Dok su rive svih jadranskih mjesta ovih dana blistave i čiste, u uskim pokrajnjim uličicama, posebice onim iza restorana i hotela, širi se nesnosan smrad kontejnera za smeće. Čim zapuše maestral, "miomirisi" dopru i do gostiju na terasama, a kad živa u termometru pređe trideseti stupanj, problem postane jasan i stanovnicima kontinentalne Hrvatske.
Nemoćni komunalci
Komunalni radnici samo sliježu ramenima jer su tu jednostavno nemoćni. – Bakterijama su za razmnožavanje potrebni ugljik, dušik, voda i anorganske soli, a toga u otpadu ima u izobilju – naglašava mag. ing. Olivera Maglić, ekspert za zbrinjavanje komunalnog otpada. Prema njezinim riječima, anaerobne bakterije odgovorne za proces truljenja jednostavno bujaju po toplom vremenu. Za početak procesa dovoljno je, upozorava, nekoliko sati, ponekad i samo tridesetak minuta.
Srećom, ono što razlikuje inovatore od običnih građana je činjenica da se ti domišljati ljudi ne mire sa zadanom situacijom. Tako je profesorIvan Jakobović iz Donje Bebrine konstruirao uređaj koji u kantama za smeće u potpunosti neutralizira neugodne mirise. Na ideju je došao prolazeći pokraj kontejnera u jednome brodskom prigradskom naselju. Kada ga je zapljusnuo nesnosan smrad, jednostavno je stisnuo nos i rekao sam sebi: – Ovako dalje ne ide! – i s riječi je odmah prešao na djelo. Pozvao je dvojicu svojih kolega i naručio tri kante za smeće. U jednu su bacili dva kilograma ostataka mliječnih proizvoda, u drugu mesnatih, što prerađenih, što sirovih, a u trećoj su simulirali smjesu kućnog otpada. Kante su nepropusno zabrtvljene i uz postavljene manometre ostavljene na suncu. Očitavan je prirast temperature i tlaka.
Najviše je plinova
– Zaključili smo kako kućni otpad stvara najviše plinova, ali mesni najgore smrdi – kaže Jakobović. Sve je ponovljeno uz dodavanje ozona i patent je rođen. Na kante je inovator spojio ionizator zraka koji proizvodi ozon i pojačanom oksidacijom ubija, odnosno sprečava rast anaerobnih bakterija. A kada njih nema, ne mogu nastati ni plinovi truljenja pa ni smrad.
– Očekujem interes iz turističkih gradova, posebice otoka zbog skučenosti življenja i velikog prirasta stanovništva u ljetnim mjesecima – kaže Jakobović.
Cijena nesmrdljive kante bit će prihvatljivih 800 kuna na bazi 100 komada, a verzije s aplikatorima živog vapna i ozona upravo razvija za mesnu industriju. Brodski izumitelj ističe kako ovako tretiran otpad ima i smanjenu produkciju metana, jednog od najčešćih uzročnika (samo)zapaljenja otpada.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
Tonda19.08.2015. u 22:05
Deni-mali paris ti je napisao tko je Bond. Napredujes dobro sada si "otkrivo". Rekao sam da samo te treba prepustiti vremenu. Za inovatora misliš kako sam ja e nisam pogodio si kao"prstom u onu stvar" S vremenom možda otkrijes i... Prikaži svei već si inovator jer si nešto ipak "otkrivo". Ako imaš grbove noge onda možeš biti samo kauboj? Možda ti se inovator javi ako ovo pročita i platiš janjetinu kako bi bila ti čast upoznati prave momke..
-
Deni19.08.2015. u 09:55
@inovator u članku piše :"Na kante je inovator spojio IONIZATOR zraka koji proizvodi ozon i ..." ..tako da bi možda ti trebao pročitati članak..ali takav mudar ..vjerovatno sve znaš pa onda i to da IONIZATOR uz sitne dorade emitira ozon..... Prikaži sve mislim glupo mi je s tobom raspravljat o tehnici.. kad nemaš osnove kulture.. da raspravljaš nešto bez vrijeđanja
Prikaži sve komentare
-