3648
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD/TOMICA - Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći. Sredovječna gospođa Marija naprosto ga obožava pa joj nije problem doći autom iz grada do desetak kilometara udaljene Tomice, sela u kojem se na nekoliko mjesta peče domaći kruh, no ona ga kupuje kod svoje imenjakinje Marije Mikulčić, jer ju "kruh-točak"izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo i onaj koji je pekla njezina baka Jula.
- Kažu da nije dobro jesti puno kruha ali ne mogu si pomoći. Još kad je sa zlatnom koricom i rupama, a pečen na kupusnom listu, ne znam stati. Najviše ga volim s domaćom masti i paradajzom ali i sa pekmezom... a vole ga i ostali ukućani. Ma predivan je i bez ičega - zaključuje vremešna ljubiteljica domaćeg kruha, što je drago čuti i 53-godišnjoj proizvođačici, kojoj je "kruh naš svagdašnji" i njegova priprema doslovno - izvor života.
Otkad je naime kao trgovkinja ostala bez posla i sredstava za život, sa suprugom Josipom osnovala je OPG . Mudrovali su, kaže, što bi bilo najbolje i odlučili se za kruh. "Zasukala je rukave" a spravljanje domaćeg kruha naučila je još kao djevojčica od svoje majke, kasnije ga je pekla i svekrva no Marija je iskušala teoretsko znanje tek kada se odlučila na privatni posao. Već 11 godina, uz supruga pomažu joj i sinovi Adam i Marko, a od prošle godine, peče ga i prodaje opuštenije. Do tada je naime, priznaje, godinama pekla i prodavala kruh, kao i ostali, nelegalno zbog čega je plaćala kazne. - Čim se prošle godine u travnju ukazala mogućnost za registraciju, to sam učinila. To je dodatna djelatnost pri OPG-u. Interesa uvijek ima, stalne mušterije ... Ljudi su navikli i dođu kući a srijedom i subotom kruh prodajem na tržnici - navodi Marija.
Osim bijelog kruha koji spravlja od pšeničnog brašna (kiselo tijesto s malo germe) peče isključivo po narudžbi i kruh od integralnog brašna i pet vrsta žitarica. - I nije lako, dodaje majstorica, dok na relativno visokoj vanjskoj temperaturi podstiče vatru u krušnoj peći. Ustaje kaže oko pola tri jer je dug proces od loženja peći do izlaska gotovog kruha. Ljeti to traje oko četiri sata a kada je vrijeme hladnije i pet do šest sati.
- Najprije navečer podmijesim kvas, iza ponoći kad ustanem zamijesim kruh, pa podložim peći, onda razmjesim kruhove dok se peć zagrije... -priča. A na koncu se dvorištem i ulicom iz krušne peći počne širiti neopisivo primamljivi miris kada dolaze i prvi kupci. No narudžbe znaju biti i za svatove kao i druge slavljeničke prilike .
- Nakon toliko godina mukotrpnog posla, koji je pak važan izvor prihoda, da se sada odlučujem možda ne bih odabrala ovaj posao, ali nešto se mora raditi - kaže Marija koja sve radi ručno od prosijavanja brašna, do miješenja.
A uz kruh uspije ekološki proizvesti nešto povrća i voća poput domaćeg graha, bijelog luka, grožđa.. Unatoč visokoj cijeni (60 kuna kilogram) najtraženiji grah kukuruzar Marija još uvijek, po starinski, sije među kukuruzima koje ručno kopa. Voće prskaju samo koprivom, gavezom i sličnim eko pripravcima jer to uz malu unučicu jedu svi - tri generacije u kući, koje od OPG-a, Josipove mirovine i ponešto prihoda od sinova, kaže Marija, žive skromno ali skladno.