Sport : Konjički sport

Objavljeno: 13.6.2016. u 10:00
Prikaza: 2483
|
Autor: SBplus

Čuvari tradicije

Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović

Sikirevci : Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović (Foto: Glas Slavonije)

Vikend koji je iza nas obilovao je brojnim manifestacijama koje su organizirala kulturno-umjetnička društva, koja na ovakav način, ne samo da žele oteti od zaborava tradiciju, nego i ljubav prema izvornom i slavonskom usaditi mlađim generacijama.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede, održana je 36. manifestacija "Konji bijelci”, koja je počela defileom svatovskih zaprega babogredskim ulicama. Sve nazočne pozdravili su načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić te Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, piše Glas Slavonije.

Povorka od 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u narodnim nošnjama, zaustavila se na hipodromu, gdje su proglašene najljepše. Najljepšu svatovsku zapregu imao je Ivica Galović iz Sikirevaca, drugo mjesto osvojio je Mirko Mišković iz Babine Grede, a treće mjesto pripalo je Emili Nikolić iz Donjeg Novog Sela.

Održana su i tradicionalna natjecanja - vezanje repa, sklapanje kola, uprezanje konja, vožnja na paliji i teklićko jahanje. Najbolji u vezanju repa bio je Adam Stojanović, drugo mjesto osvojio je Krešo Petričević, a treći je bio Josip Živković.

U sklapanju kola prvo mjesto osvojili su Krešo Petričević i Franjo Stojanović, drugi su bili Adam Stojanović i Franjo Gregorović, a treći Mario Turek i Mijo Debak. U uprezanju konja najbolji su bili Tomislav Oršolić i Darko Marić, drugo mjesto pripalo je Josipu Novoselcu i Petru Novoselcu, a treće su mjesto osvojili Franjo Gregorović i Adam Stojanović.

U vožnji na paliji (slomljeni kotač mora se zamijeniti pravilno postavljenom palijom koja se pričvrsti za drik, nakon čega se kočija proveze) najvještiji su bili Adam Stojanović i Franjo Gregorović, drugo mjesto osvojili su Tomislav Oršolić i Darko Marić, a treće Krešo Petričević i Franjo Stojanović.

Teklićko jahanje podrazumijeva da jahač mora na jednom mjestu sići s konja, ponovno ga uzjahati (bez sedla) i krenuti. U toj je disciplini prvo mjesto osvojio Mihael Stojanović, drugi je bio Josip Ćosić, a treći Franjo Gregorović.

Ukupni pobjednik 36. "Konja bijelca” je Adam Stojanović iz Babine Grede, koji je tako naslijedio Krešu Petričevića, ukupnog pobjednika posljednja tri natjecanja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :