Kultura : Ostalo

Objavljeno: 15.5.2018. u 22:00
Prikaza: 1764
|
Autor: JZ/SBplus

achtung... es wird bekannt gegeben

Prenosimo pjesmu 'velikosrbina' Branka Radičevića

root : Prenosimo pjesmu 'velikosrbina' Branka Radičevića

Upinjući se u dokazivanju kako na ovim prostorima neće proći takve 'trice i kučine', kako pored njegova superiornog komentara neće proći rehabilitiranje učenika i vatrenog sljedbenika velikosrbina Vuka S. Karadžića, jedan od komentatora na portalu SBplus uneredio se do te mjere da je nužno svojevrsno provjetravanje.

U subotu, 12. svibnja 2018. godine, na dan kad pravoslavna crkva i njezini vjernici slave svetog Vasilija Ostroškog, Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine i njihovo Vijeće Grada Slavonskog Broda organizirali su iznošenje u javnost spomen ploče srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Nakon što su tog rođenog Brođanina, 90-ih godina prošlog stoljeća, veliki Hrvati protjerali iz brodske javnosti, ovdašnji Srbi, uz pomoć malih Hrvata, uspomenu na njega čuvali su u 'katakombama' i čekali vrijeme kad će pjesnik biti više cijenjen od Hrvata, Srbina ili Bošnjaka.

Budući da to vrijeme još uvijek nije stiglo, zasad, Radičević je u tranziciji - iz podruma u crkveno dvorište. Bit će getoiziran kao i većina narod kojem je pripadao, sve dok ga predstavljaju profesionalni Srbi u državi koju vode profesionalni Hrvati. 

Upinjući se u dokazivanju kako na ovim prostorima neće proći takve 'trice i kučine', kako pored njegova superiornog komentara neće proći rehabilitiranje učenika i vatrenog sljedbenika velikosrbina Vuka S. Karadžića, jedan od komentatora na portalu SBplus uneredio se do te mjere da je nužno svojevrsno provjetravanje.

Vjerojatno i sam držeći takvo što potrebnim, jedan drugi komentator podsjetio je na pjesmu 'velikosrbina' Branka Radičevića, koju u nastavku prenosimo.  

Juriš, Srbe!

Konja, Srbe, pa uzjaši,
Lati pušku te potpraši,
A potrgni sablju golu:
Diže zlotvor glavu olu,
Juriš, Srbe, juriš, more,
Na Madžare, na zlotvore!

Pruži ruku, pruž' Hrvatu,
Pruži, Srbe, svome bratu,
Pa ajd' juriš te napreda,
Što se složnoj braći ne da?
Juriš, Srbe, seci lomi,
Pa Madžaru rog salomi!

I pre ga je Srbin bio,
Pa ga svagda i izbio,
Na grudi mu klete klekô,
Na čelu mu duvan sekô.
Juriš, Srbe, kô nekada,
Juriš, juriš na nj i sada!

Što nam pašče na put staje,
Što li na nas reži, laje?
Juriš, brate, seci, tuci
Besna paščad, isti vuci
Juriš, juriš na zlotvore,
Da ti ime ne obore!

Mesto Jovan Janoš vele,
Mesto Gliša Gergelj želje,
Mesto Paja Palči ištu,
Od Steve ti grade Pištu
Juriš, Srbe, juriš, brate,
Tā sramota nije za te!

Još se eto Madžar tuži
Što madžarski pop ne služi
I kune se po tatarski
Da će biti sve madžarski.
Juriš, Srbe, udri zmiju,
Pusto li je digla šiju!

Juriš, Srbe, kroči, teci,
De ga nađeš, tu ga seci,
Sve tamani do jednoga:
Nema tebi tuna tvoga.
Juriš, Srbe, sve su zmije,
U Madžara vere nije!

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.5.2018. | 13:41

1

Stipe@ pomoći ću ti pa ću navesti nekoliko činjenica vezanih uz hrvatsko književno stvaralaštvo istoga razdoblja i(li) iste tematike. Iako Luka Jukić, atentator na namjesnika Cuvaja, svojim činom na europsku političku scenu kao legitiman inaugurira čin individualne odmazde, u svojoj drami - spjevu Fata (koju sam ja priredio i uredio, a kao prvotisak objavio je Juro Anđelić u vlastitoj nakladi) zastupa princip praštanja i suživota. Općenito, iako je turkofobija u hrvatskoj hajdučko - turskoj novelistici prisutna, u njoj nema poziva na takvu osvetu, već se uglavnom ispunjava 'pravda' a uz turkofobiju u tom žanru u hrvatskom književnom (umjetničkom) stvaralaštvu postoje i naznake ideja pomirbe i tolerancije. Ovakav ideološki kod, kako je konstatirao Krešimir Nemec, nalazimo već u Kukuljevićevoj noveli Braća, zatim stidljivo i u Prstenu Ferde Filipovića (kojem su nedavno na Bjelišu uzeli ulicu pa to nije bio kulturni skandal!) "a dosljedno je razvijen u, recimo, Botićevoj noveli Dilber- Hasan. Njegova je krajnja konzekvenca teza da su Hrvati i muslimani jedan narod razdvojen na dvije vjere. Nju će zastupati J. E. Tomić u svojim romanima Zmaj od Bosne iii Emin-agina ljuba. Ona se javlja i kao provodni motiv Novakove novele Maca".
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.5.2018. | 13:40

2

Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko, Baci bombu, goni bandu preko izvora! čujte srpski dobrovoljci bando četnici Stići će vas naša ruka i u Srbiji! Ne kužim poantu. Vjerojatno im je MPT trebao pjevati o ljubavi i nježnostima???
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.5.2018. | 12:39

3

Kur'ran je tada i prije dvadesetak godina i danas bio isti i isto je značio muslimanima. Nasilje nad ženama, iživljavanje nad pobijeđenima... Uostalom, pokušaj pronaći pandam navedenim stihovima u hrvatskom epskom pjevanju ('hajdučke pjesme').
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.5.2018. | 12:32

4

Čovjek je u ono vrijem bio protiv turaka, protiv madžara, protjeran iz kneževine srbije - pa ispada da mu malo fali da bi postao hrvatski narodni junak :) Nije u redu brkati razdoblja i vezati rat u bosni s turskom "okupacijom" ovih prostora.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.5.2018. | 12:13

5

I, konačno, Stipe@ (i) zbog ovakvih stihova, Radičevića su u ono doba protjerali iz Kneževine Srbije!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.5.2018. | 12:04

6

Uostalom, Stipe@ u krugovima onih koji su 1925. Radičeviću podigli spomen ploču bili su i oni koji su podigli žandarske puške na seljake iz odvoračkih sela, Vrbe i Ruščice.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 16.5.2018. | 12:01

7

Stipe@ pjesma je prepisana iz navedene knjige koja je u elektroničkim obliku raspoloživa u jednoj bavarskoj knjižnici. Korektno sam je prepisao osim što ne mogu jamčiti za točke i zareze jer se zbog slabe rezolucije slike u jpeg formatu teško razlikuju. Naručio sam je u pdf formatu, no trebam čekati do dva tjedna. Mudžahedini nisu postojali nigdje a osobito ne u vazalskoj Kneževini Srbiji u 19. stoljeću. Pa ako i jesu (a nisu) što su žene krive pa da ih se uzima kao ratni plijen? Kur'ran nije mudžahedinsko pravilo službe, nego sveta knjiga svih muslimana koje nitko razuman i dobronamjeran ne poistovjećuje s mudžahedinima i nitko tko ima u sebi ljudskosti ne bi 'tuđom' svetom knjigom "kavu grijao". Da prije dvadesetak godina neki Hrvat u BiH napisao te stihove, bili bi mu u Den Haagu krunski dokaz za poticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, poticanje ratnih zločina silovanja etc.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.5.2018. | 10:15

8

Ne kužim ovo s identifikacijom? Smetaju mu mudžahedini kao i mnogima danas što smetaju teroristi koji se pozivaju na islam. Znači li to da si ti za takav terorizam?
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.5.2018. | 10:12

9

Stipić - jel to on pisao na korienskom?
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.5.2018. | 10:09

10

Cijela priča o BR ostade visiti u zraku. Stipić daje neke argumente o tome kakav je bio BR, a ostali, a posebno mjerodavni, nikakave. Ako ga je doista lako detektirati kao velikosrbina, onda postavljanje njegove ploče u krugu SPC-a ne možemo tumačiti nego kao provokaciju, a ako nije, onda je to sramota za ovaj grad i aktualnu vlast. Nema ni glasa od gradonačelnika pa niti od njegovih pobočnika za društvene djelatnosti. Govori li to da ih naš bivši (poznati) sugrađanin ne zanima jer je doista nebitan (nema značaj) ili zato što je krive nacionalnosti ili je pak lakše šupaćki šutjeti o tome? Zar se samo par komentatora na ovom portalu trebaju oglasiti po ovom pitanju?

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajac koji piše poeziju

Kreativnost na djelu

Policajac koji piše poeziju

21.1.2019. | 14:10
Načelnik Policijske postaje Okučani predstavio svoju drugu zbirku poezije, a promociji nazočili i Miro Gavran, Enes Kišević, Zvonko Novosel.
Načelnik Policijske postaje Okučani predstavio svoju drugu zbirku poezije, a promociji nazočili i Miro Gavran, Enes Kišević, Zvonko Novosel.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

Sve veći broj posjetitelja i događanja

Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

12.1.2019. | 11:35
"Svakako da u bliskoj budućnosti trebamo nove prostore, posebice u dijelu čitaonice za starije te za osobe s invaliditetom i one sa posebnim potrebama. Trebali bi četiri do pet puta veći prostor.", poručuju iz Gradske knjižnice.
"Svakako da u bliskoj budućnosti trebamo nove prostore, posebice u dijelu čitaonice za starije te za osobe s invaliditetom i one sa posebnim potrebama. Trebali bi četiri do pet puta veći prostor.", poručuju iz Gradske knjižnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvoren natječaj za izbor ravnatelja Gradske knjižnice

'Ponavljanje je majka znanja'

Zatvoren natječaj za izbor ravnatelja Gradske knjižnice

7.1.2019. | 14:30
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, u subotu 5. siječnja, zatvoren je natječaj objavljen radi dovršetka procesa započetog prije godinu dana - imenovanja ravnatelja Gradske knjižnice.
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, u subotu 5. siječnja, okončan je natječaj raspisan radi dovršetka procesa započetog prije godinu dana - imenovanja ravnatelja Gradske knjižnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Elsa je zaledila korzo i pretvorila grad u mjesto iz bajke

Predstava na ledu, umjesto u kazalištu

Elsa je zaledila korzo i pretvorila grad u mjesto iz bajke

21.12.2018. | 21:00
Članovi Klizačkog kluba „Medo", kroz 24 godine djelovanja, na ledenu su pozornicu postavili četrnaest poznatih bajki, a svake godine njihovo oživotvorenje pogleda oko dvadeset tisuća gledatelja. Elsu, Mašu, Aladdina, Štrumpfove i ostale junake crtanih filmova, večeras su preselil
Članovi Klizačkog kluba „Medo", kroz 24 godine djelovanja, na ledenu su pozornicu postavili četrnaest poznatih bajki, a svake godine njihovo oživotvorenje pogleda oko dvadeset tisuća gledatelja. Elsu, Mašu, Aladdina, Štrumpfove i ostale junake crtanih filmova, večeras su preselil
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rock and roll večer

"MPS Starotopoljani"

Rock and roll večer

19.12.2018. | 12:35
Ljubitelji starog, dobrog rock and rolla uskoro će doći na svoje.
Ljubitelji starog, dobrog rock and rolla uskoro će doći na svoje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozornica je večeras bila samo njihova

Brodski mališani na kazališnim daskama

Pozornica je večeras bila samo njihova

18.12.2018. | 21:40
Sve svoje talente, ali i plod vježbanja i rada tijekom cijele godine, na kazališnim su daskama danas imali priliku pokazati mali i nešto veći Brođani u tradicionalnoj 'Božićnoj zvijezdi'. Publika je gromoglasnim pljeskom nagradila svaku njihovu točku.
Sve svoje talente, ali i plod vježbanja i rada tijekom cijele godine, na kazališnim su daskama danas imali priliku pokazati mali i nešto veći Brođani u tradicionalnoj 'Božićnoj zvijezdi'. Publika je gromoglasnim pljeskom nagradila svaku njihovu točku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brod se nekada doseljavalo a danas se iseljava

ARHEOLOŠKA BRODSKA DUGOVJEČNOST

U Brod se nekada doseljavalo a danas se iseljava

13.12.2018. | 15:40
"Značajno je da smo tijekom istraživanja došli do podataka kako je naseljavanje na ovom prostoru započelo s formiranjem prvih naselja u našim krajevima uopće, točnije s ranim neolitikom. Pozicija našeg grada bila je zanimljiva ljudima i prije osam tisuća godina, a kontinuirano se
"Značajno je da smo tijekom istraživanja došli do podataka kako je naseljavanje na ovom prostoru započelo s formiranjem prvih naselja u našim krajevima uopće, točnije s ranim neolitikom. Pozicija našeg grada bila je zanimljiva ljudima i prije osam tisuća godina, a kontinuirano se
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umrežavanje ustanove u kulturi i civilnog društva

GALEROKAZ vrijedan 800 tisuća kuna

Umrežavanje ustanove u kulturi i civilnog društva

13.12.2018. | 11:00
Projekt „Galerokaz" – Implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić, po modelu sudioničkog upravljanja javnog i civilnog partnerstva, vrijednosti je 799.628,85 kuna i provodi se u okviru instrumenta "Kultura u centru – potpora razvoju jav
Projekt „Galerokaz" – Implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić, po modelu sudioničkog upravljanja javnog i civilnog partnerstva, vrijednosti je 799.628,85 kuna i provodi se u okviru instrumenta "Kultura u centru – potpora razvoju jav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grijeh bi bio ne prenijeti dio

Oni čuvaju ovdašnju baštinu

Grijeh bi bio ne prenijeti dio

10.12.2018. | 0:01
Za dušu onima koji vole slavonsku pjesmu i običaje, prenosimo dio materijala kojeg je snimio Đuro Oreščanin sa suradnicima.
Za dušu onima koji vole slavonsku pjesmu i običaje, prenosimo dio materijala kojeg je snimio Đuro Oreščanin sa suradnicima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I mi ćemo imati svoju čaroliju s lampicama

'Božićno svjetlo'

I mi ćemo imati svoju čaroliju s lampicama

4.12.2018. | 13:50
Brodsko-posavska županija 'dobit' će još jednu čaroliju s lampicama. Možda ne toliko šarenu i zaigranu kao što je ona obitelji Salaj, ali, usudili bismo se reći, puno sofisticiraniju koja će zanimljivom simbiozom umjetnosti, ekologije, vjere te božićne čarolije, sigurni smo
Brodsko-posavska županija 'dobit' će još jednu čaroliju s lampicama. Možda ne toliko šarenu i zaigranu kao što je ona obitelji Salaj, ali, usudili bismo se reći, puno sofisticiraniju koja će zanimljivom simbiozom umjetnosti, ekologije, vjere te božićne čarolije,
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vikendom sam ustajala u zoru i šuljala se tuđim imanjima'

Sve kako bi upoznala skriveni svijet

'Vikendom sam ustajala u zoru i šuljala se tuđim imanjima'

24.11.2018. | 21:00
Sandra je otkrila svijet koji je vrlo često u neposrednoj blizini svih nas, ali ga ne vidimo dok se uistinu ne potrudimo. Kako bi upoznala taj svijet, morala je ustajati vrlo rano, strpljivo čekati pokraj vode, hodati bez dozvole vlasnika po privatnim imanjima i potrošiti puno no
Sandra je otkrila svijet koji je vrlo često u neposrednoj blizini svih nas, ali ga ne vidimo dok se uistinu ne potrudimo. Kako bi upoznala taj svijet, morala je ustajati vrlo rano, strpljivo čekati pokraj vode, hodati bez dozvole vlasnika po privatnim imanjima i potrošiti puno no
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponos i dika Brodsko-posavske županije

Slavonski glasovi osvojili natjecanja

Ponos i dika Brodsko-posavske županije

13.11.2018. | 13:00
Predstaviti svoj kraj i običaje kroz pjesmu, nošnju i kulturu nije nimalo laka zadaća koja je nametnuta svim izvođačima i sudionicima ove zahtjevne pjevačke natjecateljske manifestacije. Sve to prezentirati, izazov je koji zahtijeva mnogo odricanja, rada, sklada i vježbe.
Predstaviti svoj kraj i običaje kroz pjesmu, nošnju i kulturu nije nimalo laka zadaća koja je nametnuta svim izvođačima i sudionicima ove zahtjevne pjevačke natjecateljske manifestacije. Sve to prezentirati, izazov je koji zahtijeva mnogo odricanja, rada, sklada i vježbe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Goran Milić ovaj tjedan u Slavonskom Brodu

Održat će besplatnu radionicu

Goran Milić ovaj tjedan u Slavonskom Brodu

13.11.2018. | 11:00
Slavonskobrodska Udruga Lima u svoj se projekt potrudila uključiti zvučna imena. Kao predavač 'Male filmske akademije', stoga, u Slavonski Brod, nakon Roberta Knjaza, stiže i legendarni televizijski voditelj i novinar Goran Milić. Pričat će, naravno, o dokumentarnom filmu. Nakon
Slavonskobrodska Udruga Lima u svoj se projekt potrudila uključiti zvučna imena. Kao predavač 'Male filmske akademije', stoga, u Slavonski Brod, nakon Roberta Knjaza, stiže i legendarni televizijski voditelj i novinar Goran Milić. Pričat će, naravno, o dokumentarnom filmu. Nakon
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milosrdne sestre sv. Križa u Brodu i Đakovu

Muzej poziva na izložbu

Milosrdne sestre sv. Križa u Brodu i Đakovu

11.11.2018. | 11:50
Sestre sv. Križa u Đakovo su došle na poziv biskupa Josipa Jurja Strossmayera 1868., dok su u Brod na Savi, zahvaljujući gradskom fiziku dr. Dobroslavu Brliću, stigle 1898., i preuzele njegu bolesnika u Gradskoj bolnici.
Sestre sv. Križa u Đakovo su došle na poziv biskupa Josipa Jurja Strossmayera 1868., dok su u Brod na Savi, zahvaljujući gradskom fiziku dr. Dobroslavu Brliću, stigle 1898., i preuzele njegu bolesnika u Gradskoj bolnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz zaborava izvukao povijest Bunjevaca i Šokaca

Za sve koji tragaju za prošlošću

Iz zaborava izvukao povijest Bunjevaca i Šokaca

6.11.2018. | 20:15
Robert Skenderović uložio je gotovo dva desetljeća u istraživanje koje je započeo kao student. Jedan od motiva bila je i želja da dijelu jednog naroda vrati slavnu povijest koja im pripada te da na jedno mjesto stavi sve činjenice u kojima će moći ponovno pronaći sebe i prošlost
Robert Skenderović uložio je gotovo dva desetljeća u istraživanje koje je započeo kao student. Jedan od motiva bila je i želja da dijelu jednog naroda vrati slavnu povijest koja im pripada te da na jedno mjesto stavi sve činjenice u kojima će moći ponovno pronaći sebe i prošlost
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od etnoloških zbirki do priča i vrckavih igrokaza

Toldi - najpopularniji brodski kroničar

Od etnoloških zbirki do priča i vrckavih igrokaza

3.11.2018. | 16:15
"Nikada nisam imao potrebe ni za jedan hobi. Nisam igrao šah, pecao, skupljao marke, jer me moj posao ispunjavao 24 sata i ništa mi drugo nije trebalo. Presretan sam sa svojim životom i poslom. Prošao mi je u smijehu, pjesmi, igri..."
"Nikada nisam imao potrebe ni za jedan hobi. Nisam igrao šah, pecao, skupljao marke, jer me moj posao ispunjavao 24 sata i ništa mi drugo nije trebalo. Presretan sam sa svojim životom i poslom. Prošao mi je u smijehu, pjesmi, igri..."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada za čovjeka koji je ispričao stotine brodskih priča

Sačuvao povijest Slavonskog Broda

Nagrada za čovjeka koji je ispričao stotine brodskih priča

2.11.2018. | 9:30
Jedan je od rijetkih pojedinaca koji je uz profesionalno djelovanje u matičnoj ustanovi, svoje privatno vrijeme posvetio istraživanju i promoviranju kulturne i folklorne baštine, što i danas neumorno čini. Njegove knjige naziva '101 brodska priča', sastavljene od kolumni koje već
Jedan je od rijetkih pojedinaca koji je uz profesionalno djelovanje u matičnoj ustanovi, svoje privatno vrijeme posvetio istraživanju i promoviranju kulturne i folklorne baštine, što i danas neumorno čini. Njegove knjige naziva '101 brodska priča', sastavljene od kolumni koje već
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svečana primopredaja dijela ostavštine Gjure Pilara

Bio je prvi hrvatski geolog

Svečana primopredaja dijela ostavštine Gjure Pilara

12.10.2018. | 12:15
Pilarov praunuk Božidar Jančiković dio ostavštine koji se tiče geologije darovao je HPM-u, a dio koji se odnosi na privatni život slavnog geologa Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, čiji je predstavnik također bio na zagrebačkoj svečanosti.
Pilarov praunuk Božidar Jančiković dio ostavštine koji se tiče geologije darovao je HPM-u, a dio koji se odnosi na privatni život slavnog geologa Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, čiji je predstavnik također bio na zagrebačkoj svečanosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastale kao “dio” vlastite poezije

Grafike Matilde Müller

Nastale kao “dio” vlastite poezije

11.10.2018. | 11:30
Grafike rađene tehnikama suhe igle, bakropisa i linoreza djela su umjetnice Matilde Müller, koja je osnovnu školu i Gimnaziju završila u Slavonskom Brodu, a diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.
Grafike rađene tehnikama suhe igle, bakropisa i linoreza djela su umjetnice Matilde Müller, koja je osnovnu školu i Gimnaziju završila u Slavonskom Brodu, a diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekada se uz Dunav dobro živjelo

Znanstveni skup o Dunavu

Nekada se uz Dunav dobro živjelo

10.10.2018. | 15:00
"Građena su kupališta, a naglašavala se i ljekovitost dunavske vode za različite bolesti. Govorilo se da nema potrebe odlaziti u daleke i razvikane kupke, no to je možda bila i svojevrsna reklama za uređeno dunavsko kupalište s bazenima, kabinama, ograđenim prostorima u Dunavu,
"Građena su kupališta, a naglašavala se i ljekovitost dunavske vode za različite bolesti. Govorilo se da nema potrebe odlaziti u daleke i razvikane kupke, no to je možda bila i svojevrsna reklama za uređeno dunavsko kupalište s bazenima, kabinama, ograđenim prostorima u Dunavu,