Kolumne : sine ira et studio

Petar Bašić

Kolumne

sine ira et studio
Piše: Petar Bašić
Objavljeno: 29.6.2011. u 9:05
Prikaza: 3113
|

Književnici i akvarelisti

Tko tebe kamenom ti njega ... Budakom?

root : Tko tebe kamenom ti njega ... Budakom?

Poput Hitlerovih umjetničkih dosega, Budakovo književno djelo ne znači da ga trebamo slaviti i odavati mu počast.

 Kod Grka je, u takozvanom klasičnom dobu filozofije, bilo uobičajeno da se oni koji bi htjeli nešto dokazati slušatelju posluže majeutikom. Majeutika je porođajna vještina, zanat babica. Kao što su babice poticale rodilje da brzo i ispravno rode, tako su antički filozofi navodili svoje slušatelje da sami dođu do zaključka koji su im htjeli predočiti. Sokrat je u svojim učiteljskim naporima koristio ironiziranje, cinizam, pa bi postupno navodio slušatelje na ocjene koje su dovodile do krajnjeg zaključka.

Ne smatram kako u ovakvim kolumnama moram (ili mogu) ikoga poučavati niti se uspoređujem sa Sokratom, ali tema o kojoj se ovdje radi zahtijeva da polako i temeljito pokušam što veći broj čitatelja navesti da i sami "porode" stav o jednom aktualnom pitanju.

U Zemlji Nigdjezemskoj

Zamislite sljedeću situaciju.
Jednoga dana u gradu Linzu u Austriji otvara se nova likovna galerija. Kao što i priliči kulturnom događaju, na otvaranju se okupila krema društvenog života grada. Galerija je posvećena manje znanom slikaru, izvrsnom akvarelistu. Slučajno se tu možda našao i austrijski kancelar koji je obilazio taj dio Austrije, pa je svratio na svečanost, pogotovo što je sav prihod od turističkih ulaznica u galeriju namijenjen stipendijama za školovanje siromašnijih mladih građana Linza na likovnoj akademiji. Novinari uzimaju izjave; starije profesorice i studenti s ruksacima možda razgledavaju korektne akvarele svojega davnog sugrađanina.

Jeste li zamislili?

Reći ćete da vas zamaram sa slikom jednog običnog društvenog događaja kakvih u kulturnijim zemljama (zemljama u kojima se za kulturu izdvajaju znatna sredstva) ima jako puno, zar ne?

Ima samo jedna neobična stvar koja čini taj događaj fantazmagoričnim i izvan svake pameti: slikar kojem je galerija posvećena zove se Adolf Hitler!

Nemoguće, zar ne? Ne u ovom svemiru!

Na ovu me kolumnu zapravo nije navela inicijativa za promjenu naziva ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu. Naveo me je porazan rezultat ankete u kojoj tri četvrtine mojih sugrađana smatra da je normalno da "uvaženi slikar" gospodin Hitler dobije svoju galeriju, dakle, svoju počast u jednom europskom gradu.

Čak i bez obzira što me uopće ne pogađa mišljenje apologeta svih vrsta totalitarizama (a osobito onih koji su pri tome isključivi pa opravdavaju samo jednu, desnu ili lijevu vrstu), preskočit ću unaprijed ono što će mi nakon ovoga teksta neki od njih prigovoriti.

Ne, nisam UDB-aš, nitko mi nikada nije bio niti član Partije, bio sam ministrant dulje od desetljeća (i to u vrijeme "nenarodnog režima"!), ne opravdavam zločine na Bleiburgu ni partizanske prijeke sudove, u stanju sam glatko reći da je atomsko bombardiranje civila ratni zločin, a da mi pri tome ne pada na pamet biti revizionist povijesti ili izjednačavati krivnju u prošlom svjetskom ratu... Čak sam polovicom svojega davnog porijekla baš iz tog malog, ali hrvatski snažnog Svetog Roka odakle je i Budak i sasvim slučajno dobro znam kakve su sve gadosti obični normalni mali ljudi Hrvati pretrpjeli poslije onoga rata od komunističkih vlasti samo zato što je iz tog kraja bilo malo hrvatskih partizana, a puno hrvatskih domobrana...

Unaprijed se, dakle, ohladite od takvih etiketa, a pokušajte pobiti jednu jedinu činjenicu: Mile Budak bio je ministar u vladi jedne zločinačke tvorevine! Dobar dio vremena Mile Budak je bio drugi čovjek ustaškog režima!

Mile Budak bio je ministar u vladi jedne zločinačke tvorevine! Dobar dio vremena Mile Budak je bio drugi čovjek ustaškog režima!

Ne moram objašnjavati što je taj režim učinio svojim građanima.

Židovima, Romima, (i namjerno ne pišem na prvom mjestu) Srbima, ali i svim Hrvatima koji su se usudili reći da je Hrvatskoj, u to vrijeme titanskog sukoba, mjesto na strani dobra, a ne na strani zla.

U tome svom zalaganju za politiku koja je direktno ubijala sve neistomišljenike, a upropaštavala sve interese hrvatskog(!) naroda su bili toliko uporni, čak kad su neki iz režima (Vokić i Lorković) htjeli na kraju rata okrenuti NDH na stranu saveznika. Ako im je na srcu bila Hrvatska a ne vlastita razbojnička vlast, zašto nisu pošli primjerom Italije (jedne od začetnica rata) koja je mirne duše promijenila stranu, ostala izvan socijalističkog "raja", postala prva linija obrane u hladnom ratu, dobila silne milijarde...?

Ne, u svojoj rasističkoj mržnji i razbojničkom vladanju ostali su poput poslušnih pasa do kraja uz noge Hitleru.

Mile Budak je bio drugi čovjek toga režima, u tim ključnim godinama čak veleposlanik Pavelića kod Hitlera.

O pravdenosti suđenja

Je li Mile Budak dobio nakon rata pravedno suđenje? Naravno da nije. Pobjednici se nikada pretjerano ne trude držati procesnih pravila.

Je li Mile Budak dobio nakon rata pravedno suđenje? Naravno da nije. Pobjednici se nikada pretjerano ne trude držati procesnih pravila.

Niti na nirnberškim suđenjima nije bilo baš neke prevelike pravde: pobjednici su odlučili da je potrebno osuditi i primjerno kazniti cijelo vodstvo agresorske, poražene strane, a da pri tome nisu osudili nijednog savezničkog generala koji je pobio stotine tisuća civila u njemačkim gradovima, na primjer.

Ali Budak je dobio kakvo takvo suđenje, za razliku od desetaka tisuća Hrvata koji su stradali na austrijskoj granici, a za koje su posredno krivi baš Budak (i Pavelić, Kulenović i ostali) koji su poveli stotine tisuća Hrvata na Bleiburg, valjda da bi u gužvi lakše "zbrisali" sa zlatom narodne banke? Ovo brisanje sa zlatom nam inače tako poznato vuči...

Okrenimo malo tezu: jesu li ubijeni u glinskoj crkvi, na primjer, dobili pravedno suđenje? Budak je bio "samo ministar kulture" reći će neki.

Baš kao takav, Budak je nakon toga mogao podnijeti ostavku i reći nešto poput: "...ovo nije hrvatska kultura Marulića, Kažotića ili Šenoe, Boškovića i Getaldića, ovo nije herojstvo Šubića u obrani od istrebljenja Hrvata, ovo je zločin i s tim ne želim imati veze"?

Tada bih i ja glasao za ulicu (po)velikog književnika Mile Budaka.

Vidimo da pravda i pravednost obično nisu u paru.

Je li Budak osuđen baš striktno po nekim pravilima pravde? Nije. Je li osuđen pravedno? Jest!

Je li Budak osuđen baš striktno po nekim pravilima pravde? Nije. Je li osuđen pravedno? Jest!

O književniku Budaku. O akvarelistu Hitleru.

Za razliku od mnogih ljevičara koji nastoje biti "veći katolici od pape" i umanjiti tu činjenicu, ja kažem da Budak jest bio velik romanopisac. Ognjištarsku tematiku i mogao je obraditi samo netko porijeklom iz tih krajeva; pokazati srž morala, etike, težnji, međuljudskih odnosa ... koji se odvijaju na tom škrtom tlu.

Osobno nisam ljubitelj takvih vrsta književnosti, epski napisanih romana (ne Budakovih, nego općenito) pa radije pročitam neki znanstveno-fantastičan roman kakve su pisali Verne, Asimov ili Clarke nego li ruske klasike. Ali, stručnjaci se slažu da je Budakovo djelo zaslužilo stručno književno-kritično čitanje i vrednovanje, pa i prikazivanje kroz školski sustav, i s tim se slažem, zašto ne?

Nije mi na početku ovoga teksta bio cilj uspoređivati Budaka i Hitlera, ali poput Hitlerovih umjetničkih dosega, Budakovo književno djelo ne znači da ga trebamo slaviti i odavati mu počast.

Poput Hitlerovih umjetničkih dosega, Budakovo književno djelo ne znači da ga trebamo slaviti i odavati mu počast.

Njemački je diktator u mladosti bio hrabar čovjek, u Prvom svjetskom ratu na zapadnom bojištu gotovo heroj, više puta ranjavan i odlikovan. Bio je i talentiran slikar, ne u klasi nekoga Rembrandta ili Da Vincija, ali kritičari se slažu korektan akvarelist. Možda bi, da je upisao bečku likovnu akademiju, danas bio proučavan kao manje poznati austrijski umjetnik, a ona zgoda s početka kolumna bi bila moguća.

O ubojicama i ideolozima ubojstava

Ali Hitlerova galerija nije moguća! Ne u svijetu u kojem ima imalo ljudske pristojnosti i morala.

Jer Hitler je osim svoje umjetičke duše i svoje ratne hrabrosti i "drugarstva" prema suborcima bio i Poglavnik Njemačke u doba kada je ona donijela više jada na ovaj svijet od bilo koje zemlje u povijesti čovječanstva! A s obzirom na poveliku količinu povijesnih patnji, to je prilično "dostignuće".

Ništa ne mijenja tu činjenicu ona druga činjenica, da Hitler zasigurno pri tome nikoga nije osobno ubio!

Na nirnberškom suđenju osuđen je i jedan od glavnih Hitlerovih ideologa Alfred Rosenberg. Bio je on zapravo pjesnička duša, njemački izbjeglica iz baltičkih zemalja, koji je sanjario o arijevskoj rasi, potrebama životnog prostora, slavi njemačke...

Veći dio vremena nije bio uključen u neposredno vođenje Trećeg Rajha. Državu su vodili jači igrači, a rat generali kojima baletan Rosenberg nije bio ni simpatičan ni bitan.

Veći dio vremena Rosenberg je tako sanjario o nordijskim bogovima, nordijskoj supremaciji, pisao čeznutljive pamflete o pangermanizmu od Bruxellesa do Moskve, i od skandinavskog poluotoka do Jadrana, pisao je o arijevskoj nadmoći... Tekstove toliko sanjarske da su se i neki nacisti ismijavali s njim.

Ipak, 1946. njihao se na kraju užeta u gimnastičkoj dvorani zatvora, pokraj generala koji su vodili akcije s milijun vojnika ili ministara industrije koji su na smrt izmorili milijune robova iz porobljenih zemalja!

I zamjenik Poglavnika Njemačke Goring njihao bi se s njima, ali je smogao hrabrosti sam sebi presuditi za razliku od našeg zamjenika Poglavnika kojem su morali presuditi partizani.

Na smiješne tvrdnje da je Budak zaštićivao Židove odgovaram: prije rata na području NDH je živjelo oko 40 000 Židova. Nakon Budakovog zakona o zaštiti hrvatske kulture, kojima su židovi "samo proglašeni strancima" ostalo ih je samo oko 3000! 92% svih židova (muškaraca, žena, djece i staraca) pobijeno je! A Mile Budak je bio drugi čovjek toga režima!

Rosenbergov jedini grijeh je bio što je mislio kako židovska kultura zagađuje njemačku naciju. Tko li je ono rekao da "židovska i srpska kultura zagađuju hrvatsku kulturu", a da je rezultat te izjave bio organizirani zločin nad tim "neprijateljima?

Ah da, Mile Budak.

Je li Budak dakle, osobno bio autor one strahovite izjave kako "jednu trećinu Srba treba pobiti, trećinu iseliti, a trećinu pokatoličiti", nije važno. Nije uopće važno što je on "samo supotpisao Pavelićev zakon". Kao što uostalom nije važno što ne postoji pisana zapovijed Karadžića - Mladiću, neka pobije tisuće muškaraca i djece u Srebrenici. Postoje posljedice njegovog stava da su muslimanska djeca niža rasa, psi koje treba pobiti.

Za one koji će se (s naknadnom pameću Domovinskog rata!) pozvati na opasnost koju Srbi predstavljaju za opstojnost Hrvatske, dobro, samo za takve, ostavimo Srbe po strani.

Pogledajmo što je sa Židovima u NDH?

Budak je, prema njegovim braniteljima, "zaštićivao Židove, u obitelji imao Židove, a i vozač mu je bio Židov..."

Na te smiješne tvrdnje odgovaram: prije rata, na području NDH, je živjelo oko 40 000 Židova. Nakon Budakovog zakona o zaštiti hrvatske kulture, kojima su židovi "samo proglašeni strancima" ostalo ih je samo oko 3000!

92 posto svih židova (muškaraca, žena, djece i staraca) pobijeno je!

A Mile Budak je bio drugi čovjek toga režima

O "branitelju od srpske ugroze": oprostiti ili klati?

Kršćanski je praštati, kaže sveto pismo. I to ne jednom. Nije li, dragi katolici, sam Isus rekao ako oprostite svojem bratu čak i sedam puta to još uvijek nije ništa! Oprostite mu i u sedamdeset puta sedam navrata.

Jer posljedice nepraštanja su stoljeća rata.

Tako smo u Domovinskom ratu, mi im samo "vratili ono što su oni nama napravili u komunističkoj Jugoslaviji". Oni nama "vratili ono što smo mi njima napravili u NDH". Mi njima u NDH "vratili ono što su nam napravili kraljevi žandari", koji su nas tukli jer smo mi "Hrvati njih napali u Prvom svjetskom ratu" a mi smo ih s austrougarskom vosjkom napali "jer su se oni htjeli proširiti na naše krajeve"... Kad dođemo do ameba, valjda ćemo stati s "vraćanjem dugova"?

NDH nije praštala. Umjesto "tko tebe kamenom ti njega kruhom" ona je na kamen odgovorila Budakom. Nije oprostila niti Hrvatima koji su shvatili o kakvoj se razbojničkoj skupini radi.

A Mile Budak je bio drugi čovjek te razbojničke skupine...

Citirat ću ovdje otprilike jednu ocjenu jednog blaženika katoličke crkve, Alojzija Stepinca: "Svaki čovjek, bez obzira kojoj rasi ili naciji pripadao, bez obzira, da li je svršio sveučilište u kojem kulturnom središtu Europe ili ide u lov za hranom u prašumama Afrike, svaki od njih jednako nosi u sebi pečat Boga Stvoritelja i imade svoja neotuđiva prava, kojih mu ne smije oteti ili ograničiti samovoljno nijedna ljudska vlast."

Mile Budak je kao visoki dužnosnik, a popularno je to i danas, vjerojatno često sjedio na misama u katedrali.

Nikada, očito, nije slušao ništa što se tamo govorilo.

Pozivam zato, ovdje, ja, Brođane na oproštaj: oprostimo i Budaku, ali mu ne zaboravimo. Slažem se, ostavimo Budaka književnim kritičarima, ali izbacimo svaku pomisao da jednom ideologu, notornog masovnog zločina, dižemo spomenike i častimo ga ulicama.

Zašto ne?

Pa dovoljno je opet citirati, otprilike, jednog blaženika, Alojzija Stepinca: zato jer je postojao jedan "...Jasenovac (kao) vječna i neoprostiva mrlja na duši hrvatskog naroda..."

Alojzije Stepainc: "Jasenovac je vječna i neoprostiva mrlja na duši hrvatskog naroda"

Jer tko ono nije kršćanski praštao?

Ah, da; poglavnikov zamjenik Mile Budak.

Hrvatina Budak, ili Židov Frank?

Ako ovim tekstom nisam naveo one tri četvrtine anketiranih Brođana da "porode" misao da je ulica Mile Budaka u Slavonskom Brodu svjetski raritet i svjetska sramota, onda očito nije problem samo u tome što se građani boje troškova vezanih uz promjenu dokumenata (koji bi ionako vrijedili do roka važenja, a mogao bi i grad obeštetiti tih stotinjak osoba).

Onda vam neće biti važno ni što zločinac Mile Budak zapravo nema nikakve veze s ovim gradom, a u njemu recimo nemamo ulicu jednog Tadijanovića?

Na koncu, neće vam biti važna ni ona poslovica: čega se pametan stidi, budala se ponosi.

Čak 14 hrvatskih gradova imalo je u jednom trenutku ulice s imenom Mile Budaka. Dizale su se spomen ploče Francetićima i sličnima. S vremenom, shvatilo se kako sada imamo svoju državu, kako se ne trebamo isticanjem navodnih(!) Hrvatina inatiti nekim nepostojećim komunistima, sovjetskim imperijama, partizanima...

Imamo mi i važnijih i nekontroverznijih umjetnika i političara, koji su više dali a manje uzeli Hrvatskoj.

Recimo, neka se ulica prozove prema Marku Majstoroviću koji je (za razliku od Budaka kao anđela zla) u toj i okolnim ulicama desetljećima bio anđeo dobra?

Ili još znakovitije: neka se ulica prozove po Josipu Franku, hrvatskom pravašu, oštrom i beskompromisnom zagovorniku slobodne Hrvatske!

Koji je usput rečeno, ali u kontekstu ove teme nikako ne manje važno, bio Židov, kao što su Židovi bili ponajveći hrvatski nacionalisti 19. i 20. stoljeća!

A tko je ono pristao na njemačku politiku i pobio hrvatske nacionaliste, Židove?

Trebam li ponavljati očito? "Hrvatina" Mile Budak!

Prošla je vlada (gle, ispada da ću jednom pohvaliti u nekom svojem tekstu i Ivu Sanadera!?) smogla snage, kakve nije smogla čak ni ona Račanova, reći da europska Hrvatska ne želi i ne smije odavati počast Francetićima, Budacima, Pavelićima...

Dostignuće je to kojega ne treba zanemariti na ovim balkanskim prostorima, koji "proizvode više povijesti nego što li je mogu potrošiti".

Pozivam Brođane da ustanu na razinu toga povijesnog dostignuća.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joksim

joksim

Komentirano: 16.7.2011. | 11:30

1

Gosp. Bašić vidim da se aktivno zalažete za promjenu imena naseg doglavnika, pitam ako i do toga ikad dođe, a čisto sumnjam dali ćete isto ovako aktivno donirati par tisuća eura da poslovne firme i stanovnicu te ulice sto manje osjete troškove promjene papira i svega ostalog. Vremena su teska a to netko treba i platit a posto lajete na sva zvona uvatite se za novcanik i platite, a ne da se opet sve prebije preko leđa sirotinje. Prosetajte malo ulicom i pitajte ljude sta misle o tome, mislite da imaju novaca jos i za to. Ostali bi i uvrijedeni i iznenađeni
xavier

xavier

Komentirano: 7.7.2011. | 19:15

2

Impresivno napisan tekst koji je u potpunom skladu s moralom, etikom i boljim običajima. Pošteno, bez ikakvog dodatka. Ipak, jedna primjedba. Autor uvijek uspoređuje Budaka s, uvjetno rečeno, desnim totalitarnim uzorom. Mogao je dodati i pokoji primjer s, opet uvjetno rečeno, lijevim totalitarnim uzorom. Kako je kod nas, jednostavno tako se mora. Zaključno, samo naprijed Milenko!
pijanist

pijanist

Komentirano: 7.7.2011. | 14:16

3

Dragi moji;otreznite se. Hvala na trudu inspiraciji i talentu gospodinu Bašiću na iznimno sofisticiranom i iscrpnom članku. Trebalo bib biti "Sapienti sat" (ili na Hrvatskom jeziku: Pametnome dovoljno). Dokle više ubjeđivati i dokazivati neke notorno jasne,neprijeporne i neupitne stvari. Jalova i bespotrebna stvar. Ulicu preimenovati;kratko i jasno! U svojevremenoj navali preimenovanja mase njih polovica od ulica sa novim nazivima isti itako od "silnog domoljubnog zanosa" nije imala ime napisano onako kako treba. Ul.A.M.Reljkovića;ma nije Reljkovića,nego Relkovića,ul.Dr.Vlatka Mačeka;ma nije Vlatka ,već VlaDka. "Pametni" nisu ni proučili kako treba pisati imena onih po kojima su se ulice imenovale. Ime ulice iz teksta su pogodili:((
leone

leone

Komentirano: 4.7.2011. | 0:39

4

p.s. bombardiranje civila atomskim oružjem koje spominje bašić, vjerojatno misleći na hirošimu i nagasaki, je ratni zločin par excellence, ni po čemu drugačiji od nacističkih.
leone

leone

Komentirano: 4.7.2011. | 0:28

5

u tekstu je sve rečeno. nema dakle nikakvog razloga da ulica nosi ime po tom liku. može on bit autor ilijade i ane karenjine, on je i dalje ljudski ološ.
junior79

junior79

Komentirano: 2.7.2011. | 18:36

6

pinkpanteru ni srbin ni komunista. niti u jednoj stranci nikad bio. hrvat i hrvatski državljanin. sit takvih kao ti. ma živio mi sto godina.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 30.6.2011. | 13:39

7

Alemko, touche!
Alenko

Alenko

Komentirano: 29.6.2011. | 18:05

8

Zamisli da se rodiš na zemljanom podu a život ti pruži priliku da u jednoj generaciji preskočiš cijeli uobičajeni građanski obiteljski razvoj i završiš hodajući po parketu državnog dvora kao visokopozicionirani funkcioner. Koliko je samo ambicioznih ljudi pokleklo tom izazovu (I JOŠ UVIJEK TO ČINE!), pogotovo kad je jedina cijena koju moraš platiti poslušnost i ulizištvo! Zamisli da si siromašni kulturnjak i pružiti se mogućnost ugodne sinekure (ministar kulture!) i riješeno egzistencijalno pitanje. Koliko je samo ubogih intelektualaca do sada pokleklo tom iskušenju, kada je jedina cijena koju moraš platiti poslušnost i šutnja. Rekao bih 90% hrvatskih intelektualaca je danas dovedeno u klijentelistički odnos prema vlasti i zato šute. Zamisli da te osim gubitka egzistencije i počasti, odbijanje polaganja prisege poglavniku može koštati i glave?! Ustaštvo je bilo fašistički totalitarni režim i s njima se nisi mogao šaliti! Pa tko bi onda zamjerio ubogom piscu što je plesao kao što je poglavnik svirao...ili?...Padaju mi na pamet još tri imena, tri osobe kojima je bilo ponuđeno da polože prisegu ustaškom režimu a odbili su, riskirajući glavu. I sva trojca su bili intelektualne veličine ravne ako ne i veće od Budaka. I nijedan od njih trojce nije bio komunist. I sva trojca su bili hrvati razvijenog nacionalnog osjećaja! Prvi od njih, časna starina Vladimir Nazor , neupitnog hrvatstva, odabrao je radije da u poznim godinama nosi glavu u torbi po šumama i gudurama, prateći partizane, nego da sudjeluje u zločinačkom poduhvatu. Drugi od njih , Vlatko Maček, pravi vođa hrvatskog naroda je završio u ustaškom logoru a treći, vjerojatno najveći intelektualac kojeg je naš narod iznjedrio, Miroslav Krleža, izbačen je iz javnog života i cijelog rata je nosio glavu u torbi čekajući kad će ga ustaše pokupiti. No primjetite nešto, ni Nazoru prije bijega, ni Mačeku u logoru, niti Krleži na dohvatu u Zagrebu, nije zafalila niti vlas s glave. Ustaše ih se ipak nisu usudili pogubiti. Dakle, možda se ipak moglo izbjeći tu poslušničku odanost režimu bez rizika po vlastitu glavu. Jer ako nisu ustaše ubile Krležu, teško onda da bi ubile barjaktara nacionalnog osjećaja , Budaka. Dakle, nije strah to što ga je natjeralo da pleše kako Pavelić svira. Ostaju samo još dvije stvari, ili je prodana duša koji se uključio u zločin radi koristoljublja (častohleplja)...ili je iskreno vjerovao u to što radi (rasni genocid). I U JEDNOM I U DRUGOM SLUČAJU NIJE ZASLUŽIO DA NAZIVAMO ULICE PO NJEMU!!! PS Pero, vidiš da pšenično pivo daje dobru inspiraciju.
stjepan

stjepan

Komentirano: 29.6.2011. | 18:04

9

pinkpanter, u čemu je razlika između 'srbokomuniste' i Hrvata komuniste kad nijedan ne želi nacionalnu državu?
pinkpanter

pinkpanter

Komentirano: 29.6.2011. | 17:46

10

Junioru lagano je zakljućiti iz fvojih ćlanaka da si SRBOKOMUNISTA i da ti HRVATSKA ne odgovara.Potraži istomišljenike pa promoviraj Tita i onaj komunistićki šljam

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
"Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
"Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
"Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
"Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

19.9.2016. | 10:00
Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene
Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

16.11.2015. | 0:04
Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
Doc.dr.sc. Marijan Šabić, objavio je kako, iz osobnih razloga, unutar HSLS-a prestaje baviti se aktivnom politikom te da će mandat gradskog vijećnika vratiti stranci, ako ona to od njega zatraži
Osvrt na odlazak dr.sc. Marijana Šabića s mjesta predsjednika gradskog ogranka HSLS-a
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

29.11.2013. | 0:03
Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu.
Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
Hoće li brodski SDP podržati brisanje ulice Mile Budaka iz Slavonskog Broda?
Brodski SDP između koristi i ideala
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
Prvi brodski SF roman; i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
Prvi brodski SF roman i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

16.7.2013. | 15:30
Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

Na izborima

Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

10.4.2013. | 0:05
Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

22.2.2013. | 0:04
Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :