OPG Vučković, na njihovoj farmi bila je velika akcija spremanja kukuruzne silaže s površine od 10 hektara.

Ispomažu se sa rođacima i prijateljima

"Imamo uhodanu ekipu s kojom radimo već 20 godina. Trudimo se pomoć jedni drugima. Bez te uzajamne pomoći i suradnje teško bi obavili neke radove u poljoprivredi i teško bi i opstali", priča mi Marin dok vrijedni dečki neumorno rade po podnevnom suncu. U ekipi su rođaci i prijatelji, među njima i Antun Medvidović iz Sikirevaca, "slavonski Schumacher", poznati hrvatski uzgajivač lipicanaca i natjecatelj u konjičkom sportu, Antun Dorić, konjogojac iz Svilaja, poljoprivrednici Jakov Matijašević iz Novog Grada i Ivan Ferić iz Divoševaca i drugi.

Krasi ih solidarnost kada trebaju pomoći jedni drugima u većim poljoprivrednim akcijama što je za pohvalu i moglo bi u ovim teškim vremenima kada su ljudi sve više otuđeni poslužiti kao lijep primjer drugima.

Vučkovići su u tom dijelu Slavonije i primjer kako u jednoj obitelji svi rade. Uz Marina i njegovu suprugu Katu puno im pomaže i teta Janja koja živi zajedno sa njima, ali i sinovi: Mirko koji studira strojarstvo, Tomislav, učenik srednje škole, Ivan koji ima želju studirati agronomiju, a koliko može pomogne i desetogodišnja kći Marina.

Svi se borimo da nam bude ljepše

"Brojnija smo obitelj u selu, svi radimo, svi se borimo da nam bude ljepše. Jako sam zadovoljan što nam jako puno pomažu sinovi, svaki trenutak kada su kod kuće, kada su slobodni od predavanja i škole, hvataju se posla. Izuzetno sam sretan što su tako odgojeni i na dobrom putu da postanu dobri i radišni ljudi. Bez obzira na zanimanja i kvalifikacije koje steknu siguran sam da će i dalje pomagati na gospodarstvu, a nadam se da će barem jedan naslijediti ovu farmu, jer naviknuli smo pošteno raditi i od toga živimo čitav život", kaže Marin.

Uz držanje i uzgoj goveda Vučkovići su i veliki zaljubljenici u konje lipicance. Imaju devet grla tih četveronožnih ljepotana i dugo surađuju sa obiteljima konjogojaca Medvidović i Dorić sudjelujući na raznim manifestacijama.

Uredili su i obiteljsku kuću za odmor "Kuća kod dunje žute" u kojoj se s vremenom planiraju baviti i seoskim turizmom, za što imaju dobre preduvjete.

"Godinama živimo i radimo na selu, opstali smo unatoč mnogobrojnim problemima. Volimo posao na njivama i sa stokom, život na selu. Radimo mnogo, ali smo zadovoljni sa životom", kaže Marin. Dodaje da u njihovom poslu poslu sa stokom nema godišnjeg odmora, ali je ipak prije tri godine sa suprugom i mlađom djecu odmarao na moru.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi uzgajivači i njihovi konji oduševili posjetitelje

  Ljepše lice napuštene Slavonije

  Mladi uzgajivači i njihovi konji oduševili posjetitelje

  20.5.2018. | 16:05
  Današnja je Međužupanijska stočarska izložba pružila priliku za lijepu priču o mladosti i Slavoniji - dva pojma koja se u posljednjih godina zajedno spominju samo u negativnom kontekstu.
  Današnja je Međužupanijska stočarska izložba pružila priliku za lijepu priču o mladosti i Slavoniji - dva pojma koja se u posljednjih godina zajedno spominju samo u negativnom kontekstu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove godine gužva na CAC-HR izložbi pasa

  19. Međužupanijska stočarska izložba

  I ove godine gužva na CAC-HR izložbi pasa

  19.5.2018. | 13:05
  Uz današnju izložbu pasa upriličen je i popratni sajam domaćih proizvođača na kojem su svoje proizvode izložili i učenici Poljoprivredne škole.
  Uz današnju izložbu pasa upriličen je i popratni sajam domaćih proizvođača na kojem su svoje proizvode izložili i učenici Poljoprivredne škole.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U sezonu ušli s 14 raketa po lansirnoj postaji

  Protugradna obrana

  U sezonu ušli s 14 raketa po lansirnoj postaji

  14.5.2018. | 19:15
  "Na sve 54 lansirne postaje na području Brodsko-posavske županije raketari su prošli liječničke preglede i dobili su licence. Lansirne postaje u sezonu su ušle sa šest kratokometnih i osam dugometnih raketa, a na pričuvi se za cijelu državu nalazi još tri pol tisuće protugradnih
  "Na sve 54 lansirne postaje na području Brodsko-posavske županije raketari su prošli liječničke preglede i dobili su licence. Lansirne postaje u sezonu su ušle sa šest kratokometnih i osam dugometnih raketa, a na pričuvi se za cijelu državu nalazi još tri pol tisuće protugradnih
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podolci se vratili na Gajnu

  Nakon povlačenja vode

  Podolci se vratili na Gajnu

  11.5.2018. | 12:05
  Dok tele simentalca košta 25 do 30 kuna po kilogramu, tele podolca trebalo bi imati barem desetak kuna veću cijenu mišljenja su brodsko-posavski uzgajivači, koji su u ovaj posao ušli prvenstveno iz ljubavi, no za opstanak nužna je i ekonomska računica.
  Dok tele simentalca košta 25 do 30 kuna po kilogramu, tele podolca trebalo bi imati barem desetak kuna veću cijenu mišljenja su brodsko-posavski uzgajivači, koji su u ovaj posao ušli prvenstveno iz ljubavi, no za opstanak nužna je i ekonomska računica.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspored informativnih radionica za poljoprivrednike

  Poziv za vlasnike malih OPG-ova

  Raspored informativnih radionica za poljoprivrednike

  2.5.2018. | 14:50
  Prihvatljivi korisnici mjere potpore su mala poljoprivredna gospodarstva za čije će nositelje biti organizirane informativne radionice na više lokacija u široj okolici Slavonskog Broda.
  Prihvatljivi korisnici mjere potpore su mala poljoprivredna gospodarstva za čije će nositelje biti organizirane informativne radionice na više lokacija u široj okolici Slavonskog Broda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do 15 tisuća eura potpore

  Nova mogućnost za OPG-e

  Evo kako do 15 tisuća eura potpore

  25.4.2018. | 11:00
  Ukupan iznos raspoloživih sredstava za OPG-e iznosi 1.010.448,00 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura.
  Ukupan iznos raspoloživih sredstava za OPG-e iznosi 1.010.448,00 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugrožena populacija Slavonsko-srijemskog podolca

  Imamo svega 200 krava

  Ugrožena populacija Slavonsko-srijemskog podolca

  16.4.2018. | 21:00
  Na skupštini, na kojoj se okupilo više od 20 uzgajivača ove hrvatske izvorne i ugrožene pasmine goveda, koja prema efektivnoj veličini populacije pripada u skupinu kritično ugroženih pasmina, prezentirane su najvažnije odrednice novog uzgojnog programa, koji uvažava nove okolnost
  Na skupštini, na kojoj se okupilo više od 20 uzgajivača ove hrvatske izvorne i ugrožene pasmine goveda, koja prema efektivnoj veličini populacije pripada u skupinu kritično ugroženih pasmina, prezentirane su najvažnije odrednice novog uzgojnog programa, koji uvažava nove okolnost
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudjelujte u raspravi o obnovi sela i ruralnih područja

  Uključiti se možete iz naslonjača

  Sudjelujte u raspravi o obnovi sela i ruralnih područja

  5.4.2018. | 13:40
  Putem elektroničkog savjetovanja svatko iz udobnosti vlastite sobe može davati prijedloge i komentirati dijelove pravilnika koji mu se čine nepravednima te tako izravno sudjelovati u raspravi o boljim uvjetima za sebe i svoje sugrađane.
  Svi zainteresirani dionici pozvani su da dostave svoje konstruktivne prijedloge, koji će doprinijeti izradi konačne verzije Pravilnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su dva najuzornija OPG-a u proizvodnji mlijeka

  HRVATSKA MLJEKARSKA UDRUGA:

  Ovo su dva najuzornija OPG-a u proizvodnji mlijeka

  28.3.2018. | 14:10
  Plakete najuzornijim gospodarstvima bit će dodijeljene na Godišnjoj skupštini Hrvatske mljekarske udruge.
  Plakete najuzornijim gospodarstvima bit će dodijeljene na Godišnjoj skupštini Hrvatske mljekarske udruge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Ministre dozvoli OPG-ovima sjetvu vlastitog sjemena"

  Zastupnik Vlaović ministru Tolušiću:

  "Ministre dozvoli OPG-ovima sjetvu vlastitog sjemena"

  23.3.2018. | 12:30
  "Poljoprivreda trpi zbog visokih vodostaja i poplava koji su rezultat klimatskih promjena, hoće li poljoprivrednici zbog toga biti obeštećeni? Velike poljoprivredne površine u Lici, oko Karlovca, Siska, Jasenovca i Stare Gradiške su pod vodom. Štetu ne čine samo poplave već i za
  "Poljoprivreda trpi zbog visokih vodostaja i poplava koji su rezultat klimatskih promjena, hoće li poljoprivrednici zbog toga biti obeštećeni? Velike poljoprivredne površine u Lici, oko Karlovca, Siska, Jasenovca i Stare Gradiške su pod vodom. Štetu ne čine samo poplave već i za
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštar dobio 15 tisuća eura

  Nedaleko Slavonskog Broda

  Poštar dobio 15 tisuća eura

  22.3.2018. | 18:55
  Dobivenim novcem osigurao si daljnji napredak u poslu kojim svojoj obitelji osigurava dodatni prihod i stabilniju budućnost.
  Dobivenim novcem osigurao si daljnji napredak u poslu kojim svojoj obitelji osigurava dodatni prihod i stabilniju budućnost.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Onda se i Danac može u Hrvatskoj baviti poljoprivredom

  Neka plaćaju ovdje poreze

  Onda se i Danac može u Hrvatskoj baviti poljoprivredom

  13.3.2018. | 14:15
  "Nositelj OPG-a može biti samo onaj tko ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, tako štitimo svoju državu, svoju poljoprivredu. Onaj tko se bavi poljoprivredom u Hrvatskoj u Hrvatskoj treba živjet, a može biti Nizozemac, Danac ili bilo tko drugi koji će svojim znanjima oplemeniti
  "Nositelj OPG-a može biti samo onaj tko ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, tako štitimo svoju državu, svoju poljoprivredu. Onaj tko se bavi poljoprivredom u Hrvatskoj u Hrvatskoj treba živjet, a može biti Nizozemac, Danac ili bilo tko drugi koji će svojim znanjima oplemeniti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Slavonskom svinjogojcu" pola milijuna eura

  Umjesto uvoza uskoro domaće

  "Slavonskom svinjogojcu" pola milijuna eura

  23.2.2018. | 18:10
  Brodsko-posavska županija financijski pomogla osnutak organizacije svinjogojaca, koji žele da se mesa s hrvatskih farmi nađe u restoranima, hotelima i policama trgovačkih lanaca.
  Brodsko-posavska županija financijski pomogla osnutak organizacije svinjogojaca, koji žele da se mesa s hrvatskih farmi nađe u restoranima, hotelima i policama trgovačkih lanaca.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'

  Đuro Japarić:

  'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'

  20.2.2018. | 19:13
  Hrvatski sabor izglasao je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novim aktom ovlasti raspolaganja površinama u državnom vlasništvu vraćaju se jedinicama lokalne samouprave.
  Hrvatski sabor izglasao je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novim aktom ovlasti raspolaganja površinama u državnom vlasništvu vraćaju se jedinicama lokalne samouprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaustaviti odlazak mladih iz Slavonije

  Nužne su stimulacije

  Zaustaviti odlazak mladih iz Slavonije

  14.2.2018. | 12:15
  "Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u konkurenciji s malim tvrtkama koje imaju do 50 zaposlenih i 10 milijuna eura prometa na godinu, nemaju šanse i bojim se da će to biti krah obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava."
  "Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u konkurenciji s malim tvrtkama koje imaju do 50 zaposlenih i 10 milijuna eura prometa na godinu, nemaju šanse i bojim se da će to biti krah obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

  Brodsko-posavska županija

  Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

  13.2.2018. | 13:43
  Potencijalni korisnici mogu se registrirati za sudjelovanje na radionicama putem poveznice za poveznice za M6 i poveznice za M4.
  Potencijalni korisnici mogu se registrirati za sudjelovanje na radionicama putem poveznice za poveznice za M6 i poveznice za M4.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Znaju li slavonski poljoprivrednici dovoljno da bi uspjeli?

  Biti dobar u uzgoju više nije dovoljno

  Znaju li slavonski poljoprivrednici dovoljno da bi uspjeli?

  1.2.2018. | 21:00
  Informatička, financijska i ekonomska pismenost slavonskih poljoprivrednika na veoma je niskoj razini. Uvjereni da, što je i istina, svoj posao dovoljno dobro rade te da im za njega ne trebaju računala i papirologija, ostaju na europskom zaleđu i stagniraju dok drugi napreduju.
  Informatička, financijska i ekonomska pismenost slavonskih poljoprivrednika na veoma je niskoj razini. Uvjereni da, što je i istina, svoj posao dovoljno dobro rade te da im za njega ne trebaju računala i papirologija, ostaju na europskom zaleđu i stagniraju dok drugi napreduju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Srbi uče iz naših grešaka

  Hrvati pokazali kako ne treba raditi

  Srbi uče iz naših grešaka

  18.1.2018. | 18:30
  Svojom poljoprivrednom politikom te odlukama o uvozu i izvozu različitih proizvoda, naizgled naprednija i "europska" Hrvatska, susjednim je zemljama u regiji pokazala što ne trebaju činiti žele li potaknuti sveukupni razvoj svoje države.
  Svojom poljoprivrednom politikom te odlukama o uvozu i izvozu različitih proizvoda, naizgled naprednija i "europska" Hrvatska, susjednim je zemljama u regiji pokazala što ne trebaju činiti žele li potaknuti sveukupni razvoj svoje države.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbrka u označavanju i zakupu državnog zemljišta

  Potrebna velika revizija postojećih mapa

  Zbrka u označavanju i zakupu državnog zemljišta

  14.1.2018. | 10:10
  Udruga OPG-ova "Život" pobunila se protiv postojećeg stanja i traži veliko čišćenje u sustavu identifikacije državnih zemljišta kako bi se točno znalo koje je zemljište u zakupu i tko ga obrađuje.
  Udruga OPG-ova "Život" pobunila se protiv postojećeg stanja i traži veliko čišćenje u sustavu identifikacije državnih zemljišta kako bi se točno znalo koje je zemljište u zakupu i tko ga obrađuje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Žele li mladi živjeti u selima?

  Nije sve crno-bijelo

  Žele li mladi živjeti u selima?

  10.1.2018. | 17:30
  Zašto bi žena živjela u velikoj kući, mela ispred nje, čistila kod krava, kuhala svaki dan, usisavala ogromne prostorije i prala 30 prozora, kada može biti trgovkinja, radnica osam sati dnevno, pet puta tjedno u Njemačkoj, živjeti u 50 kvadrata i svaki dan odmarati, šetati, hodat
  Zašto bi žena živjela u velikoj kući, mela ispred nje, čistila kod krava, kuhala svaki dan, usisavala ogromne prostorije i prala 30 prozora, kada može biti trgovkinja, radnica osam sati dnevno, pet puta tjedno u Njemačkoj, živjeti u 50 kvadrata i svaki dan odmarati, šetati, hodat
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :