Politika : Europska unija

Objavljeno: 7.11.2017. u 17:25
Prikaza: 695
|
Autor: SBplus

STRUČNJACI O UVOĐENJU ZAJEDNIČKE VALUTE

Referendum o euru?

root : Referendum o euru?Ilustracija(Foto: in)

“Ovo je još jedan korak bliže tome, na koji smo se odlučili referendumom, gdje smo većinski prihvatili kako želimo da Hrvatska bude zemlja punopravna članica EU-a. A ne da stalno lupamo - zašto nismo u Schengenu, nego imamo granice ili zašto nemamo euro, nego kunu i tome slično. Ako smo rekli da želimo biti u EU, onda to idemo biti u Uniji u punini. Jer želimo da ta Europska unija u cijelosti ovdje zaživi što prije”, zaključuje Ribić.

U hrvatskoj je javnosti uz laganu potporu i ponešto sumnjičavosti dočekana najava Vlade i Hrvatske narodne banke kako Hrvatska snažnije kreće prema davno zacrtanom cilju - uvođenju eura, piše Glas Slavonije.

"Imali smo referendum o ulasku u Europsku uniju na kojemu je većina građana zaokružila da to želimo. I što ćemo sad? Referendum za euro, pa referendum za Schengen, pa onda referendum za nešto drugo."

Prema sadašnjim projekcijama euro bi se u Hrvatskoj mogao početi koristiti oko 2022. godine., no pojavljuju se i glasovi koji traže prethodno referendumsko izjašnjavanje građana o tom pitanju. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je prošli tjedan nekoliko puta da bi odluku o uvođenju eura trebao donijeti narod na referendumu, a ne političke i poslovne elite, te odbacio Vladine argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu, a protiv eura se izjasnio i HSP-ov financijski stručnjak, dr. Tihomir Janjiček. Najoštriji je bio saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović, koji je ustvrdio da ćemo se time "ukrcati na brzi vlak prema Grčkoj”. Za referendum je i stranka Živi zid. Premijer Andrej Plenković izjavio je, međutim kako je potpisivanjem Ugovora o pristupanju Hrvatska već prihvatila i pravnu i političku obvezu uvođenja eura, čime je zapravo odgovorio svima koji zagovaraju održavanje referenduma o tom pitanju.

Potpora i koristi

Isto smo pitanje postavili i stručnjacima za financije i europska pitanja. Tako nam je bivši ministar finacija Slavko Linić rekao kako polazi od toga da su se građani o tome izjasnili pri ulasku u Europsku uniju, tako da za referendum o uvođenju eura nema potrebe.

Podsjetimo, na referendumu o pristupanju Europskoj uniji u siječnju 2012. godine za EU je glasovalo 66,27 posto građana. Također, prema posljednjem istraživanju Eurobarometar, čiji su rezultati objavljeni u listopadu ove godine, 43 posto hrvatskih građana smatra da je članstvo Hrvatske u EU dobra stvar, što je povećanje od 7 postotnih bodova u odnosu na ožujak ove godine. Također, 68 posto hrvatskih građana smatra da je Hrvatska imala koristi od članstva u EU.

- To je samo viši stupanj zajedništva, sa zajedničkom monetom. Osnovno je da prvo moramo riješiti naš vanjski dug i spustiti ga blizu 60 posto BDP-a, što s problemima u mirovinskom i zdravstvenom sustavu neće biti tako lako. Prema tome, polazim od toga da bi uvođenje eura svi trebali podržavati jer je velika obveza pred Vladom da reformama pokuša riješiti dva najvažnija socijalna fonda koji su bitni za građane. To znači siguran zdravstveni sustav, financiran kvalitetno, bez deficita i mirovinski sustav koji će značiti redovitu isplatu mirovina i mirovine koje će pratiti plaće. Prema tome, to su najveće obveze i izazovi za bilo koju vladu koja želi razgovarati o euru. Jer bez toga nema eura - ističe Linić.

On smatra da za tri do pet godina, što je rok koji se sada spominje za uvođenje eura, ta dva fonda vjerojatno neće biti moguće posve urediti, no da je neovisno o tome već pokretanje toga procesa za svaku buduću vladu olakšanje.- Pred njima su velike obveze i izazovi. Smatram kako treba težiti da to bude što prije jer to znači da ćemo riješiti problem vanjskog i unutarnjeg duga. A najveći su dugovi upravo ova dva socijalna fonda - rekao nam je Linić, dodajući kako je uvijek lako pronaći izgovore zašto ne ide jedna ili druga reforma. No, po njemu, opravdanja tu ne smije biti.

Iskustvo iz Italije

Stjepan Ribić, predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, kaže pak kako ne zna jesu li i druge zemlje radile referendum oko uvođenja eura, ali to mu se čini "nekako smiješnim”.

- Imali smo referendum o ulasku u Europsku uniju na kojemu je većina građana zaokružila da to želimo. I što ćemo sad? Referendum za euro, pa referendum za Schengen, pa onda referendum za nešto drugo... Samim činom ulaska Hrvatske u EU mi smo se odlučili da ćemo ići tim smjerom. To je moje mišljenje kao građanina Osijeka - rekao nam je Ribić.

On se prisjeća kako je u vrijeme dok je živio i studirao u Italiji tamo valuta još uvijek bila lira. "Doživio sam taj prelazak lire u euro i činjenica jest da su neke stvari postale skuplje za nekoliko posto. Ali cijene su podizali privatni trgovci na način da su ih zaokruživali na veći iznos. Ispočetka je to, dakle, bio mali udar, ali kada su vidjeli da nitko od njih ne kupuje, jasno da nisu čekali da im propadne posao nego su prilagodili cijenu prema dolje”, ističe Ribić.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 10.11.2017. | 9:01

1

Opet subjektivan dojam a ne podaci, ali dobro. Čak i ako tvoj dojam uzmemo kao točan, onda svejedno zaboravljaš spomenuti da je 1995 prosječna bruto plaća u njemačkoj bila 1900 eura a sad je 3700 eura, pri čemu je i ukupna stopa poreza pala sa 56% na 48%, dakle, standard je za četvrtinu veći od uvođenja eura, što je u skladu s ukupnim rastom bdp-a u tom razdoblju (a ne zaboravi da je od tih 17 godina 4 godine bila najstrašnija kriza u povijesti svijeta!)
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 9.11.2017. | 12:24

2

petre nisi u pravu konkretno benigni primjer u njemačkoj za 100 maraka si krajem devedesetih napunio kolica u marketu ful sad za sto eu do pola razlika je drastičan koliko god se to tebi i meni činilo drugačije u praksi je tako
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 9.11.2017. | 12:01

3

Ne miješajte kruške i jabuke. Poljaci i misle i štede i računaju u zlotima, kao i Mađari... U takvoj državi devalvacije, igranje tečajem i slične "čarolije" imaju smisla s nacionalnom valutom. Hrvatska je euroizirana zemlja, 80% štednje je u eurima, 95% kredita je u eurima. S druge strane, zbog nestabilnosti države, kamate na kredite su 6 posto a ne 2 posto kao u eurozoni! Ove floskule o "suverenitetu kune" su baš to; kad bi sutra euro vrijedio 15 kuna, vaš automobil koji vrijedi 3000 eura (22.000 kuna) sutra bi za njega tražili 44.000 kuna (jer sve računamo, od cijene auta, stanova, drva za ogrjev...obične pečenke! u eurima). S druge strane, naravno da će kava "zaokružiti" sa 7 kuna na 1 euro, ali će cijena novca za građane pasti na trećinu, a za poduzeća na pola, ako ne i više. Cijene hrane, obuće, odjeće i slično mogu samo pasti, jer su naše cijene u "suverenim kunama" zapravo više nego u cijeloj EU.
kradezej_zna

kradezej_zna

Komentirano: 9.11.2017. | 10:46

4

Dolari daj te nam dolara.
original

original

Komentirano: 7.11.2017. | 19:24

5

Jos nismo ni omirisali Schengen a vec smo navalili na €.Pogledajte i malo se osvrnite oko sebe pa i u dvoriste drugih clanica koj to jesu ohoho duze od nas pa na primjer pogledajte cesku,poljsku...pa se upitajte zasto je kod njih jos zlot i kruna ane euro.Jednostavno nepotrebno.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

Nakon provedene ankete i želje građana

EK donijela prijedlog za ukidanje pomicanja kazaljki sata

12.9.2018. | 11:55
Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama.
Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Princeza, prljavu pelenu bacila na travu pored parkirališta

I toga ima

Princeza, prljavu pelenu bacila na travu pored parkirališta

21.8.2018. | 18:15
"Užasno su me uzrujali. Mene su učili da se kao gosti pristojno ponašamo, a ne da prljave pelene bacamo po cestama naših domaćina."
"Užasno su me uzrujali. Mene su učili da se kao gosti pristojno ponašamo, a ne da prljave pelene bacamo po cestama naših domaćina."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijave za besplatan internet

Tko bude znao i htio

Prijave za besplatan internet

22.3.2018. | 16:45
U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15 000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u: knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.
U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15 000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u: knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako možete doći do dijela od 169 milijuna eura?

Novi natječaj

Kako možete doći do dijela od 169 milijuna eura?

16.1.2018. | 13:35
Europska komisija je osigurala 169 milijuna eura za projekte promicanja EU poljoprivrednih proizvoda. Evo tko sve može konkurirati.
Europska komisija je osigurala 169 milijuna eura za projekte promicanja EU poljoprivrednih proizvoda. Evo tko sve može konkurirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

Hrvatski teolozi pobjesnili

Njemačka biskupija zabranila mise u čast zločinca Praljka

27.12.2017. | 16:00
"U hrvatskim katoličkim zajednicama Biskupije Rottenburg-Stuttgart ne smiju se održavati nikakve komemoracije, a niti svete mise za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, osuđenog na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nije na Vama, koji ste – kao pastoralne suradnic
"U hrvatskim katoličkim zajednicama Biskupije Rottenburg-Stuttgart ne smiju se održavati nikakve komemoracije, a niti svete mise za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, osuđenog na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nije na Vama, koji ste – kao pastoralne suradnic
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veselite se većem minimalcu?

Ovo će vam otvoriti oči

Veselite se većem minimalcu?

5.12.2017. | 15:00
Za kraj godine premijer Andrej Plenković najavio je paket mjera usmjeren na borbu protiv siromaštva, među kojima bi najznačajnija trebala biti ona o povećanju minimalne plaće. Osim rasta redovnih primanja najslabije plaćenih radnika za 164 kune, planiraju se zakonske izmjene koji
Za kraj godine premijer Andrej Plenković najavio je paket mjera usmjeren na borbu protiv siromaštva, među kojima bi najznačajnija trebala biti ona o povećanju minimalne plaće. Osim rasta redovnih primanja najslabije plaćenih radnika za 164 kune, planiraju se zakonske izmjene koji
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kolike su saborske, a kolike brodsko-posavske mirovine

Usporedba

Evo kolike su saborske, a kolike brodsko-posavske mirovine

20.11.2017. | 10:00
Sadašnja situacija najvjerojatnije je posljedica odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na onu povlaštenu ostvarile po nekima od starih zakona i to im se pravo priznaje i danas.
Sadašnja situacija najvjerojatnije je posljedica odlaska u mirovinu osoba koje su pravo na onu povlaštenu ostvarile po nekima od starih zakona i to im se pravo priznaje i danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sam ja u Europi?

Saznajte kroz kratak kviz

Tko sam ja u Europi?

19.11.2017. | 19:15
Eurostatov alat za nas je zanimljiv način da saznamo nešto novo o sebi, drugima i svijetu koji nas okružuje, barem sa stajališta statistike, ali činjenica je da se radi i o pametnom načinu Europske unije da kroz odgovore na postavljena pitanja sazna što više o svojim građanima te
Eurostatov alat za nas je zanimljiv način da saznamo nešto novo o sebi, drugima i svijetu koji nas okružuje, barem sa stajališta statistike, ali činjenica je da se radi i o pametnom načinu Europske unije da kroz odgovore na postavljena pitanja sazna što više o svojim građanima te
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti, Schengen i euro

Iz izvješća o sastanku Europskog vijeća

Migranti, Schengen i euro

9.11.2017. | 16:00
Jedan od zaključaka rasprave je i potreba za intenziviziranjem suradnje s državama Afrike, posebice državama Maghreba (takozvani „zapadni islamski svijet" ili područje sjeverozapadne Afrike).
Jedan od zaključaka rasprave je i potreba za intenziviziranjem suradnje s državama Afrike, posebice državama Maghreba (takozvani „zapadni islamski svijet" ili područje sjeverozapadne Afrike).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti s plaćama i kreditima nakon uvođenja eura?

Prilagodba

Što će biti s plaćama i kreditima nakon uvođenja eura?

26.10.2017. | 9:15
Uvođenje eura umjesto kune svako malo kod nas postane velika vijest. Sad su se navodno i premijer Plenković i guverner Vujčić dogovorili da će uvesti euro.
Uvođenje eura umjesto kune svako malo kod nas postane velika vijest. Sad su se navodno i premijer Plenković i guverner Vujčić dogovorili da će uvesti euro.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika svugdje u EU platiti isto

Hrvatska suzdržana

Radnika svugdje u EU platiti isto

25.10.2017. | 15:40
Članice EU za reformu direktive o izaslanom radu. Među suzdržanima bila i Hrvatska.
Članice EU za reformu direktive o izaslanom radu. Među suzdržanima bila i Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruža Tomašić budno motri velikosrpske marifetluke

Revna zaštitinica Hrvata

Ruža Tomašić budno motri velikosrpske marifetluke

19.10.2017. | 12:00
Mada ne bi bilo loše da europarlamentarka Ruža Tomašić, povremeno, dobre Hrvate štiti od loših im sunarodnjaka, ponekad, nije za podcijeniti njezina zaštita Hrvata od velikosrba. Vidljivo je to i iz zastupničkog pitanja kojeg je uputila Europskoj komisiji, a mi ga donosimo u pril
Mada ne bi bilo loše da europarlamentarka Ruža Tomašić, povremeno, dobre Hrvate štiti od loših Hrvata, ponekad, nije za podcijeniti njezinu zaštitu Hrvata od Srba. Vidljivo je to i iz njezina pitanja Europskoj komisiji kojeg donosimo u prilogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suradnjom do zajedničke Europe bez nejednakosti

Vojvodstva i županije

Suradnjom do zajedničke Europe bez nejednakosti

14.10.2017. | 0:00
Rasprava o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave nastavljena je i u petak, 13. listopada na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija.
Rasprava o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave nastavljena je i u petak, 13. listopada na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za prekograničnu suradnju 324 tisuće eura

U Brodsko-posavskoj županiji

Za prekograničnu suradnju 324 tisuće eura

30.8.2017. | 9:10
Pripremu projekta radio je vodeći partner CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a kao partneri se pojavljuju i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj BPŽ d.o.o., Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Grad Šabac i Srednja poljoprivre
Pripremu projekta radio je vodeći partner CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a kao partneri se pojavljuju i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj BPŽ d.o.o., Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Grad Šabac i Srednja poljoprivre
SBplus.hr, Slavonski Brod : “Hrvatska policija tjerala migrante”

Kritika HRW-a

“Hrvatska policija tjerala migrante”

21.1.2017. | 9:45
“Izvješća o šokantnom i okrutnom postupanju Republike Hrvatske prema tražiteljima azila na njezinoj granici nisu dostojna članice Europske unije”, izjavila je Lydia Gall, izvjestiteljica Human Rights Watcha za Balkan i istočnu Europu.
“Izvješća o šokantnom i okrutnom postupanju Republike Hrvatske prema tražiteljima azila na njezinoj granici nisu dostojna članice Europske unije”, izjavila je Lydia Gall, izvjestiteljica Human Rights Watcha za Balkan i istočnu Europu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na hrvatsku granicu stiglo 1000 migranata

Ne puštaju ih dalje

Na hrvatsku granicu stiglo 1000 migranata

14.11.2016. | 9:20
Čim su se izbjeglice približile hrvatskoj granici, na granični prijelaz Tovarnik helikopterom je sletio ministar policije Vlaho Orepić. Migranti kažu kazali da kane nastaviti putovanje prema Italiji i Francuskoj te da će čekati na granici s Hrvatskom sve dok ne bude otvorena. Još
Čim su se izbjeglice približile hrvatskoj granici, na granični prijelaz Tovarnik helikopterom je sletio ministar policije Vlaho Orepić. Migranti kažu kazali da kane nastaviti putovanje prema Italiji i Francuskoj te da će čekati na granici s Hrvatskom sve dok ne bude otvorena. Još
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna riječ na osobnoj iskaznici kočnica ulaska u zemlje EU

Provjerite osobne

Jedna riječ na osobnoj iskaznici kočnica ulaska u zemlje EU

31.10.2016. | 9:35
Tjedan dana nakon što je objavljena priča o Ivanu Baranašiću koji je zbog jedne riječi na osobnoj iskaznici imao problema pri prelasku francuske granice, javio se još jedan gospodin, koji je poželio ostati anoniman, a prijavio je isti problem ali pri prelasku švedske granice.
Tjedan dana nakon što je objavljena priča o Ivanu Baranašiću koji je zbog jedne riječi na osobnoj iskaznici imao problema pri prelasku francuske granice, javio se još jedan gospodin, koji je poželio ostati anoniman, a prijavio je isti problem ali pri prelasku švedske granice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjiti cijenu interneta

Komisija naredila Hrvatskoj

Smanjiti cijenu interneta

1.10.2016. | 15:00
Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju, praktički, monopola dominantnog operatora.
Uzrok visokih cijena i nedovoljne dostupnosti brzog interneta kod nas leži u produljenju, praktički, monopola dominantnog operatora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatskoj dodatni mjesec za odgovor o “švicarcu”

Europska komisija

Hrvatskoj dodatni mjesec za odgovor o “švicarcu”

1.9.2016. | 18:10
Komisija smatra da će banke snositi gotovo cijeli teret od oko milijardu eura zbog konverzije, i da se ne uzima u obzir uopće sposobnost korisnika kredita i to jesu li taj kredit uzeli za stan u kojem žive ili za nešto drugo.
Komisija smatra da će banke snositi gotovo cijeli teret od oko milijardu eura zbog konverzije, i da se ne uzima u obzir uopće sposobnost korisnika kredita i to jesu li taj kredit uzeli za stan u kojem žive ili za nešto drugo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska Srbiji neće dopustiti da sudi braniteljima

Pregovori

Hrvatska Srbiji neće dopustiti da sudi braniteljima

19.7.2016. | 10:40
"Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa (...), mora preispitati svoje zakonodavstvo, a spomenuti bi zakon s današnjim danom de facto trebao biti suspendiran", tvrdi izvor u ministarstvu i poručuje da Beograd "neće suditi našim braniteljima. Bez ispunjenja te obveze
"Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa (...), mora preispitati svoje zakonodavstvo, a spomenuti bi zakon s današnjim danom de facto trebao biti suspendiran", tvrdi izvor u ministarstvu i poručuje da Beograd "neće suditi našim braniteljima. Bez ispunjenja te obveze
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :