Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.6.2018. u 14:35
Prikaza: 1221
|
Autor: AP

Sa sjednice Gradskog vijeća:

'Tko se pravi blesav, a tko laže'

Nova Gradiška : 'Tko se pravi blesav, a tko laže'Sa današnje sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške(Foto: radiong)

"Dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Pravite se blesavi, a niste."

NOVA GRADIŠKA - Svi aktualni programi i gradski projekti te pitanja vezana uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih građana i ovoga su puta ostali zasjenjeni retorikom i verbalnim ispadima pojedinih gradskih vijećnika. Stoga je i današnja, deveta sjednica Gradskog vijeća Nove Gradiške, na trenutke, nalikovala onima koje imamo prigodu pratiti u Hrvatskom saboru, javlja radiong.

"Ovo što ste vi sve iznijeli gospodine Bigoviću je populizam. Činjenice govore jedno, vi drugo. Vi ste prodavali naftu tvrtki "Slavča” dok ste bili predsjednik Nadzornog odbora! Nisam znao da ste naftaš!" 

Projekti uređenja Gajeve ulice, od prodavaonice "Paun” do ulaza u Ulicu Slavča, kao i izgradnja teniskih terena i dječjeg igrališta na Slavči ono je što je zanimalo gradsku vijećnicu Vesnu Đapić. – U tijeku je izrada idejnog projekta za uređenje ove ulice, potpisani su ugovori za izgradnju teniskih terena na Slavči koji bi svim ljubiteljima ovoga sporta vrata mogli otvoriti do početka "Novogradiškog glazbenog lejta”. Uredit će se i dječje igralište na tom prostoru, zamijeniti postojeće sprave i postaviti kvalitetna podloga – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje opskrbe vodom u Požeškoj ulici čiji stanovnici "muku muče” sa slabim pritiskom vode. Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, ovih će se dana pustiti u funkciju vodosprema u Rešetarima, a na Bačici se također gradi velika vodosprema kapaciteta tri tisuće kubika koja će, zasigurno, riješiti probleme u opskrbi vodom. Također, istaknuo je Grgić, radit će se i predpumpna stanica kao rezervna varijanta.

Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković, postavila je pitanje rada dječjeg vrtića u poslijepodnevnim satima te trenutnih gospodarskih investicija u gradu. Kako joj je odgovoreno, s početkom nove pedagoške godine, bit će organiziran rad vrtića i u poslijepodnevnim satima, a gradonačelnik Grgić ju je podsjetio i na nove investicije u Industrijskom parku, gradnju nove tvornice tvrtke "Klimaoprema”, kupnju novih kvadrata zemljišta, nove investicije tvrtke "Aminolabs” te najavu novih ulaganja i potencijalnih investitora.

SDP-ovog Igora Babića zanimalo je dokle se stiglo s drugom fazom rekonstrukcije Ulice baruna Trenka te asfaltiranje Domčeve ulice. S nastavkom rekontrukcije Trenkove ulice će se ići, u tijeku je priprema natječaja iz kojeg bi se financirala rekonstrukcija. Stanovnici Domčeve ulice asfalt će dobiti sljedeće godine, kupljena je kuća u toj ulici preko koje bi trebala ići nova trasa ove ceste, a u tijeku je i proces izvlaštenja.

HDZ- ov Željko Bešlić podsjetio je gradske vijećnike na ulaganja Brodsko posavske županije u zdravstvenu zaštitu, školstvo i druge segmente. Kako je istaknuo, samo u zdravstvenu zaštitu građana na području Nove Gradiške uloženo je 4,5 milijuna kuna, a znantna su ulaganja i u ostalim područjima. Poentirao je podacima o rastu zaposlenosti građana u Novoj Gradiški činjenicom da je veliki broj građana otišao raditi u europske zemlje te upitao što je s tematskom sjednicom o demografiji. Iznio je i konkretan prijedlog po kojemu bi mladim ljudima u gradu bila omogućena kupnja ili najam gradskih parcela po iznimno povoljnim uvjetima, s odgodom roka plaćanja i minimalnim financijskim sredstvima.

HDZ-ov Antun Škvorčević upitao je zašto nekim kućama u Gajevoj ulici nije omogućen priključak na gradsku kanalizaciju, dok je SDP-ovog Zorana Gazibarića zanimala dinamika izgradnje Društvenog doma u Ljupini i led rasvjete. Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, projekt Društvenog doma u Ljupini, iako kandidiran, nije prošao. U tijeku je postupak žalbe. Ukoliko ne bude pozitivno riješena, dio će se sredstava za uređenje Društvenog doma u Ljupini osigurati iz sredstava gradskog proračuna. Mještani Ljupine i Kovačevca led rasvjetu bi mogli dobiti za mjesec dana.

SDP-ov Marijan Radić predložio je da se središnja gradska Ulica slavonskih graničara u potpunosti "riješi” automobila i onemogući im prolazak te zatražio rješenje za odlaganje mulja nakon izgradnje prečistača otpadnih voda u Prvči.

A onda spektakl…

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje konkretnih investicija u Industrijskom parku i upitao gradonačelnika kojih je to pet novih investitora doveo u Industrijski park te sve ovo nazvao "predizbornom farsom”. Predsjednicu Gradskog vijeća Ljepšu Rakas Vujčić optužio je, za - po njemu - "pristrano i neprofesionalno vođenje sjednice Gradskog vijeća te diskriminaciju.” Iznio je i niz optužbi na račun gradskog vijećnika Vlatka Greinera, uputivši mu epitete koji nisu za javnu objavu. Također, pohvalio se i da je on doveo u Novu Gradišku tvrtke "Klimaoprema” i "Atlantic”.

– Gradonačelniče Grgiću, i onda i sada ste obmanjivali javnost. Predsjednice Rakas Vujčić, dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Dopustili ste vijećniku Greineru, dojučerašnjem političkom potkapacitiranom anonimusu, da iznosti sve i svašta. Pravite se blesavi, a niste – rekao je, između ostalog, Bigović.

Nije trebao dugo čekati odgovor…

– Gospodine Bigoviću izbori su bili prošli tjedan i SDP je pobijedio sa 65%. Tada vas nije bilo, gdje su vaše istine?! To što pričate o "Atlanticu” i "Klimaopremi” možete objestiti "mačku o brk”. Sve je to svar koja je sada smiješna. Evo podataka o vašoj sposobnosti i kompetenciji dok ste vi bili gospodarstvenik. Tvornicu koža u Rešetarima ste svojim radom i nesposobnošću odveli u stečaj! Ova je tvrtka, nakon što ste vi otišli, znatno napredovala, tvrtka je to koja zapošljava i ostvaruje milijunsku dobit i predstavlja vrhunsku tvrtku čije proizvode nosi američki predsjednik – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

– Mi znamo gradonačelniče Grgiću da ste vi danas jedan od prvih gradonačelnika koji su dobili bezuvjetno revizijsko izvješće. Danas smo opet svjedoci lamentiranja gospodina Bigovića kojemu su puna usta hvale samoga sebe, a ovaj anonimus u ruci drži revizijska izvješća iz vremena dok je gospodin Bigović bio predsjednik Nadzonog odbora tvrtke Slavča. Oba izvješća su negativna. Zato sam vam na posljednoj sjednici rekao: sjedi jedan – rekao je Greiner. Naveo je, potom, niz podataka iz toga izvješća… - Ovo što ste vi sve iznijeli gospodine Bigoviću je populizam. Činjenice govore jedno, vi drugo. Vi ste prodavali naftu tvrtki "Slavča” dok ste bili predsjednik Nadzornog odbora! Nisam znao da ste naftaš! Stvarno želimo biti fer i korektni za ovom govornicom, ali nemojmo pričati laži i svoje frustracije rješavati za ovom govornicom – istaknuo je Grgić.

Za riječ se javio i HDZ-ov Tomislav Bećirević: – Nisam ovako zamišljao rad Gradskog vijeća, smatram da ovo nije dobar način rada i odrađivanja aktualnost sata, stoga povlačim sva svoja pitanja.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

– U svom radu predsjednice Gradskog vijeća držim se Poslovnika i Statuta Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Funkcija predsjednika Gradskog vijeća nije profesionalna funkcija, za to se dobije određena naknada za koju svi znaju. U ovom gradu živim i radim dugo godina i nisam se nikada ni u ratu ni u miru osjećala diskriminirano, a ja vjerujem da nikoga nisam ni ja diskriminirala, pa tako ni gospodina Bigovića. Ja smatram da svatko ima pravo na svoje mišljenje, što su ljudi mislili o meni pokazali su u nedjelju na izborima za članove vijeća mjesnih odbora - kazala je Rakaš-Vujčić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 6.6.2018. | 15:03

1

Al kmece ovi kradezejovci,ko parcov kad gavstisnis uza zid,kmecite kmeciti

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradski vrtić otvorio brojna radna mjesta

Prilika za zaposlenje osmero odgojitelja

Gradski vrtić otvorio brojna radna mjesta

11.1.2019. | 19:45
Mada se radi o zaposlenju na 'pola radnog vremena', uz dodatni bi posao, to mogla biti primamljiva ponuda mnogim odgojiteljima na području Brodsko-posavske županije jer se, posebice u 'podružnicama' gradskog vrtića, rijetko otvaraju nova radna mjesta.
Mada se radi o zaposlenju na 'pola radnog vremena', uz dodatni bi posao, to mogla biti primamljiva ponuda mnogim odgojiteljima na području Brodsko-posavske županije jer se, posebice u 'podružnicama' gradskog vrtića, rijetko otvaraju nova radna mjesta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena sezona klizanja u gradu

Kraj zabave

Završena sezona klizanja u gradu

8.1.2019. | 16:00
Zimskim radostima - barem što se tiče klizališta - došao je kraj. Ono je zatvoreno, a nakon demontaže njegovi dijelovi bit će uskladišteni na sigurno. Do sljedeće godine i nove sezone ovog popularnog zimskog sporta.
Zimskim radostima - barem što se tiče klizališta - došao je kraj. Ono je zatvoreno, a nakon demontaže njegovi dijelovi bit će uskladišteni na sigurno. Do sljedeće godine i nove sezone ovog popularnog zimskog sporta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendiraju ih tijekom cijele kalendarske godine

Pomažu učenicima i studentima

Stipendiraju ih tijekom cijele kalendarske godine

4.1.2019. | 14:45
Troje je studenata, zbog dobivanja državne stipendije, odustalo od gradske. Višak sredstava koja su ostala bit će prebačeno za sljedeću godinu u kojoj će biti osigurano više sredstava za studente.
Troje je studenata, zbog dobivanja državne stipendije, odustalo od gradske. Višak sredstava koja su ostala bit će prebačeno za sljedeću godinu u kojoj će biti osigurano više sredstava za studente.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zbog čega je poništen natječaj za obnovu dvorane

Ovo je nekada bilo nezamislivo

Evo zbog čega je poništen natječaj za obnovu dvorane

4.1.2019. | 13:30
Ukupna vrijednost radova na obnovi školske sportske dvorane je veća od tri milijuna kuna, a natječaj za prvu fazu radova Županija je morala poništiti. Evo i zašto.
Ukupna vrijednost radova na obnovi školske sportske dvorane je veća od tri milijuna kuna, a natječaj za prvu fazu radova Županija je morala poništiti. Evo i zašto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preko slikovnice do poduzetništva

Edukacija od najranije dobi

Preko slikovnice do poduzetništva

20.12.2018. | 14:30
"Održavamo brojne aktivnosti, edukacijama i promocijom lokalnog gospodarstva i gospodarstvenika. Slikovnica je jako zanimljiv način kako od malih nogu učiti razvijati poduzetan duh i kako doći do nekog proizvoda, kako svoju uslugu naplatiti i valorizirati svoj rad."
"Održavamo brojne aktivnosti, edukacijama i promocijom lokalnog gospodarstva i gospodarstvenika. Slikovnica je jako zanimljiv način kako od malih nogu učiti razvijati poduzetan duh i kako doći do nekog proizvoda, kako svoju uslugu naplatiti i valorizirati svoj rad."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mi smo komandosi, ali ne i kamikaze!

Iz 'aktualca'

Mi smo komandosi, ali ne i kamikaze!

18.12.2018. | 18:40
- Dogodila se pogreška u izboru ljudi koji su vodili tvrtku i zato je direktorica izgubila naše povjerenje. Uskoro raskidamo ugovor s njom i raspisujemo natječaj za novog direktora. Sve sam rekao. - poručio je gradonačelnik.
- Dogodila se pogreška u izboru ljudi koji su vodili tvrtku i zato je direktorica izgubila naše povjerenje. Uskoro raskidamo ugovor s njom i raspisujemo natječaj za novog direktora. Sve sam rekao. - poručio je gradonačelnik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : On je svoju nagradu poklonio najmlađima

Za svaku pohvalu

On je svoju nagradu poklonio najmlađima

10.12.2018. | 21:40
General bojnik Siniša Jurković, dobitnik najvišeg gradskog priznanja, „Nagrade grada“ novčani iznos nagrade poklonio najmlađima.
General bojnik Siniša Jurković, dobitnik najvišeg gradskog priznanja, „Nagrade grada“ novčani iznos nagrade poklonio najmlađima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada Općinskog suda dobila novi vanjski izgled

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna

Zgrada Općinskog suda dobila novi vanjski izgled

5.12.2018. | 13:40
U sljedećoj, 2019. godini, nastavljaju s uređenjem bočnog i stražnjeg dijela pročelja zgrade Općinskog suda, nakon čega slijedi uređenje okoliša i interijera.
U sljedećoj, 2019. godini, nastavljaju s uređenjem bočnog i stražnjeg dijela pročelja zgrade Općinskog suda, nakon čega slijedi uređenje okoliša i interijera.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne grade stihijski nego sukladno planovima i mogućnostima

Više okrenuti fondovima

Ne grade stihijski nego sukladno planovima i mogućnostima

5.12.2018. | 9:40
'Nastojimo stvoriti što bolje uvjete za udovoljavanje različitim interesima djece i mladih, a sve u cilju poticanja sporta i, na taj način, poboljšanje kvalitete života u gradu.'
'Nastojimo stvoriti što bolje uvjete za udovoljavanje različitim interesima djece i mladih, a sve u cilju poticanja sporta i, na taj način, poboljšanje kvalitete života u gradu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država konačno zapuštenu vojarnu poklonila Gradu

Zapušteni objekt postat će veliki kampus

Država konačno zapuštenu vojarnu poklonila Gradu

3.12.2018. | 20:25
Nekretnine vrijedne više od 11 milijuna kuna država je danas predala Gradu. Zgrade unutar kompleksa bivše vojarne bit će rekonstruirane i pretvorene u učilišni kampus, studenski restoran s pratećim sadržajima, zgradu arhiva, a planirana je i izgradnja Muzeja Šegrta Hlapića.
Nekretnine vrijedne više od 11 milijuna kuna država je danas predala Gradu. Zgrade unutar kompleksa bivše vojarne bit će rekonstruirane i pretvorene u učilišni kampus, studenski restoran s pratećim sadržajima, zgradu arhiva, a planirana je i izgradnja Muzeja Šegrta Hlapića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Programi za Advent, Dan grad i Dan Župe u Novoj Gradiški

Od 29. studenog do 21. prosinca 2018.

Programi za Advent, Dan grad i Dan Župe u Novoj Gradiški

30.11.2018. | 12:45
Otvorenjem klizališta na središnjem gradskog trgu u 11,00 sati započet će jednomjesečni program Adventa čije će službeno otvorenje dogoditi se u 19,00 sati na trgu ispred crkve Blažene djevice Marije gdje će biti upaljena prva adventska svijeća. Nakon toga, uz kuhano vino, prisut
Otvorenjem klizališta na središnjem gradskog trgu u 11,00 sati započet će jednomjesečni program Adventa čije će službeno otvorenje dogoditi se u 19,00 sati na trgu ispred crkve Blažene djevice Marije gdje će biti upaljena prva adventska svijeća. Nakon toga, uz kuhano vino, prisut
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljen program obilježavanja Dana grada

270. obljetnica

Objavljen program obilježavanja Dana grada

26.11.2018. | 20:00
"Nova Gradiška - 270 godina" naziv je monografije koja će, u organizaciji Grada i POU "M. A. Relković" biti promovirana 3. prosinca u 17 sati.
"Nova Gradiška - 270 godina" naziv je monografije koja će, u organizaciji Grada i POU "M. A. Relković" biti promovirana 3. prosinca u 17 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene u društvu

Iako je Gradsko vijeće svijetli primjer

Žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene u društvu

25.11.2018. | 19:00
"Ako gledamo strukturu Hrvatskog sabora i naših saborskih zastupnika, udio žena nikako ne zadovoljava, samo ih je 19 posto. U našem Gradskom vijeću situacija je puno bolja, žene su zastupljene s 29 posto. Žene se školuju jednako kao i muškarci, npr. u zdravstvu žena ima puno više
"Ako gledamo strukturu Hrvatskog sabora i naših saborskih zastupnika, udio žena nikako ne zadovoljava, samo ih je 19 posto. U našem Gradskom vijeću situacija je puno bolja, žene su zastupljene s 29 posto. Žene se školuju jednako kao i muškarci, npr. u zdravstvu žena ima puno više
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tea Golić nova je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća

Konstituirajuća sjednica

Tea Golić nova je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća

20.11.2018. | 12:15
"Puno je toga u gradu vezano uz djecu, niz ideja za njegovo uređenje poteklo je upravo iz Dječjeg gradskog vijeća, stoga vjerujem da će i ovaj saziv iznjedriti puno dobrih ideja koje će gradska vlast uvažiti."
"Puno je toga u gradu vezano uz djecu, niz ideja za njegovo uređenje poteklo je upravo iz Dječjeg gradskog vijeća, stoga vjerujem da će i ovaj saziv iznjedriti puno dobrih ideja koje će gradska vlast uvažiti."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska delegacija pješači od Ivankova do Vukovara

Povodom 27. obljetnice

Gradska delegacija pješači od Ivankova do Vukovara

16.11.2018. | 13:25
"Treću godinu za redom na ovaj način odajemo poštovanje svim hrabrim hrvatskim braniteljima i žrtvama Vukovara. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. Naša mala žrtva neusporediva je s onim što je Vukovar podnio za slobodu naše domovine."
"Treću godinu za redom na ovaj način odajemo poštovanje svim hrabrim hrvatskim braniteljima i žrtvama Vukovara. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. Naša mala žrtva neusporediva je s onim što je Vukovar podnio za slobodu naše domovine."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna punionica električnih vozila

Potpisali Sporazum

Još jedna punionica električnih vozila

16.11.2018. | 12:15
Predviđeno je da punionica bude instalirana u okviru parkirališnog prostora na Trgu kralja Tomislava. Sada kada je sporazum potpisan, ističu u Gradskoj upravi, bit će intenzivirane već započete projektne aktivnosti na izgradnji punionice za električna vozila.
Predviđeno je da punionica bude instalirana u okviru parkirališnog prostora na Trgu kralja Tomislava. Sada kada je sporazum potpisan, ističu u Gradskoj upravi, bit će intenzivirane već započete projektne aktivnosti na izgradnji punionice za električna vozila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oprost gotovo četiri milijuna kuna dugova za 700 obitelji

Usvojen gradski proračun

Oprost gotovo četiri milijuna kuna dugova za 700 obitelji

15.11.2018. | 21:00
"Radi se o dugovima koji su opterećivali gradski Proračun, a njihovim će se otpisom pomoći tim obiteljima i pojedincima i radi se o isključivo socijalnoj mjeri. Uz jednokratne pomoći i ostale socijalne mjere ispada da će Grad pomoći oko 1500 obitelji."
"Radi se o dugovima koji su opterećivali gradski Proračun, a njihovim će se otpisom pomoći tim obiteljima i pojedincima i radi se o isključivo socijalnoj mjeri. Uz jednokratne pomoći i ostale socijalne mjere ispada da će Grad pomoći oko 1500 obitelji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Spojio' ih Toše Proeski

Suradnja i službena

'Spojio' ih Toše Proeski

9.11.2018. | 14:25
"Vjerujem da će se ova suradnja širiti i na svim drugim poljima, kako kulturnom, tako i gospodarskom."
"Vjerujem da će se ova suradnja širiti i na svim drugim poljima, kako kulturnom, tako i gospodarskom."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, Plinacro izvijestio javnost što su radili

Završili s pražnjenjem produktovoda

Konačno, Plinacro izvijestio javnost što su radili

9.11.2018. | 14:00
"Tijekom čišćenja prikupljeno je i odvezeno na zbrinjavanje 427 tona sadržaja iz produktovoda – onečišćenog benzina, u ukupno 56 cisterni. Danas će se dodatno još jednom obaviti kontrolni pregled i nakon toga početkom tjedna pristupiti inertizaciji očišćenog produktovoda."
"Tijekom čišćenja prikupljeno je i odvezeno na zbrinjavanje 427 tona sadržaja iz produktovoda – onečišćenog benzina, u ukupno 56 cisterni. Danas će se dodatno još jednom obaviti kontrolni pregled i nakon toga početkom tjedna pristupiti inertizaciji očišćenog produktovoda."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima razloga pohvaliti se

Gradonačelnik Nove Gradiške

Ima razloga pohvaliti se

7.11.2018. | 12:40
Prije mjesec dana otvorili smo novouređeni prostor Doma kulture i novouređenu dvoranu. Kandidirali smo projekt početkom ove godine. Za energetsku obnovu dobili smo ugovor prije mjesec dana.
Prije mjesec dana otvorili smo novouređeni prostor Doma kulture i novouređenu dvoranu. Kandidirali smo projekt početkom ove godine. Za energetsku obnovu dobili smo ugovor prije mjesec dana.