Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 1.10.2016. u 9:10
Prikaza: 1286
|
Autor: SBplus

OPG Sokić:

'Svojim proizvodima izazivamo zanimanje ljudi'

OPG Sokić svojim proizvodima izaziva zanimanje kupaca

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Sokić” nalazi se u Cerniku. Bave se ekološkim uzgojem povrća za svoje potrebe, a najbolje rezultate daje poznavanje tradicije upakirano u suvremene ekološke trendove. Proizvode razne proizvode u koje je ugrađeno ljekovito samoniklo bilje te šumske gljive.

CERNIK - Neki od proizvoda OPG Šokić su široki rezanci sa medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima i mrkim trubačama; sirup od divljeg šipka, pekmez od buće, salata od čičoke i medvjeđeg luka, ajvar s vrganjima…

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Sokić" je Vera Sokić koja sa svojim suprugom Zdravkom često obilazi razne sajmove i manifestacije na kojima imaju, recimo to tako, besplatnu promociju svojih proizvoda, a uz to dolazi i do nekih poslovnih suradnji iako se radi o malom postotku, javlja radiong.

Prije nekoliko dana posjetili smo ih i uvjerili se kako je jesen zaista kraljica godišnjih doba. Čim smo prišli bliže "kapiji” dočekali su nas prekrasni mirisi. Čistila se paprika za ajvar, a iz prepune "kotluše” širio se miris šljiva za pekmez. Kaže nam Zdravko da je domaći pekmez od šljiva ove godine hit na sajmovima. Da je znao, kupio bi još šljiva i sve bi prodao. Usput nam je pokazao sušaru za tjesteninu po kojoj je i poznat. Kapaciteti su postali premali, narudžbe stalno stižu.

Sokić kaže kako su OPG osnovali 2003. godine, no nikad nije bilo aktivirano. - Uvijek smo se bavili povrtlarstvom kod svoje kuće, za svoju obitelj, prijatelje i kumove, međutim došla su teža vremena i nema se od čega živjeti, pa smo počeli proizvoditi nešto što nitko drugi ne proizvodi. Od toga se nikada nećemo obogatiti, ali ćemo moći preživjeti - rekao je Sokić.

- Krenuli smo prvo s paprikom za kulinare, odnosno za proizvodnju kobasica i kulina. To smo sve ručno radili, međutim zbog bolesti supruge i moje majke nismo mogli više odvojiti vremena s obzirom da je zemlja bila dosta daleko. A s obzirom da smo supruga i ja gljivari i planinari onda smo radili ajvar s vrganjima za svoje potrebe i potrebe prijatelja. Svima je to bilo fino, pa smo odlučili krenuti s tim na tržište što se pokazalo dobrim potezom. Međutim to možete raditi samo sa svježim vrganjima i jednostavno jedan proizvod nije dovoljan da preživimo te se supruga sjetila da ručno radi široke rezance s vrganjima, koprivama i medvjeđim lukom. S tim proizvodima idemo po sajmovima po cijeloj Hrvatskoj i zanimljivi smo ljudima - dodaje Sokić.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme svinjokolja i mladog vina

    "Cernički krmokolj”

    Vrijeme svinjokolja i mladog vina

    24.11.2012. | 20:30
    Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano je i može se popiti više, a zbog kiseline odlično razgrađuje masnoću.
    Riječ je o sorti crnog grožđa koja rano dozrijeva pa i vino stiže prvo, lagano j
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Potekao portugizac

    U Cerniku

    Potekao portugizac

    13.10.2012. | 16:00
    Majstori životnog hendoizma, stari Rimljani govorili su kako je svakom grozdu životna želja da jednom dospije u bačvu, a potom i na stolove. Zahvaljujući entuzijazmu članova cerničke Udruge vinogradara i voćara, ali i svojevrsnih čuvara tradicije, mlado je vino, u petak, 12.listo
    Majstori životnog hendoizma, stari Rimljani govorili su kako je svakom grozdu ži
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :