2997
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Miris pečenog kestena nagovještaj je jeseni, ali i neodoljiva poslastica slavonskobrodskih šetača koji navečer prolaze Korzom, desetljećima najpoznatijim gradskim šetalištem, na kojem već preko petnaest godina kestenjar Siniša Moritz peče ove slasne plodove.
- Situacija s kestenjem je ove godine povoljnija u odnosu na prošlu godinu kad ga nije bil,o a cijene su "skakale" - veli Siniša, dodajući kako kupuje samo domaći kesten, iz, Kostajnice, Dvora, Petrinje...gdje ima stalne dobavljače. Peče ih, veli, svaku večer, dok ima šetača na Korzu. A sezona je - do kraja studenog.
Ova poslastica znak je kasne jeseni, hladnoće, sve kraćeg dana i dugih večeri, no obožavaju je mnogi, a među njima i 22-godišnji Frano koji je prije posla i večernje "šihte" skoknuo po vrući kesten. "Bit će mi to večera" kaže mladić, dok odlazi biciklom.
Dobro poznatu deliciju jednako obožava godinu starija Sanja, i često si ju priušti. A cijene su iste, 10 kuna mali lončić, a dvadeset veliki.
Miris kestena, pa i topla peć, a ponajviše neodoljivi okus privukao je i starijeg Brođanina, koji zna kako kesten "čisti" krvne žile. - Pa znamo da su mnogi lijekovi rađeni na bazi kestena - uvjeren je, zbog čega si svaku večer kupi barem pola porcije.
Ova visokovrijedna delicija, za razliku od drugih orašastih plodova, (oraha, badema i lješnaka), jedina sadrži vitamin C a i izvrstan je izvor vitamina B6 te kalija i folne kiseline, kao i prehrambenih vlakana korisnih za probavni sustav. Znalci kažu da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka, no svakako su vrlo hranjivi. Zbog toga su, ponovo nas uči Moritz, odličan izbor za sportaše i djecu, a kako je bogat kalijem preporučljiv je i osobama s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima.
Poznato je da je plod pitomog kestena jedna od prvih namirnica koju je čovjek konzumirao o čemu postoje arheološki dokazi. I potpisnica ovih redaka uživa u njihovom blagom slatkastom okusu, a njihov miris i toplina peći stvaraju osjećaj ugode i mira.
Zna se da su pitomi kesteni jestivi, a divlji (kojih ima po gradskim parkovima) su ljekoviti posebice kod bolesti vena . A ako se drže u rakiji komovici, dobar su oblog za otečene zglobove. I list ovog blagorodnog drveta je koristan za kuhanje čaja protiv bronhitisa i astme.
Kesten je najprije uzgajan u Kini i Japanu, a onda su ga Rimljani donijeli u Europu. U Rimu su kestenje pekli i prodavali na ulicama još u 16. stoljeću. Zdravi su i visoko korisni u pripremi raznih slastica, posebno torti, juha, u salati, a ništa nije bolje od primjerice punjene pure s kestenima.
No, najslađi i najprimamljiviji je ipak kesten koji je svježe pečen na brodskom Korzu, slažu se kupci.