Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 29.7.2013. u 0:01
Prikaza: 2397
|
Autor: Petar Bašić

Umjesto kolumne

Kvadrat zdravlja od suhoga zlata?

Slavonski Brod : Kvadrat zdravlja od suhoga zlata?Plave koverte javnog natječaja? ...ili samo plave koverte?(Foto: ilustracija)

Je li plaćanje iz javnoga proračuna, po cijeni četiri puta većoj od prosječne, obični nemar ili jednostavna krađa?

SLAVONSKI BROD - Za svaku sredinu sretna vijest bila bi ona po kojoj bi se neka od ustanova životnog standarda lokalne sredine razvila, po kojoj bi usluga neke od bolnica, vrtića, škola, ambulanti, ... bila stavljena na višu razinu.

Tako je osobito sa svim ustanovama koje imaju vezu sa zdravstvom, jer, koliko god mi nonšalantno tvrdili da je to "samo još jedna od javnih ustanova", kad nas spopadne bolest, jako se uplašimo i spremni smo dati i nešto više novca i pregristi nešto našega ponosa kako bi nam "čika doktori" pomogli.

Nisam od onih koji smatraju da su liječnici preplaćeni i da malo rade. Naprotiv! Znam desetke liječnika (i ostalog zdravstvenog osoblja, osobito medicinskih sestara) koji rade neumorno, često i nezakonito prekovremeno, znatno više sati od dopuštenoga po Zakonu o radu. Za taj su trud jedva dostatno plaćeni, ili, najčešće, sasvim potplaćeni.

U Zaboku kraj Zagreba, gdje su cijene nekretnina puno veće, prije 2 godine plaćeno je 1250 kvadrata prostora (25% više) oko 6.4 milijuna ili (20% jeftinije).

Kad vam netko kaže neto plaću od deset ili dvanaest tisuća kuna, u današnjoj hrvatskoj situaciji spremni ste reći da je taj netko izvrsno plaćem. Kad pogledate uvjete rada i odgovornost posla, shvatite da su takve plaće jedva dostatna nagrada za predan rad na spašavanju života.

Sad dolazi druga strana medalje, ona ne o zdravstvenim djelatnicima, već o zdravstvenom sustavu i razbacivanju našim novcem.

Čitajući dosadne agencijske vijesti može se vidjeti jako puno "hrvatskih poslovnih poduhvata" zbog kakvih nam država i jest u ovakvom stanju.

Neka odgovor samo ne bude "neka institucije rade svoj posao"...

Prema agencijskim vijestima, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije potpisao je ugovor sa tvrtkom Teh d.o.o. o izgradnji nove zgrade Zavoda u Novoj Gradiški, vrijedan 8.117.000 kuna

Površina objekta je 1032 kvadratna metra.

Također, zemljište je poklonila novogradiška bolnica, a gradu neće biti plaćeni ni komunalni priključci, jer je zgrada od javnog interesa.

Kako je moguće da je zgrada u Novoj Gradiški plaćena čak 1100 eura po kvadratu, kad su cijene nekretnina u Novoj Gradiški daleko ispod te svote (oko 800 eura po kvadratu poslovnog prostora)

I tu počinje priča, to jest pitanje.

Kako je moguće da je zgrada u Novoj Gradiški plaćena čak 1100 eura po kvadratu, kad su cijene nekretnina u Novoj Gradiški daleko ispod te svote (oko osamsto eura po kvadratu poslovnog prostora) pa se postavlja pitanje nije li trebalo kupiti gotov prostor po nižoj cijeni i dobiti ga odmah?

Na primjer, u Zaboku kraj Zagreba, gdje su cijene nekretnina puno veće, prije dvije godine plaćeno je 1250 kvadrata prostora (25 posto više) oko 6.4 milijuna ili dvadeset posto jeftinije.

Nadalje, u jeku građevinske konjunkture, kad nije bilo slobodnog građevinca, prije pet godina, velika brodska zgrada Zavoda na Slavoniji II, plaćena je za skoro osamsto kvadrata oko 1.800.000 kuna ili četiri puta jeftinije!?

Kako je moguće da se "zgradica", veličine oko pet obiteljskih kuća katnica, plaća 1.100.000 eura!? Postavljam pitanje i čekam odgovor; kako je moguće da se kvadrat prostora u Novoj Gradiški plaća za trećinu skuplje od tržišne cijene i isto toliko skuplje od realne cijene prije pet godina u jeku građevinske konjunkture?

Neka odgovor samo ne bude "neka institucije rade svoj posao"...

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 30.7.2013. | 12:57

1

@yako_lud - razumjeli smo te. Tamo dobivaš plaću i druge privilegije. Normalno da im viriš iz šupka. Naporan si.
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 30.7.2013. | 11:35

2

Uporno preskačeš odbiti onih 750 tisuća kuna za vanjskoo uređenje. Pojma nemaš koliko košta "strojarska" oprema za takav javni objekt... Bašiću... prenaglio si, odnosno nisi ti toliko zločest koliko se želiš predstaviti.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 30.7.2013. | 10:18

3

A što se tiče tvrdnje "eto Bašić izmišlja pa je zato i maknut s posla u Tvrđavi", istina je malo drugačija. Recimo, pitao sam da zašto je drvena taraba oko gradilišta mosta plaćena 130.000 kuna!? Ili zašto se "stručnjaku" statičaru moralo platiti 60.000 kuna da bi nam rekao da stari otkopani most ne može nositi konstrukciju novoga mosta, kad svaki prolaznik može rukom izvući ciglu iz stupa i kad se uostalom tijekom zime most i srušio? ... Tako je potrošeno pola milijuna kuna na kopanje rupe u zemlji. I sve je, baš kao i ovdje, bilo "po zakonu" ili "što ja mogu kad je taraba od 130.000 kuna (vrijedna objektivno 13, ako ne i manje) bila jedina i najpovoljnija na natječaju... Bi li platili toliko da vadite iz svoga džepa!?... I zlo mi je više od svih koji kažu, "on je adezeovac, on je dusparin, on je esdepeovac..." a skoro svatko od vas šuti kad "kradu naši"...
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 30.7.2013. | 10:10

4

8 milijuna i nešto podijeljeno sa 1032 metara je 8.000 (dakle, debelo preko 1000 eura kvadrat; dakle, debelo precijenjeno za Novu Gradišku)... U Zaboku, moja je greška, što sam čitao samo cijenu kvadrata kupnje (koja je povoljna)... Ali, tamo su onda "šampioni" uredili zidove (žbukanje i instalacije, bez opreme!) za 8.000 kuna po kvadratu!... Dva smrdljiva posla u zdravstvu, u kojem se na jednom "uzme na drumu što se nije uzelo na ćupriji", a na drugom obrnuto, ne znače da su oba legalna... Znače da oba smrde!
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 29.7.2013. | 20:57

5

marasonia@ odgovori ti se ne moraju sviđati, ali ne znači da nisu dani. korektni su jer se pozivaju na ljude i izvore s Interneta (Bašićeva usporedba Zaboka). Korektni su jer dokumentiraju Bašićevu laž o cijeni kvadrata u Gradišci koju je on kao izračunao da je hiljadu i sto eura a ono osamsto i tako dalje i tako dalje. Bašić je sada ekipi drag, ali nikada vam neće biti draži od Karina. Vi čak niste ni smiješni. Rusi bi rekli da ste besprizorni.
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 29.7.2013. | 20:53

6

agava@ što si nervozna? Bivši susjed ti je predsjednik nekog novog HDZ-a. Stari si koristila dok ti je Zdrava bio draži od familije, a sada tako!?
2025god

2025god

Komentirano: 29.7.2013. | 20:33

7

Napokon. Evo nam primjera kako najobičniji Schlosser (rekao bi Zovak) kao politički analitičar, novinar i urednik,više zna i umije nego fakultetlije povjesničar i ,ne znam što je Stipić. Dečki čestitam. Izgubili bi dvije nacrtane ovce. Htjeli ste biti pametni. Ispali ste prepametni. Jerko, vraćaj se i hvataj se kajasa ili je portal u qu.....
marsonia

marsonia

Komentirano: 29.7.2013. | 19:48

8

Petre bas cudno nitko ne daje odgovre na tvoja pitanja samo se izvlače i govore da ti obmanjuješ javnost da nije točna tvoja informacija.Smiješni likovi..........
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.7.2013. | 19:21

9

Ako bi se tekst poopćio tako da se nitko ne bi osjećao prozvanim, onda bi to bila odlična kolumna (iako je po meni i ovako ok) jer se dotiče zanimljive teme: kako je nešto preko natječaja drastično različite cijene od tržišne? To svakako je hrvatski fenomen, a onda i lokalni brodski.
agava

agava

Komentirano: 29.7.2013. | 18:57

10

Halo, uzbuna! Gdje je Zovak? Miševi mu rasturaju portal! Bašićev tekst nadnaslova Umjesto kolumne sad stave u kolumne. Pa ako ste rekli da nije kolumna, a bogme ni po čemu nije, zašto to radite??? Molim sad članak u kojemu se ne ispričavate samo Cvitkoviću nego cijenjenom čitateljstvu i svekolikom pučanstvu koje posjećuje Vaše stranice.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade punom parom

Nova asfaltiranja

Grade punom parom

15.11.2018. | 15:30
Na dvije nove lokacije u Slavonskom Brodu započeli su s asfaltiranjem novih cesta, a u tijeku su radovi na izgradnji dvije ceste.
Na dvije nove lokacije u Slavonskom Brodu započeli su s asfaltiranjem novih cesta, a u tijeku su radovi na izgradnji dvije ceste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nismo prepoznali školu kad smo se vratili s praznika'

Obnova školskih zgrada

'Nismo prepoznali školu kad smo se vratili s praznika'

14.11.2018. | 19:30
Ukupno 1,5 milijuna kuna izdvojeno je za unutarnje uređenje i obnovu škola, od čega u Medicinsku 630.000, a u Obrtničku 950.000 kuna. Za iduću godinu najavljena nadogradnja objekata.
Ukupno 1,5 milijuna kuna izdvojeno je za unutarnje uređenje i obnovu škola, od čega u Medicinsku 630.000, a u Obrtničku 950.000 kuna. Za iduću godinu najavljena nadogradnja objekata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koriste svaki lijep dan za radove

Nastavak izgradnje obaloutvrde

Koriste svaki lijep dan za radove

3.11.2018. | 9:15
Radnici Brodske Posavine, za razliku od mnogih koji su to učinili, nisu 'spojili' blagdan Svih svetih s vikendom, nego su i jučer radili 'punom parom'.
Radnici Brodske Posavine, za razliku od mnogih koji su to učinili, nisu 'spojili' blagdan Svih svetih s vikendom, nego su i jučer radili 'punom parom'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima do 100% subvencija za fasade i plinsko grijanje?

Energetski učinkovita obnova

Brođanima do 100% subvencija za fasade i plinsko grijanje?

26.10.2018. | 14:15
"Na energetsku obnovu stanova i kuća odlučilo bi se puno više građana kada bi se našli u kategoriji onih kojima se, iz EU fondova, obnova fasada i zamjena starih ložišta na kruta goriva s prirodnim plinom sufinancira sa 85 do 100 posto ukupnih izdataka."
"Na energetsku obnovu stanova i kuća odlučilo bi se puno više građana kada bi se našli u kategoriji onih kojima se, iz EU fondova, obnova fasada i zamjena starih ložišta na kruta goriva s prirodnim plinom sufinancira sa 85 do 100 posto ukupnih izdataka."
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku asfaltiranje nove ceste

Rade punom parom

U tijeku asfaltiranje nove ceste

26.10.2018. | 13:37
Riječ je o projektu vrijednom 850.445,00 kuna u sklopu kojeg se radi na izgradnji ceste i odvodnje.
Riječ je o projektu vrijednom 850.445,00 kuna u sklopu kojeg se radi na izgradnji ceste i odvodnje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli s izgradnjom još jedne ceste

Nastavak ulaganja

Započeli s izgradnjom još jedne ceste

24.10.2018. | 14:35
Uz izgradnju ceste, predviđena je i izgradnja pješačke staze i oborinske odvodnje, a radovi će biti izvedene u duljini od 177 metara.
Uz izgradnju ceste, predviđena je i izgradnja pješačke staze i oborinske odvodnje, a radovi će biti izvedene u duljini od 177 metara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte snimku iz zraka prve brodske avenije

Svačićeva ulica

Pogledajte snimku iz zraka prve brodske avenije

20.10.2018. | 9:15
Djelatnici Poduzeća za ceste na svojim su Facebook stranicama objavili video-zapise radova u Svačićevoj ulici, snimljena iz zraka. Pogledajte kako izgledaju prva slavonskobrodska avenija i kružni tok kod kolodvora, a koji bi u potpunosti trebala biti dovršeni do početka studenog.
Djelatnici Poduzeća za ceste na svojim su Facebook stranicama objavili video-zapise radova u Svačićevoj ulici, snimljena iz zraka. Pogledajte kako izgledaju prva slavonskobrodska avenija i kružni tok kod kolodvora, a koji bi u potpunosti trebala biti dovršeni do početka studenog.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako napreduju radovi u Zagrebačkoj ulici

Foto galerija

Evo kako napreduju radovi u Zagrebačkoj ulici

16.10.2018. | 15:32
Projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice vrijedan je 9,4 milijuna kuna, od čega su prema Ugovoru o financiranju ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, Gradu Slavonskom Brodu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 milijuna.
Projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice vrijedan je 9,4 milijuna kuna, od čega su prema Ugovoru o financiranju ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, Gradu Slavonskom Brodu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 milijuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provezli smo se južnim trakom brodske avenije

Pratimo radove

Provezli smo se južnim trakom brodske avenije

15.10.2018. | 21:00
Kako se za blagdan Svih svetih, uobičajeno očekuju veće gužve, bude li avenija u cijelosti gotova i puštena u promet 'punom snagom' bit će to njen prvi ispit koji će, čini nam se, itekako položiti.
Kako se za blagdan Svih svetih, uobičajeno očekuju veće gužve, bude li avenija u cijelosti gotova i puštena u promet 'punom snagom' bit će to njen prvi ispit koji će, čini nam se, itekako položiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku radovi vrijedni više od pola milijuna kuna

Nastavak ulaganja

U tijeku radovi vrijedni više od pola milijuna kuna

15.10.2018. | 16:05
Na više lokacija u gradu Slavonskom Brodu u tijeku su radovi na izgradnji cesta, a u najavi su i novi projekti.
Na više lokacija u gradu Slavonskom Brodu u tijeku su radovi na izgradnji cesta, a u najavi su i novi projekti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deset ulica dobilo nove pješačke i biciklističke staze

Tijekom ove godine

Deset ulica dobilo nove pješačke i biciklističke staze

11.10.2018. | 10:47
Ovogodišnjim radovima u sklopu programa gradnje obuhvaćeno je više od tri tisuće metara pješačkih i biciklističkih staza i to na deset lokacija u gradu.
Ovogodišnjim radovima u sklopu programa gradnje obuhvaćeno je više od tri tisuće metara pješačkih i biciklističkih staza i to na deset lokacija u gradu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na dvije lokacije započeli radovi na izgradnji novih cesta

Dvije ulice dobile pješačke staze

Na dvije lokacije započeli radovi na izgradnji novih cesta

1.10.2018. | 17:10
Uz to što su na dvije lokacije završeni radovi, a na dvije započeli ovih dana, iz Grada najavljuju skori početak izgradnje na još dvije lokacije. Ukupna vrijednost tek započetih i najavljenih radova iznosi 2,6 milijuna kuna.
Uz to što su na dvije lokacije završeni radovi, a na dvije započeli ovih dana, iz Grada najavljuju skori početak izgradnje na još dvije lokacije. Ukupna vrijednost tek započetih i najavljenih radova iznosi 2,6 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto kasne radovi na prvoj brodskoj aveniji?

Biciklisti imaju prigovore na staze

Zašto kasne radovi na prvoj brodskoj aveniji?

12.9.2018. | 13:30
"Na svim prijelazima preko ceste, na novoj brodskoj aveniji, izuzetno nestručno su napravljeni spojevi s bisiklističkom stazom, koja bi na svojim prijelaznim rubovima trebala biti u razini ceste koju se prelazi, a ne u istoj razini s pješačkom stazom."
"Na svim prijelazima preko ceste, na novoj brodskoj aveniji, izuzetno nestručno su napravljeni spojevi s bisiklističkom stazom, koja bi na svojim prijelaznim rubovima trebala biti u razini ceste koju se prelazi, a ne u istoj razini s pješačkom stazom."
SBplus.hr, Slavonski Brod : U središtu grada još jedna nova pješačka staza

Nova ulaganja

U središtu grada još jedna nova pješačka staza

11.9.2018. | 14:39
Duljina nove pješačke staze je 139 metara, a ugovorena vrijednost radova iznosi 110.704,69 kuna.
Duljina nove pješačke staze je 139 metara, a ugovorena vrijednost radova iznosi 110.704,69 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pola milijuna kuna za nadogradnju sportskog objekta

U tijeku radovi

Pola milijuna kuna za nadogradnju sportskog objekta

11.9.2018. | 12:15
Gradska uprava sustavno ulaže u infrastrukturu sportskih objekata u Slavonskom Brodu.
Gradska uprava sustavno ulaže u infrastrukturu sportskih objekata u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređenje objekta gradskog Kluba

Radovi u tijeku

Uređenje objekta gradskog Kluba

20.8.2018. | 12:00
Ukupna vrijednost projekta iznosi oko pola milijuna kuna, a predviđenim građevinsko-obrtničkim radovima bit će zadržani postojeći sadržaji.
Ukupna vrijednost projekta iznosi oko pola milijuna kuna, a predviđenim građevinsko-obrtničkim radovima bit će zadržani postojeći sadržaji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste Hotel Park

Mijenja se lice grada

Raste Hotel Park

6.8.2018. | 9:05
Hoće li za neko vrijeme nekadašnji statusni simbol Grada, nezaobilazno mjesto u kojem su generacije dolazile na jutarnju kavicu, gdje se bistrila lokana i šira politika, gdje su se dočekivale nove godine, održavale zabave, zaustavljali se turisti…ponovo dobiti na važnosti i zasja
Hoće li za neko vrijeme nekadašnji statusni simbol Grada, nezaobilazno mjesto u kojem su generacije dolazile na jutarnju kavicu, gdje se bistrila lokana i šira politika, gdje su se dočekivale nove godine, održavale zabave, zaustavljali se turisti…ponovo dobiti na važnosti i zasja
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zgrada će imati dvije deke i dva jorgana'

Kreditima financiraju obnovu

'Zgrada će imati dvije deke i dva jorgana'

27.7.2018. | 20:00
Đuro Đaković Stan, kao upravitelj, Fondu je podnio zahtijev za energetsku obnovu čak devet zgrada u Slavonskom Brodu. Od tri, za koje su ugovori već potpisani, radovi su počeli na jednoj, dok se za preostalih šest zgrada treba dogovoriti način plaćanja suvlasničkog udjela.
Đuro Đaković Stan, kao upravitelj, Fondu je podnio zahtijev za energetsku obnovu čak devet zgrada u Slavonskom Brodu. Od tri, za koje su ugovori već potpisani, radovi su počeli na jednoj, dok se za preostalih šest zgrada treba dogovoriti način plaćanja suvlasničkog udjela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod trenutno je jedno veliko gradilište

Podržavate li radove

Slavonski Brod trenutno je jedno veliko gradilište

26.7.2018. | 21:00
I dok jedni prigovaraju kako su se sredstva mogla uložiti pametnije, a drugi odobravaju projekte koji su u tijeku, i jedni i drugi na kraju će se vjerojatno složiti kako će, po završetku svih ovih radova, Slavonski Brod dobiti urbaniji i ljepši izgled, koji će uz to donijeti prom
I dok jedni prigovaraju kako su se sredstva mogla uložiti pametnije, a drugi odobravaju projekte koji su u tijeku, i jedni i drugi na kraju će se vjerojatno složiti kako će, po završetku svih ovih radova, Slavonski Brod dobiti urbaniji i ljepši izgled, koji će uz to donijeti prom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rade, milijun kuna vrijednu, pješačku stazu

Radovi u središtu grada

Rade, milijun kuna vrijednu, pješačku stazu

24.7.2018. | 15:20
U središtu Slavonskog Broda u tijeku su građevinski radovi na izgradnji nove pješačke staze u jednoj od frekventnijih gradskih ulica. Vrijednost radova je oko milijun kuna.
U središtu Slavonskog Broda u tijeku su građevinski radovi na izgradnji nove pješačke staze u jednoj od frekventnijih gradskih ulica. Vrijednost radova je oko milijun kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :