SLAVONSKI BROD / ROVINJ - U nemogućnosti osiguranja radne snage za pokretanje druge smjene u tvornici za preradu ribe Mirna u Rovinju, vlasnik Mirne, najveći hrvatski prehrambeni koncern, koprivnička Podravka, pokrenuo je široku kampanju, piše Glas Istre.
Tako se i Slavonce poziva da presele u Istru i to ne samo sezonski, nego na neodređeno vrijeme.
Podravka, koja je u akviziciju i obnovu tvornice Mirna, koja je bila pred stečajem, uložio preko sto milijuna kuna, traži čak 120 radnika.
Međutim, na oglase u lokalnim medijima Podravka nije dobila odgovarajući odaziv, nevjerojatno, ali nije se javio gotovo nitko. Slično se ponovilo i s oglašavanjem preko HZZ-a.
Predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar, za Glas Istre kazao je kako su najprije krenuli s internim natječajem i našli tek 15 zainteresiranih.
- Podravka ima i oko 400 sezonaca, ali je i tu odaziv bio loš, pa smo krenuli u javni poziv svim nezaposlenima u Hrvatskoj. Nudimo ugovor na godinu dana, plaću u prosjeku prehrambene industrije te stan i hranu, mogućnost stimulativnog nagrađivanja za ostvarenje vrhunskih rezultata u smjeni, sva prava iz kolektivnog ugovora, poput prava na uskrsnicu, regres, božićnicu, dara za djecu, kao i stimulacije za rad u smjeni. Uz paletu proizvoda Mirne, u Rovinju će se proizvoditi i cjelokupni asortiman brenda Eva, pa se u perspektivi praktički radi o ugovorima na neodređeno vrijeme. - kazao je Pucar.
- Kada smo kretali u investiciju, nismo bili svjesni da ćemo imati problema s osiguranjem adekvatne radne snage. Nedostajući inženjerski kadar smo uspjeli riješiti preko našeg koncerna, a za proizvodne radnike ćemo se izgleda morati svojski potruditi, kaže Velimir Vrhovski, predsjednik Uprave Mirne.
Sa sličnim problemom se sve više susreću i turističke kompanije, kojima je Podravka jedan od najvećih dobavljača. Nekad, kada nije bilo velikih hladnjača, u preradi ribe se, kao i u turizmu, radilo sezonski. Vrhovski kaže da je Mirni glavna jesenska sezona, kada se srdela lovi pred zapadnom obalom Istre, a potom smrzava, kako bi se osigurala sirovina za cijelu godinu.
- Radom u više smjena Mirna bi mogla preraditi tu ribu do turističke sezone, te u tom razdoblju ustupiti svoje radnike hotelijerskim tvrtkama. Radnici bi na taj način osigurali trajnu egzistenciju u Rovinju. Preostaje problem njihovog smještaja. Hotelijerske tvrtke su, međutim, već započele uređivati objekte za smještaj radnika pa bi im se Mirna samo trebala priključiti. Najbolje bi bilo kada bi opet zaživjele radničke stambene zone, kako bi se sustavno riješio problem stambenog zbrinjavana ljudi koji rade na obali. - zaključio je Vrhovski.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -