Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.12.2016. u 22:45
Prikaza: 3483
|
Autor: Jerko Zovak

'Institucije sustava' ne mare

U šest godina uništili 24,4 milijuna kuna - bez sankcija

Budući da posao medija nije utvrđivanje zbog čega je Željko Bigović ustrajavao u provođenju (i) kriminalne poslovne politike svog prethodnika Josipa Vukovića, za očekivati je kako će taj posao obaviti 'institucija sustava' koja, primarno, formirana je s ciljem nadzora 'nadzornika' - državnih, pravosudnih i samoupravnih dužnosnika.

NOVA GRADIŠKA - Sukladno dobrim običajima i poslovnički propisanoj proceduri, u ponedjeljak, 12. prosinca, pred 17 gradskih vijećnika, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić (SDP), četiri sata branio je izvršenje gradskog proračuna za 2016. i plan za 2017. godinu.

Nakon ozbiljnih rasprava o proračunima, Grgićeva informacija o radu Drvne industrije Nova Gradiška (DING) - tvrtke u vlasništvu Grada Nova Gradiška, koju je 2010. osnovao najlošiji novogradiški gradonačelnik od kad je Grada, Josip Vuković (SDP) - u Vijećnici je odjeknula kao malo jača protutenkovska mina i uzrokovala dva i pol satnu raspravu. Naime, ono što je tijekom informiranja i rasprave izrečeno, ovaj put niti Jovo Vukomanović (Vukoviću i Mirku Golovrškom očito naklonjen tamošnji državni odvjetnik) neće moći gurnuti u ladicu i proglasiti legalnom rabotom, dakle zakonitim postupanjem. Odnosno, aktualni Jovini šefovi više neće moći zatvarati oči na njegovo (ne)činjenje, mada ima približno isto vrijeme do mirovine koje je imao i bivši mu šef, Stjepan Haramustek, prije nego je nečasno otpušten iz službe. 

 

Nije problem Željko Bigović, nego oni koji ga toleriraju

Prije prelaska na glavne teme sjednice, vijećnici su odradili i Aktualni sat, iz kojeg izdvajamo činjenicu da je (zbog osobnih nesposobnosti, s funkcije gradonačelnika smijenjeni te iz HDZ-a izbačeni) Mostov vijećnik grupe birača, Željko Bigović, svoje frustracije zbog nemoći i propadanja u političko ništavilo, nastavio liječiti napadima na novinarku Radija NG, Đurđu Siladi, koju predsjednik Gradskog vijeća prim. doc. dr. sc. Zoran Jukić, dr. med. (HSS), opet, nije zaštitio oduzimanjem riječi i izricanjem opomene vijećniku zbog klevetanja i vrijeđanja.

Naime, ne shvaćajući kako je, u demokratskim društvenim sustavima, posao novinara (i) nadzor rada političara, a da tek u totalitarnim sustavima posao političara je (i) nadzor rada novinara - dakle, ne shvaćajući da u aktualnoj Hrvatskoj državi, unatoč svemu, novinari valoriziraju rad političara, a ne obrnuto, Bigović se ponio kao najmizernije totalitarno političko smeće, nazvavši novinare Đurđu Siladi i Jerka Zovka "ljudskim otpadinama", jer pišu istinito o njegovim suspektnim političko-poslovnim marifetlucima i primitivnoj javnoj nametljivosti.

Naime, s nedavne proslave 170 obljetnice novogradiške Gradske bolnice, nije SBplus "izvještavao vulgarno i prosto" - kako nam podmeće kukavac Željko Bigović - nego smo izvijestili o vulgarnoj i prostačkoj nametljivosti tog i takvog Željka Bigovića. Dakle, nije način našeg izvještavanje "vulgaran i prostački", nego je vulgarno i prostačko ono o čemu smo izvijestili - Bigovićevo agresivno nametanje javnosti.

Na kojoj pak razini nalaze se tamošnji lokalni mediji, ponajbolje govori činjenica da, opetovano, kolegice i kolege Đurđe Siladi nisu branili ju isključivanjem vlastitih mikrofona i prestankom praćenja rada gradskog vijeća - dok se vijećnik i predsjednik Vijeće ne ispričaju za skandalozno ponašanje nasilnika - nego su cerekali se za vrijeme Bigovićevog izljeva retoričkih fekalija u javnom prostoru. 

 

Tek na WC neće postaviti staklena vrata

Sudeći po 'govoru tijela' i samouvjerenom držanju gradonačelnika Grgića, bit će da je sve o proračunima dogovoreno prije same seanse na Gradskom vijeću, a sjednica je tek poslužila demokratskom folkloru i besplatnoj predizbornoj kampanji - kako vladajućih tako i oporbe im.

"Dosad, realizacija proračuna nikad nije bila veća od 50 milijuna kuna, a mi imamo prihod od 55 milijuna, najveći u povijesti nove Hrvatske" pohvalio se gradonačelnik Grgić (i) svojim radom u 2016. godini, dok je za 2017. predložio plan prihod od 61,5 milijuna te rashod od 60,4 milijuna kuna.

 

Primjereno svojim statusima u Vijeću, oporbeni HDZ (3) i nezavisni Bigovićevci (4), s indignacijom, odbili su podržati predloženi proračun te su uzdržali se od glasanja, jer je vladajuća garnitura proračun oblikovala "predizborno populistički mudro i lukavo", zbog čega "Grad ide u krivom smjeru", kako je to kazao Davorin Slišurić (HDZ).

Ono što će biti upamćeno kao rijetka bizarnost te sjednice Gradskog vijeća jeste jedan od više  fiškalskih amandmana vijećnika naj, naj, naj novije stranke prava, Daria Marenića. Naime, ovaj ugledni novogradiški poduzetnik zahtijevao je osiguranje proračunskih sredstava za zamjenu drvenih vrata na uredima službenika Gradske uprave - staklenima. Očito, u staklenim vratima ureda, Marenić vidi veću transparentnost rada službenika Gradske uprave.

Nakon što je potvrdno odgovorio kako ne inzistira da staklena vrata budu postavljena i na WC, gradonačelnik Grgić prihvatio je Marenićev amandman, a Marenić, Zoran Jukić, Dubravko Gubić (HDSSB u tranziciji), SDP-ov laburist Borislav Vidošić i šest SDP-ovaca prihvatili su Proračun za 2017. godinu.

Tko je počinio veći kriminal: Josip Vuković ili Željko Bigović?

SBplus počeo je s radom 2010. godine, u isto vrijeme kad je tadašnji novogradiški gradonačelnik, Josip Vuković, počeo svoj 'kolosalni' projekt gospodarske obnove Nove Gradiške na način da je društvena sredstva, suspektnim transakcijama, počeo usmjeravati u privatne vode. Naime, za Grad izrazito štetnom poslovnom politikom, ovaj politički parazit, tijekom svog mandata, gradska 22 milijuna kuna uložio je u otvaranje i rad tvrtke DING kako bi, između ostalog, mogao voditi poslove sa srpskim švercerom hrvatskim drvetom - što Holz Savic, u Novoj Gradiški, bez sumnje, jeste bio.

Kritizirajući tu i takvu poslovnu politiku, SBplus (kao ni radiong), nije štedio sebe ni tadašnje SDP-ove lidere: Vukovića i Golovrškog. U stopu smo pratili njihove postupke, sve do razotkrivanja nevjerojatno drskog krivotvorenja Odluke gradskog vijeća o zaduženju Grada za 10 milijuna kuna, koju su počinili Vuković i Golovrški, kako bi mogli nastaviti ulagati u svoje 'projekte'.

Mada su gradski vijećnici suprotstavili se daljnjem otklizavanju Grada u 'dužničko ropstvo' bankama i 'belosvetskim' poduzetnicima te Vukoviću i Golovrškom dali 'vritnjak'; Mada je čak i novogradiški Sud sankcionirao njihov marifetluk s protuzakonitim zaduživanjem Grad; Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je opravdanost njihova sankcioniranja, a Općinski sudovi novinare, Siladi i Zovak, kaznili su zatvorom i s 50-ak tisuća kuna - zbog uvredljivog pisanja o svinjarijama Vukovića i Golovrškog.

Željko Bigović plagirao Josipa Vukovića

Nastavljajući voditi idiotsku poslovnu politiku i održavati suspektan odnos DING-a s privatnim poduzetnicima, Vukovićev nasljednik, Željko Bigović, radio je isto ono što i Vuković - nakon i protuzakonitog zaduživanja Grada u banci, putem gradske tvrtke 'Industrijski park', insolventnom i nelikvidnom gradskom jadu i čemeru, DING-u, posudio je 2,4 milijuna kuna, a nakon što je novi 'strateški partner' Fima preuzeo DING, 497 tisuća kuna prebacio je toj privatnoj firmi. Očekivano, novac nikad nije vraćen Gradu Nova Gradiška.

Dakle, učenik je nadmašio učitelja. U odnosu na Vukovića - koji je gradskim novcem i drugim pravima godinama častio DING, nazivajući to 'kapitalnim ulaganjima' - Bigović je gradski novac posuđivao privatnoj tvrtki za vrijeme dok je ona, bezobrazno eksploatirala gradsku tvrtku i neprijateljski ju preuzimala.

Budući da posao medija nije utvrđivanje zbog čega je Željko Bigović ustrajavao u provođenju (i) kriminalne poslovne politike svog prethodnika, Josipa Vukovića, nego tek poticanje na djelovanje institucije koja, primarno, formirana je s ciljem nadzora 'nadzornika' - državnih, pravosudnih i samoupravnih dužnosnika. Naime, na području Grada Nove gradiške, pravnu državu ne predstavljaju tek zamjenik općinskog državnog odvjetnika Jovo Vukomanović i sudac Josip Petričević.

Za pretpostaviti je kako će Egon Ljubičić i njegova ekipa u Općinskom odvjetništvu, s nadređenima, utvrditi kako je međusobno fakturiranje sedam milijuna kuna Fime d.o.o. prema DING-u i pola od toga u obrnutom pravcu, ustvari, skandalozno neprijateljsko preuzimanje društvenog vlasništva, uz blagoslov Željka Bigovića. A, kum bi im bio Vinko Grgić, kad svu dokumentaciju - od siječnja 2011. do prosinca 2016. - ne bi dostavio USKOK-u. Mada predsjednik Gradskog vijeća, dr. Jukić, misli kako će njihov posao odraditi mediji. Kako je to kazao možete poslušati u audio prilogu u nastavku... 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
kolo_srece

kolo_srece

Komentirano: 14.12.2016. | 12:35

1

Dali su se ovi skolovali na prometnom fakultetu? Dosli i kupili

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u Zagrebačkoj ulici formira stambeno naselje za mlade

Dobra vijest

Grad u Zagrebačkoj ulici formira stambeno naselje za mlade

21.3.2019. | 16:15
"Dali smo si truda i formirali stambeno naselje sa 16 građevinskih čestica 20 x 25 metara na sjevernoj strani Zagrebačke ulice. Vrlo brzo ćemo krenuti u realizaciju građevinske dozvole za prometnicu i pješačku stazu, vodovod i kanalizaciju."
"Dali smo si truda i formirali stambeno naselje sa 16 građevinskih čestica 20 x 25 metara na sjevernoj strani Zagrebačke ulice. Vrlo brzo ćemo krenuti u realizaciju građevinske dozvole za prometnicu i pješačku stazu, vodovod i kanalizaciju."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko od nas godišnje proizvede 382 kilograma otpada

Količina se zakonski mora smanjiti

Svatko od nas godišnje proizvede 382 kilograma otpada

20.3.2019. | 10:00
'Radi se o deset tisuća novih spremnika, koji će do kraja godine biti podijeljeni našim korisnicima. Projekt je vrijedan nešto više od dva milijuna kuna.'
'Radi se o deset tisuća novih spremnika, koji će do kraja godine biti podijeljeni našim korisnicima. Projekt je vrijedan nešto više od dva milijuna kuna.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će prostor unajmiti od Župe

Za novi smještaj Turističke zajednice

Grad će prostor unajmiti od Župe

15.3.2019. | 15:30
Dosadašnja zgrada Caritasa koja je u vlasništvu gradske Župe, bit će uređena i prenamijenjena kako bi u nju mogla useliti Turistička zajednica Grada.
Dosadašnja zgrada Caritasa koja je u vlasništvu gradske Župe, bit će uređena i prenamijenjena kako bi u nju mogla useliti Turistička zajednica Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Različitih stranačkih boja ujedinjeni u obnovi bolnice

Kad se hoće onda se i može

Različitih stranačkih boja ujedinjeni u obnovi bolnice

13.3.2019. | 12:15
Osim što u praktičnom smislu izgradnja i uređenje Odjela pedijatrije ima nemjerljivu važnost, ovaj je projekt pokazao kako se lokalni političari mogu ujediniti kada to žele. Bez obzira na različite stranačke boje pedijatrija ih je ujedinila što je za svaku pohvalu i što bi trebao
Osim što u praktičnom smislu izgradnja i uređenje Odjela pedijatrije ima nemjerljivu važnost, ovaj je projekt pokazao kako se lokalni političari mogu ujediniti kada to žele. Bez obzira na različite stranačke boje pedijatrija ih je ujedinila što je za svaku pohvalu i što bi trebao
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su tete u vrtiću plaćene manje od gradskih zaposlenika

Vijećnike zanima:

Zašto su tete u vrtiću plaćene manje od gradskih zaposlenika

7.3.2019. | 19:55
Vijećnici su pitali za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, prodaju gradskih nekretnina, uvođenje LED rasvjete, izgradnju kružnih tokova, uklanjanje ruševnih kuća iz rata i otvaranje azila za napuštene životinje, a zanimalo ih je i zašto tete u vrtiću zaostaju s plaćama i
Vijećnici su pitali za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, prodaju gradskih nekretnina, uvođenje LED rasvjete, izgradnju kružnih tokova, uklanjanje ruševnih kuća iz rata i otvaranje azila za napuštene životinje, a zanimalo ih je i zašto tete u vrtiću zaostaju s plaćama i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodom iz Save do većih prinosa poljoprivrednih proizvoda

Sustav javnog navodnjavanja

Vodom iz Save do većih prinosa poljoprivrednih proizvoda

6.3.2019. | 18:50
"Paralelno na ovaj sustav javnog navodnjavanja treba se nadovezati i postrojenje u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi zahvaljujući navodnjavanju trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu."
"Paralelno na ovaj sustav javnog navodnjavanja treba se nadovezati i postrojenje u kojem ćemo svu proizvedenu robu, a koje bi zahvaljujući navodnjavanju trebalo biti puno više, stavljati na čuvanje do najbolje financijske evaluacije na tržištu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje nekretnine za malo manje od 2,4 milijuna kuna

Sutra zasjedaju gradski vijećnici

Grad prodaje nekretnine za malo manje od 2,4 milijuna kuna

6.3.2019. | 17:00
Riječ je o dva poslovna prostora na istoj adresi, od kojih je jedan površine oko 100 a drugi oko 246 kvadrata.
Riječ je o dva poslovna prostora na istoj adresi, od kojih je jedan površine oko 100 a drugi oko 246 kvadrata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za rad udruga više od pola milijuna kuna

Potpisani ugovori

Za rad udruga više od pola milijuna kuna

2.3.2019. | 14:30
Ukupno 38 udruga za 103 projekta dobilo je nešto više od pola milijuna kuna. "Trudit ćemo se da iduće godine povećamo sredstva za udruge koje su proistekle iz kulture, jer tu je ove godine bilo najmanje povećanja.", poručili su predstavnici Grada.
Ukupno 38 udruga za 103 projekta dobilo je nešto više od pola milijuna kuna. "Trudit ćemo se da iduće godine povećamo sredstva za udruge koje su proistekle iz kulture, jer tu je ove godine bilo najmanje povećanja.", poručili su predstavnici Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će koja udruga dobiti proračunskih sredstava

Transparentno iz Gradske uprave

Evo koliko će koja udruga dobiti proračunskih sredstava

21.2.2019. | 21:00
Ukupno 16 udruga iz područja kulture dobit će tako 231 tisuću kuna, od čega najveći iznos pripada Gradskoj glazbi. Oni su naime dobili 31 tisuću kuna za tri programa. Odlazak na smotru saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje bit će im financiran s četiri tisuće k
Ukupno 16 udruga iz područja kulture dobit će tako 231 tisuću kuna, od čega najveći iznos pripada Gradskoj glazbi. Oni su naime dobili 31 tisuću kuna za tri programa. Odlazak na smotru saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje bit će im financiran s četiri tisuće k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska tvrtka radit će energetsku obnovu Doma kulture

Potpisan ugovor

Brodska tvrtka radit će energetsku obnovu Doma kulture

21.2.2019. | 18:35
Uštedom koja će se postići energetskom obnovom zgrade ostvarit će se mogućnost da Grad ta sredstva uloži u realizaciju kvalitetnijeg programa koji se provode u zgradi.
Uštedom koja će se postići energetskom obnovom zgrade ostvarit će se mogućnost da Grad ta sredstva uloži u realizaciju kvalitetnijeg programa koji se provode u zgradi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad će dobiti fotnaponsku elektranu

Projekt vrijedan gotovo 850.000 eura

Grad će dobiti fotnaponsku elektranu

21.2.2019. | 17:15
Projektom fotonaponske elektrane doći će do smanjenja cijene vrijednosti energenata, što će dovesti do znatne uštede proračunskih sredstava, koja će onda moći biti utrošena i za druge razvojne projekte, na dobrobit građana.
Projektom fotonaponske elektrane doći će do smanjenja cijene vrijednosti energenata, što će dovesti do znatne uštede proračunskih sredstava, koja će onda moći biti utrošena i za druge razvojne projekte, na dobrobit građana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenicima i nastavnicima uvjeti iznad minimalnog standarda

Energetska obnova

Učenicima i nastavnicima uvjeti iznad minimalnog standarda

6.2.2019. | 19:15
Ulaganje u energetsku obnovu pojedinim školama donijet će gotovo 80 postotne uštede, a sredstva koja su do tada koristili za energente moći će ulagati u opremu i rad od čega bi višestruku korist u prvom redu trebali imati učenici, ali i sam prosvjetni kadar.
Ulaganje u energetsku obnovu pojedinim školama donijet će gotovo 80 postotne uštede, a sredstva koja su do tada koristili za energente moći će ulagati u opremu i rad od čega bi višestruku korist u prvom redu trebali imati učenici, ali i sam prosvjetni kadar.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlična vijest za dio brodsko-posavskih studenata

Prometovanje vlakom

Odlična vijest za dio brodsko-posavskih studenata

4.2.2019. | 21:00
Iz Gradske uprave kazali su kako su, s ciljem uključivanja u projekt besplatnog prijevoza, voljni preuzeti obvezu plaćanja putničkog prijevoza za studente.
Iz Gradske uprave kazali su kako su, s ciljem uključivanja u projekt besplatnog prijevoza, voljni preuzeti obvezu plaćanja putničkog prijevoza za studente.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stotinu godina postojanja Gimnazije

Velika obljetnica

Stotinu godina postojanja Gimnazije

31.1.2019. | 14:05
Gimnazija kao obrazovna ustanova kroz svoju je stogodišnju povijest bila podložna raznim izazovima, od svjetonazorskih i prosvjetiteljskih do političkih. Današnji razvoj i napredak Gimnazija duguje ravnateljici prof. Ljiljani Ptačnik i njenim djelatnicima koji, uz podršku lokalne
Gimnazija kao obrazovna ustanova kroz svoju je stogodišnju povijest bila podložna raznim izazovima, od svjetonazorskih i prosvjetiteljskih do političkih. Današnji razvoj i napredak Gimnazija duguje ravnateljici prof. Ljiljani Ptačnik i njenim djelatnicima koji, uz podršku lokalne
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za socijalnu samoposlugu najviše sredstava

Financiranje udruga

Za socijalnu samoposlugu najviše sredstava

22.1.2019. | 11:20
U gradskom proračunu i ove su godine osigurana sredstva za financiranje projekata udruga s područja grada. Evo koliko je sredstava i za koje udruge osigurano.
U gradskom proračunu i ove su godine osigurana sredstva za financiranje projekata udruga s područja grada. Evo koliko je sredstava i za koje udruge osigurano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čika Mato je nominiran za osobu 2018. godine

Dobrotvor iz Ruševa

Čika Mato je nominiran za osobu 2018. godine

21.1.2019. | 14:45
Među nominiranima za osobu godine 2018., našao se i Mato Veić, dobra duša iz Ruševa.
Među nominiranima za osobu godine 2018., našao se i Mato Veić, dobra duša iz Ruševa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramota me što živim u ovakvoj sredini'

Roditelji ogorčeni grafitima

'Sramota me što živim u ovakvoj sredini'

21.1.2019. | 9:45
Novobnovljena zgrada gradske Osnovne škole osvanula je išarana grafitima neprimjerena sadržaja!
Novobnovljena zgrada gradske Osnovne škole osvanula je išarana grafitima neprimjerena sadržaja!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za šest projekta odobreno im je 150 tisuća kuna

Oni se vesele ovoj godini

Za šest projekta odobreno im je 150 tisuća kuna

20.1.2019. | 18:30
Ministarstvo kulture Pučkom otvorenom učilištu odobrilo je šest projekata u ukupnom iznosu od 150.000 kuna. Riječ je o projektima namijenjenima kako djeci tako i odraslima.
Ministarstvo kulture Pučkom otvorenom učilištu odobrilo je šest projekata u ukupnom iznosu od 150.000 kuna. Riječ je o projektima namijenjenima kako djeci tako i odraslima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradski vrtić otvorio brojna radna mjesta

Prilika za zaposlenje osmero odgojitelja

Gradski vrtić otvorio brojna radna mjesta

11.1.2019. | 19:45
Mada se radi o zaposlenju na 'pola radnog vremena', uz dodatni bi posao, to mogla biti primamljiva ponuda mnogim odgojiteljima na području Brodsko-posavske županije jer se, posebice u 'podružnicama' gradskog vrtića, rijetko otvaraju nova radna mjesta.
Mada se radi o zaposlenju na 'pola radnog vremena', uz dodatni bi posao, to mogla biti primamljiva ponuda mnogim odgojiteljima na području Brodsko-posavske županije jer se, posebice u 'podružnicama' gradskog vrtića, rijetko otvaraju nova radna mjesta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena sezona klizanja u gradu

Kraj zabave

Završena sezona klizanja u gradu

8.1.2019. | 16:00
Zimskim radostima - barem što se tiče klizališta - došao je kraj. Ono je zatvoreno, a nakon demontaže njegovi dijelovi bit će uskladišteni na sigurno. Do sljedeće godine i nove sezone ovog popularnog zimskog sporta.
Zimskim radostima - barem što se tiče klizališta - došao je kraj. Ono je zatvoreno, a nakon demontaže njegovi dijelovi bit će uskladišteni na sigurno. Do sljedeće godine i nove sezone ovog popularnog zimskog sporta.