Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.10.2017. u 9:45
Prikaza: 1415
|
Autor: SBplus

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA:

Ostvarili višak prihoda od nepunih 59 tisuća kuna

Nova Gradiška : Ostvarili višak prihoda od nepunih 59 tisuća kunaDetalj sa sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške(Foto: novagra)

– Volio bih da smo sve napravili u prvih šest mjeseci i da ne moramo sada ništa raditi. Onda bi valjda dobili izbore i u većem postotku. Da je ovaj Proračun predizborni, njegova realizacija bi u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto. Realizirali smo ga sa 43 posto. Ovo nije privatna tvrtka, moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, a ne donositi odluke "preko koljena”. Proračun nije predizborni jer bi njegova realizacija bila znatno veća – kazao je gradonačelnik.

NOVA GRADIŠKA – Ne računajući izvanrednu sjednicu Gradskog vijeće održanu u kolovozu, jučer je pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić održana prva sjednica nakon ljetne stanke. Da se dosta pitanja nakupilo kod gradskih vijećnika koja žele pitati gradonačelnika i izvršnu gradsku vlast svjedoči aktualni sat na kome je riječ uzelo 14 vijećnika, a trajao je sat i pol, piše novagra.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana. Ukupni rashodi iznosili su 25.480.245,95 kuna što je 40 posto godišnjeg plana. 

Najviše pitanja odnosilo se na komunalnu infrastrukturu i regulaciju prometa, a bilo je gospodarskih i pitanja iz oblasti obrazovanja i skrbi o djeci. Iz odgovora koje je gradonačelnik Vinko Grgić dao vijećnicima može se zaključiti da se na rješavanju većine problema i zahtjeva vijećnika radi ili planira raditi.

Igor Babić (SDP) tražio je da se izgradi dječje igralište za djecu iz Ulice Luke Ibrašimovića, a Jelena Kovre (SDP je upitala što je s gradskim bazenom, zatražila je da se izgradi javni sanitarni čvor, a predložila je da se na mjestima u gradu gdje vozači brzo voze postave tzv. ležeći policajci. 

Tomislav Bećirević (HDZ) je upozorio na promet u Ulici slavonskih graničara gdje prometuju biciklisti, motoristi, vlasnici osobnih automobila i šleperi i zatražio da se to spriječi. Pitao je ima li mogućnosti da stanovnici LJupine, kao i ostali u gradu, dobiju besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju. Željko Bešlić (HDZ) stavio je primjedbu na nedostatak odgovora na neka vijećnička pitanja i na ovoj sjednici još jednom upitao kakvo je stanje u DING-u. 

Franjo Kikić (SDP) smatra da treba urediti zgradu Općinskog suda koja se svojim izgledom ne uklapa uređeni dio grada. U ime građana Ulice baruna Trenka upitao je kada će se izgraditi pješaka staza i urediti zelene površine u dijelu ulice koji je rekonstruiran. Marijan Radić (SDP) je upozorio na problem poplave koju ima nekoliko domaćinstva u naselju Prvča nakon što je reguliran potok Šumetlica te na problem županijske ceste kroz Prvču koja je prometna, a na nekim dijelovima je široka tek 3,2 metra. Upozorio je da ponovo u više od polovice grada nema vode za piće. 

Ljiljana Lukačević (HDZ) je pitala što je s najavljivanim studijem robitike i radiologije zašto nema koordinacije s Mjesnim odborima. Ljiljana Ptačnik (HDZ) je upozorila na neadekvatno održavanje javne rasvjete i na parkiranje automobila na zelenoj površini na zapadnoj strani parka. Stavila je primjedbe na uređenost gradske vijećnice. 

Matej Zboril (SDP) je u ime građana u Ulici A. Stepinca zatražio da se umjesto breza posade neka druga stabla, te upitao kada će se nastaviti obnova pješačkih staza u Gajevoj ulici. 

Vlatko Grainer (Laburisti) je ukazao na problem parkiranja i prometnice uz groblje od bunkera do Segeda, te kazao kako 121. brigada nema obilježja u Novoj Gradiški. Predložio je da se most na Šumetlici u Ulici Zrinskih imenuje Mostom 121. brigade. Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo što se desilo poslije Gospodarskog foruma održanog prije pet mjeseci kada je najavljen dolazak pet investitora u Industrijski park. Marijana Škare-Ivković (Nezavisna lista Grupe građana) se založila za uvođenje produženog boravka učenika od prvog do četvrtog razreda u školama jer ima dosta roditelja koji imaju problem kuda s djecom nakon škole te da se razmotri mogućnost zapošljavanja logopeda i psihologa u vrtiću. Ivan Arić (SDP) je upitao što će se u gradskom parku raditi nakon njegovog uređenja i kada će započeti radovi na kružnom toku kod Kauflanda. Vesna Đapić (SDP) zanimala se za izgradnju dječjeg igrališta na Slavči i upitala u kojoj je fazi uvođenje brzog interneta.

Odgovarajući na pitanja, primjedbe i prijedloge vijećnika gradonačelnik Vinko Grgić se sa većinom složio i vijećnike obavijestio što se to u gradu priprema i u kojim mogućim rokovima. Iz odgovora izdvajamo.

Novogradiški mališani ne bi trebali strahovati za nova igrališta, a jedno će biti u gradskom parku kao jedan od njegovih sadržaja, nastavljaju se radovi na modernizaciji pješačkih staza i kolnika, u ponedjeljak započinju radovi na izgradnji kružnog toka kod Kauflanda. Izgradnjom kružnog toka u središtu grada kod sata onemogućit će se ulaz vozilima na trg i u Ulici Slavonskih graničar, što se, kako kaže gradonačelnik, nekima neće svidjeti, a za stanare će se osigurati parkiralište. Ide se na uređenje zgrade Općinskog suda i zgrade katastra (stari sud). Planira se izgradnja zgrade sveučilišta i dogovara uvođenje novih studija, a uvođenje led rasvjete na području cijelog grada očekuje se šest do osam mjeseci. Nije se zaboravilo ni na gradski bazen.

Što se gospodarstva tiče tvrtke koje su potpisale ugovore imaju rok od dvije godine, a razgovara se i s novim investitorima. Gradonačelnik nije otkrio s kojima. Što se tiče DING-a, stanje u toj tvrtki će se raspraviti na Gradskom vijeću kada se dobije kriminalističko i izvješće Porezne uprave. Gradonačelnik je obećao transparentne odgovore na vijećnička pitanja, a daljnjom informatizacijom vijećnicima će se omogućiti lakši pristup informacijama iz rada gradske uprave.

Može se kazati da je bilo dosta zadovoljstva kod svih vijećnika nakon izvješća o obavljenoj reviziji Grada Nova Gradiška za 2016. godinu. Revizija, naime, nije našla manjkavosti pa je izvješće, po prvi puta, dobilo bezuvjetnu ocjenu. Treba reći da gradsko poslovanje nikada do sada nije dobilo negativnu ocjenu. Ocjene revizije su do sada bile uvjetne što je značilo da su pronađene manje manjkavosti koje se mogu otkloniti. Gradonačelniku i gradskim djelatnicima čestitke su uputili Franjo Kikić (SDP) i Ljiljana Lukačević (HDZ).

Na dnevnom redu našlo se i izvješće o izvršenju Proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine. Obrazložila ga je pročelnica za financije i proračun Grada Ljiljana Ranisavljević. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana. Ukupni rashodi iznosili su 25.480.245,95 kuna što je 40 posto godišnjeg plana. Ostvaren je višak prihoda u iznosu od 58.944,72 kune.

Franjo Kikić je u ime Kluba vijećnika SDP-a i Laburista ustvrdio da je Proračun dobro balansiran i realiziran u okviru plana, uz primjedbu da su izostala planirana sredstva Županije za potrebe socijalne skrbi, sufinanciranja Novogradiškog glazbenog ljeta, Studija sestrinstva, Industrijskog parka, uređenja zaštićene jezgre grada, Gradskog muzeja, uređenja javnih površina, kružnog toka i financiranja gradskih ustanova.

Ljiljana Lukačević iznijela je stavove Kluba HDZ-a. - Ono što je nama upadljivo je činjenica da se u prvom polugodištu ove godine s više od 50 posto godišnjeg plana rashodovalo u području aktivnosti i programa koji su, u predizborno vrijeme, stvarali privid napretka, inovativnosti, dinamike događanja – kazala je Ljiljana Lukačević i dodala da je bilo brojnih manifestacija u stilu "kruha i igara”. Kazala je da je program poticanja razvoja gospodarstva kazala realiziran je sa samo 17 posto, a da od četiri kapitalna projekta tri nisu ni taknuta.

– Volio bih da smo sve napravili u prvih šest mjeseci i da ne moramo sada ništa raditi. Onda bi valjda dobili izbore i u većem postotku. Da je ovaj Proračun predizborni, njegova realizacija bi u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto. Mi smo ga realizirali sa 43 posto. Ovo nije privatna tvrtka, moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, a ne donositi odluke "preko koljena”. Proračun nije predizborni jer bi njegova realizacija bila znatno veća – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali poslovanje tvrtki "Slavča”, "Odlagalište” d.o.o. "Eko kong”, Gradskog društva Crvenog križa, program rada Gradskog vijeća, prijedlog odluke o izmjeni Prostornog plana uređenja Grada Nova Gradiška, modernizacija sustava javne rasvjete i izboru članova Savjeta mladih.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurikularna reforma u pet brodsko-posavskih škola

"Škola za život"

Kurikularna reforma u pet brodsko-posavskih škola

8.6.2018. | 9:15
Financiranje provođenja programa osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora: Državnoga proračuna, Europskoga socijalnog fonda, Programa potpore strukturnim reformama.
Financiranje provođenja programa osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora: Državnoga proračuna, Europskoga socijalnog fonda, Programa potpore strukturnim reformama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko se pravi blesav, a tko laže'

Sa sjednice Gradskog vijeća:

'Tko se pravi blesav, a tko laže'

6.6.2018. | 14:35
"Dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Pravite se blesavi, a niste."
"Dopustili ste gradskim vijećnicima uličarsko ponašanje za ovom pozornicom. Niste mi dali priliku da odgovorim. Ja za ovom govornicom govorim samo istinu koja smeta gradonačelniku i njegovom "jatu”. Pravite se blesavi, a niste."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad potpisao sporazum o suradnji sa Šapcem

Ugovor vrijedan 800 tisuća eura

Grad potpisao sporazum o suradnji sa Šapcem

5.6.2018. | 12:35
"Drago mi je da smo uspostavili suradnju s Gradom Šapcem, jer su oni dosada radili nekoliko projekata s Brodsko-posavskom županijom i bili uspješni. Prijavljujemo projektne prijedloge iz područja energetske učinkovitosti i treninge za obuku na CNC strojevima, sve u sklopu program
"Drago mi je da smo uspostavili suradnju s Gradom Šapcem, jer su oni dosada radili nekoliko projekata s Brodsko-posavskom županijom i bili uspješni. Prijavljujemo projektne prijedloge iz područja energetske učinkovitosti i treninge za obuku na CNC strojevima, sve u sklopu program
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jugoistočni dio gradskog središta dobit će novi izgled

Nova ulaganja

Jugoistočni dio gradskog središta dobit će novi izgled

2.6.2018. | 9:15
- Grad je raspisao natječaj za sufinanciranje pročelja zgrade, koja je u principu jedna uspavana ljepotica, ali je dominantna u ovom dijelu grada. Zgrada će kroz natječaj dobiti oko dvjesto tisuća kuna sredstava iz gradskog proračuna i nadam se vrlo brzo krenuti s rekonstrukcijom
- Grad je raspisao natječaj za sufinanciranje pročelja zgrade, koja je u principu jedna uspavana ljepotica, ali je dominantna u ovom dijelu grada. Zgrada će kroz natječaj dobiti oko dvjesto tisuća kuna sredstava iz gradskog proračuna i nadam se vrlo brzo krenuti s rekonstrukcijom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri nova teniska terena u završnoj fazi izgradnje

Ulaganje u sport

Četiri nova teniska terena u završnoj fazi izgradnje

31.5.2018. | 19:00
Ljubitelje, profesionalne, amaterske i rekreativne igrače i igračice bijelog sporta očekuju četiri teniska terena rađena prema standardnim ITF propozicijama, podloge tenisit, koja će odgovarati turnirima od najnižih do najviših rangova Hrvatskog teniskog saveza, ali i međunarodni
Ljubitelje, profesionalne, amaterske i rekreativne igrače i igračice bijelog sporta očekuju četiri teniska terena rađena prema standardnim ITF propozicijama, podloge tenisit, koja će odgovarati turnirima od najnižih do najviših rangova Hrvatskog teniskog saveza, ali i međunarodni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poziv građanima da sudjeluju u kreiranju projektnih ideja

Grad po mjeri čovjeka

Poziv građanima da sudjeluju u kreiranju projektnih ideja

31.5.2018. | 10:05
Imate ideju za projekt koji bi bio dobar doprinos razvoju grada u kojem živimo? Iz Gradske uprave Vas pozivaju da predložite svoje projektne ideje. Vremena za to ostalo je još malo.
Imate ideju za projekt koji bi bio dobar doprinos razvoju grada u kojem živimo? Iz Gradske uprave Vas pozivaju da predložite svoje projektne ideje. Vremena za to ostalo je još malo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mentorima viši iznosi novčanih nagrada od učeničkih

Grad darivao najuspješnije

Mentorima viši iznosi novčanih nagrada od učeničkih

30.5.2018. | 19:50
Grad je i ove godine novčano odlučio darivati najbolje učenike i njihove mentore. Za tu je svrhu izdvojeno gotovo 35 tisuća kuna, a pojedinačno novčani iznosi koje su primili mentori, uglavnom su bili veći od učeničkih.
Grad je i ove godine novčano odlučio darivati najbolje učenike i njihove mentore. Za tu je svrhu izdvojeno gotovo 35 tisuća kuna, a pojedinačno novčani iznosi koje su primili mentori, uglavnom su bili veći od učeničkih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko nastupa na glazbenom ljetu

SBplus doznaje

Evo tko nastupa na glazbenom ljetu

29.5.2018. | 20:05
Tri dana glazbe i zabave na otvorenom, ono je što Grad nudi svojim građanima, ali i svim gostima i posjetiteljima.
Tri dana glazbe i zabave na otvorenom, ono je što Grad nudi svojim građanima, ali i svim gostima i posjetiteljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dva milijuna kuna za uređenje dijela glavnog trga

Radovi kreću uskoro

Gotovo dva milijuna kuna za uređenje dijela glavnog trga

25.5.2018. | 9:10
Uskoro kreće uređenje sjevernog dijela glavnog gradskog trga, čija je ukupna vrijednost gotovo dva milijuna kuna. Zbog najavljenih poslova na uređenju iz Gradske uprave građane mole za strpljenje i razumijevanje.
Uskoro kreće uređenje sjevernog dijela glavnog gradskog trga, čija je ukupna vrijednost gotovo dva milijuna kuna. Zbog najavljenih poslova na uređenju iz Gradske uprave građane mole za strpljenje i razumijevanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku upisi u program predškole

Dječji vrtići

U tijeku upisi u program predškole

22.5.2018. | 11:40
Zahtjevi za upis se mogu preuzeti u Dječjim vrtićima prema mjestu stanovanja ili na službenim stranicama grada.
Zahtjevi za upis se mogu preuzeti u Dječjim vrtićima prema mjestu stanovanja ili na službenim stranicama grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao za četrdeset radnika

Raspisani natječaji

Posao za četrdeset radnika

21.5.2018. | 15:30
U tijeku su dva natječaja putem kojih posao može riješiti ukupno 40 osoba. Rok za prijave počeo je danas.
U tijeku su dva natječaja putem kojih posao može riješiti ukupno 40 osoba. Rok za prijave počeo je danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gradu će ostvariti uštedu od više stotina tisuća kuna

Nova javna rasvjeta

U Gradu će ostvariti uštedu od više stotina tisuća kuna

18.5.2018. | 18:10
"Do sada je prosječna potrošnja bila oko milijun kuna, a s novom rasvjetom potrošnja će biti oko 250 tisuća kuna. Osim toga grad će uštedjeti još dvjestotinjak tisuća kuna koje smo do sada ulagali u održavanje rasvjete."
"Do sada je prosječna potrošnja bila oko milijun kuna, a s novom rasvjetom potrošnja će biti oko 250 tisuća kuna. Osim toga grad će uštedjeti još dvjestotinjak tisuća kuna koje smo do sada ulagali u održavanje rasvjete."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama ih od Države tražili, da bi od njih napravili ruglo

I kružni tokovi su obraz Grada

Godinama ih od Države tražili, da bi od njih napravili ruglo

25.4.2018. | 0:01
Kako ti objekti izgledaju vidljivo je iz priloženih fotografija i videa. U pitanju nije zapušteno, visoko, ukrasno bilje, nego napredan i ružan korov.
Kako ti objekti izgledaju vidljivo je iz priloženih fotografija i videa. U pitanju nije zapušteno, visoko, ukrasno bilje, nego napredan i ružan korov.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novih 45 radnih mjesta

Dobra vijest

Novih 45 radnih mjesta

19.4.2018. | 20:05
Natječaj za prijem u radni odnos bio je otvoren od 10. travnja ove godine, a početak rada budućih zaposlenika je prvi svibnja.
Natječaj za prijem u radni odnos bio je otvoren od 10. travnja ove godine, a početak rada budućih zaposlenika je prvi svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su dobili nova kombi vozila

Zahvaljujući i Gradskoj upravi

Oni su dobili nova kombi vozila

12.4.2018. | 14:08
"Vozila su nova, vjerujem da će dobro služiti našim korisnicima, a njima ćemo omogućiti da obavljaju svoje zadaće i dostojno promoviraju grad."
"Vozila su nova, vjerujem da će dobro služiti našim korisnicima, a njima ćemo omogućiti da obavljaju svoje zadaće i dostojno promoviraju grad."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za besplatan priključak na vodovod prijave traju još kratko

Rokovi istječu

Za besplatan priključak na vodovod prijave traju još kratko

11.4.2018. | 13:40
Iako pokrivenost vodovodnom mrežom iznosi 91 posto priključenost na nju je mala i iznosi tek 56 posto. S ciljem povećanja priključenosti na sustav javne vodoopskrbe osigurani su besplatni kućni priključci. Evo kako do njih.
Iako pokrivenost vodovodnom mrežom iznosi 91 posto priključenost na nju je mala i iznosi tek 56 posto. S ciljem povećanja priključenosti na sustav javne vodoopskrbe osigurani su besplatni kućni priključci. Evo kako do njih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svoj rad oni su od Grada dobili 441.200 kuna

Potpisani ugovori

Za svoj rad oni su od Grada dobili 441.200 kuna

30.3.2018. | 9:10
Broj projekata smanjen je sa 153 na 109 što značio da je Grad iz svog proračuna po projektu izdvojio više novca.
Broj projekata smanjen je sa 153 na 109 što značio da je Grad iz svog proračuna po projektu izdvojio više novca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže li s novim uplatnicama i nova cijena?

Uskoro računi za komunalnu naknadu

Stiže li s novim uplatnicama i nova cijena?

22.3.2018. | 17:50
Uskoro bi na adrese građana trebale stići nove uplatnice za komunalnu naknadu. Mnogi se pitaju hoće li s novim uplatnicama stići i nova, za građanski džep, nepovoljnija odnosno skuplja cijena?
Uskoro bi na adrese građana trebale stići nove uplatnice za komunalnu naknadu. Mnogi se pitaju hoće li s novim uplatnicama stići i nova, za građanski džep, nepovoljnija odnosno skuplja cijena?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postajemo grad lider promjena u Slavoniji

Milijunska ulaganja gradske uprave

Postajemo grad lider promjena u Slavoniji

20.3.2018. | 20:15
"Na ovoj listi nema nijednog grada iz Slavonije i Baranje, a danas svi govore o problemu upravo ove regije. Grad postaje lider pozitivnih promjena u ovom dijelu Hrvatske i ovo je, zaista, velika stvar za nas", kazao je gradonačelnik.
"Na ovoj listi nema nijednog grada iz Slavonije i Baranje, a danas svi govore o problemu upravo ove regije. Grad postaje lider pozitivnih promjena u ovom dijelu Hrvatske i ovo je, zaista, velika stvar za nas", kazao je gradonačelnik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U gradu raste stopa zaposlenosti

Među najboljima u Hrvatskoj

U gradu raste stopa zaposlenosti

19.3.2018. | 19:15
Gradonačelnik naglašava da se pozitivni rezultati ne odražavaju uvijek u prihodima grada te apelira na Vladu da hitno provede porezne reforme na način da dio prihoda PDV-a i poreza na dobit pripadne i jedinicama lokalne samouprave, odnosno ostane tamo gdje se i stvara.
Gradonačelnik naglašava da se pozitivni rezultati ne odražavaju uvijek u prihodima grada te apelira na Vladu da hitno provede porezne reforme na način da dio prihoda PDV-a i poreza na dobit pripadne i jedinicama lokalne samouprave, odnosno ostane tamo gdje se i stvara.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :