NOVA GRADIŠKA - Nakon ulaska u EU Novogradiščanin Mario Tworek svoj domaći slavonski kulen za tržište proizvodi u skladu s izmijenjenom zakonskom regulativom i pravilnikom o proizvodnji hrane životinjskog podrijetla, piše Večernji list.
Na svom OPG-u Tworek mora imati 17 odvojenih prostorija. Nije bilo lako ispuniti zahtjeve, ali sam zadovoljan, kaže Tworek
Dugotrajna priprema
Morao je uložiti puno truda i sredstava da bi ispoštovao stroge propise kojima je, među ostalim, predviđeno da na svom OPG-u mora imati i 17 propisno odvojenih prostorija. Uspio je jer se počeo davno pripremati, znajući da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja svi proizvođači na nacionalnoj razini moraju registrirati i zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla.
– Nije bilo lako ispuniti sve zahtjeve, ali ipak sam zadovoljan jer je došlo do pozitivnog pomaka u proizvodnji koja je sada puno jednostavnija i izvodi se u higijenski kvalitetnijim uvjetima. Uz pomoć strojeva mogu proizvoditi veće količine u istom vremenskom periodu – kaže Tworek.
Ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu
Proizvodnju suhomesnatih proizvoda Tworek je, prije 17 godina, pretvorio u obiteljski posao, iako je za njega to još uvijek hobi. Postupku osuvremenjivanja proizvodnje pridonijela je i potpora iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede iz 2009. Osim kulena Tworek proizvodi i druge slavonske specijalitete poput kulenove seke, kobasice, slanine, čvaraka... U posljednjih nekoliko godina, sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin, vodi bitku s EU koja osporava njihovo stajalište da izvorni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji.
– Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu. Međutim, svi elementi u proizvodnji vezani su uz Slavoniju pa vjerujem da ćemo ipak dobiti zeleno svjetlo iz Bruxellesa i na osnovi toga ekonomski podignuti svoj kraj – ističe Tworek.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
brodskodijete02.02.2015. u 11:11
Prije 2-3 mjeseca sam vidio gospodina iz vinigorja kako u konzumu kupuje svinjsko meso u 2 kolicima , a onda par mjeseci kasnije se hvali kako prodaje u uk kulinove pa 500 kn/ kg
-
brodskodijete02.02.2015. u 11:09
Petre stvarno ti se divim !! Zna se kako se kulin kobasica čvarci... prozivodi , za male kolicine a velike hm ok treba neka higijena , al da treba imat bas 15-20 prostorija alo tko je tu lud
-
PBasic02.02.2015. u 10:59
A ti si stručnjak za biotehnologiju, mikrobiološku zaštitu, zrenje kulina, potrebe postrojenja za miješanje smjese (tona kulina se ne miješa ručno, tetkom Tunjom, već strojem koji treba i izvor struje i podmazivanje)... A cijena mu je (dodana vrijednost), ne čini... Prikaži sve ti se, 700 kn/kg umjesto 180 kn/kg? Eto što nam donosi EU, ali za tebe je to infinitezimalni račun...
-