Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.6.2018. u 14:35
Prikaza: 1139
|
Autor: AP

Sa sjednice Gradskog vijeća:

'Tko se pravi blesav, a tko laže'

Nova Gradiška : 'Tko se pravi blesav, a tko laže'Sa današnje sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške(Foto: radiong)

"Dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Pravite se blesavi, a niste."

NOVA GRADIŠKA - Svi aktualni programi i gradski projekti te pitanja vezana uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih građana i ovoga su puta ostali zasjenjeni retorikom i verbalnim ispadima pojedinih gradskih vijećnika. Stoga je i današnja, deveta sjednica Gradskog vijeća Nove Gradiške, na trenutke, nalikovala onima koje imamo prigodu pratiti u Hrvatskom saboru, javlja radiong.

"Ovo što ste vi sve iznijeli gospodine Bigoviću je populizam. Činjenice govore jedno, vi drugo. Vi ste prodavali naftu tvrtki "Slavča” dok ste bili predsjednik Nadzornog odbora! Nisam znao da ste naftaš!" 

Projekti uređenja Gajeve ulice, od prodavaonice "Paun” do ulaza u Ulicu Slavča, kao i izgradnja teniskih terena i dječjeg igrališta na Slavči ono je što je zanimalo gradsku vijećnicu Vesnu Đapić. – U tijeku je izrada idejnog projekta za uređenje ove ulice, potpisani su ugovori za izgradnju teniskih terena na Slavči koji bi svim ljubiteljima ovoga sporta vrata mogli otvoriti do početka "Novogradiškog glazbenog lejta”. Uredit će se i dječje igralište na tom prostoru, zamijeniti postojeće sprave i postaviti kvalitetna podloga – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje opskrbe vodom u Požeškoj ulici čiji stanovnici "muku muče” sa slabim pritiskom vode. Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, ovih će se dana pustiti u funkciju vodosprema u Rešetarima, a na Bačici se također gradi velika vodosprema kapaciteta tri tisuće kubika koja će, zasigurno, riješiti probleme u opskrbi vodom. Također, istaknuo je Grgić, radit će se i predpumpna stanica kao rezervna varijanta.

Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković, postavila je pitanje rada dječjeg vrtića u poslijepodnevnim satima te trenutnih gospodarskih investicija u gradu. Kako joj je odgovoreno, s početkom nove pedagoške godine, bit će organiziran rad vrtića i u poslijepodnevnim satima, a gradonačelnik Grgić ju je podsjetio i na nove investicije u Industrijskom parku, gradnju nove tvornice tvrtke "Klimaoprema”, kupnju novih kvadrata zemljišta, nove investicije tvrtke "Aminolabs” te najavu novih ulaganja i potencijalnih investitora.

SDP-ovog Igora Babića zanimalo je dokle se stiglo s drugom fazom rekonstrukcije Ulice baruna Trenka te asfaltiranje Domčeve ulice. S nastavkom rekontrukcije Trenkove ulice će se ići, u tijeku je priprema natječaja iz kojeg bi se financirala rekonstrukcija. Stanovnici Domčeve ulice asfalt će dobiti sljedeće godine, kupljena je kuća u toj ulici preko koje bi trebala ići nova trasa ove ceste, a u tijeku je i proces izvlaštenja.

HDZ- ov Željko Bešlić podsjetio je gradske vijećnike na ulaganja Brodsko posavske županije u zdravstvenu zaštitu, školstvo i druge segmente. Kako je istaknuo, samo u zdravstvenu zaštitu građana na području Nove Gradiške uloženo je 4,5 milijuna kuna, a znantna su ulaganja i u ostalim područjima. Poentirao je podacima o rastu zaposlenosti građana u Novoj Gradiški činjenicom da je veliki broj građana otišao raditi u europske zemlje te upitao što je s tematskom sjednicom o demografiji. Iznio je i konkretan prijedlog po kojemu bi mladim ljudima u gradu bila omogućena kupnja ili najam gradskih parcela po iznimno povoljnim uvjetima, s odgodom roka plaćanja i minimalnim financijskim sredstvima.

HDZ-ov Antun Škvorčević upitao je zašto nekim kućama u Gajevoj ulici nije omogućen priključak na gradsku kanalizaciju, dok je SDP-ovog Zorana Gazibarića zanimala dinamika izgradnje Društvenog doma u Ljupini i led rasvjete. Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, projekt Društvenog doma u Ljupini, iako kandidiran, nije prošao. U tijeku je postupak žalbe. Ukoliko ne bude pozitivno riješena, dio će se sredstava za uređenje Društvenog doma u Ljupini osigurati iz sredstava gradskog proračuna. Mještani Ljupine i Kovačevca led rasvjetu bi mogli dobiti za mjesec dana.

SDP-ov Marijan Radić predložio je da se središnja gradska Ulica slavonskih graničara u potpunosti "riješi” automobila i onemogući im prolazak te zatražio rješenje za odlaganje mulja nakon izgradnje prečistača otpadnih voda u Prvči.

A onda spektakl…

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje konkretnih investicija u Industrijskom parku i upitao gradonačelnika kojih je to pet novih investitora doveo u Industrijski park te sve ovo nazvao "predizbornom farsom”. Predsjednicu Gradskog vijeća Ljepšu Rakas Vujčić optužio je, za - po njemu - "pristrano i neprofesionalno vođenje sjednice Gradskog vijeća te diskriminaciju.” Iznio je i niz optužbi na račun gradskog vijećnika Vlatka Greinera, uputivši mu epitete koji nisu za javnu objavu. Također, pohvalio se i da je on doveo u Novu Gradišku tvrtke "Klimaoprema” i "Atlantic”.

– Gradonačelniče Grgiću, i onda i sada ste obmanjivali javnost. Predsjednice Rakas Vujčić, dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Dopustili ste vijećniku Greineru, dojučerašnjem političkom potkapacitiranom anonimusu, da iznosti sve i svašta. Pravite se blesavi, a niste – rekao je, između ostalog, Bigović.

Nije trebao dugo čekati odgovor…

– Gospodine Bigoviću izbori su bili prošli tjedan i SDP je pobijedio sa 65%. Tada vas nije bilo, gdje su vaše istine?! To što pričate o "Atlanticu” i "Klimaopremi” možete objestiti "mačku o brk”. Sve je to svar koja je sada smiješna. Evo podataka o vašoj sposobnosti i kompetenciji dok ste vi bili gospodarstvenik. Tvornicu koža u Rešetarima ste svojim radom i nesposobnošću odveli u stečaj! Ova je tvrtka, nakon što ste vi otišli, znatno napredovala, tvrtka je to koja zapošljava i ostvaruje milijunsku dobit i predstavlja vrhunsku tvrtku čije proizvode nosi američki predsjednik – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

– Mi znamo gradonačelniče Grgiću da ste vi danas jedan od prvih gradonačelnika koji su dobili bezuvjetno revizijsko izvješće. Danas smo opet svjedoci lamentiranja gospodina Bigovića kojemu su puna usta hvale samoga sebe, a ovaj anonimus u ruci drži revizijska izvješća iz vremena dok je gospodin Bigović bio predsjednik Nadzonog odbora tvrtke Slavča. Oba izvješća su negativna. Zato sam vam na posljednoj sjednici rekao: sjedi jedan – rekao je Greiner. Naveo je, potom, niz podataka iz toga izvješća… - Ovo što ste vi sve iznijeli gospodine Bigoviću je populizam. Činjenice govore jedno, vi drugo. Vi ste prodavali naftu tvrtki "Slavča” dok ste bili predsjednik Nadzornog odbora! Nisam znao da ste naftaš! Stvarno želimo biti fer i korektni za ovom govornicom, ali nemojmo pričati laži i svoje frustracije rješavati za ovom govornicom – istaknuo je Grgić.

Za riječ se javio i HDZ-ov Tomislav Bećirević: – Nisam ovako zamišljao rad Gradskog vijeća, smatram da ovo nije dobar način rada i odrađivanja aktualnost sata, stoga povlačim sva svoja pitanja.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

– U svom radu predsjednice Gradskog vijeća držim se Poslovnika i Statuta Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Funkcija predsjednika Gradskog vijeća nije profesionalna funkcija, za to se dobije određena naknada za koju svi znaju. U ovom gradu živim i radim dugo godina i nisam se nikada ni u ratu ni u miru osjećala diskriminirano, a ja vjerujem da nikoga nisam ni ja diskriminirala, pa tako ni gospodina Bigovića. Ja smatram da svatko ima pravo na svoje mišljenje, što su ljudi mislili o meni pokazali su u nedjelju na izborima za članove vijeća mjesnih odbora - kazala je Rakaš-Vujčić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 6.6.2018. | 15:03

1

Al kmece ovi kradezejovci,ko parcov kad gavstisnis uza zid,kmecite kmeciti

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite kandidate za gradska priznanja

Uz Dan grada

Predložite kandidate za gradska priznanja

14.10.2018. | 19:20
Prijedlog za proglašenje Počasnog građanina mogu dati članovi Gradskog vijeća, klubovi članova Gradskog vijeća, radna tijela Vijeća i Gradonačelnik, dok prijedlog za dodjelu ostalih javnih priznanja mogu dati i građani, fizičke i pravne osobe, udruge, ustanove i političke stranke
Prijedlog za proglašenje Počasnog građanina mogu dati članovi Gradskog vijeća, klubovi članova Gradskog vijeća, radna tijela Vijeća i Gradonačelnik, dok prijedlog za dodjelu ostalih javnih priznanja mogu dati i građani, fizičke i pravne osobe, udruge, ustanove i političke stranke
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnici Grada posjetili Bruxelles

Europski tjedan gradova

Predstavnici Grada posjetili Bruxelles

9.10.2018. | 14:05
Gradonačelnik i suradnici kane predstavnicima Europske komisije predstaviti strateško razvojne projekte, ali i dogovoriti daljnju suradnju te promovirati Grad u sjedištu EU.
Gradonačelnik i suradnici kane predstavnicima Europske komisije predstaviti strateško razvojne projekte, ali i dogovoriti daljnju suradnju te promovirati Grad u sjedištu EU.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih i koji su Dan neovisnosti obilježili danas

Kako i priliči

Ima ih i koji su Dan neovisnosti obilježili danas

8.10.2018. | 16:15
I dok su u Slavonskom Brodu Dan neovisnosti i sjećanje na poginule u Domovinskom ratu, obilježili i odali još u petak, ima i onih sredina u kojima je to učinjeno - kako i priliči - danas.
I dok su u Slavonskom Brodu Dan neovisnosti i sjećanje na poginule u Domovinskom ratu, obilježili i odali još u petak, ima i onih sredina u kojima je to učinjeno - kako i priliči - danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Gradonačelnik mora zasukati rukave kako bi sve bilo bolje"

Odjeci sa sjednice Gradskog vijeća

"Gradonačelnik mora zasukati rukave kako bi sve bilo bolje"

2.10.2018. | 17:00
"Ako piše da je za poticanje razvoja gospodarstva predviđeno 12.523.550,00 kuna, a izvršeno je samo 551.000,00 kn mislim da je to jako loše. Gradonačelnik, zamjenica za gospodarstvo, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i direktorica Industrijskog parka moraju jako “zasukat
"Ako piše da je za poticanje razvoja gospodarstva predviđeno 12.523.550,00 kuna, a izvršeno je samo 551.000,00 kn mislim da je to jako loše. Gradonačelnik, zamjenica za gospodarstvo, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i direktorica Industrijskog parka moraju jako “zasukat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili suvremenu, multifunkcionalno uređenu novu dvoranu

Dva mjeseca prije roka

Dobili suvremenu, multifunkcionalno uređenu novu dvoranu

27.9.2018. | 21:20
Gradonačelnik zaslužan za idejno riješenje obnove dvorane, projekta ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna.
Gradonačelnik zaslužan za idejno riješenje obnove dvorane, projekta ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Putem javnog poziva nude vam rad idućih godinu dana

Još se stignete prijaviti

Putem javnog poziva nude vam rad idućih godinu dana

21.9.2018. | 15:00
Još uvijek traju prijave na objavljeni javni poziv koji je raspisala Gradska uprava, a kojim mladim nezaposlenim osobama nude mogućnost rada idućih godinu dana.
Još uvijek traju prijave na objavljeni javni poziv koji je raspisala Gradska uprava, a kojim mladim nezaposlenim osobama nude mogućnost rada idućih godinu dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogatiji za novo dječje igralište

Nastavak ulaganja

Bogatiji za novo dječje igralište

14.9.2018. | 13:15
"Nosimo prestižnu titulu "Grad prijatelj djece”, a izgradnjom novih dječjih igrališta samo potvrđujemo tu činjenicu. Uz već postojeće imamo u planu izgraditi još tri nova, kao i fitnes roštilj zonu."
"Nosimo prestižnu titulu "Grad prijatelj djece”, a izgradnjom novih dječjih igrališta samo potvrđujemo tu činjenicu. Uz već postojeće imamo u planu izgraditi još tri nova, kao i fitnes roštilj zonu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni ne osjećaju odlijev anesteziologa

U pripremi osnutak novog odjela

Oni ne osjećaju odlijev anesteziologa

11.9.2018. | 14:45
"Činjenica je da je u cijeloj Hrvatskoj prisutan veliki odljev anesteziologa, no mi se, srećom, uspijevamo othrvati ovoj pojavi."
"Činjenica je da je u cijeloj Hrvatskoj prisutan veliki odljev anesteziologa, no mi se, srećom, uspijevamo othrvati ovoj pojavi."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica dobiva novi blok s rodilištem i ginekologijom

Ulaganja u zdravstvo

Bolnica dobiva novi blok s rodilištem i ginekologijom

10.9.2018. | 12:30
"U tijeku je izrada projektne dokumentacije za novi blok bolnice u kojem će biti novo rodilište, skupa s ginekologijom tako da ćemo na jednom mjestu imati sve, uz lakši pristup salama. Svime ovime i rodiljama i novorođenčadi osigurat ćemo dodatni komfor i kvalitetne uvjete boravk
"U tijeku je izrada projektne dokumentacije za novi blok bolnice u kojem će biti novo rodilište, skupa s ginekologijom tako da ćemo na jednom mjestu imati sve, uz lakši pristup salama. Svime ovime i rodiljama i novorođenčadi osigurat ćemo dodatni komfor i kvalitetne uvjete boravk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posjetio nas je prijatelj Donalda Trumpa

Vijest s gradskih stranica

Posjetio nas je prijatelj Donalda Trumpa

6.9.2018. | 20:00
Razgovaralo se o mogućoj suradnji i proširenju turističke ponude grada. Želja je gradonačelnika biti dobar domaćin, razvijati i graditi hospitality management, ulagati u nove projekte i dovući nove investitore, što je prijatelj Donalda Trumpa, kažu, i pohvalio.
Razgovaralo se o mogućoj suradnji i proširenju turističke ponude grada. Želja je gradonačelnika biti dobar domaćin, razvijati i graditi hospitality management, ulagati u nove projekte i dovući nove investitore, što je prijatelj Donalda Trumpa, kažu, i pohvalio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Problem s vodom i odvodnjom riješit će 15 tisuća građana

Nakon velikih poteškoća s opskrbom

Problem s vodom i odvodnjom riješit će 15 tisuća građana

30.8.2018. | 9:15
Na postojećoj mreži bit će ukupno 3300 priključaka na vodu i oko 1700 priključaka na kanalizaciju čime se riješavaju pitanja problema ukupno 15-ak tisuća građana. Nakon ovog dijela projekta prelazi se na realizaciju njegova drugog dijela, a to je uređaj za pročišćavanje.
Na postojećoj mreži bit će ukupno 3300 priključaka na vodu i oko 1700 priključaka na kanalizaciju čime se riješavaju pitanja problema ukupno 15-ak tisuća građana. Nakon ovog dijela projekta prelazi se na realizaciju njegova drugog dijela, a to je uređaj za pročišćavanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do sredstava za Pedijatriju i prodajom bolničkih stanova

Novi odjeli, radovi i nabavka opreme

Do sredstava za Pedijatriju i prodajom bolničkih stanova

28.8.2018. | 14:35
"U završnoj smo fazi izgradnje Odjela dijalize, a slijedeći mjesec krećemo s obnovom Odjela pedijatrije."
"U završnoj smo fazi izgradnje Odjela dijalize, a slijedeći mjesec krećemo s obnovom Odjela pedijatrije."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za mlade s poremećajem u ponašanju osigurano 1,6 mil kuna

Potpisan ugovor

Za mlade s poremećajem u ponašanju osigurano 1,6 mil kuna

24.8.2018. | 16:30
"Trenutno u domovima i udomiteljskim obiteljima imamo smješteno između 35 i 40 djece s poremećajem u ponašanju i 26 djece iz obitelji s lošijim materijalnim prilikama koja su smještena po Zakonu o socijalnoj skrbi."
"Trenutno u domovima i udomiteljskim obiteljima imamo smješteno između 35 i 40 djece s poremećajem u ponašanju i 26 djece iz obitelji s lošijim materijalnim prilikama koja su smještena po Zakonu o socijalnoj skrbi."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne za one koji ne uklone ambroziju

Komunalni redari podsjećaju

Kazne za one koji ne uklone ambroziju

23.8.2018. | 18:00
Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi, a najčešće raste na neobrađenim površinama.
Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći i dobre sposobnosti prilagođavanja novim okolišnim uvjetima, vrlo se brzo širi, a najčešće raste na neobrađenim površinama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li zbog radova na zgradi škole kasniti početak nastave?

U tijeku energetska obnova

Hoće li zbog radova na zgradi škole kasniti početak nastave?

21.8.2018. | 19:15
Zbog radova na energetskoj obnovi zgade OŠ "M. Lovrak" roditelji i učenici pitaju se hoće li početak nastave kasniti. Dilemu je riješila ravnateljica škole.
Zbog radova na energetskoj obnovi zgade OŠ "M. Lovrak" roditelji i učenici pitaju se hoće li početak nastave kasniti. Dilemu je riješila ravnateljica škole.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik poručio kako problema s vodom više neće biti

Brojna ulaganja i planovi

Gradonačelnik poručio kako problema s vodom više neće biti

27.7.2018. | 17:00
"Koristimo sve moguće kanale da postanemo mlad i pametan grad, koristeći digitalnu tehnologiju i sve ostalo što pružaju EU fondovi. Tako uštedi električne energije, ali i smanjenju zagađenja zraka svakako doprinose kružni tokovi te LED rasvjeta."
"Koristimo sve moguće kanale da postanemo mlad i pametan grad, koristeći digitalnu tehnologiju i sve ostalo što pružaju EU fondovi. Tako uštedi električne energije, ali i smanjenju zagađenja zraka svakako doprinose kružni tokovi te LED rasvjeta."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dogodine će gradski proračuni biti veći od ovogodišnjeg

Gradi se i gradit će se

Dogodine će gradski proračuni biti veći od ovogodišnjeg

25.7.2018. | 17:15
"Lani sam rekao - kada su ljudi govorili o proračunu da je predizboran, nabrijan, ovakav i onakav - dajte mi priliku i iduće godine će biti još veći."
"Lani sam rekao - kada su ljudi govorili o proračunu da je predizboran, nabrijan, ovakav i onakav - dajte mi priliku i iduće godine će biti još veći."
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku radovi na uređenju dvorane

Nova ulaganja

U tijeku radovi na uređenju dvorane

24.7.2018. | 18:10
Radovi na uređenju dvorane stajat će oko 1,1 milijun kuna, od kojih će Ministarstvo kulture osigurati pola milijuna kuna. Trenutno su završeni radovi u holu, a u planu je i uređenje fasade.
Radovi na uređenju dvorane stajat će oko 1,1 milijun kuna, od kojih će Ministarstvo kulture osigurati pola milijuna kuna. Trenutno su završeni radovi u holu, a u planu je i uređenje fasade.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Programi  za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima

Pomoć gradovima

Programi za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima

24.7.2018. | 17:55
U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.), koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj te projekata usmjerenih na jačanj
U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.), koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj te projekata usmjerenih na jačanj
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad bi trebali voditi poput jata gusaka te raditi u timu'

Vijećnica poručila čelnicima Grada:

'Grad bi trebali voditi poput jata gusaka te raditi u timu'

18.7.2018. | 12:30
"Odlična mi je priča o divljim guskama, ali ja više volim onu priču o gluhim žabama. To je metafora za one ljude koji se ogluše na loše priče i samo rade i rade kako bi došli do cilja."
"Odlična mi je priča o divljim guskama, ali ja više volim onu priču o gluhim žabama. To je metafora za one ljude koji se ogluše na loše priče i samo rade i rade kako bi došli do cilja."
SBplus.hr, Slavonski Brod :
Computer man
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :