Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 17.1.2019. u 15:00
Prikaza: 481
|
Autor: AP

Strukovna zanimanja nedovoljno cijenimo

Stranci nam vrbuju djecu čim upišu školu

root : Stranci nam vrbuju djecu čim upišu školuIlustracija(Foto: Glas Slavonije)

"Plaće rastu, posla ima, ali naša djeca još uvijek se u školu upisuju da ne bi radila." U Brodsko-posavskoj županiji najbrže se zapošljavaju i automehaničari, zavarivači, stolari, dentalni tehničari, medicinske sestre i farmaceutski tehničari.

POŽEGA - Prije četrnaest godina inženjerka građevine Iva Šnajder postala je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi u kojoj se zaposlila još 1988. Bila su to neka bolja vremena kada je školom vladao žamor tadašnjih 647 učenika. No u prošlosti, kaže, ne treba živjeti. Danas je učenika upola manje, a razredni odjeli sačinjeni su od samo nekoliko djece. Ove su se školske godine tesari, kao najtraženije zanimanje u području graditeljstva u čitavoj Hrvatskoj, pokazali najmanje privlačnim učenicima i njihovim roditeljima, jer u ovoj požeškoj, kao i mnogim drugim školama, nije upisan ni jedan tesar. A za tu se djecu, još u školi, već otimaju i stranci, piše Glas Slavonije čiji članak prenosimo u cijelosti.

Iva Šnajder. "Odgovorno tvrdim da posla ima, ali rad nije dovoljno vrednovan i tu je problem interesa za upisom." 

Ispod minimuma

- Nismo upisali ni jednog tesara, imamo po četiri zidara, soboslikara, krojačice i osam stolara. Sve su to izrazito deficitarna zanimanja na području Požeške županije, cijele Slavonije, ali i države - kaže ravnateljica Šnajder. Što se tiče kuhara i konobara, također deficitarnih, upisana su samo dva razredna odjela u kombinaciji kuhari i konobari - jedan u Požegi, drugi u dislociranom odjelu u Pleternici. Prije se upisivalo do 40 učenika u jedan razred. Zahvalni su stoga što im Ministarstvo obrazovanja omogućuje formiranje razrednih odjela koji su realno, i svjesni su toga u školi, daleko ispod svih pedagoških minimuma. Tako čuvaju i radna mjesta jednako deficitarnih nastavnika. I oni se boje da bi mogli vrlo lako postati tehnološki višak.

- Sve su to deficitarna zanimanja obuhvaćena stipendijama. Ministarstva gospodarstva za JMO zanimanja daje stipendije u iznosu 900 kuna, a Ministarstvo turizma za ugostiteljska zanimanja ove godine daje 1200 kuna. Naši učenici rade i preko učeničkog servisa za početnu plaću na stručnoj praksi kod hotelijera za 5000 kuna, uz osiguran smještaj i obrok - ističe ravnateljica požeške škole, nabrajajući sve što se radi da se podigne svijest o važnosti i potrebi takvih zanimanja. Ali - interesa nema.

- Kao ravnateljica, odgovorno tvrdim da posla ima, ali rad nije dovoljno vrednovan i tu je problem interesa za upisom. Većini roditelja bitno je da dijete nakon završetka škole ima osiguran posao i solidna primanja, a sve više i da prima stipendiju tijekom školovanja. Sve to i kod nas sada imaju - sustav se uređuje, plaće rastu, posla ima, ali, nažalost, djeca se još uvijek u školu upisuju da ne bi radila - otvorena je ravnateljica.

Šnajder ističe kako ju najviše žalosti vidjeti učenika koji je svoj puni potencijal mogao ostvariti u strukovnom zanimanju, ali je zbog negativnog stava u društvu i obitelji o takvim usmjerenjima otišao u gimnaziju. Nakon završetka škole i fakulteta postaje tek prosječan zaposlenik, a mogao je biti izvrstan u nekom obrtničkom ili drugom zanimanju koja su danas obezvrijeđena, smatra ravnateljica.

- Ni majstorska zanimanja danas nisu jednostavna. Tehnologije su otišle u svim strukama daleko, a traži se i znanje stranog jezika - kaže Šnajder. Kaže kako sve više djece ostaje nakon škole raditi u Slavoniji, mnogi odlaze i za roditeljima te braćom i sestrama u Njemačku, Irsku, Austriju, ali sve su veća prijetnja strani poslodavci koji vrebaju buduće zidare i tesare još dok se školuju.

- Poslodavci iz Nizozemske i drugih zemalja zovu i žele uspostaviti kontakt s našim učenicima kako bi ih, kad završe školu, odmah zaposlili - dodaje ravnateljica, rekavši nam kako ostaje suzdržana glede toga pitanja. Koliko je školi teško privući učenike, jednako je toliko teško tu djecu nakon školovanja danas i zadržati u Hrvatskoj.

Stoga je još jedan apsurd što se, istovremeno, dok stranci vrebaju i mame naše mlade velikim plaćama, drastično povećavaju kvote za uvoz strane radne snage za radnike sa zanimanjima kakva se u toj požeškoj školi obrazuju. Zidari, tesari, armirači, stolari, limari, dimnjačari, automehaničari, instalateri različitih vrsta, uz kuhare, konobare i slastičare, na popisu su zanimanja i obrazovanih programa za koje Hrvatski zavod za zapošljavanje i u 2019. godine preporučuje ovlaštenima povećati kvote i stipendirati.

- Poslodavci iz Nizozemske i drugih zemalja zovu i žele uspostaviti kontakt s našim učenicima kako bi ih, kad završe školu, odmah zaposlili - dodaje ravnateljica.

Moguće rješenje

No, tu škole baš i nemaju nekog utjecaja, priča ravnateljica Šnajder. Ali vjeruje da postoji rješenje za popravak situacije, premda bi to ga mnogi mogli nazvati preradikalnom mjerom.

- Što se tiče strukovnog obrazovanja prošla sam sve etape. Otkako sam se kao profesorica zaposlila u školi osamdesetih godina, mogu reći da je napredak velik, ali kroz projekte koje smo nedavno provodili shvatila sam da je potrebno odlučiti se na velike i bolne rezove koji će donijeti rezultate - dakle, školovati onoliko kadrova za koliko postoji potreba te kada se gasi određena industrija u zemlji, omogućiti radnicima prekvalifikacije za onim za čim postoji potreba, tj. da ne bi gubili poslove - smatra ravnateljica Šnajder.

Velik je problem, kaže, a o čemu se i na roditeljskim sastancima razgovaralo u više navrata, činjenica da mnogi u Hrvatskoj ne pristaju raditi poslove kakve rade kada odu u inozemstvo. A vrijeme je da se nešto poduzme u konačnoj promjeni svijesti ljudi i predrasudama o tome da ne mogu i ne moraju svi biti odlikaši, gimnazijalci i visokoobrazovani, da društvo tako ne može funkcionirati. Najbolje to vidimo na aktualnoj situaciji na tržištu rada.

- Mislim da smo presiromašni da ostavljamo baš sve na izbor djeci i roditeljima, a bez bodovnog praga za upis u škole, rušimo i visoko obrazovanje u nekoj bliskoj budućnosti - upozorava ravnateljica požeške obrtničke škole.

HZZ u Preporukama za obrazovnu upisnu i politiku stipendiranja u 2019. kao najčešća deficitarna zanimanja ističe trogodišnje strukovne programe - slastičar, kuhar, konobar, mesar, pekar, tesar i zidar, a od četverogodišnjih tu su medicinske sestre, odnosno medicinski tehničari opće njege. 

HZZ i ove godine upozorava da imamo previše ekonomista, komercijalista, upravnih referenata te hotelijersko-turističkih tehničara, pa čak i prodavača te frizera. Kada je riječ o visokoobrazovanima, trebalo bi poticati upis na studije u području elektrotehnike, računarstva i strojarstva, matematike i fizike, medicine i farmacije, rehabilitacije i logopedije, pa čak i anglistike. Sve se to preslikava i na slavonske županije gdje su na cijeni, osim zidara i tesara, bravari, armirači, limari, vodoinstalateri, mesari, a vidljiva je potreba za stomatolozima, liječnicima i magistrima farmacije i tehničkim djelatnostima. U Požegi, Pleternici, Kutjevu i okolici na cijeni su i vozači, fasaderi te instalateri svih vrsta, a nedostaje i primalja! I u Požeško-slavonskoj najviše treba visokoobrazovanih u području medicine i zdravstva, ali i glazbe te socijalnog rada, psihologije... U Brodsko-posavskoj županiji najbrže se zapošljavaju i automehaničari, zavarivači, stolari, dentalni tehničari, medicinske sestre i farmaceutski tehničari.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Fiskal

Fiskal

Komentirano: 17.1.2019. | 17:52

1

Bolje i oni nego ovi,uz tri Očenaša i svetu vodicu https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/povijesni-susret-hrvatskih-katolickih-biskupa-i-episkopa-srpske-pravoslavne-crkve-duboko-zalimo-svaku-neduznu-zrtvu-bilo-kojeg-naroda/8283923/

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

Brodski učenici posjetili Veleposlanstvo

Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

15.2.2019. | 11:15
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Europski dom

Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

23.1.2019. | 19:20
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

Priča o srednjoškolki Magdaleni

Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

21.1.2019. | 13:15
Jedna od osoba zaslužnih za stavljanje Magdalene pod svjetla reflektora je njena profesorica praktične nastave Dragica Kekez. Naime, upravo je profesorica primijetila njen talent i odlučila ju pogurati prema naprijed, pomoći joj da se njeni radovi primijete te da Magdalenin tale
Jedna od osoba zaslužnih za stavljanje Magdalene pod svjetla reflektora je njena profesorica praktične nastave Dragica Kekez. Naime, upravo je profesorica primijetila njen talent i odlučila ju pogurati prema naprijed, pomoći joj da se njeni radovi primijete te da Magdalenin tale
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

Mobilnost srednjoškolaca

Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

20.1.2019. | 9:15
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škola učenicima besplatno ponudila knjige

Šareni stol brodske srednje škole

Škola učenicima besplatno ponudila knjige

15.1.2019. | 19:05
Školski hodnici postali su dio svijeta knjiga, a stol za igru 'udomio' je hrpe šarenih naslova. One koji im se svide slavonskobrodski srednjoškolci mogu uzeti potpuno besplatno. To se zove akcija!
Školski hodnici postali su dio svijeta knjiga, a stol za igru 'udomio' je hrpe šarenih naslova. One koji im se svide slavonskobrodski srednjoškolci mogu uzeti potpuno besplatno. To se zove akcija!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski gimnazijalci u natjecanje kreću slikajući Tvrđavu

Ovogodišnja tema - pun pogodak

Brodski gimnazijalci u natjecanje kreću slikajući Tvrđavu

8.1.2019. | 13:04
Ovogodišnja tema likovnog natječaja na državnoj razini, izvrsno se poklopila s onime što slavonskobrodski gimnazijalci mogu pronaći u svom gradu. Izvršavajući zadaću povezivanja ekologije s kulturnom baštinom, svojim će radovima predstaviti Tvrđavu Brod.
Ovogodišnja tema likovnog natječaja na državnoj razini, izvrsno se poklopila s onime što slavonskobrodski gimnazijalci mogu pronaći u svom gradu. Izvršavajući zadaću povezivanja ekologije s kulturnom baštinom, svojim će radovima predstaviti Tvrđavu Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odnos osnivača i škola nije u svakoj županiji tako dobar'

Razgovor srednjoškolskih ravnatelja

'Odnos osnivača i škola nije u svakoj županiji tako dobar'

6.12.2018. | 16:00
Brodsko-posavska županija može biti pozitivan primjer brige za svoje škole, kako osnovne tako i srednje jer ravnatelji iz iskustva znaju kako u mnogim županijama nije ostvarena takva suradnja.
Brodsko-posavska županija može biti pozitivan primjer brige za svoje škole, kako osnovne tako i srednje jer ravnatelji iz iskustva znaju kako u mnogim županijama nije ostvarena takva suradnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izradili i podijelili 619 šiba

Učenici Tehničke škole

Izradili i podijelili 619 šiba

6.12.2018. | 14:40
S pripremama su počeli još u listopadu kada su zajednički išli brati šibe, a zatim su ih u posljednjih desetak dana obojali u zlatnu boju te ukrasili vrpcama i bombonima.
S pripremama su počeli još u listopadu kada su zajednički išli brati šibe, a zatim su ih u posljednjih desetak dana obojali u zlatnu boju te ukrasili vrpcama i bombonima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što su Tajšil i Mamaela?

Od presadnice do proizvoda

Znate li što su Tajšil i Mamaela?

29.11.2018. | 21:00
"Na ovakav način mi kod učenika potičemo sigurnost i samostalnost. Dakle kad završe, ako ne odu u Irsku, imaju se čime baviti u Slavoniji."
"Na ovakav način mi kod učenika potičemo sigurnost i samostalnost. Dakle kad završe, ako ne odu u Irsku, imaju se čime baviti u Slavoniji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Regionalni centri konkuriraju za milijardu kuna

Među njima i brodska srednja škola

Regionalni centri konkuriraju za milijardu kuna

29.11.2018. | 12:45
Sredstva koja bi od Europe trebali dobiti regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, namijenjena su za rekonstrukciju, obnovu, dogradnju i adaptaciju te nabavu specijalizirane opreme za te ustanove, tako da je za očekivati da će i slavonskobrodska Tehnička škola d
Sredstva koja bi od Europe trebali dobiti regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, namijenjena su za rekonstrukciju, obnovu, dogradnju i adaptaciju te nabavu specijalizirane opreme za te ustanove, tako da je za očekivati da će i slavonskobrodska Tehnička škola d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su rječju i fotografijom promovirali čitanje

Mjesec hrvatske knjige

Oni su rječju i fotografijom promovirali čitanje

27.11.2018. | 17:20
Evo tko su dobitnici nagrada natječaja za najbolju priču i fotografiju na temu promocije čitanja.
Evo tko su dobitnici nagrada natječaja za najbolju priču i fotografiju na temu promocije čitanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreativom pomogli u stvaranju blagdanskog raspoloženja

Srednjoškolci za starije i nemoćne

Kreativom pomogli u stvaranju blagdanskog raspoloženja

24.11.2018. | 11:20
Unikatne i maštovite blagdanske čestitke slavonskobrodski su 'medicinari' tijekom tjedna pripremili za korisnike usluga Doma za starije i nemoćne te još jednom pokazali kako uvijek imaju vremena za druge.
Unikatne i maštovite blagdanske čestitke slavonskobrodski su 'medicinari' tijekom tjedna pripremili za korisnike usluga Doma za starije i nemoćne te još jednom pokazali kako uvijek imaju vremena za druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski učenici će stručnu praksu obavljati inozemstvu

Dio ih se vratio, a dio tek ide

Brodski učenici će stručnu praksu obavljati inozemstvu

13.11.2018. | 17:15
Dio slavonskobrodskih srednjoškolaca praksu je već odradio u Njemačkoj, a ostatak čeka svoj odlazak u poduzeća i škole Austrije, Španjolske, Slovenije te Irske i Finske.
Dio slavonskobrodskih srednjoškolaca praksu je već odradio u Njemačkoj, a ostatak čeka svoj odlazak u poduzeća i škole Austrije, Španjolske, Slovenije te Irske i Finske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedničko putovanje mladih brodskih volontera

Učenici koji drugima svijet čine ljepšim

Zajedničko putovanje mladih brodskih volontera

13.11.2018. | 14:40
Nakon više od 450 odrađenih volonterskih sati, slavonskobrodski medicinari su zaslužili opušteno i ugodno druženje s kolegama volonterima i vršnjacima iz Splita, Zagreba i Pakraca. Svi su zajedno posjetili Krapinu.
Nakon više od 450 odrađenih volonterskih sati, slavonskobrodski medicinari su zaslužili opušteno i ugodno druženje s kolegama volonterima i vršnjacima iz Splita, Zagreba i Pakraca. Svi su zajedno posjetili Krapinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Palačinkama i porukama slavili ljubaznost

Slavonskobrodski domišljati gimnazijalci

Palačinkama i porukama slavili ljubaznost

10.11.2018. | 16:35
Taman kada pomislimo da članovi gimnazijskog volonterskog kluba ne mogu biti kreativniji, oni smisle novi način kako obogatiti svoje okruženje i uljepšati dane onima s kojima provode najljepše školske dane. Što su smislili ovaj tjedan i kako su palačinkama i kratkim porukama pros
Taman kada pomislimo da članovi gimnazijskog volonterskog kluba ne mogu biti kreativniji, oni smisle novi način kako obogatiti svoje okruženje i uljepšati dane onima s kojima provode najljepše školske dane. Što su smislili ovaj tjedan i kako su palačinkama i kratkim porukama pros
SBplus.hr, Slavonski Brod : One planiraju nakon srednje ostati u zemlji

Mladi i budućnost u Hrvatskoj

One planiraju nakon srednje ostati u zemlji

5.11.2018. | 14:05
Ne budu li imali prostora za rad, državu koja ih neće opteretiti bespotrebnom papirologijom i ne budu li mogli zaraditi za normalan život, njihove želje ostat će samo to. Želje, koje će se pod teretom življenja i prehranjivanja obitelji rasplinuti poput maslačka na vjetru, a njih
Ne budu li imali prostora za rad, državu koja ih neće opteretiti bespotrebnom papirologijom i ne budu li mogli zaraditi za normalan život, njihove želje ostat će samo to. Želje, koje će se pod teretom življenja i prehranjivanja obitelji rasplinuti poput maslačka na vjetru, a njih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljaju pravo lice strukovnih zanimanja

'Strukovnjaci' kao budućnost zemlje

Predstavljaju pravo lice strukovnih zanimanja

31.10.2018. | 14:50
„Monter optičkih instalacija“, „bravar cjevar“ te „monter cjevovoda“ - samo su neka od strukovnih zanimanja za koje već danas manja broj radnika na području Slavonskog Broda i okolice. Sljedeći tjedan u slavonskobrodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi možete saznati o kakvim se po
„Monter optičkih instalacija“, „bravar cjevar“ te „monter cjevovoda“ - samo su neka od strukovnih zanimanja za koje već danas manja broj radnika na području Slavonskog Broda i okolice. Sljedeći tjedan u slavonskobrodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi možete saznati o kakvim se po
SBplus.hr, Slavonski Brod : One su u Brod donijele pregršt priznanja

Natjecanje iz povijesti glazbe

One su u Brod donijele pregršt priznanja

30.10.2018. | 19:10
Slavonskobrodske srednjoškolke, njih sedam, vratile su se iz Bjelovara s priznanjima za postignute uspjehe na natjecanju iz povijesti glazbe.
Slavonskobrodske srednjoškolke, njih sedam, vratile su se iz Bjelovara s priznanjima za postignute uspjehe na natjecanju iz povijesti glazbe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije generacije itekako mogu zajedno

Mladi razveselili starije

Dvije generacije itekako mogu zajedno

25.10.2018. | 20:00
Maleni znak pažnje zasigurno je značio puno onima koji svakodnevno borave u Domu i čiji se dani često ne razlikuju. Monotoniju su im razbili veseli gimnazijalci, učinivši time veliko djelo.
Maleni znak pažnje zasigurno je značio puno onima koji svakodnevno borave u Domu i čiji se dani često ne razlikuju. Monotoniju su im razbili veseli gimnazijalci, učinivši time veliko djelo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni uskoro odlaze na stručnu praksu u Portugal

Izabrani najbolji

Oni uskoro odlaze na stručnu praksu u Portugal

23.10.2018. | 16:00
Slavonskobrodska Medicinska škola već godinama pruža dobar primjer kako praktičnom nastavom pripremiti učenike za sve zahtjevnije tržište rada. Novim su projektom svojim učenicima omogućili tri tjedna stručne prakse u Portugalu, a jučer su objavljeni rezultati koji od njih uskoro
Slavonskobrodska Medicinska škola već godinama pruža dobar primjer kako praktičnom nastavom pripremiti učenike za sve zahtjevnije tržište rada. Novim su projektom svojim učenicima omogućili tri tjedna stručne prakse u Portugalu, a jučer su objavljeni rezultati koji od njih uskoro