Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 31.12.2016. u 23:20
Prikaza: 5927
|
Autor: Jerko Zovak

(Ne)običan čovjek

Febo

Facebook
Foto: FacebookMara i Febo na dan vjenčanja
  • Facebook
  • Facebook
  • Google
  • SBplus/arhiva

'Njihovim odnosom prema meni, a ne postupkom zatvaranja školskog dvorišta, te dvije gospođe ponizile su me. Kao čovjeka, a ne kao branitelja'.

Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Zoran Milanović, Zlatko Hasanbegović, Milan Bandić, Zdravko Mamić, Andrej Plenković, Ivica Todorić, Luka Rajić, Davor Šuker, Anto Đapić, biskup Vlado Košić... i stotine drugih 'velikih' i poznatih Hrvata ni do koljena mu nisu, kad je u pitanju osobna žar u borbi za nezavisnost hrvatske države. Dakako, puno ih je njegova statusa u koji se kunu hrvatski vjerski, politički, gospodarski, kulturni, sportski i drugi uglednici.

Od malena svi ga zovu Febo, mada pored prezimena Aničić, ili imena Zvonko, to nigdje pročitati nećete. Dapače, ne samo da mu nadimak u Hrvatskoj poznat nije, nego niti njegovih fotografija u javnosti nema, osim ovih par koje smo skinuli s Facebooka. Riječju, široj javnosti nepoznat je to čovjek, Slavonac hercegovačkog porijekla.

Međutim, ako već ne u široj, hrvatskoj, onda barem u brodsko-posavskoj javnosti, on i njemu slični, poznati bi trebali biti. Ali ni tu poznati nisu. Upravo Febo i njemu slični - a ne oni koji vlastitu ratnu anonimnost medijskom sveprisutnošću nadomještaju - svojim ratnim putem i postratnim ponašanjem u zajednici zaslužuju poštovanja vrijedni biti.

Mada prije rata 'običan' momak je bio, tijekom nošenja policijske, a potom ZNG odore u 3. bojni 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, hrabrošću i znanjem, stekao je respekt i časnički status. Nakon rata, poštovanje u zajednici zaslužio je 'ne trošenjem' tako stečenog ugleda.

Četvrt stoljeća nakon Febinog odlaska u neizvjesnost, na 'staru godinu' 2016., donosimo jednu od paradigmatičnih informacija koja govori o statusu uglednog ratnika i umirovljenog časnika, samozatajno nastanjenog u rodnim Andrijevcima Donjim, tik uz Osnovnu školu koju su pohađali i on i njegova djeca: David, Tea i Tina. Supruga Mara taj posao obavila je u svojoj Strizivojni.

Odlaskom u mirovinu kao mlad čovjek, s relativno visokim primanjima, imao je više mogućnosti kako kratiti slobodno vrijeme. Umjesto u birtije i kladionice, Febo je mirovinu odlučio uložiti u kupnju manje kuće na kredit i školovanje djece. Nakon izvjesnog vremena, kuća je postala premala za peteročlanu obitelj te je od Ministarstva branitelja zatražio, i dobio, kredit od 80 tisuća kuna za proširenje stambenog prostora.

Na maloj obiteljskoj parceli u polju - nedaleko od roditeljske kuće 'blatnjare' u kojoj je odrastao - Febo sije sve što mu je potrebno kako bi uzgojio perad i svinje za vlastite potrebe. Na taj način, s jedne strane provodi autoterapiju, a s druge povećava kućni budžet.

Mada sredstva rada ostavlja na 'ranču', ponekad, Febo svojim traktorčićem od 15 kw s 'korpom' kući doveze plodove uzgojene u bašči ili gotove proizvode nakon klanja svinja. A, rekosmo, prvi je susjed mjesne Osnovne škole. Do vlastite dvorišne kapije - od 'stoljeća sedmog' - dolazio je putem koji je vodio u školsko dvorište (vidi kopiju plana).

Činio je tako sve do 7. studenog ove godine kad je ravnateljica škole, Mirta Degmečić, odlučila zabraviti sve prilaze školi. Dižući ograde ravnateljica je, ustvari, prisilila Febu neka, šest metara prije njegove dvorišne kapije, stane pred školskim katancem i proguta vlastiti ponos.

Naime, otkad je škole i Febine kuće taj mali prolaz bio je njihov zajednički put, iako je gruntovno školsko vlasništvo. Mada svjesna te činjenice, ravnateljica je odlučila ignorirati ju i postupiti na način kao da je Febo narodni neprijatelj. Kao da je školski parazit opasan po društvenu imovinu i loš primjer ponašanja djeci. Kao da će povremenim korištenjem tih šest metara ceste umanjiti vrijednost imovine Škole.

"Ma, ta kapija i nije tako loše rješenje, jer ljudi koji dolaze u Poštu nemaju gdje parkirati pa, dosad, svoja vozila ostavljali su uz našu dvorišnu zgradu. Na taj način, svakodnevno, provjeravali su je li, ili što nam je, Kata spremila uz kavu i piće na terasi", kaže Febo i dodaje: "Dakle, ne radio se o šteti koju bi mi nanijela ravnateljica škole, ili njezina pretpostavljena županijska pročelnica, Anica Vukašinović, nego se radi o demonsrtraciji prezira prema dosadašnjoj praksi koju sam kupnjom kuće naslijedio. Elementarna pristojnost je nalagala ravnateljici, kao susjeda, pozvati me 'na kavu', ili k meni 'na kavu' doći, te objasniti svoj plan ograđivanja Škole i Školske dvorane. Blagovremeno mi je trebala najaviti postavljanje kapije te objasniti zbog čega, barem ja, dok sam živ, ako već ne i moji nasljednici, odnosno drugi stanari kuće, ne mogu dobiti ključ kod kapije za povremeno korištenje tih šest metara ceste do našeg dvorišnog ulaza - kako ne bismo morali rušiti ogradu od ulice i na tom mjestu praviti novi dvorišni ulaz. Tek objasniti. Ja sam razuman čovjek i podržat ću svako razumno rješenje. Njihovim odnosom prema meni, a ne postupkom zatvaranja školskog dvorišta, te dvije gospođe ponizile su me. Kao čovjeka, a ne kao branitelja", zaključio je Febo.

Slučaj je paradigmatičan iz razloga što držimo kako ravnateljica Osnovne škole i njezina šefica, županijska pročelnica - Kolindi Grabar Kitarović, Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću, Zlatku Hasanbegoviću, Milanu Bandiću, Zdravku Mamiću, Andreju Plenkoviću, Ivici Todoriću, Luki Rajiću, Davoru Šukeru, Anti Đapiću, biskupu Vladi Košiću i stotinama drugih poznatih hrvatskih 'velikana' - ne bi pod nos postavili kapiju i ključ u bravu kako bi ih spriječile povremeno koristiti šest metara društvenog puta za osobne potrebe.

Mada Febi ni do koljena nisu - kako napisasmo na početku.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Perun

Perun

Komentirano: 2.1.2017. | 17:44

1

U ovom članku Febo je kolateralna žrtva Zovkovog permanentnog obračuna s Andrevačkim glavešinama.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 2.1.2017. | 16:58

2

Pravo sluznosti ide samo ako zemljiste nema drugog prilaza, a kako u tekstu pise, drugi prilaz ima, ali je ograđen. Sto ako skole moraju ispostovati standarde u kojima stoji da se skolsko zemljiste mora ograditi? Zasto bi Febo i njegova obitelj morali imati kljuceve skolskog vlasnistva i vozati se traktorcicem po skolskom zemljistu? Ja drzim da u tom slucaju ni gore navedenine bi imali kljuceve niti bi se mogli vozati bilo traktorcicem bilo lulsuznim vozilima kako je njih volja. E sad, ako nema pristupa zemljistu, treba rijesiti pravo sluznosti, a to se trebalo odraditi pri kupnji zemljista. Febi svaka cast na svemu, ali kad se traze postivanje odredjenih pravilnika i uredbi, onda se fotografira i proziva komunalnog redara, a kad netko odradi sto treba, onda je isto problem, pa se fotografira i proziva. Ne kuzim.
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 1.1.2017. | 10:35

3

Febi sretna Nova godina, a što se tiče puta i prolaza, ako se ne varam, postoji pravilo služnosti, ali tu će mu očito trebati neki odvjetnik kad već ne postoji razumjevanje od strane ravnateljice.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

26.9.2017. | 15:40
Vijećnici 'izvanredno stanje' u Općini karakterizirali 'redovnim', održali takvu sjedncu - redovnu - te zaključili isto što su, u sličnim situacijama, zaključivali i njihovi prethodnici - ništa. Za očekivati je kako će poslije takvog načina rada i učinak biti isti. Ništa.
Vijećnici 'izvanredno stanje' u Općini karakterizirali 'redovnim', održali takvu sjedncu - redovnu - te zaključili isto što su, u sličnim situacijama, zaključivali i njihovi prethodnici - ništa. Za očekivati je kako će poslije takvog načina rada i učinak biti isti. Ništa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
Državna revizija je slučaj Donji Andrijevci predala Državnom odvjetništvu a, kako neslužbeno doznajemo, kriminalistička policija je krenula s izvidima.
Prije više od tri tjedna Državni ured za reviziju proslijedio je Hrvatskom saboru izvješća o radu pet ministarstava, dviju županija te 30 gradova i općina. Negativno mišljenje, uz općinu Škabrnja, dobila je i općina Donji Andrijevci, o čemu je već pisao SBplus.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
"Nije to ništa, samo greška u vođenju knjiga. I božićnicu smo si isplatili pogreškom", pravda se načelnik Općine Donji Andrijevci, načelnik Tomislav Marijanović.
"Nije to ništa, samo greška u vođenju knjiga. I božićnicu smo si isplatili pogreškom", pravda se načelnik Općine Donji Andrijevci, načelnik Tomislav Marijanović.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017. | 21:50
Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnos
Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnos
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici pozivaju 'institucije države' neka rade svoj posao

Nije trebalo dugo čekati

Vijećnici pozivaju 'institucije države' neka rade svoj posao

1.9.2017. | 0:02
Nakon što su mediji objavili rezultate nalaza (i) u redakciju SBplus-a stiglo je 'Očitovanje vijećnika pozicije o negativnom izvješću Državnog ureda za reviziju za Općinu Donji Andrijevci' koje prenosimo u cijelosti.
Nakon što su mediji objavili rezultate nalaza (i) u redakciju SBplus-a stiglo je 'Očitovanje vijećnika pozicije o negativnom izvješću Državnog ureda za reviziju za Općinu Donji Andrijevci' koje prenosimo u cijelosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017. | 17:00
Prema financijskim izvještajima, koncem 2016. u blagajni nije bilo novčanih sredstava, a prema podacima iz glavne knjige, stanje blagajne je iznosilo 69.792,00 kn; Sa žiro računa su karticom, u više navrata, podignuta gotovinska sredstva u iznosu 91.300,00 kn, a za 63.000,00 kn n
Prema financijskim izvještajima, koncem 2016. u blagajni nije bilo novčanih sredstava, a prema podacima iz glavne knjige, stanje blagajne je iznosilo 69.792,00 kn; Sa žiro računa su karticom, u više navrata, podignuta gotovinska sredstva u iznosu 91.300,00 kn, a za 63.000,00 kn n
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

Propali i 'mrkva' i 'batina'

HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

19.6.2017. | 11:11
'Budimo otvoreni u svojim razmišljanjima i gajimo zajedništvo do ostvarenja cilja. Neka mještani osjete kako smo tu zbog njih, a ne zbog sebe', kolegicama i kolegama vijećnicima kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Robert Kuduz.
'Budimo otvoreni u svojim razmišljanjima i gajimo zajedništvo do ostvarenja cilja. Neka mještani osjete kako smo tu zbog njih, a ne zbog sebe', kolegicama i kolegama vijećnicima kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Robert Kuduz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije kriv načelnik Marijanović nego pročelnik Šulter

Aljkavost i samodostatnost

Nije kriv načelnik Marijanović nego pročelnik Šulter

21.9.2016. | 22:22
O načinu financiranja programa, projekata i manifestacija odluku je donio općinski načelnik, međutim, ona je toliko manjkava da čak niti ne kaže za koju godinu vrijedi. Ipak, priznati treba kako za to nije kriv tek potpisnik Marijanović nego, prije svih, pročelnik jedinstvenog up
O načinu financiranja programa, projekata i manifestacija odluku je donio općinski načelnik, međutim, ona je toliko manjkava da čak niti ne kaže za koju godinu vrijedi. Ipak, priznati treba kako za to nije kriv tek potpisnik Marijanović nego, prije svih, pročelnik jedinstvenog up
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

Nakon pisanja SBplus-a

Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

26.8.2016. | 0:01
U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderski
U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderski
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju stručnog suradnika za EU projekte

Općina D. Andrijevci raspisala natječaj

Zapošljavaju stručnog suradnika za EU projekte

17.8.2016. | 21:40
Općina planira zaposliti magistra prava na neodređeno vrijeme, uz uvjet položenog državnog ispita, znanje engleskog jezika, uz uvjerenje o osposobljavanju za voditelja izrade i provedbe EU projekata itd. Natječaj je objavljen 12. kolovoza 2016. godine, a rok za prijavu je 8 dana
Općina planira zaposliti magistra prava na neodređeno vrijeme, uz uvjet položenog državnog ispita, znanje engleskog jezika, uz uvjerenje o osposobljavanju za voditelja izrade i provedbe EU projekata itd. Natječaj je objavljen 12. kolovoza 2016. godine, a rok za prijavu je 8 dana
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sanacija odlagališta otpada sredstvima Kohezijskog fonda EU

Projekt vrijedan 2,1 milijuna kuna

Sanacija odlagališta otpada sredstvima Kohezijskog fonda EU

23.6.2016. | 22:58
Radove je odabrani izvođač započeo nedugo nakon potpisivanja ugovora, a u kojoj su trenutačno fazi vidljivo je iz priloženih fotografija.
Radove je odabrani izvođač započeo nedugo nakon potpisivanja ugovora, a u kojoj su trenutačno fazi vidljivo je iz priloženih fotografija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina će udrugama podijeliti 293.500 kn

Natječaj traje do 29. lipnja

Općina će udrugama podijeliti 293.500 kn

19.6.2016. | 21:30
Udruge sukladno natječaju mogu prijaviti program/projekt koji unapređuje kvalitetu života i socijalnu koheziju u općini Donji Andrijevci sukladno strateškim i planskim dokumentima Općine
Udruge sukladno natječaju mogu prijaviti program/projekt koji unapređuje kvalitetu života i socijalnu koheziju u općini Donji Andrijevci sukladno strateškim i planskim dokumentima Općine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade javnu rasvjetu bez projekta, građ. dozvole i natječaja

Kazneno djelo ili proceduralni propusti?

Grade javnu rasvjetu bez projekta, građ. dozvole i natječaja

13.6.2016. | 0:01
Kad pomislite kako su dotakli dno nedemokratičnosti te dosegli vrh političke samovolje, aktualna HDZ-ova općinska vlast uspije vas iznenaditi svojom odlučnošću i istrajnošću u kršenju pozitivnih zakonskih propisa i elementarne samoupravne korektnosti.
Kad pomislite kako su dotakli dno nedemokratičnosti te dosegli vrh političke samovolje, aktualna HDZ-ova općinska vlast uspije vas iznenaditi svojom odlučnošću i istrajnošću u kršenju pozitivnih zakonskih propisa i elementarne samoupravne korektnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodstvo koje sramoti zajednicu, ne vuče naprijed nego nazad

Na diku općinskom načelniku

Vodstvo koje sramoti zajednicu, ne vuče naprijed nego nazad

1.4.2016. | 14:30
Mada je, već na službenom skupu, načelnikova retorička skromnost demonstrirala razinu umješnosti aktualne općinske vlasti, trava na ulazu u 'poglavarstvo' bila je nova potvrda činjenice da, veće peti mandat uzastopno, Općina Donji Andrijevci ima politička vodstva nedorasla razini
Mada je, već na službenom skupu, načelnikova retorička skromnost demonstrirala razinu umješnosti aktualne općinske vlasti, trava na ulazu u 'poglavarstvo' bila je nova potvrda činjenice da, veće peti mandat uzastopno, Općina Donji Andrijevci ima politička vodstva nedorasla razini
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako je vaše mjesto izgledalo 1700-tih

Vojne karte Habsburgovaca

Evo kako je vaše mjesto izgledalo 1700-tih

29.1.2016. | 13:30
Hrvatska je na kartama podijeljena na nekoliko dijelova – Hrvatsku, Slavoniju, slavonsku vojnu granicu, banijsku vojnu granicu, karlovački generalat, varaždinski generalat. Banijska granica mapirana je prva (1773.-1775.), dok je posljednja došla na red Slavonija (1781.-1783.).
Hrvatska je na kartama podijeljena na nekoliko dijelova – Hrvatsku, Slavoniju, slavonsku vojnu granicu, banijsku vojnu granicu, karlovački generalat, varaždinski generalat. Banijska granica mapirana je prva (1773.-1775.), dok je posljednja došla na red Slavonija (1781.-1783.).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Načelnik čisti snijeg i sanjka djecu - istovremeno

'Jednim udarcem dvije muhe'

Načelnik čisti snijeg i sanjka djecu - istovremeno

3.1.2016. | 18:45
Zaista, djeca jesu bila vesela, jer ih je načelnik Marijanović sanjkao. Međutim, je li to i mudro, drugo je pitanje. Mada, znamo neke 'jalnike' koji će benevolentno promrmljati: bolje da sanjka andrijevačku djecu nego njihove roditelje.
Zaista, djeca jesu bila vesela, jer ih je načelnik Marijanović sanjkao. Međutim, je li to i mudro, drugo je pitanje. Mada, znamo neke 'jalnike' koji će benevolentno promrmljati: bolje da sanjka andrijevačku djecu nego njihove roditelje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Edukacija o pisanju životopisa i zamolbi za posao

LAG Slavonska ravnica

Edukacija o pisanju životopisa i zamolbi za posao

7.11.2015. | 8:32
Radionica će se održati 13.11.2015.godine u prostorijama općine Donji Andrijevci s početkom u 17.00 sati.
Radionica će se održati 13.11.2015.godine u prostorijama općine Donji Andrijevci s početkom u 17.00 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ignorirati SBplus jeste moguće, ali birače nije

Izbori će brzo - lokalni

Ignorirati SBplus jeste moguće, ali birače nije

4.11.2015. | 12:25
Ignorirati SBplus i, u ovom slučaju Andrijevčane, jeste moguće, ali birače nije. Izbori će brže nego ovdašnji uhljebi to očekuju.
Ignorirati SBplus i, u ovom slučaju Andrijevčane, jeste moguće, ali birače nije. Izbori će brže nego ovdašnji uhljebi to očekuju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi natječaj, početna cijena 40.000 kuna

Rušenje Društvenog doma

Novi natječaj, početna cijena 40.000 kuna

27.7.2015. | 0:03
Uklanjanje javne zgrade s otkupom građevnog otpada izabrani izvođač radova dužan je izvesti u skladu s opisom radova iz Projekta uklanjanja građevine i za navedeni posao općini Donji Andrijevci kao vlasniku zgrade platiti naknadu.
Uklanjanje javne zgrade s otkupom građevnog otpada izabrani izvođač radova dužan je izvesti u skladu s opisom radova iz Projekta uklanjanja građevine i za navedeni posao općini Donji Andrijevci kao vlasniku zgrade platiti naknadu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja faza izgradnje Doma 700.000 kn

Odabran izvođač radova

Zadnja faza izgradnje Doma 700.000 kn

25.7.2015. | 11:23
Kao najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda tvrtke Promet građenje d.o.o. iz Požege za cijenu od 559.916,34 kn odnosno ukupnu cijenu (s PDV-om) od 699.895,43 kn,
Kao najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda tvrtke Promet građenje d.o.o. iz Požege za cijenu od 559.916,34 kn odnosno ukupnu cijenu (s PDV-om) od 699.895,43 kn,
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :