Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 29.12.2017. u 11:00
Prikaza: 1046
|
Autor: SBplus

Što na to kažu stručnjaci?

Na satu hrvatskog pišu molitve Bogu

Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
Foto: Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč

U knjizi 'Snaga riječi' za sedmi razred osnovne škole od učenika se traži da pozovu Isusa u posjet svojim obiteljima, da napišu zamišljeni intervju sa svojim svećenikom i vlastitu molitvu Bogu, da odgovore na pitanje osjećaju li se pozvanima služiti Kristu, kao i da na internetu pronađu dijelove evanđelja koje će pročitati razrednom odjelu. Nije riječ o udžbeniku iz vjeronauka, nego o čitanci iz hrvatskog jezika.

NAVEDENA pitanja i zadaci nalaze se u poglavlju 'Vjera i domovina', kao sastavni dio metodičke obrade sadržaja triju religioznih pjesama - 'Nađeni Bog', 'Kuda bih vodio Isusa' i 'Ribar ljudi', piše tportal.

'Ne treba ni trenutka sumnjati da se sve ovo radi zato što se može raditi! Konzervativno svećenstvo u sprezi s isto tako konzervativnim političkim subjektima te, na žalost, i osobama iz javne i 'znanstvene' sfere društvenog života provode prisilno rekonkvistu (ponovno osvajanje, op. a.), i čine to tamo gdje ima najviše šansi za uspjeh – u glavama male djece i mladih u pubertetu."

U iščekivanju očitovanja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o primjerenosti metodičkog instrumentarija čitanke 'Snaga riječi 7' u nastavi hrvatskog jezika, o tome trebaju li se pitanja i zadaci prilagoditi i onim učenicima koji nisu kršćanske vjeroispovijesti ili nisu religiozni, te jesu li oni u ovom slučaju diskriminirani, tportal je dobio institucionalni odgovor sa Sveučilišta u Rijeci. 

'Hrvatski jezik je obvezni predmet za sve učenike, a sadržaj čitanke u ovom partikularnom slučaju integrira vrijednosno jednosmjerne poruke. Sadržaj navedenih pjesama, a posebice zadatci koji su navedeni u čitanci i koje učenici trebaju izvršiti, vrijednosno impliciraju da se oni kojima se autori teksta obraćaju deklariraju kao pripadnici katoličke vjeroispovjedi', navodi se u odgovoru kojeg potpisuju članovi Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

'Imajući u vidu da je identitet jedna od vrijednosti kojoj Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno srednjoškolsko obrazovanje (dalje: NOK) daje osobitu pozornost, valja imati na umu i kontekstualizaciju buđenja, poticanja i razvoja osobnog identiteta učenika koji se, kako stoji u NOK-u, treba istodobno povezivati s poštivanjem različitosti.

'Prikladno za izborni vjeronauk' 

Upravo interkulturalizam predstavlja jedno od načela NOK-a koje čini vrijednosno uporište za ostvarenje odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Na sličan se način prema ovom pitanju postavlja i sam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojem se, među ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja, između ostaloga, ističe kako je učenike potrebno odgajati i obrazovati za život u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju (čl.4, st.3). U tom smislu, analizirajući partikularne sadržaje i zadatke iz perspektive jednousmjerenosti prema određenoj vjeroispovjedi (u ovom slučaju katoličkoj), može se raspravljati o tome jesu li ovim sadržajima i zadacima dovedeni u pitanje vrijednosti, načela i odgojno-obrazovni ciljevi NOK-a i drugih kurikularnih dokumenata, kao i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Činjenica da se ove tri pjesme nalaze u čitanci hrvatskog jezika za sedmi razred osnovne škole povlači za sobom i kompleksnije pitanje odobravanja udžbenika, koje je regulirano Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu i Udžbeničkim standardom. Slijedom etičkih zahtjeva navedenim u Udžbeničkom standardu, udžbenik treba, između ostalog, promicati vjersku ravnopravnost pojedinca i društvenih skupina te osvješćivati pravo na različitost. Zbog svega navedenoga, partikularne sadržaje i zadatke kroz koje učenici mogu izraziti i razvijati stavove i vrijednosti u skladu sa svojim vjerskim identitetom, poput ovih iz čitanke, smatramo prikladnim u okviru izbornog predmeta vjeronauka, ali ne i u okviru obveznog predmeta kao što je hrvatski jezik', stoji u odgovoru riječke Pedagogije.

Zvonimir Mahečić iz Protagore, udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba, poručuje da je navedeni sadržaj udžbenika 'Snaga riječi 7' tek jedan primjer potpune inficiranosti školskih udžbenika, čitanki i radnih bilježnica kao i pratećih materijala religioznim sadržajima.

'Zamišljeni intervju sa svojim svećenikom, inzistiranje na izgovaranju molitve u trenucima kad mlade i još nedovoljno izgrađene osobe posustanu ili za to osjete potrebu, pozivanje Isusa u posjet obitelji i sl. nije ništa drugo nego oblik prisilne indoktrinacije, a molitva postaje panaceja koja čudotvorno liječi i razrješava sve teškoće i probleme', kaže Mahečić, dodajući da treba samo pogledati svjetsku povijest i sadašnjost te u užem smislu naše svakodnevne živote, a pogotovo onih koji se u moć molitve zaklinju, da se 'potpuno jasno uoči koliko je to uzaludno nastojanje'. 

'Ne treba ni trenutka sumnjati da se sve ovo radi zato što se može raditi! Konzervativno svećenstvo u sprezi s isto tako konzervativnim političkim subjektima te, na žalost, i osobama iz javne i 'znanstvene' sfere društvenog života provode prisilno rekonkvistu (ponovno osvajanje, op. a.), i čine to tamo gdje ima najviše šansi za uspjeh – u glavama male djece i mladih u pubertetu. Dok se ideologiziranje odgojno-obrazovnog procesa kroz, primjerice, učlanjivanje u pionire smatra dokazom jednoumlja i nasilne implementacije jedne ideologije, kudikamo gore jednoumlje danas nitko ili skoro nitko ne smatra problematičnom implementacijom još isključivije ideologije među školske zidove', napominje Mahečić.

Po njegovom sudu, ovo nije ništa drugo nego provedba organiziranog nasilja od strane konzervativnih krugova nad svima drugačije mislećima i osjećajućima, pri čemu crkva, jedan dio politike i jedan dio roditelja nameće svoja uvjerenja šutljivoj većini koja se ne bi 'štela zameriti', a onima koji se usude aktivno dovesti u pitanje taj pristup se na različite načine zagorčava život i prijeti.

'Crkva i politika žele uvjeriti sve nas, a naročito mlade, da nema smisla i vrijednosti života izvan religijskog poimanja svijeta. Zato se upravo zubima i noktima bore protiv svih nastojanja da se mlade ljude kroz odgojno-obrazovni proces prvenstveno nauči da budu dobri ljudi, odgovorni građani, nauče kako razmišljati - a ne što moraju misliti - putem analize i sinteze informacija i dostupnog znanja, da nauče sve što mogu o sebi i svojoj okolini. Dobrim dijelom upravo iz ovih razloga Hrvatska se pokazala u zadnjih četvrt stoljeća kao jedno od najneuspješnijih tranzicijskih društava, a mladi i školovani i svi oni koji imaju nešto za ponuditi bježe iz nje glavom bez obzira', poručio je Mahečić.

Sve različitosti diskriminirane 

Činjenica je, kaže, da su sve različitosti kod nas diskriminirane, ali rješenje nije u tome da se obrazovni proces prilagodi i za one drugih religija, već u tome da se svi religijski sadržaji izbace iz programa javnog školstva.

'Ono što može ostati, odnosne treba uvesti jest stručno i znanstveno izučavanje religijske kulture kroz povijest i širom svijeta, pri čemu bi se ovoj temi pristupalo kritički i analitički kao i svakoj drugoj obrazovnoj cjelini. Upravo na taj način djeca bi upoznala temeljne životne i religijske poglede te razumjela njihovu zavisnost o vremenu, prostoru i kulturi', zaključuje Mahečić.  

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Brodanin_sb

  Brodanin_sb

  Komentirano: 7.1.2018. | 12:16

  1

  Jedino nas Bog moze spasiti od bjezanja iz drzave dok je pod utjecaje kradezea i sdp a!!!
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 29.12.2017. | 20:34

  2

  Katolibanska đamahirija utvrđuje pozicije svog imprerija među neukim pukom kojega će učiniti još neukijim i zaostalijim.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 29.12.2017. | 17:27

  3

  Pretjeruje komuna. Mnoga čuvena književna djela spominju religiju i religijske likove, pozivaju se na crkve, vjernike, religije. Teško da bi pisali o Budhi ili Alahu jer o njima nemaju pojma. Možda bi mogli pisati o Marxu ili Lenjinu?
  pogled_u_nistavilo

  pogled_u_nistavilo

  Komentirano: 29.12.2017. | 16:27

  4

  Tupav narod ni ne zaslužuje ništa bolje od ovakvog silovanja jer ovo upravo to i jeste. Za ovo treba podnijeti tužbu i to u milijardama za zaštitu onih koji još mozga imaju.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gimnaziji mijenjaju vrijeme početka nastave u jutro?

  Uz brojne druge novitete

  U Gimnaziji mijenjaju vrijeme početka nastave u jutro?

  16.1.2018. | 9:30
  Uz ulaganje u opremu, sudjelovanje u brojnim inovativnim projektima te organiziranje priprema za maturante u Gimnaziji najavili i promjenu početka nastave kako bi izašli u susret učenicima putnicima.
  Uz ulaganje u opremu, sudjelovanje u brojnim inovativnim projektima te organiziranje priprema za maturante u Gimnaziji najavili i promjenu početka nastave kako bi izašli u susret učenicima putnicima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda kako se ljudima sviđa gej slikovnica

  Svih 500 primjeraka je rezervirano

  Izgleda kako se ljudima sviđa gej slikovnica

  15.1.2018. | 12:15
  Sviđa li se i Brođanima gej slikovnica? Evo koliko ih misli kako ovakve slikovnice treba tiskati.
  Sviđa li se i Brođanima gej slikovnica? Evo koliko ih misli kako ovakve slikovnice treba tiskati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li dozvoliti slikovnicu o istospolnim obiteljima

  Anketa

  Treba li dozvoliti slikovnicu o istospolnim obiteljima

  6.1.2018. | 22:00
  Slikovnica o istospolnim brakovima bit će donirana vrtićima i školama koje za to budu pokazale zainteresiranost. Bit će besplatna, a pripremljena je i digitalna verzija slikovnice.
  Slikovnica o istospolnim brakovima bit će donirana vrtićima i školama koje za to budu pokazale zainteresiranost. Bit će besplatna, a pripremljena je i digitalna verzija slikovnice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za mlade brodske znanstvenike

  Rad u suvremenom laboratoriju

  Prilika za mlade brodske znanstvenike

  4.1.2018. | 12:00
  Osim što se Centar bavi istraživanjem, razvojem, savjetovanjem i edukacijom, jedna od djelatnosti je in vitro proizvodnja presadnica povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja te pojedinih voćarskih i ukrasnih vrsta bilja.
  Osim što se Centar bavi istraživanjem, razvojem, savjetovanjem i edukacijom, jedna od djelatnosti je in vitro proizvodnja presadnica povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja te pojedinih voćarskih i ukrasnih vrsta bilja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Budimo aktivni tijekom praznika

  Zašto sjediti kod kuće?

  Budimo aktivni tijekom praznika

  2.1.2018. | 9:10
  Zimski praznici u Zajednici tehničke kulture rezervirani su za maketarstvo i videoradionice, a prijave će biti na sam dan početka bilo koje od aktivnosti.
  Zimski praznici u Zajednici tehničke kulture rezervirani su za maketarstvo i videoradionice, a prijave će biti na sam dan početka bilo koje od aktivnosti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministrica će podučavati učitelje

  Kreće druga faza kurikularne reforme

  Ministrica će podučavati učitelje

  20.12.2017. | 21:05
  Webinar ministrice Divjak u četvrtak u 17 sati može se uživo pratiti u virtualnoj učionici MZO-a: https://connect.carnet.hr/mzo.
  Webinar ministrice Divjak u četvrtak u 17 sati može se uživo pratiti u virtualnoj učionici MZO-a: https://connect.carnet.hr/mzo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Teške torbe simbol zastarjelog školstva koje treba promjenu

  Blaženka Divjak

  Teške torbe simbol zastarjelog školstva koje treba promjenu

  6.12.2017. | 20:30
  "Organizirajte nastavu i dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi za svaki dan", poručila je ministrica obrazovnim djelatnicima.
  "Organizirajte nastavu i dajte jasne upute učenicima što treba, a što ne treba biti u školskoj torbi za svaki dan", poručila je ministrica obrazovnim djelatnicima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova radio postaja u eteru

  Dobra vijest

  Nova radio postaja u eteru

  1.12.2017. | 20:30
  U počecima, za sve zainteresirane bili su organizirani edukacija i radionice, što im je uvelike pomoglo da otkriju glavne činjenice vezane uz medije.
  U počecima, za sve zainteresirane bili su organizirani edukacija i radionice, što im je uvelike pomoglo da otkriju glavne činjenice vezane uz medije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti izrađivali balzame, sapune, dezodoranse

  Futuri magistri

  Studenti izrađivali balzame, sapune, dezodoranse

  6.11.2017. | 21:30
  Kako izraditi balzam za usne, sapun ili dezodorans samo je dio onoga što su učili danas u radionicama na kojim su se educiralo o prirodnim sastojcima u kozmetici koje mogu lako nabaviti kao zamjenu za štetna kemijska sredstva u kupovnim proizvodima.
  Kako izraditi balzam za usne, sapun ili dezodorans samo je dio onoga što su učili danas u radionicama na kojim su se educiralo o prirodnim sastojcima u kozmetici koje mogu lako nabaviti kao zamjenu za štetna kemijska sredstva u kupovnim proizvodima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potjeh' traži istinski dobrog voditelja

  Objavljen natječaj

  'Potjeh' traži istinski dobrog voditelja

  3.11.2017. | 14:25
  Novi gradski Dječji vrtić Potjeh u naselju Budainka u Slavonskom Brodu čije je otvorenje bilo 4. rujna 2017., za tjedan bi dana trebao dobiti novog ravnatelja ili novu ravnateljicu koji bi uz vođenje vrtića pola radnog vremena provodili i u ulozi odgojitelja vrtićke djece.
  Novi gradski Dječji vrtić Potjeh u naselju Budainka u Slavonskom Brodu čije je otvorenje bilo 4. rujna 2017., za tjedan bi dana trebao dobiti novog ravnatelja ili novu ravnateljicu koji bi uz vođenje vrtića pola radnog vremena provodili i u ulozi odgojitelja vrtićke djece.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte koje je najbolje za blagdan Svih Svetih

  Svaka boja i vrsta ima svoje značenje

  Saznajte koje je najbolje za blagdan Svih Svetih

  31.10.2017. | 10:10
  Tradicijski se na grobove naših pokojnika nosi cvijeće i lampioni. Iako neki vjeruju da to cvijeće ništa ne znači, narodne predaje govore drugačije.
  Tradicijski se na grobove naših pokojnika nosi cvijeće i lampioni. Iako neki vjeruju da to cvijeće ništa ne znači, narodne predaje govore drugačije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski glazbeni povjesničari otvorili natjecateljsku sezonu

  7. NATJECANJE IZ POVIJESTI GLAZBE

  Brodski glazbeni povjesničari otvorili natjecateljsku sezonu

  30.10.2017. | 19:30
  Petero učenika srednje glazbene škole, pod vodstvom prof. Mirte Špoljarić, natjecalo se u znanju na ''velikom'' natjecanju čija je tema bio François Couperin (1668. - 1733.), zvani ''le Grand'', francuski barokni skladatelj koji je francusku čembalističku tradiciju doveo do vrhun
  Petero učenika srednje glazbene škole, pod vodstvom prof. Mirte Špoljarić, natjecalo se u znanju na ''velikom'' natjecanju čija je tema bio François Couperin (1668. - 1733.), zvani ''le Grand'', francuski barokni skladatelj koji je francusku čembalističku tradiciju doveo do vrhun
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesenski agrofest oduševio i učenike i profesore

  Velika fotogalerija

  Jesenski agrofest oduševio i učenike i profesore

  28.10.2017. | 8:30
  Rapsodija boja, okusa i novih saznanja sazdana zajedničkim djelovanjem učenika i profesora rezultirala je iznimno uspješnim Jesenskim agrofestom.
  Rapsodija boja, okusa i novih saznanja sazdana zajedničkim djelovanjem učenika i profesora rezultirala je iznimno uspješnim Jesenskim agrofestom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene u ocjenjivanju osnovnoškolaca

  KURIKULARNA REFORMA

  Velike promjene u ocjenjivanju osnovnoškolaca

  19.10.2017. | 10:00
  'Nažalost, u mjerama koje se predviđaju kako bi se naš obrazovni sustav učinio kvalitetnijim vrlo malo se pozornosti poklanja promjenama u obrazovanju budućih učitelja i nastavnika te stručnom usavršavanju njihovih starijih kolega. Zaboravlja se kako bilo koja promjena ovisi o sp
  'Nažalost, u mjerama koje se predviđaju kako bi se naš obrazovni sustav učinio kvalitetnijim vrlo malo se pozornosti poklanja promjenama u obrazovanju budućih učitelja i nastavnika te stručnom usavršavanju njihovih starijih kolega. Zaboravlja se kako bilo koja promjena ovisi o sp
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijevoznici najavili rast cijene karti za srednjoškolce

  Od 1.11. učenički prijevoz skuplji?

  Prijevoznici najavili rast cijene karti za srednjoškolce

  17.10.2017. | 11:30
  Najavu novog poskupljenja od 1.11.2017., prema riječima načelnika općina, teško će biti moguće pratiti što će direktno utjecati na značajniju participaciju roditelja.
  Najavu novog poskupljenja od 1.11.2017., prema riječima načelnika općina, teško će biti moguće pratiti što će direktno utjecati na značajniju participaciju roditelja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gimnazijalci domaćini učenicima pet zemalja

  Erasmus+

  Gimnazijalci domaćini učenicima pet zemalja

  13.10.2017. | 10:15
  Tijekom provedbe projekta, učenici uz pomoć svojih nastavnika-mentora istražuju i predstavljaju hrabre i tolerantne osobe iz prošlosti i sadašnjosti zemalja sudionica, potičući zajedništvo i toleranciju, učeći se međusobnom razumijevanju i prihvaćanju različitosti.
  Tijekom provedbe projekta, učenici uz pomoć svojih nastavnika-mentora istražuju i predstavljaju hrabre i tolerantne osobe iz prošlosti i sadašnjosti zemalja sudionica, potičući zajedništvo i toleranciju, učeći se međusobnom razumijevanju i prihvaćanju različitosti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neimaština, neizvjesnost i nebriga opisuju položaj učitelja

  Povodom dana učitelja sinidkat upozorava

  Neimaština, neizvjesnost i nebriga opisuju položaj učitelja

  5.10.2017. | 13:00
  Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, upozorio je na položaj učitelja i nastavnika, ali i svih zaposlenih u školama.
  Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, upozorio je na položaj učitelja i nastavnika, ali i svih zaposlenih u školama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije u turizmu i ugostiteljstvu

  JAVNI POZIV

  Stipendije u turizmu i ugostiteljstvu

  5.10.2017. | 9:45
  Ministarstvo turizma stipendije dodjeljuje od 2008. godine te je do sada sufinancirano više od 930 učenika i studenata.
  Ministarstvo turizma stipendije dodjeljuje od 2008. godine te je do sada sufinancirano više od 930 učenika i studenata.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su najbolji od najboljih

  5070 učenika sudjelovalo na natjecanjima

  Oni su najbolji od najboljih

  28.9.2017. | 18:05
  Prošle školske godine na natjecanjima je sudjelovalo ukupno 5070 učenika. Devet učenika osvojilo je prva mjesta na natjecanjima državne razine, ostvareno je deset drugih i sedam trećih mjesta, a čak sedam učenika sudjelovalo je na međunarodnim natjecanjima.
  Prošle školske godine na natjecanjima je sudjelovalo ukupno 5070 učenika. Devet učenika osvojilo je prva mjesta na natjecanjima državne razine, ostvareno je deset drugih i sedam trećih mjesta, a čak sedam učenika sudjelovalo je na međunarodnim natjecanjima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi odlaze, a kao da nikoga nije briga

  Sve manje djece u školama

  Ljudi odlaze, a kao da nikoga nije briga

  19.9.2017. | 11:10
  U Slavonskom Brodu, u školi u centru grada, u vrijeme međusmjene pred školom je tek nekoliko učenika. Jer njihovi vršnjaci su otišli prema zapadu, učitelji i ravnatelji ostaju u strahu i neizvjesnosti da uskoro neće imati koga podučavati.
  U Slavonskom Brodu, u školi u centru grada, u vrijeme međusmjene pred školom je tek nekoliko učenika. Jer njihovi vršnjaci su otišli prema zapadu, učitelji i ravnatelji ostaju u strahu i neizvjesnosti da uskoro neće imati koga podučavati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :