Politika : Lokalni izbori 2017

Objavljeno: 19.5.2017. u 9:45
Prikaza: 3882
|
Autor: Promo

Paraziti, a ne kvasac društva

Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

root : Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

Potporom CTR-u od dva milijuna kuna godišnje, iz županijskog proračuna HDZ je stvorio brandname managere županijskih poduzeća.

Ujednom od prethodnih promotekstova objavili smo da gotovo polovica izvornog proračuna Brodsko-posavske županije ide na plaće zaposlenih u upravnim tijelima županije. Ovdje ćemo pogledati kako i za što se iz izvornog proračuna financiraju županijske tvrtke i ustanove, dakle trgovačka društva i ustanove kojima je osnivač ili, kako se to kolokvijalno kaže, vlasnik Županija. Ovdje ćemo analizirati samo korisnike izvornog županijskog proračuna, a ne i korisnike tzv. sredstava za decentralizirane funkcije županija jer je to uglavnom samo transfer sredstava iz državnog proračuna u ustanove u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi.

Trgovačka društva

Tri su trgovačka društva kojima je osnivač (vlasnik) županija i to redom po veličini prema broju zaposlenih i ukupnom prihodu: Centar za tehnološki razvoj - razvojna agencija Brodsko-posavske županije  d.o.o., (skraćeno CTR), Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. i Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o.

Slučaj prvi - CTR d.o.o.

Priču o CTR-u mogli bi započeti poznatim vicem: Došao veterinar kod liječnika, a ovaj ga pita: No, kolega, i što Vas boli? Veterinar će na to: Ih, lako je tako. Naime CTR slovi za vrlo uspješno poduzeće u svojoj branši, a njegov i bivši i sadašnji direktor imaju imidž vrlo uspješnih menadžera što im je predstavljalo, odnosno predstavlja, odskočnu dasku za političke funkcije na koje ih promovira njihova stranka (HDZ). Kao što smo u vicu već rekli „lako je tako" jer, za 2015. godinu, od 3.330.000 kuna ukupnog prihod CTR-a čak 2.000.000 kuna su dotacije iz županijskog proračuna. No ni to nije sve; u ukupnim rashodima od 2.970.000 kuna, troškovi osoblja (čitaj plaće i naknade zaposlenima), iznose 1.864.000 kuna. Dakle, pokrivaju ih dotacije iz županijskog proračuna, a ostane još malo i „pride".

No ni to nije sve; uspješni menadžer na kraju godine iskaže i neto dobit u iznosu 277.663 kune, koju velikodušni župan, koji ujedno predstavlja i skupštinu društva, ostavlja na raspolaganje direktoru društva, a ovaj ju, iz godine u godinu, u pasivi bilance, gomila na poziciji tzv. zadržane dobiti i tako je na kraju 2016. natjerao na lijepih i respektabilnih 1.612.499 kuna.

E, kad imate u pasivi 1.612.499 kuna zadržane dobiti, a vaš vlasnik vam jamči sredstva za plaće zaposlenih (njih 16; slučajno su neki od njih bračni partneri, neki rođaci, a gotovo svi pripadnici iste stranke) onda se lako poigravati sa financijskom imovinom u aktivi. Pa onda naš vrli menadžer, inače kandidat za dožupana HDZ-a, prema bilješci uz financijska izvješća za 2016., ovako rasporedi financijsku imovinu:

411.934 kune na udjele u fond PBZ-a; 200.000 kuna oročeni depozit u Adico banci i 69.000 kuna u PBZ-u. Ima se i za zajam50.000 kuna školi NK Marsonia, a 1.087.363 kune još preostane i na žiroračunu CTR-a. Istovremeno, županija jedva izdvaja oko 180.000 kuna godišnje za stipendiranje učenika i studenata.

Pa pitam vas, dragi  „sužupanijci", iz čijeg poreza na dohodak se izdvaja 16,5% za funkcioniranje županije? Slažete li se da župan s vašim novcem ovako galantno časti direktora CTR-a u igricama na financijskom tržištu ili biste radije da se novac iz dobiti CTR-a upotrijebi recimo za stipendiju vašeg djeteta ili djeteta vašeg susjeda koji je već godinama nezaposlen ili možda za financiranje tima palijativne skrbi koji bi skrbio i njegovao vašeg bolesnog oca dok ste vi na poslu.

A što bi se tek, pobogu, moglo napraviti s ona dva milijuna kuna koje županija daje za plaće zaposlenih u CTR-u, iako su oni trgovačko društvo i svoje usluge masno naplaćuju na tržištu. Ta oni su agencija čije usluge su trenutno na tržištu veoma tražene, izrada projektne dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova, ali, tja, oni su u 2016., prema njihovu  izvješću, napravili čak pet projekata. Stvarno je teško raditi u CTR-u, mada smo na početku započeo s „lako je tako".

Slučaj drugi - Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o.

Nema nikakvog vica. Sve je počelo klasičnim natezanjem u predstavničkom tijelu Županije, kao da se radi o samom Saboru. Može li županijski vijećnik biti direktor poduzeća kojemu je ta ista županija osnivač. Oporba kaže ne može, vladajući kažu može. U Hrvatskoj su vladajući uvijek u pravu i tako vrli županijski vijećnik HDZ-a ostaje direktor centra i kao takav uspješan, nedugo potom i saborski zastupnik. U čemu je tajna njegova uspjeha?  Prema izvješću o poslovanju za 2015. g. njegova tvrtka je ostvarila ukupan prihod od 1.085.378 kuna, od čega je dotacija iz županijskog proračuna 805.218 kuna. Ostatak prihoda ostvaren je od prodaje presadnica, zlobnici kažu na tržnici. Tvrtka se, da podsjetim, pretenciozno zove Regionalni centar za biotehnološki razvoj.

Slučaj treći - Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o.

Ova priča je veoma kratka naprosto iz razloga što je društvo osnovano još 2010. godine, ali vlastiti prihodi još uvijek iznose nula (0) kuna. Ima zaposlenog direktora i za njegovu plaću, dnevnice, troškove noćenja na službenom putu, božićnicu te materijalne troškove, županija je, prema financijskom izvješću za 2016., iz svog proračuna izdvojila 174.512 kuna. Ali, tja, ni to nije bilo dovoljno, nije lako planirati troškove kad sve dotira županijski proračun, pa je uspješni direktor uspio ostvariti gubitak u poslovanju od 22.494,84 kune uz obrazloženje (citat iz Izvješća) „Gubitak je ostvaren zbog izostanka dotacije osnivača (BPŽ Slavonski Brod) za 12. mjesec 2016. godine.

Ustanove i udruge

Navest ćemo samo neke za koje smatramo da je nužno žurno provesti racionalizacije i promjene u načinu rada i financiranja:

Muzej Brodskog Posavlja - nema stalni postav, ima 22 zaposlenih, godišnji rashodi za zaposlene 2.237.000 kuna

Spomen-galerija Ivana Meštrovića, Vrpolje - dvoje zaposlenih, rashod  za zaposlene 337.000 kuna

Županijski savez športova - plan za 2017.: rashodi za  zaposlene 1.070.000 kuna od ukupno 2.681.152 kuna, što predstavlja čak 40 posto.

Dom za starije i nemoćne - nedostatak transparentnosti u pravilima i kriterijima za prijem štićenika u dom

Zavod za prostorno uređenje BPŽ - osam zaposlenih, rashodi za zaposlene 1.100.000 kn

Ovako će navedene nelogičnosti i neracionalnosti  mijenjati buduća županica Ružica Vukovac i Most nezavisnih lista u skladu sa svojim izbornim programom:

1) Županijska razvojna agencija CTR - Definirati status; ili će biti tržišno orijentirano trgovačko društvo uz minimalne subvencije iz proračuna ili će, u slučaju da ostane proračunski korisnik, postati besplatan servis za korisnike usluga s područja BPŽ koji će to pravo steći temeljem propisanih kriterija.

CTR ne može istovremeno biti korisnik sredstava županijskog proračuna u iznosu od oko dva milijuna kuna godišnje  i istovremeno u bilanci iskazivati zadržanu dobit u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Osnivač će ova sredstva rasporediti.

2) Regionalni centar za biotehnološki razvoj - Hitno popuniti s radnim mjestima i traženom kvalifikacijom te stvoriti uvjete za ekonomsku samodostatnost  uz maksimalno 30 posto proračunski prihoda. U protivnom ugasiti ili promijeniti djelatnost da bi se osigurala  ekonomska samodostatnost

3) Centar za gospodarenje otpadom BPŽ d.o.o - Pokrenuti djelatnost u roku od godinu dana ili ga ugasiti

4.) Muzej Brodskog Posavlja - Organizirati stalni postav i racionalizirati troškove osoblja

5.) Galerija Ivan Meštrović Vrpolje - Rcionalizirati troškove osoblja u skladu s primanjima, npr. u srednjoškolskim ustanovama

6.) Županijski savez športova - Povećati izdvajanja za športske udruge i športske aktivnosti na račun rashoda za uposlene

7.) Dom za starije i nemoćne - Uvesti potpunu transparentnost i javnu dostupnost kriterija za prijem štićenika u Dom; Propisati jasne i javno dostupne kriterije za sufinanciranje smještaja

8.) Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje BPŽ - Stvoriti uvjete za ostvarenje dodatnih prihoda na tržištu; Racionalizirati troškove poslovanja s naglaskom na rashode za zaposlene.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kompas

Kompas

Komentirano: 19.5.2017. | 11:03

1

Ebrod izbacio anketu za zupaniju!!! Vlasnik firme 2x1 komunikacija d.o.o je Robert Bosak inace kandidat na listi HDZ-a!!! Vjerodostojno! HahHa
kikinda

kikinda

Komentirano: 19.5.2017. | 10:52

2

A biviši i sadašnji direktor CRT-a još i kumovi (Jelić i Mirković). A i Jelićeva žena zaposlena tamo. A i onda i Mirkovićeva žena zaposlena tamo. Iako im se treba priznati da su zjedno sa županoim i županijom i hdz-om jako dobro prezentirali CTR i uspjeli 'zavarati' građane da su jako dobri. Jer ipak je marketing pola supjeha, zar ne? Mnogi igrači su tu sebe jako dobro 'prodali' kroz to. Ali za to im treba čestitati. A kod Mirka je samo on i on i on. Zato će i vjerojatno izgubiti. Jer mora sve doći jednom na naplatu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prizemna i podzemna mržnja usmjerena protiv Mirka Duspare

In kontinuo

Prizemna i podzemna mržnja usmjerena protiv Mirka Duspare

28.5.2017. | 15:45
Sreća po 'eksteritorijalnu' oazu ovdašnjeg društvenog kurvarluka, jer ju zakrabuljene intelektualne mizerije i materijalne protuhe napadaju na tako vulgaran način da će to prepoznati i Dusparini 'fetivi' te će im suprotstaviti se kružićem na izbornom lističu. Kružićem koji po te
Sreća po 'eksteritorijalnu' oazu ovdašnjeg društvenog kurvarluka jer ju intelektualne mizerije i materijalne protuhe napadaju na tako vulgaran način da će to prepoznati i Dusparini 'fetivi' te im se suprotstaviti kružićem na izbornom lističu. Kružićem koji po te mizerije i protuh
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što li su Plenković i župan Marušić kuhali na Savi u Brodu?

Andrej u Brod, Andrej iz Broda?

Što li su Plenković i župan Marušić kuhali na Savi u Brodu?

26.5.2017. | 23:55
Dugogodišnji poslovni, politički i osobni odnos između Davora Vlaovića i Danijela Marušića, od potonjeg čini izvrstan medij putem kojeg Plenković može pokušati privoljeti tog zastupnika HSS-a neka podrži njegovo 'rekonfiguriranje' Vlade.
Dugogodišnji poslovni, politički i osobni odnos između Davora Vlaovića i Danijela Marušića, od potonjeg čini izvrstan medij putem kojeg Plenković može pokušati privoljeti tog zastupnika HSS-a neka podrži njegovo 'rekonfiguriranje' Vlade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skromni, mladi i obrazovani - protiv moćnog starog HDZ-a

Politikanstvu kazali - ne

Skromni, mladi i obrazovani - protiv moćnog starog HDZ-a

26.5.2017. | 15:15
'Jedinstvo je preduvjet za novi iskorak. Spremni smo na suradnju sa svim političkim opcijama, ne želimo im biti protivnici nego partneri jer smo ovome pristupili samo s jednim ciljem: osigurati bolji život našim mještana. Imamo toliko toga za ponuditi i dati, samo nam to trebate
'Jedinstvo je preduvjet za novi iskorak. Spremni smo na suradnju sa svim političkim opcijama, ne želimo im biti protivnici nego partneri jer smo ovome pristupili samo s jednim ciljem: osigurati bolji život našim mještana. Imamo toliko toga za ponuditi i dati, samo nam to trebate
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnivač brodsko-posavskog HDZ-a o aktualnim izborima

Ante Klaric

Osnivač brodsko-posavskog HDZ-a o aktualnim izborima

26.5.2017. | 13:13
Iskustva govore kako nove političke garniture, na izborima, vlast preuzimaju zbog počinjenih grešaka starih, a ne prepoznatih i izbranih programa i projekata novih ljudi.
Iskustva govore kako nove političke garniture, na izborima, vlast preuzimaju zbog počinjenih grešaka starih, a ne prepoznatih i izbranih programa i projekata novih ljudi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donacije za kampanju mogu prikupljati do ponoći 2. lipnja

Lokalni izbori 2017. - drugi krug

Donacije za kampanju mogu prikupljati do ponoći 2. lipnja

26.5.2017. | 10:35
Ukupan iznos troškova kampanje za sudionike drugog izbornog kruga može se povećati za najviše 20 posto u odnosu prema iznosu dopuštenom za prvi krug.
Ukupan iznos troškova kampanje za sudionike drugog izbornog kruga može se povećati za najviše 20 posto u odnosu prema iznosu dopuštenom za prvi krug.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavit ćemo stabilnu većinu u Županijskoj skupštini

Pero Ćosić (HDZ) o izbornim rezultatima

Uspostavit ćemo stabilnu većinu u Županijskoj skupštini

22.5.2017. | 20:55
Danijel Marušić, kao novoizabrani župan, zajedno sa svojim zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem, i dalje će nastaviti raditi na gospodarskom razvoju županije.
Danijel Marušić, kao novoizabrani župan, zajedno sa svojim zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem, i dalje će nastaviti raditi na gospodarskom razvoju županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara zahvalio svojim biračima na podršci

Nakon prvog izbornog kruga 2017.

Mirko Duspara zahvalio svojim biračima na podršci

22.5.2017. | 17:10
Nakon prvog izbornog kruga, aktualni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, zahvalio je svojim biračima na podršci koju su mu dali te ih potiče neka 4. lipnja izađu na izbore u što većem broju i svoj glas povjere njemu i timu koji želi nastaviti razvijati grad Slavonski Brod.
Nakon prvog izbornog kruga, aktualni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, zahvalio je svojim biračima na podršci koju su mu dali te ih potiče neka 4. lipnja izađu na izbore u što većem broju i svoj glas povjere njemu i timu koji želi nastaviti razvijati grad Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kakvo je stanje u županijama

JUTRO POSLIJE

Evo kakvo je stanje u županijama

22.5.2017. | 9:00
Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.
Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prvom krugu prošli su Marušić, Grgić i 19 načelnika

Oni su slavodobitnici

U prvom krugu prošli su Marušić, Grgić i 19 načelnika

21.5.2017. | 23:55
Donosimo 21 izbornog pobjednika iz prvog kruga na području Brodsko-posavske županije, s kojim postotkom su pobijedili te kojoj stranci pripadaju.
Donosimo 21 izbornog pobjednika iz prvog kruga na području Brodsko-posavske županije, s kojim postotkom su pobijedili te kojoj stranci pripadaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rezultati Lokalnih izbora 2017. u Brodsko-posavskoj županiji

Neslužbeno

Rezultati Lokalnih izbora 2017. u Brodsko-posavskoj županiji

21.5.2017. | 23:00
Pored izbornih rezultata, donosimo koliko vijećnika ima pojedina stranka, koalicija stranaka ili grupa birača, u Županiji i Gradu Slavonskom Brodu.
Pored izbornih rezultata, donosimo koliko vijećnika ima pojedina stranka, koalicija stranaka ili grupa birača, u Županiji i Gradu Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ispunili ovu svoju građansku dužnost

Pratimo zbivanja na terenu

Oni su ispunili ovu svoju građansku dužnost

21.5.2017. | 12:30
O atmosferi na biračkim mjestima, a potom u izbornim stožerima stranaka i grupe birača te njihovim očekivanjima, SBplus izviještavat će tijekom dana i posebno nakon zatvaranja birališta, oko 19:30 sati. Zajedno s našim čitateljima, pratit ćemo razvoj događanja do iza ponoći.
O atmosferi na biračkim mjestima, a potom u izbornim stožerima stranaka i grupe birača te njihovim očekivanjima, SBplus izviještavat će tijekom dana i posebno nakon zatvaranja birališta, oko 19:30 sati. Zajedno s našim čitateljima, pratit ćemo razvoj događanja do iza ponoći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ispravno glasovati

Hrvatska je spremna za izbore

Kako ispravno glasovati

21.5.2017. | 10:00
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poručio je u subotu navečer biračima kako je iznimno važno da u nedjelju izađu na lokalne izbore na kojima se u 576 jedinica bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, te je birače podsjetio kako ispravno glasovati.
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poručio je u subotu navečer biračima kako je iznimno važno da u nedjelju izađu na lokalne izbore na kojima se u 576 jedinica bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, te je birače podsjetio kako ispravno glasovati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros u sedam otvorena biračka mjesta i u Brodskoj županiji

Lokalni izbori 2017

Jutros u sedam otvorena biračka mjesta i u Brodskoj županiji

21.5.2017. | 7:00
Na području Brodsko-posavske županije ukupno 136438 birača svoje biračko pravo ostvaruje na ukupno 270 biračkih mjesta, od čega 66 u Slavonskom Brodu, a 14 u Novoj Gradiški.
Na području Brodsko-posavske županije ukupno 136438 birača svoje biračko pravo ostvaruje na ukupno 270 biračkih mjesta, od čega 66 u Slavonskom Brodu, a 14 u Novoj Gradiški.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šef DIP-a poslao upozorenje strankama, ali i biračima

Lokalni izbori 2017

Šef DIP-a poslao upozorenje strankama, ali i biračima

20.5.2017. | 18:20
Potvrdio je da će prvi izborni rezultati na DIP-ovim stranicama biti dostupni oko 21 sat, a da bi glavnina rezultata mogla biti poznata do dva sata ujutro u ponedjeljak.
Potvrdio je da će prvi izborni rezultati na DIP-ovim stranicama biti dostupni oko 21 sat, a da bi glavnina rezultata mogla biti poznata do dva sata ujutro u ponedjeljak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne do pola milijuna kuna

DIP o izbornoj šutnji

Kazne do pola milijuna kuna

20.5.2017. | 10:00
Izborna šutnja je u tijeku, a iz Državnog izbornog povjerenstva podsjećaju na posljedice njena kršenja.
Izborna šutnja je u tijeku, a iz Državnog izbornog povjerenstva podsjećaju na posljedice njena kršenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dežurstvo Gradskog izbornog povjerenstva

Lokalni izbori

Dežurstvo Gradskog izbornog povjerenstva

20.5.2017. | 9:00
Gradsko izborno povjerenstvo obznanilo je termine dežurstva povodom lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 21. svibnja.
Gradsko izborno povjerenstvo obznanilo je termine dežurstva povodom lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 21. svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustavni sud odbio žalbu Mirka Duspare

Svirčević može čuvati 'ustaljenu praksu'

Ustavni sud odbio žalbu Mirka Duspare

19.5.2017. | 17:30
Je li i, ako jeste, u kojem slučaju primjenjiva stara narodna poslovica "vrana vrani oči ne kopa" ostavljamo našim čitateljima na prosudbu.
Je li i, ako jeste, u kojem slučaju primjenjiva stara narodna poslovica "vrana vrani oči ne kopa" ostavljamo našim čitateljima na prosudbu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U nedjelju ćemo utakmicu odraditi kako treba'

HDZ-HDSSB-HSP-HKS-HSU

'U nedjelju ćemo utakmicu odraditi kako treba'

19.5.2017. | 13:30
'Žalosno je da je Slavonski Brod taoc jednog čovjeka. Situacija je zrela za promjene i vrijeme je za nova lica', poručio je Pero Ćosić na sinoćnjem skupu HDZ-a.
- Žalosno je da je Slavonski Brod taoc jednog čovjeka. Situacija je zrela za promjene i vrijeme je za nova lica - poručio je Pero Ćosić na sinoćnjem skupu HDZ-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi smo ona ekipa koja što obeća to i ispuni'

DUSPARA MIRKO NEZAVISNA LISTA

'Mi smo ona ekipa koja što obeća to i ispuni'

19.5.2017. | 11:15
"Ova lista nikada nije vrijeđala, nikada nije napadala, nego argumentima pokušavamo objasniti građanima Slavonskoga Broda zbog čega trebaju glasati za nas."
"Ova lista nikada nije vrijeđala, nikada nije napadala, nego argumentima pokušavamo objasniti građanima Slavonskoga Broda zbog čega trebaju glasati za nas."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet do 12 za demografsku obnovu i prestanak iseljavanja

HSS-SDP-HSU-HL-HSLS-HS-reformisti...

Pet do 12 za demografsku obnovu i prestanak iseljavanja

18.5.2017. | 20:55
'Program za oživljavanje Slavonije Baranje i Srijema mora na naš prijedlog donijeti Država, ako je to znala Marija Terezija u vrijeme nakon turskih ratova to može i država Hrvatska za svoje građane'
'Program za oživljavanje Slavonije Baranje i Srijema mora na naš prijedlog donijeti Država, ako je to znala Marija Terezija u vrijeme nakon turskih ratova to može i država Hrvatska za svoje građane'
SBplus.hr, Slavonski Brod :