Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 29.12.2017. u 11:00
Prikaza: 1213
|
Autor: SBplus

Što na to kažu stručnjaci?

Na satu hrvatskog pišu molitve Bogu

Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
Foto: Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč
 • Izvor:tportal.hr Autor: Profimedia, Silvana Srdoč

U knjizi 'Snaga riječi' za sedmi razred osnovne škole od učenika se traži da pozovu Isusa u posjet svojim obiteljima, da napišu zamišljeni intervju sa svojim svećenikom i vlastitu molitvu Bogu, da odgovore na pitanje osjećaju li se pozvanima služiti Kristu, kao i da na internetu pronađu dijelove evanđelja koje će pročitati razrednom odjelu. Nije riječ o udžbeniku iz vjeronauka, nego o čitanci iz hrvatskog jezika.

NAVEDENA pitanja i zadaci nalaze se u poglavlju 'Vjera i domovina', kao sastavni dio metodičke obrade sadržaja triju religioznih pjesama - 'Nađeni Bog', 'Kuda bih vodio Isusa' i 'Ribar ljudi', piše tportal.

'Ne treba ni trenutka sumnjati da se sve ovo radi zato što se može raditi! Konzervativno svećenstvo u sprezi s isto tako konzervativnim političkim subjektima te, na žalost, i osobama iz javne i 'znanstvene' sfere društvenog života provode prisilno rekonkvistu (ponovno osvajanje, op. a.), i čine to tamo gdje ima najviše šansi za uspjeh – u glavama male djece i mladih u pubertetu."

U iščekivanju očitovanja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o primjerenosti metodičkog instrumentarija čitanke 'Snaga riječi 7' u nastavi hrvatskog jezika, o tome trebaju li se pitanja i zadaci prilagoditi i onim učenicima koji nisu kršćanske vjeroispovijesti ili nisu religiozni, te jesu li oni u ovom slučaju diskriminirani, tportal je dobio institucionalni odgovor sa Sveučilišta u Rijeci. 

'Hrvatski jezik je obvezni predmet za sve učenike, a sadržaj čitanke u ovom partikularnom slučaju integrira vrijednosno jednosmjerne poruke. Sadržaj navedenih pjesama, a posebice zadatci koji su navedeni u čitanci i koje učenici trebaju izvršiti, vrijednosno impliciraju da se oni kojima se autori teksta obraćaju deklariraju kao pripadnici katoličke vjeroispovjedi', navodi se u odgovoru kojeg potpisuju članovi Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

'Imajući u vidu da je identitet jedna od vrijednosti kojoj Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno srednjoškolsko obrazovanje (dalje: NOK) daje osobitu pozornost, valja imati na umu i kontekstualizaciju buđenja, poticanja i razvoja osobnog identiteta učenika koji se, kako stoji u NOK-u, treba istodobno povezivati s poštivanjem različitosti.

'Prikladno za izborni vjeronauk' 

Upravo interkulturalizam predstavlja jedno od načela NOK-a koje čini vrijednosno uporište za ostvarenje odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Na sličan se način prema ovom pitanju postavlja i sam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojem se, među ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja, između ostaloga, ističe kako je učenike potrebno odgajati i obrazovati za život u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju (čl.4, st.3). U tom smislu, analizirajući partikularne sadržaje i zadatke iz perspektive jednousmjerenosti prema određenoj vjeroispovjedi (u ovom slučaju katoličkoj), može se raspravljati o tome jesu li ovim sadržajima i zadacima dovedeni u pitanje vrijednosti, načela i odgojno-obrazovni ciljevi NOK-a i drugih kurikularnih dokumenata, kao i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Činjenica da se ove tri pjesme nalaze u čitanci hrvatskog jezika za sedmi razred osnovne škole povlači za sobom i kompleksnije pitanje odobravanja udžbenika, koje je regulirano Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu i Udžbeničkim standardom. Slijedom etičkih zahtjeva navedenim u Udžbeničkom standardu, udžbenik treba, između ostalog, promicati vjersku ravnopravnost pojedinca i društvenih skupina te osvješćivati pravo na različitost. Zbog svega navedenoga, partikularne sadržaje i zadatke kroz koje učenici mogu izraziti i razvijati stavove i vrijednosti u skladu sa svojim vjerskim identitetom, poput ovih iz čitanke, smatramo prikladnim u okviru izbornog predmeta vjeronauka, ali ne i u okviru obveznog predmeta kao što je hrvatski jezik', stoji u odgovoru riječke Pedagogije.

Zvonimir Mahečić iz Protagore, udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba, poručuje da je navedeni sadržaj udžbenika 'Snaga riječi 7' tek jedan primjer potpune inficiranosti školskih udžbenika, čitanki i radnih bilježnica kao i pratećih materijala religioznim sadržajima.

'Zamišljeni intervju sa svojim svećenikom, inzistiranje na izgovaranju molitve u trenucima kad mlade i još nedovoljno izgrađene osobe posustanu ili za to osjete potrebu, pozivanje Isusa u posjet obitelji i sl. nije ništa drugo nego oblik prisilne indoktrinacije, a molitva postaje panaceja koja čudotvorno liječi i razrješava sve teškoće i probleme', kaže Mahečić, dodajući da treba samo pogledati svjetsku povijest i sadašnjost te u užem smislu naše svakodnevne živote, a pogotovo onih koji se u moć molitve zaklinju, da se 'potpuno jasno uoči koliko je to uzaludno nastojanje'. 

'Ne treba ni trenutka sumnjati da se sve ovo radi zato što se može raditi! Konzervativno svećenstvo u sprezi s isto tako konzervativnim političkim subjektima te, na žalost, i osobama iz javne i 'znanstvene' sfere društvenog života provode prisilno rekonkvistu (ponovno osvajanje, op. a.), i čine to tamo gdje ima najviše šansi za uspjeh – u glavama male djece i mladih u pubertetu. Dok se ideologiziranje odgojno-obrazovnog procesa kroz, primjerice, učlanjivanje u pionire smatra dokazom jednoumlja i nasilne implementacije jedne ideologije, kudikamo gore jednoumlje danas nitko ili skoro nitko ne smatra problematičnom implementacijom još isključivije ideologije među školske zidove', napominje Mahečić.

Po njegovom sudu, ovo nije ništa drugo nego provedba organiziranog nasilja od strane konzervativnih krugova nad svima drugačije mislećima i osjećajućima, pri čemu crkva, jedan dio politike i jedan dio roditelja nameće svoja uvjerenja šutljivoj većini koja se ne bi 'štela zameriti', a onima koji se usude aktivno dovesti u pitanje taj pristup se na različite načine zagorčava život i prijeti.

'Crkva i politika žele uvjeriti sve nas, a naročito mlade, da nema smisla i vrijednosti života izvan religijskog poimanja svijeta. Zato se upravo zubima i noktima bore protiv svih nastojanja da se mlade ljude kroz odgojno-obrazovni proces prvenstveno nauči da budu dobri ljudi, odgovorni građani, nauče kako razmišljati - a ne što moraju misliti - putem analize i sinteze informacija i dostupnog znanja, da nauče sve što mogu o sebi i svojoj okolini. Dobrim dijelom upravo iz ovih razloga Hrvatska se pokazala u zadnjih četvrt stoljeća kao jedno od najneuspješnijih tranzicijskih društava, a mladi i školovani i svi oni koji imaju nešto za ponuditi bježe iz nje glavom bez obzira', poručio je Mahečić.

Sve različitosti diskriminirane 

Činjenica je, kaže, da su sve različitosti kod nas diskriminirane, ali rješenje nije u tome da se obrazovni proces prilagodi i za one drugih religija, već u tome da se svi religijski sadržaji izbace iz programa javnog školstva.

'Ono što može ostati, odnosne treba uvesti jest stručno i znanstveno izučavanje religijske kulture kroz povijest i širom svijeta, pri čemu bi se ovoj temi pristupalo kritički i analitički kao i svakoj drugoj obrazovnoj cjelini. Upravo na taj način djeca bi upoznala temeljne životne i religijske poglede te razumjela njihovu zavisnost o vremenu, prostoru i kulturi', zaključuje Mahečić.  

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Brodanin_sb

  Brodanin_sb

  Komentirano: 7.1.2018. | 12:16

  1

  Jedino nas Bog moze spasiti od bjezanja iz drzave dok je pod utjecaje kradezea i sdp a!!!
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 29.12.2017. | 20:34

  2

  Katolibanska đamahirija utvrđuje pozicije svog imprerija među neukim pukom kojega će učiniti još neukijim i zaostalijim.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 29.12.2017. | 17:27

  3

  Pretjeruje komuna. Mnoga čuvena književna djela spominju religiju i religijske likove, pozivaju se na crkve, vjernike, religije. Teško da bi pisali o Budhi ili Alahu jer o njima nemaju pojma. Možda bi mogli pisati o Marxu ili Lenjinu?
  pogled_u_nistavilo

  pogled_u_nistavilo

  Komentirano: 29.12.2017. | 16:27

  4

  Tupav narod ni ne zaslužuje ništa bolje od ovakvog silovanja jer ovo upravo to i jeste. Za ovo treba podnijeti tužbu i to u milijardama za zaštitu onih koji još mozga imaju.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Izvrsnost je ono na čemu ćemo mi i u budućnosti raditi"

  Otvorena izložba o 100 godina Gimnazije

  "Izvrsnost je ono na čemu ćemo mi i u budućnosti raditi"

  19.4.2018. | 12:45
  Državni tajnik: "Mi koji smo to gimnazijsko razdoblje davno ostavili iza sebe znademo koliko je to značilo u našem formativnom razdoblju kad smo stasavali i prelazili iz onog ranog mladenačkog u zrelije životno razdoblje."
  Državni tajnik: "Mi koji smo to gimnazijsko razdoblje davno ostavili iza sebe znademo koliko je to značilo u našem formativnom razdoblju kad smo stasavali i prelazili iz onog ranog mladenačkog u zrelije životno razdoblje."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naučite više o dobrotvornom i društveno korisnom radu

  Poziv na edukaciju

  Naučite više o dobrotvornom i društveno korisnom radu

  26.3.2018. | 17:40
  Edukacije su namijenjene svim zainteresiranim stanovnicima uključenih zajednica koji žele raditi na razvoju zajednice utemeljenom na lokalnim resursima.
  Edukacije su namijenjene svim zainteresiranim stanovnicima uključenih zajednica koji žele raditi na razvoju zajednice utemeljenom na lokalnim resursima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak usavršavanja za bolju pomoć žrtvama

  Trud volontera i djelatnika

  Nastavak usavršavanja za bolju pomoć žrtvama

  9.3.2018. | 10:05
  Dio edukacije bio je fokusiran na emocionalnu podršku žrtvama, psihološke aspekte svjedočenja te komunikaciju sa žrtvama i svjedocima na način da im se pruži najbolja moguća podrška koja im je u određenom trenutku neophodna.
  Dio edukacije bio je fokusiran na emocionalnu podršku žrtvama, psihološke aspekte svjedočenja te komunikaciju sa žrtvama i svjedocima na način da im se pruži najbolja moguća podrška koja im je u određenom trenutku neophodna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi su studenti dobili stipendije

  Odluka je donesena

  Ovi su studenti dobili stipendije

  7.3.2018. | 17:45
  Provjerite nalazi li se vaše ime na listi studenata kojima je odobrena stipendija u trajanju od deset mjeseci.
  Provjerite nalazi li se vaše ime na listi studenata kojima je odobrena stipendija u trajanju od deset mjeseci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Budući studenti ne propustite ovu smotru

  Neodlučni ste

  Budući studenti ne propustite ovu smotru

  7.3.2018. | 16:45
  Uz slavonskobrodski Strojarski fakultet i Veleučilište Slavonski Brod te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu, svoje studijske programe predstavit će i drugi fakulteti.
  Uz slavonskobrodski Strojarski fakultet i Veleučilište Slavonski Brod te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu, svoje studijske programe predstavit će i drugi fakulteti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji u pružanju prve pomoći

  Natjecanje mladih

  Najbolji u pružanju prve pomoći

  7.3.2018. | 10:30
  Organizator natjecanja je Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, a „borit“ će se osam ekipa podmlatka iz osnovnih škola te isto toliko ekipa mladih iz srednjih škola.
  Organizator natjecanja je Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, a „borit“ će se osam ekipa podmlatka iz osnovnih škola te isto toliko ekipa mladih iz srednjih škola.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Doktori u Slavoniji uskoro neće imati koga liječiti

  Sjećate se priče o nedostatku liječnika?

  Doktori u Slavoniji uskoro neće imati koga liječiti

  3.3.2018. | 21:00
  Nažalost, razlog drastičnog smanjenja broja pacijenata ne leži u tomu da su Slavonci prestali jesti kobasice, kulen i slaninu te tako postali najzdravija nacija na svijetu.
  Nažalost, razlog drastičnog smanjenja broja pacijenata ne leži u tomu da su Slavonci prestali jesti kobasice, kulen i slaninu te tako postali najzdravija nacija na svijetu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome bi smetalo Sveučilište u Brodu?

  Vaš glas

  Kome bi smetalo Sveučilište u Brodu?

  2.3.2018. | 16:30
  Brod nikada neće postati Osijek, kao što niti Zadar ni Dubrovnik nikada neće postati Split, a i pak u ova dva grada postoje Sveučilišta. Ako na približno isti broj stanovnika u dalmatinskim županija postoje tri Sveučilišta, zašto u Slavoniji na pet županija ne bi mogla postojati
  Brod nikada neće postati Osijek, kao što niti Zadar ni Dubrovnik nikada neće postati Split, a i pak u ova dva grada postoje Sveučilišta. Ako na približno isti broj stanovnika u dalmatinskim županija postoje tri Sveučilišta, zašto u Slavoniji na pet županija ne bi mogla postojati
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlični rezultati komercijalista Ekonomske škole

  Međužupanijsko natjecanje

  Odlični rezultati komercijalista Ekonomske škole

  2.3.2018. | 11:15
  Struktura natjecanja vrlo je kompleksna i zahtjevna. U razdoblju od 180 minuta radi se korelacija iz više predmeta: tehnike vanjskog trgovinskog poslovanja, poduzetništva, strukovnih vježbi i računovodstva.
  Struktura natjecanja vrlo je kompleksna i zahtjevna. U razdoblju od 180 minuta radi se korelacija iz više predmeta: tehnike vanjskog trgovinskog poslovanja, poduzetništva, strukovnih vježbi i računovodstva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripreme za maturu nije potrebno plaćati

  I ove godine

  Pripreme za maturu nije potrebno plaćati

  1.3.2018. | 14:00
  Suprotno uvriježenom mišljenju kako je sve što plaćamo vrjednije od besplatnog u slučaju priprema za državnu maturu to i nije tako. Slavonski Brod maturantima nudi besplatne pripreme koje su u, u odnosu na isti broj sati koje plaćate, jednako, ako ne i kvalitetnije.
  Suprotno uvriježenom mišljenju kako je sve što plaćamo vrjednije od besplatnog u slučaju priprema za državnu maturu to i nije tako. Slavonski Brod maturantima nudi besplatne pripreme koje su u, u odnosu na isti broj sati koje plaćate, jednako, ako ne i kvalitetnije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobra prilika za 50 nezaposlenih mladih Brođana

  Coca-Colini menadžeri dolaze u Brod

  Dobra prilika za 50 nezaposlenih mladih Brođana

  28.2.2018. | 21:00
  Nakon popunjavanja obrasca za prijavu stručni tim odabrat će ukupno pedeset kandidata iz Slavonskog Broda koje će podučavati vrhunski Coca-Colini stručnjaci i profesionalci.
  Nakon popunjavanja obrasca za prijavu stručni tim odabrat će ukupno pedeset kandidata iz Slavonskog Broda koje će podučavati vrhunski Coca-Colini stručnjaci i profesionalci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učitelji najavljuju prosvjede zbog zastoja u pregovorima

  Moguć i štrajk:

  Učitelji najavljuju prosvjede zbog zastoja u pregovorima

  21.2.2018. | 20:15
  'Nema nikakvog spora između sindikata pa obmanjivanje javnosti takvim izjavama ne ide u korist socijalnog dijaloga', rekla je predstavnica sindikata.
  'Nema nikakvog spora između sindikata pa obmanjivanje javnosti takvim izjavama ne ide u korist socijalnog dijaloga', rekla je predstavnica sindikata.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korisnici upoznati s oblicima nasilja

  Suradnja policije i zajednice

  Korisnici upoznati s oblicima nasilja

  16.2.2018. | 15:15
  Jučer se u Centru za promicanje inkluzije govorilo o fizičkom, verbalnom, seksualnom, vjerskom, socijalnom, emocionalnom i nacionalnom nasilju te kako se od njega zaštititi.
  Jučer se u Centru za promicanje inkluzije govorilo o fizičkom, verbalnom, seksualnom, vjerskom, socijalnom, emocionalnom i nacionalnom nasilju te kako se od njega zaštititi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do posla plaćenog do šest tisuća kuna

  Niste kažnjavani i tražite posao

  Evo kako do posla plaćenog do šest tisuća kuna

  16.2.2018. | 14:40
  Početna plaća je nešto niža, ali ovisno o struci i dodacima, plaća se penje. Prosjek je oko šest tisuća kuna.
  Početna plaća je nešto niža, ali ovisno o struci i dodacima, plaća se penje. Prosjek je oko šest tisuća kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Volontiranjem protiv vršnjačkog nasilja

  Volonterizam i mladi

  Volontiranjem protiv vršnjačkog nasilja

  14.2.2018. | 14:55
  "Danas živimo u vremenu kada smo previše opterećeni materijalnim, a mi zapravo želimo kroz volontiranje osnažiti neke sasvim druge vrijednosti koje će ovim mladim ljudima pomoći da steknu nove kompetencije i vještine."
  "Danas živimo u vremenu kada smo previše opterećeni materijalnim, a mi zapravo želimo kroz volontiranje osnažiti neke sasvim druge vrijednosti koje će ovim mladim ljudima pomoći da steknu nove kompetencije i vještine."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi rođendan Plavog mrava

  Volonterizam na djelu

  Drugi rođendan Plavog mrava

  12.2.2018. | 14:10
  Potreba pomaganja drugima i zadovoljstvo koje osjete nakon učinjenog, ono je što ih veseli i čini da se i samo, nakon takvih akcija osjećaju bolje.
  Potreba pomaganja drugima i zadovoljstvo koje osjete nakon učinjenog, ono je što ih veseli i čini da se i samo, nakon takvih akcija osjećaju bolje.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I vi imate priliku dobiti vrijednu novčanu nagradu

  Kreću prijave

  I vi imate priliku dobiti vrijednu novčanu nagradu

  7.2.2018. | 18:15
  Sve informacije o registraciji te pristupu vježbama nalaze se na www.hub.hr te na www.stedopis.hr. Prijave traju do 26. veljače 2018., a sudjelovanje je potpuno besplatno.
  Sve informacije o registraciji te pristupu vježbama nalaze se na www.hub.hr te na www.stedopis.hr. Prijave traju do 26. veljače 2018., a sudjelovanje je potpuno besplatno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko sam ja online?'

  Vaš glas

  'Tko sam ja online?'

  6.2.2018. | 20:15
  U vrijeme modernih tehnologija i pojave interneta, kao svakodnevnog medija u životu mladih, povećao se broj opasnosti koje izravno utječu na razvoj i odrastanje djece i mladih. Veliku ulogu u tome kako će, što i koliko mladi pratiti na Internetu imaju upravo roditelji. No kontrol
  U vrijeme modernih tehnologija i pojave interneta, kao svakodnevnog medija u životu mladih, povećao se broj opasnosti koje izravno utječu na razvoj i odrastanje djece i mladih. Veliku ulogu u tome kako će, što i koliko mladi pratiti na Internetu imaju upravo roditelji. No kontrol
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi vozači skrivili 61 prometnu nesreću

  Nužnost kvalitetnije edukacije

  Mladi vozači skrivili 61 prometnu nesreću

  6.2.2018. | 9:05
  Kao i kod ostalih vozača, tako su i kod mladih vozača, neprilagođena i nepropisna brzina te nepoštivanje prednosti prolaska, najčešći uzroci nastanka prometnih nesreća.
  Kao i kod ostalih vozača, tako su i kod mladih vozača, neprilagođena i nepropisna brzina te nepoštivanje prednosti prolaska, najčešći uzroci nastanka prometnih nesreća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gimnaziji mijenjaju vrijeme početka nastave u jutro?

  Uz brojne druge novitete

  U Gimnaziji mijenjaju vrijeme početka nastave u jutro?

  16.1.2018. | 9:30
  Uz ulaganje u opremu, sudjelovanje u brojnim inovativnim projektima te organiziranje priprema za maturante u Gimnaziji najavili i promjenu početka nastave kako bi izašli u susret učenicima putnicima.
  Uz ulaganje u opremu, sudjelovanje u brojnim inovativnim projektima te organiziranje priprema za maturante u Gimnaziji najavili i promjenu početka nastave kako bi izašli u susret učenicima putnicima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :