Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 11.1.2016. u 10:04
Prikaza: 762
|
Autor: SBplus/Agroklub

Ne tako običan kolekcijski nasad starih

Jabuke 'ušećerene' u snijegu

Vjeko Hudolin
Foto: Vjeko Hudolinplodovi idareda i granny smitha 'uvaljani' u snijeg
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin
  • Vjeko Hudolin

Kako se priroda, zajedno s čovjekom i njegovom ljubavi prema fotografiji - može na umjetnički način poigrati u jednom naizgled običnom voćnjaku?

DONJI BOGIĆEVCI - U obiteljskom voćnjaku Hudolin u Donjim Bogićevcima, imaju kolekcijski nasad od oko 130 starih sorata jabuka i nešto novih, otpornih na najvažnije bolesti, piše Agroklub.

Iako su prošle godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika jabuke podbacile u rodu, Vjekoslav je svojim fotoaparatom 'ubrao' neke čudesne plodove i tako zamrznuo trenutak u vremenu, prenoseći tako detalje koji su mu bili posebno dragi.

Poput kolovoške fotografije stare sorte jabuke malinovače na kojoj se nalazio plod s cvijetom. Plodovi ove sorte, piše Hudolin, atraktivni su zbog svog izgleda i pravi su ukras u voćnjak, srednje su krupnoće, a posebnost im je tamnocrvena boja i okus maline po kojima su i dobile ime. Zovu je čuvarom tradicije starih sorti jabuka u Slavoniji.

Fotoaparatom je 'uhvaćena' i glavolika jabuka siva (engleska) kožara, kod koje prevladava vinski kiseli okus i plemenita renetasta aroma. -  Otporna je prema niskim temperaturama, a cvijet prema kasnim mrazovima. Ova sorta ima veliki broj lokalnih naziva - piše Hudolin, koji je u predstavljanju voćnjaka ljubitelje ove voćke upoznao i sa jabukom 's likom', kao i onom s 'uzorkom', o čćemu više možete pročitati u njegovom tekstu u Agroklubu.

Nas se pak posebno dojmila fotografija jabuka 'ušećerenih' u snijegu, koje su navečer vlasnici ostavili vani, a ujutro zatekli 'uvaljane' u svjetlucavi snijeg. Riječ je o klasilčnim sortama jabuka: idared i granny smith. Idared dozrijeva početkom listopada, plodovi su sočnog mesna slatkastokiselkastog okusa. Ova sorta se odlično očuva u skladištima. Granny smith dozrijeva u drugih deset dana listopada, plodovi su tamnozelene boje, krupni do vrlo krupni, vrlo sočnog mesa kiselkastog okusa i blage arome.

No za bilo koju se odlučili uzgajati ju ili kupiti, a kasnije i pojesti svejedno je. Jer svaka ima ono nešto svoje, a o njenom utjecaju na zdravlje ne treba niti govoriti. Nema onoga tko ne zna zqa onu staru narodnu 'Jedna jabuka na dan - liječnik iz kuće van'.

 

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Bukovače iz vlastite proizvodnje

    Ideja

    Bukovače iz vlastite proizvodnje

    23.10.2017. | 12:05
    'Ove jeseni ovo je drugi val bukovača, danas sam ih ubrao. Možda će ih ove jeseni biti još, vidjet ćemo. Pokus mi govori da bi se valjalo posvetiti ovakvom jednostavnom načinu proizvodnje.'
    'Ove jeseni ovo je drugi val bukovača, danas sam ih ubrao. Možda će ih ove jeseni biti još, vidjet ćemo. Pokus mi govori da bi se valjalo posvetiti ovakvom jednostavnom načinu proizvodnje.'
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Divlje svinje haraju i brodskim Posavljem

    Ostali bez kukuruza

    Divlje svinje haraju i brodskim Posavljem

    9.9.2012. | 0:02
    Čovjek ima 83 godine i kaže da svinje nikada nisu u selu ovako uništavale usjeve.
    Čovjek ima 83 godine i kaže da svinje nikada nisu u selu ovako uništavale usjeve
    SBplus.hr, Slavonski Brod :